Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

art72 ja zrobiłem oświetlenie górne na TV... całkiem przyjemnie się komponuje i nadaje fajnego klimatu do słuchania muzyki...

... kiedyś prezentowałem swój pokój... o tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .. chociaż do dzisiaj minimalnie też się zmieniło :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Viniu

Luxmany i winyle 

kiedyś prezentowałem swój pokój... o tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .. chociaż do dzisiaj minimalnie też się zmieniło :)

Również Bardzo ładny salonik;-) i te kamyczki mniam właśnie chcem taki kolorek;-) a możesz zdradzić co sie zmieniło?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurde naprawde fajna sprawa;-) Mi potrzeba raptem 5m2 może mniej...a jeszcze jedno pytanko możesz napisać jak sie to zakłada i czy w razie czego bede to mógł bez problemu zdemontować np. do nastepnego mieszkania?

Tak jak pisałem wcześniej to kamień na podstawie betonowej i raczej się to montuje na stałe. U mnie to było i klejone na kleju typu CM-17 ze wzgęldu na wagę pojedynczego modułu. W paczce są trzy moduły , a paczka waży jakieś 25 kilo . Jest to jeden z mocniejszych kleji i po takim montażu to tylko pozostaje to skuwać tak jak w przypadku płytek .

there are no answers, only choices ....

Tak jak pisałem wcześniej to kamień na podstawie betonowej i raczej się to montuje na stałe. U mnie to było i klejone na kleju typu CM-17 ze wzgęldu na wagę pojedynczego modułu. W paczce są trzy moduły , a paczka waży jakieś 25 kilo . Jest to jeden z mocniejszych kleji i po takim montażu to tylko pozostaje to skuwać tak jak w przypadku płytek .

+

0

there are no answers, only choices ....

Ah szkoda;-) może narazie zainwestuje w tą tapetke bo myśle nad zmiana mieszkania, a dla kogoś szkoda pieniedzy;-)

Chyba że znajde może jakieś podwieszane lub coś w tym stylu;-) Musiały by być do zdjęcia..

ta gąbka to panel akustyczny f.apama -PSD 5D, producent twierdzi że nie przytłumia sceny,a wspł. pochłanialnosci 0.95

czy umieszczenie tych samorubek za głośnikami przytłumi tylko niskie częstotliwości czy zadziała szerokopasmowo?

Ale na jaka czestotliwosc? :)

Najogolniej to im panel lzejszy tym tylko wyzsze zestotliwosci bedzie dobrze tlumic. A to z niskimi jest zazwyczaj problem i dlatego gabkowe panele moga pomoc troche na poglos ale to jednak nie to. No i nawet najlepsze panele nie umywaja sie do zrobienia adaptacji wspomaganej pomiarami. Sciagnij sobie z internetu wave'y z kilkoma czestotliwosciami (powiedzmy 100Hz, 1kHz, 10kHz) pusc kazda w petli i pochodz po pokoju. Zobaczysz jaki masz rozrzut w roznych miejscach pomieszczenia. Zazwyczaj to na basie jest tragedia.

Edytowane przez migrena

server unreachable;--

Ale na jaka czestotliwosc? :)

Najogolniej to im panel lzejszy tym tylko wyzsze zestotliwosci bedzie dobrze tlumic. A to z niskimi jest zazwyczaj problem i dlatego gabkowe panele moga pomoc troche na poglos ale to jednak nie to. No i nawet najlepsze panele nie umywaja sie do zrobienia adaptacji wspomaganej pomiarami. Sciagnij sobie z internetu wave'y z kilkoma czestotliwosciami (powiedzmy 100Hz, 1kHz, 10kHz) pusc kazda w petli i pochodz po pokoju. Zobaczysz jaki masz rozrzut w roznych miejscach pomieszczenia. Zazwyczaj to na basie jest tragedia.

no za ciężki to on nie jest i pewnie masz rację(pogłos jest mniejszy),siedząc na kanapie z gąbkami za głową i tymi na ścianie wyrażnie czuć róznicę, jak tylko pójdzie się w kąt pokoju pogłos nieco rośnie(szczególnie wchodząc z przedpokoju do salonu)

a co z tą samoróbką , pomoże coś?

te wavy ściągnąć z netu , nagrać na cd-r i odtwarzać w pętli na cd-ku?

czy te panele mogły zaszkodzić?, czy lepiej przy pustych ścianach?

czy umiejscowienie pułapek basowych w rogach może pomóc?

nie chciałbym przesadzić z ilością żeby całkowicie nie wygłuszyć

Dokladnie tak robisz z tymi wave'ami. Profesjonalne podejscie to nie jest ale daje pojecie o tym jak wazna jest akustyka pomieszczenia i jak ona wyglada u nasz w domu.

Moim zdaniem zadne graty w pomieszczeniu nie szkodza. Im ich wiecej tym lepiej, zywsza akustyka itd. ;) Ciezsze panele beda pewnie lepsze ale o ile to juz nie potrafie powiedziec. Pulapki basowe to juz cos wymagajace zrobienia "na miare" twojego pomieszczenia. Zajrzyj do zakladki akustyka. W zakladce kino domowe tez jest kilka tematow z instrukcjami jak takie panele zrobic.

server unreachable;--

Dokladnie tak robisz z tymi wave'ami. Profesjonalne podejscie to nie jest ale daje pojecie o tym jak wazna jest akustyka pomieszczenia i jak ona wyglada u nasz w domu.

Moim zdaniem zadne graty w pomieszczeniu nie szkodza. Im ich wiecej tym lepiej, zywsza akustyka itd. ;) Ciezsze panele beda pewnie lepsze ale o ile to juz nie potrafie powiedziec. Pulapki basowe to juz cos wymagajace zrobienia "na miare" twojego pomieszczenia. Zajrzyj do zakladki akustyka. W zakladce kino domowe tez jest kilka tematow z instrukcjami jak takie panele zrobic.

o. dzięki, jak tylko znajdę czas to podejmę próbę zrobienia takich ustrojów

krukgczapa.... niestety nie powiem jak ściana z kamienia zmieniła dźwięk, bo zanim się wprowadziliśmy do nowego mieszkania, to robiliśmy kompleksowy remont.. więc kiedy wjechałem ze sprzętem, to już wszystko było zrobione...

Luxmany i winyle 

Za dużo pisania a za mało fotek. Dawno nic nie dodałem więc wklejam. Ostadnio zmieniłem przewody głośnikowe z monster cable with duraflex insulation na audionova moonwalk.

Ukryta Zawartość

post-23368-0-59734100-1340186836_thumb.jpg

post-23368-0-82016900-1340186848_thumb.jpg

post-23368-0-65173500-1340186864_thumb.jpg

post-23368-0-30239400-1340186988_thumb.jpg

post-23368-0-84094900-1340187003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za dużo pisania a za mało fotek. Dawno nic nie dodałem więc wklejam. Ostadnio zmieniłem przewody głośnikowe z monster cable with duraflex insulation na audionova moonwalk.

Piekny zestaw napewno gra super, a pokoik stylowy bardzo mi sie podoba.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

I kolumienki mają przestrzeń !!! Ci , który trzymacie monitory na półkach, szafkach, nawet nie wiecie ile to zmienia!!!

Nieco podpada mi dywan zaś. Dałbym o 90 stopni, troszkę dalej od kolumn ( pół metra od standów i grubciejszy.

No i szkło za lewą kolumną...

I kolumienki mają przestrzeń !!! Ci , który trzymacie monitory na półkach, szafkach, nawet nie wiecie ile to zmienia!!!

Nieco podpada mi dywan zaś. Dałbym o 90 stopni, troszkę dalej od kolumn ( pół metra od standów i grubciejszy.

No i szkło za lewą kolumną...

Dywan może mógłby być większy ale jest jaki jest i jest dobrze. Gorzej jak go nie ma. Ktoś wyżej wspominał, że jak oddaje dywan do czyszczenia to przestaje słuchać muzyki bo się nie da i to prawda. Uważam, że dywan to ustrojstwo akustyczne nr 1. Odnośnie szafki z przeszkleniami to też się bałem. Wcześniej stał regał otwarty ale okazało się , że jest dobrze nie odczuwam różnicy. Mebel 100 letni stabilny ciężki, szyby nie drżą. Gorzej z otwartą przestrzenią po lewej stronie ( kuchnia). Radzę sobie z tym panelem własnej roboty. Na codzień stanowi element wezgłowia łóżka w sypialni. Zawsze mogło by być lepiej ale trzeba iść na kompromisy zwłaszcz, że pokój jest wielofunkcyjny. Większość musi zaadaptować swoje stereo w takich pomieszczeniach. Najważniejsze, żeby pomieszczenia nie były puste a to już połowa sukcesu. Ktoś w wątku " przyszłość CD" pisze, że woli pliki bo półki pełne płyt cd zagracają przestrzeń a on woli styl minimalistyczny. Ja uważam zupełnie inaczej . Półki pełne płyt, książek i innych bibelotów to kolejne ustrojstwa które wpływają pozytywniwe na akustykę. Ludzie się dziwą , że w minimalistucznych wnętrzach sprzęt nie gra.

Odnośnie wzmacniacza i cd to kupiłem je ok. 3 lat temu używane za 1200zł i jestem super zadowolony. Polecam wszystkim co mają dylematy czy kupić sprzęt nowy czy użwany. Jak nie macie dużych pieniędzy a chcesz porządnie grający zestaw to szukać należy w używkach to fonicznie się opłaca.

Przepraszam że tak się rozpisałem zważywszy, że sam narzekłem że się dużo pisze a mało zdjęć wkleja.

Edytowane przez andyg
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak już zrobiłem zdjęcia stolika, to pomyślałem, że i tutaj dodam swój całkiem budżetowy zestaw.

Gramofon to oczywiście mój stary Bernard kupiony w 1979 i odrestaurowany niedawno. Wzmacniacz lampowy to oczywiście chińczyk, a pod spodem stoi zestaw hifi-100 firmy Tangent do takiego codziennego grania (cd, tuner, wzmacniacz). Kolumny BR i OB to DIY.

post-38867-0-12563500-1340391386_thumb.jpg

post-38867-0-98272700-1340391444_thumb.jpg

post-38867-0-56246500-1340391515_thumb.jpg

post-38867-0-95976000-1340391613_thumb.jpg

post-38867-0-80903500-1340391661_thumb.jpg

No wlasnie ten dywanik to chyba powinien byc przed fotelem. Co zrobiles zeby nie bylo jakiegos piekielnego poglosu od scian (te polwalki w tej ilosci to niewiele moga zdzialac), czy tez preferujesz "katedralna" akustyke?

@StaryM

Gdzies juz te glosniki widzialem. ;)

server unreachable;--

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Gdzies juz te glosniki widzialem. ;)

Owszem. Wklejałem zdjęcia w DIY - wątek o odgrodach, a teraz zamierzam sprzedać, bo robią się następne na sabach i seasach. Ileż można mieć kolumn...

Edytowane przez StaryM

O k**wa! :D

x2

Czadowo!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

grzeczne gratulacje........jeżeli ten zacny sprzęt gra tylko....tylko dobrze w tym salonie....to szacunek........a masz kiedy słuchać.....??????

No wlasnie ten dywanik to chyba powinien byc przed fotelem. Co zrobiles zeby nie bylo jakiegos piekielnego poglosu od scian (te polwalki w tej ilosci to niewiele moga zdzialac), czy tez preferujesz "katedralna" akustyke?

pytanie do Szymona ale z tego co pamiętam to pokój konstrukcyjnie budowany do audio od fundamentów a nie adaptowany przypadkowy pokój ozdobiony gąbkami

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi