Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Kazik-t, lepiej tego ująć nie można :)

Szymon, gdzie takie lampki do czytania kupiłeś? IKEA? :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

..tia , masz rację kaziku-t.....wielu chyba nie wie , że o gustach się nie dyskutuje ......ma kolega takie pomieszczenie odsłuchowe i mu pasuje i dla niego świetnie gra...i o to chodzi . Może dlatego coraz mniej ludzi pokazuje swoje graty i ustrojstwo , nie chce się narażać na nieprzyjemne odzywki . Mój kolega pokazał kiedyś drugi system /dla mnie taki sobie/.....i jakie to były zachwyty itd. Już dawno nic nie pokazuję , bo to nie ma sensu .

Szymek nie gniewaj się już,my się tylko tak droczymy.Ty w ogóle wychodzisz do pracy,czy pracujesz w domu?I jeszcze jedno pytanie,jakich piosenek słuchasz najchętniej?

Witam,

a oto moje ustrojstwa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-56236-0-79178300-1426537913_thumb.jpg

post-56236-0-37519300-1426537917_thumb.jpg

Pozdrawiam miłośników dobrego brzmienia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szymek nie gniewaj się już,my się tylko tak droczymy.Ty w ogóle wychodzisz do pracy,czy pracujesz w domu?I jeszcze jedno pytanie,jakich piosenek słuchasz najchętniej?

Przeciesz napisał że słucha swierków bajcowanych.

Witam,

Zawsze mi się podobało kiedy kolumny stały na środku pokoju. Serio nie nabijam się. Dzwięk ponad wygodę!!

Bartłomiej_55596

bardzo ciekawy pokój podoba się... i te fotki na ścianach fajny klimat

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Witam,

Ukryta Zawartość

post-56236-0-79178300-1426537913_thumb.jpg

post-56236-0-37519300-1426537917_thumb.jpg

Pozdrawiam miłośników dobrego brzmienia

Widzę chyba projekt Rafała z DIY - HDS + 8948 :) Dokładnie taki sam duet mam u siebie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miękki sufit - bardzo ciekawe - jakie było główne zamierzenie tego ustroju?

Głównym założeniem było "pochłonięcie" odbicia dźwięku od sufitu, a dodatkowym zniwelowanie pogłosu w pomieszczeniu. Panel zdaję egzamin rewelacyjnie.

Jest to pochłaniacz szerokopasmowy, wykonany z wełny mineralnej o grubości 10cm.

Widzę chyba projekt Rafała z DIY - HDS + 8948 :) Dokładnie taki sam duet mam u siebie :)

Tak, dokładnie, jest to projekt Ravena z Diyaudio.pl - świetne monitory. Tak wpasowały się w mój system i moje upodobania, że grają od dłuższego czasu i aż nie chce się ich ruszać. Chociaż miały być tylko przejściowo... :)

Tak, dokładnie, jest to projekt Ravena z Diyaudio.pl - świetne monitory. Tak wpasowały się w mój system i moje upodobania, że grają od dłuższego czasu i aż nie chce się ich ruszać. Chociaż miały być tylko przejściowo... :)

Też je polubiłem u siebie :)

Jaką elektronikę masz u siebie ?? :)

I to się nazywa piękna robota...

to się niestety nazywa kompletny nonsens wynikający z braku elementarnej wiedzy

ps.

ale co do świerku to prawda

to się niestety nazywa kompletny nonsens wynikający z braku elementarnej wiedzy

Mógłbyś rozwinąć?

Powrót po dłuższej przerwie...

Też je polubiłem u siebie :)

Jaką elektronikę masz u siebie ?? :)

Pędze je zbalansowaną końcówką mocy od darka kuleszy.

Pre DIY, przyjechało z Angli. DAC to lampucera maxi.

Ogólnie jestem zadowolony. :)

a co tam jest nie tak?

Mógłbyś rozwinąć?

proszę bardzo

cały ten "sufitowy olbrzym skyline (ponad 23000 słupków)" jest kompletnie bez sensu, równie dobrze można by powiesić kryształowy żyrandol

takie kolumny mają bardzo wysoką kierunkowość w pionie - w takim systemie praktycznie nie ma odbić od sufitu ani od podłogi poza basem - na suficie można było zainstalować podwieszane panelowe absorbery niskich częstotliwości, które uzupełniłyby te "podpodłogowe"

podobnie nie wiem co robi "nowy dyfuzor fraktalny (ok 1800 przegród)" centralnie za sprzętem, nie pokrywa miejsc pierwszych odbić od tej ściany, coś takiego należałoby raczej umieścić centralnie na ścianie za słuchaczem

dalej - po co ustroje w tych drzwiach za kolumnami? można byłoby raczej zrobić coś z łukowato zagiętą ścianą za głośnikami, stamtąd mogą iść silne odbicia (niekoniecznie niekorzystne, ale należałoby sprawdzić efekt)

ściany boczne - kolumny są za blisko ścian bocznych i za małe są kąty odbicia, żeby dyfuzory pracowały efektywnie, w jakim sensie i jakim cudem one "działają w promieniu 180 stopni"?

pracują raczej jak filtry środkowozaporowe kolorując odbicia wraz z tymi absorberami cylindrycznymi - to pułapki basowe? znacznie lepszym rozwiązaniem byłyby absorbery panelowe na bocznych ścianach

to takie uwagi na gorąco

ale przede wszystkim to monstrum na suficie - to jest chyba rekord świata, bo z tymi kolumnami nie spełnia to kompletnie żadnej roli, ot kosztowna rzeźba na suficie

Edytowane przez graaf

Panie graaf dziękuję za cenne uwagi. Następnym razem skorzystam z Pana niekonwencjonalnego podejścia do projektowania pomieszczenia we współpracy z kolumnami typu elektrostatycznego.

Ja się nie znam w końcu miałem tylko kilkanaście par...

Pana doświadczenie w tej materii jest oczywiście znacznie większe co będzie mógł Pan udowodnić.

Rozumiem, że poleca Pan unikatowe ustroje stosowane u Siebie:

"do adaptacji akustycznej pokoju używam parawanów bambusowych 250x200 cm"

Proszę nas oświecić i wkleić zdjęcia Swojego prawidłowo wykonanego pokoju i nie przejmować się drobnostkami. Nie każdy może mieć tak idealne warunki jak Pan.

Powyżej podał Pan świetny przykład jak "zarżnąć" brzmienie elektrostatu poprzez rozmieszczenie dużej ilości absorberów. Od razu widać, że tego typu kolumny widział Pan jedynie na obrazku.

Spieszę z wyjaśnieniem iż są to kolumny typu dipolowego, promieniujące w obydwie strony (również do tyłu). Teraz proszę się zastanowić po co ten dyfuzor fraktalny i absorbery z tyłu.

Rozumiem, że w Pana pomieszczeniu nie ma rezonansów pomiędzy ścianami bocznymi oraz sufitem i podłogą. Tylko pozazdrościć (pewnie są wykonane z antymaterii).

Plus za poczucie humoru, dawno się tak nie ubawiłem.

Edytowane przez Szymon1

Teraz proszę się zastanowić po co ten dyfuzor fraktalny

Szymon a ja jeszcze raz poproszę o wyjaśnienie, gdzie znajdują się kolejne fraktale tego dyfuzora.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Szymon a ja jeszcze raz poproszę o wyjaśnienie, gdzie znajdują się kolejne fraktale tego dyfuzora.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Przepraszam Cię arczi ale nic już nie zamierzam tutaj tłumaczyć. Jak widzisz szkoda czasu. Zapytaj Pana graafa, on na pewno udzieli wszelkich wyjaśnień. Ja się nie znam :)

Pędze je zbalansowaną końcówką mocy od darka kuleszy.

Pre DIY, przyjechało z Angli. DAC to lampucera maxi.

Ogólnie jestem zadowolony. :)

Twoje panele łapią się w miejsca pierwszych odbić?

Skąd masz kasę?

Panie graaf dziękuję za cenne uwagi. Następnym razem skorzystam z Pana niekonwencjonalnego podejścia do projektowania pomieszczenia we współpracy z kolumnami typu elektrostatycznego.

Pana doświadczenie w tej materii jest oczywiście znacznie większe co będzie mógł Pan udowodnić.

Rozumiem, że poleca Pan unikatowe ustroje stosowane u Siebie:

"do adaptacji akustycznej pokoju używam parawanów bambusowych 250x200 cm"

Proszę nas oświecić i wkleić zdjęcia Swojego prawidłowo wykonanego pokoju i nie przejmować się drobnostkami. Nie każdy może mieć tak idealne warunki jak Pan.

Powyżej podał Pan świetny przykład jak "zarżnąć" brzmienie elektrostatu poprzez rozmieszczenie dużej ilości absorberów. Od razu widać, że tego typu kolumny widział Pan jedynie na obrazku.

Spieszę z wyjaśnieniem iż są to kolumny typu dipolowego, promieniujące w obydwie strony (również do tyłu). Teraz proszę się zastanowić po co ten dyfuzor fraktalny i absorbery z tyłu.

Rozumiem, że w Pana pomieszczeniu nie ma rezonansów pomiędzy ścianami bocznymi oraz sufitem i podłogą. Tylko pozazdrościć (pewnie są wykonane z antymaterii).

Plus za poczucie humoru, dawno się tak nie ubawiłem.

mi natomiast jest dość ponuro

nie chodzi o to, że nic nie zrozumiał Pan z mojego wpisu, bo mnie to nie dziwi

ale ponoć przedstawia się Pan jako akustyk, to smutne

akustyk powinien mieć minimalne pojęcie i wiedzieć jak przedstawia się kierunkowość wysokich ESLi w pionie

nie wiem skąd ten foch, przecież świerk pochwaliłem ;-)

uwaga dla ewentualnych zdezorientowanych w kwestii absorberów:

czego nie zrozumiał Pan Szymon, a może i inne osoby - miałem na myśli panelowe absorbery niskich częstotliwości - TYLKO niskich częstotliwości, takie jak opisano np. tutaj:

Ukryta Zawartość

zresztą przecież napisałem: "panelowe absorbery NISKICH częstotliwości"

w rezultacie uwaga Pana Szymona o "zarżnięciu brzmienia elektrostatu poprzez rozmieszczenie dużej ilości absorberów" wzięła się z niezrozumienia tego, co napisałem

jeszcze jedno:

<br />Rozumiem, że w Pana pomieszczeniu nie ma rezonansów pomiędzy ścianami bocznymi oraz sufitem i podłogą<br />

zatrważające jest, że Pan Szymon podający się za osobę poinformowaną jest zdaje się przekonany, że u Niego nie ma tych rezonansów dzięki zastosowaniu widocznych na zdjęciach oraz opisanych rozwiązań

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez graaf
  • 2 tygodnie później...

Ponabijajcie się też ze mnie:D

Ekstremalnie skomplikowane ustroje akustyczne - bastrapy w rogach za sugestią strony AudioPhysic'a (śpiwory owinięte poduszką) oraz półki z płytami w miejscu pierwszych odbić wyznaczanych lusterkiem.

Fajne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SilentEmpire

A ja powiem tylko tyle. Panie Szymon1 - REWELACYJNE warunki do odsłuchu. Podziwiam, zazdroszczę (bez zawiści), i szczerze życzę sobie i innym warunków zbliżonych do tych z którymi obcuje Pan na co dzień. Co do niektórych (nie merytorycznych) wypowiedzi: Człowiek się wyprostuje, ale prostactwo z niego nie wyjdzie. Jestem przekonany, że osoba dysponująca takimi "zabawkami" nie zaadoptowała pomieszczenia odsłuchowego na chybił trafił. Taka mała dygresja: ta nasza pasja powinna łączyć, a nie dzielić... Tak jak sama muzyka.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi