Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe Dali Mentor 6

9c8c16c1dc228aa2med.jpgd4e688438c187530med.jpg,2fb402a6f18a938bmed.jpg

a przedtem tez byly dali ?

widze ze forumowe porady sobie wzioles sobie do serca :)

Edytowane przez luk1985

Ale podstawki to Jop Twoja Mać. Wydają się ogromne względem kolumn

Standy pod kolumny same w sobie bardzo ciężkie i piekne Rogoz Audio.

Kolumny małe, wąskie i niskie dlatego optycznie standy duże się wydają

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Standy pod kolumny same w sobie bardzo ciężkie i piekne Rogoz Audio.

Kolumny małe, wąskie i niskie dlatego optycznie standy duże się wydają

Czy nie lepiej było zamiast potężnych i pewnie nie tanich standów i monitorów wstawić podłogówki? Potencjał brzmienia byłby większy

a przedtem tez byly dali ?

widze ze forumowe porady sobie wzioles sobie do serca :)

Pewnie, że wziąłem tylkok żona kręci na to nosem. Dywan został rozwinięty, kolumny rozstawione inaczej. Udało mi się z żoną wynegocjować pewne zmiany. W zamian za przemalowanie ścian dojdą półki i panele akustyczne. Wcześniej były Ikon 6 mk2. Różnica ogromna.

Czy nie lepiej było zamiast potężnych i pewnie nie tanich standów i monitorów wstawić podłogówki? Potencjał brzmienia byłby większy

Jednak monitory mając tą przestrzeń pod tyłkiem mają inna stereofonie jak podłogówki.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Fajne Mentory. Ja myslalem o nich majac wcześniej Dali ikon, ale kupilem coś innego

nie wiem co kupiłeś, ale Mentory to całkowicie inna liga. Ikony są dobre ale do Mentor to brakuje im dużo. Zacząłem się zastanawiać gdzie kończą się różnice. 20, 30, 100 tyś zł. Lepiej nie wiedzieć jak brzmią epicon. Jeżeli różnica jest tak duża jak między Ikon a Mentor to strach pomyśleć.

Jednak monitory mając tą przestrzeń pod tyłkiem mają inna stereofonie jak podłogówki.

Może same monitory tak ale widziałeś te standy na zdjeciach? Razem to jak podłogówka, stad moje wątpliwości. Z takimi standami tracimy zalety monitorów nie zyskując nic z zalet podłogówek tj. obszerniejszego brzmienia zwłaszcza w basie.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

nie wiem co kupiłeś, ale Mentory to całkowicie inna liga. Ikony są dobre ale do Mentor to brakuje im dużo. Zacząłem się zastanawiać gdzie kończą się różnice. 20, 30, 100 tyś zł. Lepiej nie wiedzieć jak brzmią epicon. Jeżeli różnica jest tak duża jak między Ikon a Mentor to strach pomyśleć.

Kupilem Monitor audio GX 50, też na wstędze ale metalowej. Ostatnio na allegro wisiały Dali helicon 300 . Już miałem się skusić ale gość pisał że jedna kolumna stała na mocnym słońcu. Balem się uszkodzeń przetwornikow. Tak , chętnie posłuchałbym Epicon kiedys

Chętnie bym porównał z używanymi Dali Grand Diva za 3,5kzł. Ciekawe gdzie kończą się różnice.

Lepiej do większych Dali grand.

Może lepiej nie. Można by wpaść w depresję Albo zamiast samochodu kolumny. Ciekawe co żona na to powie.

Depresja po zakupie to właściwe określenie :)

Ostatnio na allegro wisiały Dali helicon 300 . Już miałem się skusić ale gość pisał że jedna kolumna stała na mocnym słońcu. Balem się uszkodzeń przetwornikow

Sorry za OT...

Wiszą dalej ;) przetworniki są w idealnym stanie, gdy nie było słuchane zakładałem maskownice ;) Pozdrawiam.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Sorry za OT...

Wiszą dalej ;) przetworniki są w idealnym stanie, gdy nie było słuchane zakładałem maskownice ;) Pozdrawiam.

Dobrze wiedziec ze byly odpowiednio traktowane. Pozdrawiam również

Mieszkałem na mniejszym mieszkaniu 'kawalerka' do tego dwie małe córki. Wszystko w jednym pokoju, brak miejsca na wystawianie kolumn na pokój.

Dlatego zrezygnowałem z podłogówek.

Obecnie w nowym lokum może kiedyś zmienię na podłogówki

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

mniejsza wysokotonówka gra lepiej :-)

Niekoniecznie.... wystarczy posluchac wysokotonówki w Chario Constelation... Edytowane przez arenia

Niekoniecznie.... wystarczy posluchac wysokotonówki w Chario Constelation...

Bez przesady ... to fajne kolumny w swojej klasie ale mają również swoje wady.

Pomieszczenie to 19m2

Basu aż za dużo muszę pomiary porobić bo wzbudza się zapewne jakaś konkretna częstotliwość w pokoju.

Temat załatwiony. Brak podbić/wzbudzania się niskich tonów ☺

Cayin CS-88A zagrał wybitnie z Small ARIES.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Jasne. Nie istnieje kolumna idealna. Nawet w tych za 100 000 zł ktoś znajduje wady.

Ale mnie chodziło o wielkość tweetera w Chario ....

Ale mnie chodziło o wielkość tweetera w Chario ....

Moje przywołanie tweetera Chario odnosi sie do tego wpisu, szanowny kolego Szpakowski. I też należy przyjąć je z :-)

Hm,...... Esotar2 Dynaudio ma 28 mm, czyli więcej niż większość szmacianych tweeterów, a uchodzi za jeden z najlepszych wysokotonowych głośników.

Dobra dobra, niech wam już bedzie, wielkość nie ma znaczenia, liczy sie też technika :-)))

Moje przywołanie tweetera Chario odnosi sie do tego wpisu, szanowny kolego Szpakowski. I też należy przyjąć je z :-)

Widocznie nieopatrznie się zrozumieliśmy nieco ;-)

Tak na prawdę zgadzam się całkowicie z Twoim wpisem odnośnie wielkości kopułki w Chario ... może dlatego, że jestem wieloletnim posiadaczem Delphinusów?

Każda kolumna ma swoje wady, ideałów ni ma. A te hi endowe co już graja cacy cacy, bywają znowu zbyt dużych gabarytów i tak w kółko

• Pokaż nowe odpowiedzi