Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Co tu powiedzieć jest "grubo" ;) ale przydałoby się ożywić ten pokój jakiś dywan dołożyć do tego itd.

Co tu powiedzieć jest "grubo" ;) ale przydałoby się ożywić ten pokój jakiś dywan dołożyć do tego itd.

TAK ! jakiś pers i klakier z podwiniętym ogonkiem na... ;) Od razu było by cieplej. Sufit jest bomba ;)

Z perspektywy szarego blokowca to dzieło sztuki.

Wizualnie wygląda super. Gratulacje.

A jak oceniasz zmiany w dźwięku po skończeniu sufitu?

Czy możesz napisać cos o technice wykonania? Jest to w końcu z drewnianych słupków, czy jakiś inny materiał, bo pod koniec posta już zwątpiłem.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia robione telefonem stąd taka jakość. Na fotografa też się raczej nie nadaję.

Wczoraj przez zaekranowanie ściany za kolumnami o mały włos nie wylądowałem na wycieraczce ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bartek1987

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia robione telefonem stąd taka jakość. Na fotografa też się raczej nie nadaję.

Wczoraj przez zaekranowanie ściany za kolumnami o mały włos nie wylądowałem na wycieraczce ;)

Wygląda to spoko. Nie chce się czepiać, ale obawiam się, że wpływ akustyczny tych gąbek jest ograniczony bo:

- są niewielkiej grubości, więc działać bedą tylko na wyższe dźwięki;

- mimo wszystko przed nimi jest tafla TV, który najpierw odbije fale, zanim dotrą one do gąbki.

Ale wygląd ok. Sorry za zbytnią obcesowość może..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda to spoko. Nie chce się czepiać, ale obawiam się, że wpływ akustyczny tych gąbek jest ograniczony bo:

- są niewielkiej grubości, więc działać bedą tylko na wyższe dźwięki;

- mimo wszystko przed nimi jest tafla TV, który najpierw odbije fale, zanim dotrą one do gąbki.

Ale wygląd ok. Sorry za zbytnią obcesowość może..

Gąbka ma grubość ponad 7cm, co prawda na bas to mało ale jest nieznaczna różnica, ale zależało mi bardziej na stereofonii bo właśnie wysokie i średnie odbijały się od ściany robiąc niezły miszmasz. Teraz jest naprawdę super :) Różnica jest ogromna, może to przez to że gąbka ma w sobie te głębokie wcięcia, nie wiem. Salon ma 30m2, a wysoki jest na ponad 5 metrów z tym że od 3,5 metra zaczyna się skos i antresola a kończy się gdzieś na 5,5 metrze, także sam z siebie już dźwięk rozprasza wystarczająco :) tak jak napisał Kiza przydałby się tylko jakiś dywan, ale to może w krótce uda mi się namówić drugą połówkę.

Edytowane przez bartek1987

U mnie systemu pilnuje brytan i dziewczynka

U mnie systemu pilnuje brytan i dziewczynka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

Gąbka ma grubość ponad 7cm, co prawda na bas to mało ale jest nieznaczna różnica, ale zależało mi bardziej na stereofonii bo właśnie wysokie i średnie odbijały się od ściany robiąc niezły miszmasz. Teraz jest naprawdę super :) Różnica jest ogromna, może to przez to że gąbka ma w sobie te głębokie wcięcia, nie wiem. Salon ma 30m2, a wysoki jest na ponad 5 metrów z tym że od 3,5 metra zaczyna się skos i antresola a kończy się gdzieś na 5,5 metrze, także sam z siebie już dźwięk rozprasza wystarczająco :) tak jak napisał Kiza przydałby się tylko jakiś dywan, ale to może w krótce uda mi się namówić drugą połówkę.

Nie neguję, że poprawa może być znaczna, wziąwszy pod uwagę gołe ściany jako punkt wyjścia. Trudno spekulować o współczynniku pochłaniania tej gąbki, etc. Najlepiej byłoby pomierzyć przed i po odpowiedź impulsową. Ale jeśli dobrze gra dla ucha, to jest dobrze i należy się tym cieszyć.

Myślę, że dywan dał by b. dużo. Jest o co walczyć. Dywan jak najgrubszy, włochaty - dziewczyny zazwyczaj takie lubią ;) więc przekonywanie powinno pójść gładko. powodzenia

Nie neguję, że poprawa może być znaczna, wziąwszy pod uwagę gołe ściany jako punkt wyjścia. Trudno spekulować o współczynniku pochłaniania tej gąbki, etc. Najlepiej byłoby pomierzyć przed i po odpowiedź impulsową. Ale jeśli dobrze gra dla ucha, to jest dobrze i należy się tym cieszyć.

Myślę, że dywan dał by b. dużo. Jest o co walczyć. Dywan jak najgrubszy, włochaty - dziewczyny zazwyczaj takie lubią ;) więc przekonywanie powinno pójść gładko. powodzenia

Aparatury nie mam żeby robić pomiary, ale na ucho jest lepiej zdecydowanie :)

dekoracja

Prostota,porządek i funkconalność. Bardzo fajnie,podoba mi się.

Brytan niech się skupi na pilnowaniu dzidzi, u r o c z a . Gratulacje,pozdrawiam.

Pokój był od podstaw projektowany do współpracy z elektrostatami (5 budowane pomieszczenie odsłuchowe), posiada żywą ale naturalną akustykę z półokrągłą ścianą za kolumnami, podwyższoną o 150cm podłogą z "miękkiej" sosny syberyjskiej, gdzie znajdują się pułapki dla najniższych składowych oraz delikatnie schodzącym sufitem, aby zminimalizować fale stojące. Oprócz tego posiadam około 20 paneli mobilnych, którymi mogę w dość szerokim zakresie regulować pogłos w pomieszczeniu. Osobiście zęby zjadłem na elektrostatach (miałem 10 par) i doskonale wiem w jakim towarzystwie spisują się najlepiej. Wiem też jak łatwo zniszczyć ich czar i zgasić wspaniałą przestrzeń. Akustyka dla topowych Loganów jest zupełnie odmienna niż dla standardowych kolumn (ale to już opowieść na dłuższy referat dla chętnych). Dywanik 3,5 x 2,5m służy jako umilacz pod nogi a nie ustrój akustyczny.

chcialem tylko przypomniec wczesniejszy wpis panom od dywanikow

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

chcialem tylko przypomniec wczesniejszy wpis panom od dywanikow

A to skubaniec,czujny jest!

Rozbawiłeś mnie,pozdrawiam.

Od kilku dni mam mozliwosc cieszyc sie wzmacniaczem Arcam FMJ A28 (moj Azur 650 poszedl do naprawy i w zastepstwie dostalem Arcama).. mysle ze z ogromnym smutkiem bede sie z nim rozstawal w dniu kiedy przyjdzie mi odebrac moj wzmacniacz :-(

Ukryta Zawartość

post-48920-0-17727100-1379967139_thumb.jpg

post-48920-0-31217700-1379967294_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Smutku nie bedzie jeśli w miedzyczasie popracujesz trochę na akustyką pomieszcenia. A jest spora szansa, ze wtedy z Azurem zagra lepiej, niż teraz z Arcamem.

Swoją drogą, to chyba mieszkasz za granicą, bo z dawaniem klientowi sprzętu zastępczego na czas serwisu w naszej branży audio jeszcze się nie zetknąłem.

Trafnie zauwazyles...mieszkam kolo Rotterdamu, moj zaprzyjazniony sklep ktory uzyczyl mi wzmacniacza na czas naprawy to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Co masz na mysli "popracowac nad akustyka pomieszczenia" - jakies sugestie?

Pokoj jest dosc duzy i polaczony z kuchnia.

Ukryta Zawartość

Co masz na mysli "popracowac nad akustyka pomieszczenia" - jakies sugestie?

Pokoj jest dosc duzy i polaczony z kuchnia.

Widac tutaj duzo "gołych" powierzchni od których odbija się fala dzwiekowa, a jesli dodatkowo z tyłu pokój otwiera się na kuchnię, to podejrzewam, że pogłos w pomieszczeniu jest spory. Duzy pogłos oznacza potencjalne problemy ze sceną i ogólną czytelnością dzwięku (dzwięk odbity nakłada się na bezpośredni). Przede wszystkim należałoby zadbać o pierwsze odbicia. Dywan na podłodze już masz - obrócic go o 90 st., tak zeby obiął swoim "działaniem" także lewą kolumnę. Pozostają sciany i ew. sufit oraz bardziej optymalne ustawienie samych kolumn, ale nie chcę tutaj robic offtopa, dlatego jeśli jesteś zainteresowany pociągnięciem tego tematu, to proponuje załozyć osobny wątek w dziale "Akustyka". Tam koledzy podpowiedzą ci co zrobić, aby wydobyć pełen potencjał z twojego systemu. Potencjał o który być może nawet go nie podejrzewałeś ;)

He, he, no to ja tak a propos akustyki:

Pytanie - zagadka do wszystkich :

pokój 20m2 z małym haczykiem, prostokąt, choć wymiarami bliski kwadratu, jedna ściana to ciąg okien balkonowych

mieszkanie PRL wielka płyta

w pokoju: fotele Ikea (te lekkie, najbardziej popularne) szt.2, kanapa 3 os. szt 1, stolik kawowy szt.1,

telewizor szt.1, zasłonki szt.3 (trochę przysłaniają ale tylko trochę) na parapetach kwiatki, różne szpeje (parapet robi za półkę), 2 stojące druciane nieduże stojaki z płytami...

.... i ....

... sprzęt ...

audiofilski, rzecz jasna (a przynajmniej gościom tak się mówi)

a, i jeszcze jedno - niezły betono-pogłos jak się mówi, zaś czarci jak się krzyknie lub klaśnie

Na podłodze panele, na ścianach gładź (Cekol C45), miejscami trochę tynku dla podrównania płyty żelbetonowej, farba lateksowa.

Pytanie: czy to ma prawo grać?

A ściślej czy to ma prawo grać dobrze ?

Dodam iż pokój jak i właściciel istnieją :)

Narażę się na publiczny lincz, ale bywa że system wstrzeli się w pozornie beznadziejną akustykę i o dziwo zagra dobrze! :) (oczywiście w przygotowanym pokoju zagrałby jeszcze lepiej).

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

GT ma rację,czasem tak bywa.Ale dywanik jakieś 6m2 by się przydał,jakieś wiszące szafeczki z bibelotami różnymi,jak są dzieci w domu bardzo się sprawdzają ogromne pluszaki,oczywiście mniejsze też ale sporo ich trzeba.U mnie w salonie jeden róg od góry do dołu jest wypełniony pluszakami na półce narożnej ażurowej.A jak dzieci nie ma to zawsze kiedyś będą,jak nie nasze to nasze wnuki he he.Kilimy na ścienę,obrazy na płutnie,duże kwiaty-Palma,Dracena-jako rozpraszacz.Jest milion możliwości bez wydawania sporej gotówki na profesjonalne ustroje akustyczne-lub można samemu ustroje zrobić o ile ma się trochę zdolności manualnych.

Pytanie jest podchwytliwe bo nie wiadomo czy pytający wie co oznacza, że dobrze gra.Może mu się wydawać, że dobrze gra ale gdyby posłuchał tego systemu w dobrej akustyce a potem w swoim pokoju to wtedy ocena miałaby większy sens!

Wg mnie system w tym pokoju nie gra dobrze.

Edytowane przez sly30

Nie dudni, nie ma pogłosu, dźwięk nie rozmywa się, nie jest też suchy, jest duża detaliczność i rozbudowana scena.

Wszystko mieści się w przedziale głośności maksymalnej której używa właściciel

(czyli np.nie przekracza godz 14 na potencjometrze bo nie potrzebuje, detale i wszystkie niuanse słychać wystarczająco)

Istnieją niedostatki na basie ale bardziej wynikające z kwestii doboru sprzętu, no i realizacji niektórych nagrań niż akustyki.

Możliwe to?

Edytowane przez majonez
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

stan np w rogu i klaśnij mocno w dłonie.Czy pojawa się charakterystyczny dzwięk (metaliczny pogłos) po opisie na 100% jest,jeśli nie słyszysz go to olej ustroje i akustykę bo czy ustawisz tak czy tak to i tak dla ciebie nie będzie różnicy.Klaśnij w stronę rogu a nie stojąc tyłem do niego.

Ciężko jest spieprzyć dżwięk z Amplifonem :)

A żeś pojechał po czarnych :)

stan np w rogu i klaśnij mocno w dłonie.Czy pojawa się charakterystyczny dzwięk (metaliczny pogłos) po opisie na 100% jest,jeśli nie słyszysz go to olej ustroje i akustykę bo czy ustawisz tak czy tak to i tak dla ciebie nie będzie różnicy.Klaśnij w stronę rogu a nie stojąc tyłem do niego.

Gdzie byś nie stanął i jak nie klaskał, wszędzie są pogłosy z metalicznymi wszelakiej maści włącznie.

A jak się wrzaśnie to pół bloku przy tej akustyce słyszy,

He he, wychodzi na to że to nierealne

Edytowane przez majonez
  • 2 tygodnie później...

To moze jakis ustroj natenczas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi