Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  312 członków

Onkyo Klub
IGNORED

Klub zwolennikow ONKYO

Rekomendowane odpowiedzi

Może być wina silniczka od talerza, miałem kilka przypadków z taką usterkę. Ale też miałem przypadki, że problem tkwił w innym miejscu. W cd Musical fidelity winą był bezpiecznik w zasilaczu. Dziwny przypadek, ale jednak i takie się zdarzają. Odkręć jedną śrubkę mocującą silniczek talerzyka i psiknij do środka kontaktem w spray-u (częste przypadki przy Onkyo DX-6850/6870/6890/6750/6770) Silniki są zamknięte i się zacierają. Może być też usterka po stronie drivera lub zasilania.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Może być wina silniczka od talerza, miałem kilka przypadków z taką usterkę. Ale też miałem przypadki, że problem tkwił w innym miejscu. W cd Musical fidelity winą był bezpiecznik w zasilaczu. Dziwny przypadek, ale jednak i takie się zdarzają. Odkręć jedną śrubkę mocującą silniczek talerzyka i psiknij do środka kontaktem w spray-u (częste przypadki przy Onkyo DX-6850/6870/6890/6750/6770) Silniki są zamknięte i się zacierają. Może być też usterka po stronie drivera lub zasilania.

Manyzg

dzięki. Do silniczka już zapodali smarowidło i nie pomogło. Jutro dostaną CD z powrotem i mają się tym silniczkiem zająć. Dam znać jak się sytuacja rozwija.

Daj znać, sam jestem ciekaw co było przyczyną w tym cd. Miałem dx-7711 i miał problemy z czytaniem drugiej części płyty, pierwsze kilka utworów czytał ok, a z dalszymi miał problemy. O ile pamiętam wystarczyła drobna regulacja trackingu. Tworze stronę poświęconą tylko Onkyo i będzie tam wiele przydatnych rzeczy, obecnie część już działa, ale jeszcze wiele do zrobienia mam. www.onkyo-audio.pl

Edytowane przez manyzg
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Dziwny to wogóle objaw. Jak dział to mogę dowolne płyty wkładać, przewijać, wszystko szybko sprawnie bez żadnych uchybień. A jak wyłączę Power to czasami po jakimś czasie nie widzi włożonej płyty. A jak podczas tego wkładania lekko ją pchnąć żeby się poruszyła, to znowu wszystko idealnie.

esy intrada 3. Sam jestem ciekaw jak zagra, zwłaszcza w porównaniu z moim sansuiem. Kiedys słuchałem okyo m-5570 i p3370. Dobre to grało, ale bez rewelacji

Osobiście mam modyfikowane ESA Ostantino 2000 i brzmią świetnie z Onkyo Integra A-8850 i DX-6850 po modyfikacjach.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jestem po wymianie silniczka. Na razie działa. Nie kupowąłem całego napędu, w serwisie zdjęli talerzyk i wymienili sam silniczek. Podobno mieli trochę zabawy z ustawieniem jego wysokości ale na razie CD czyta wszystkie płyty bez zająknięcia. Zobaczymy czy moje problemy z CD miną.

Mogę podać oznaczenie tego silniczka od napędu płyty:

MDN4BT3LVAS

07FEB 96S#

• 2 tygodnie później...

Witam.

Ostatnio dokonałem zmian w moim zestawie i w miejsce CD 7511, wylądowała integra 7711.

Wszystko było by super gdyby nie fakt, że jest problem z czytaniem niektórych płyt CD-R.

Płyty oryginalne, tłoczone oraz nagrywane sprzed 10 lat działają aż miło.

Problem jest z 90% płyt, które nagrywałem ostatnio.

Wygląda mi to, że na chwilę obecną, winna jest nagrywarka w laptopie.

Z drugiej strony, te same nagrywane płyty, z tej samej nagrywarki na 7511 śmigają, aż miło.

Lasery zarówno w 7511 jak i 7711 wymieniałem osobiście.

Czy lasery Sanyo w tej integrze są po prostu takie kapryśne jeśli chodzi o płyty CD-R?

Czy miał ktoś z Was podobne doświadczenia i rozwiązał problem?

Witam.

Ostatnio dokonałem zmian w moim zestawie i w miejsce CD 7511, wylądowała integra 7711.

Wszystko było by super gdyby nie fakt, że jest problem z czytaniem niektórych płyt CD-R.

Płyty oryginalne, tłoczone oraz nagrywane sprzed 10 lat działają aż miło.

Problem jest z 90% płyt, które nagrywałem ostatnio.

Wygląda mi to, że na chwilę obecną, winna jest nagrywarka w laptopie.

Z drugiej strony, te same nagrywane płyty, z tej samej nagrywarki na 7511 śmigają, aż miło.

Lasery zarówno w 7511 jak i 7711 wymieniałem osobiście.

Czy lasery Sanyo w tej integrze są po prostu takie kapryśne jeśli chodzi o płyty CD-R?

Czy miał ktoś z Was podobne doświadczenia i rozwiązał problem?

Witam

Miałem kiedyś 7711 z podobnymi problemami. Pomogła regulacja potencjometru koło mechanizmu, nie pamiętam dokładnie czy to było tracking czy coś innego. Jak możesz to podeślij w miarę dokładne zdjęcia wnętrza, głównie okolic mechanizmu bez pokrywki.

www.onkyo-audio.pl

Cześć ! znalazł moze juz ktoś jakies testy odnosnie Onkyo A-9050 ? Zamierzam kupić !

Bardzo fajny wzmacniacz się zapowiada - właśnie wygrzewam. Na początku grał bardzo jasno, ale z biegiem godzin dźwięk się robi ciemniejszy - póki co nie widać słabszych stron. Nie sprawdzałem jeszcze natomiast DAC'a.

Jakieś fotki daj.

Ja grzałem się na Onkyo A-9000R ale Eic znów z ceną przegiął! I nie miałem jak/gdzie odsłuchać.

Ps. Podobno pre Onkyo P-3000 i końcówka M-5000 grają jasno szczupło i krzykliwie :-(

Pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Jutro zabiorę do firmy aparat to wrzucę parę fotek. Mam srebrną wersję i muszę przyznać, że wygląda bardzo dostojnie - minimalistyczna forma - dużo kantów, ale bardzo gustownie. Diody też dyskretne. Tak samo TX-8050 wygląda fajnie w srebrze - głównie przez aluminiowy front. Szkoda, że amplitunery KD mają front plastikowy...

KD może być a nawet powinno byś plastikowe to nie zacne stereo ! Ja raczej musze mieć wersje czarną, ale przyznaje ,ze srebrna przynajmniej na zdjęciach wygląda znacznie lepiej! Napisz coś więcej o pierwszych odsłuchach !

Gość Gosc

(Konto usunięte)

KD może być a nawet powinno byś plastikowe to nie zacne stereo ! Ja raczej musze mieć wersje czarną, ale przyznaje ,ze srebrna przynajmniej na zdjęciach wygląda znacznie lepiej! Napisz coś więcej o pierwszych odsłuchach !

Ostro się przeciwstawiam takim stwierdzeniom!!!

KD może i powinno być konstrukcją tak samo poważną jak stereo. Z racji stopnia skomplikowania jest zresztą 3-4 razy droższe. Dlaczego niby powinno być tandetne plastikowe?!

Gdzie kino jest 3- 4 razy droższe ?! Miałem kiedyś kino za 20000 Pln i sprzedałem ! Kupiłem stereo za prawie 30000 Pln. Nie ma to jak stare dobre stereo !! Tego nawet nie ma co porównywać !

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No oczywiście. Stereo to dwa głośniki, pre i końcówka, źródło.

Kino domowe to 8 głośników( może być 6 ale i 10 więc podałem średnio), cztery końcówki , rozbudowane pre do obsługi tych wszystkich kanałów, plus układy DSP, dużo więcej kabli i żródło które więcej formatów musi umieć obsłużyć.

Więc jeśli ma być takiej samej jakości jak stereo musi być 3-4 razy droższe!

Jak masz stereo za 30tzł, to porównuj z kinem za co najmniej 100000zł. Wtedy proporcje będą zachowane.

Mam i jedno i drugie na raczej dobrym poziomie. U mnie np. ASR Emitter1 ( nowy kosztuje 25tzł jak już z konkretnymi kwotami wyjeżdżasz) służy w kinie tylko do napędu frontów. Stereo mam lepsze w innym pomieszczeniu więc wiem o czym rzecz.

Ale zgadzam się że taniego kina za 20tzł, nie ma co porównywać z przyzwoitym stereo za 30tzł. Tu pełna zgoda.

Nie no, Panowie, nie ma co dywagować nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą :)

Wszystko rozbija się o to, czego oczekuje odbiorca. Filmy czy muzyka. Inna sprawa, że to w pewnym stopniu też jest zależne od stopnia osłuchania i świadomości muzycznej odbiorcy. Niektórzy po prostu nie wiedzą, że stereo też może być fajne :) Na szczęście jest na rynku tyle urządzeń (nie tylko Onkyo), że można pogodzić wszystkie grupy :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 30.10.2012 o 13:52, Corradolicious napisał:

Nie no, Panowie, nie ma co dywagować nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą ?

Ale nie o tym mowa.

Ja tylko przciwstawiam się stwierdzeniom, ze kino domowe powinno być plastikowe, bo to gorsza kategoria.

Przeczytaj raz jeszcze co napisał greg!:

KD może być a nawet powinno byś plastikowe to nie zacne stereo !

To nieprawda. Kino domowe służy owszem całkiem do czegoś innego ale moze być równie zacnie zbudowane i dawać równie dobrej jakości dźwięk.

W dniu 30.10.2012 o 13:57, greg! napisał:

A jakie masz głosniki do stereo a jakie do kina ?

Masz w mojej sygnaturze ale proszę bardzo:

W stereo Infinity Kappa 8.2i( jeszcze ze dwa tygodnie bo następcy już się robią)

Kino domowe fronty Infinity RSIIIb

Sub Velodyne DD12

central Acoustic Energy( i tu nastąpi zmiana)

tyły 4x Acoustic Energy Aelite 2

Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz z powodu której najczęściej kino domowe jest traktowane po macoszemu.

Do stereo potrzebujemy jedną scianę przygotowaną w tym celu. Reszta pokoju w zasadzie może służyć innym celom( z grubsza). W kinie domowym potrzebujemy zaadoptowania całego pomieszczenia w tym własnie celu. I to jest główny wydatek kina domowego trudny bardzo często do osiągnięcia.

Spoko ! Jeżeli kino Cię cieszy to fajnie ! Ja bym juz do niego nie wrócił ! Stereo uważam za naturalne a kino za sztuczne ! Jakość dzwięku jaką uzyskuje , detalicznośc , przestrzeń tylko na dwóch głosnikach i muzyce z cd, badz sacd jest wyśmienita ! Kolumny AP Tempo 25 . Nie wiem jak drogie musiało by byc kino , zeby tak zagrało i tak jak mowisz dom cały dookoła w głosnikach !

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No niestety drogo.

Ale frajda niesamowita. U mnie już było parę osób z forum posłuchać stereo. Po odsłuchu zeszliśmy włączyć na chwilę kino domowe i zawsze jest O....... Nawet czasami były uwagi, że jest lepiej niż w stereo. A słuchały osoby obyte i dysponujące znacznie droższymi zestawami stereo niż 30tzł.

Różnica pomiedzy tymi systemami jest taka, że w stereo masz wykonawców przed sobą, system buduje Ci przestrzeń na boki i w głąb. W kinie domowym jestem w centrum akcji. Nie jak w teatrze że masz akcję przed sobą tylko właśnie jesteś w środku. Tego stereo nigdy nie zapewni. Taka róznica.

Tak tylko jak jestes na koncercie to muzyków masz przed sobą ! a nie latają ci za głową ! Kino przetwarza to sztucznie ! Dobre stereo lokalizuje muzykow w taki sam sposob jak nagrali material w studio ,bądz na koncercie ! Dodatkowo kolumny Audio Physic daja niesamowite efekty przestrzenne ! Jeszcze jedna rzecz ! Sciezka dzwiekowa w filmach ostatnio pozostawia wiele do zyczenia ! Przewaznie wszystko skupia sie na przodzie a tyłu nie ma albo jest go niewiele! Nawet w normalnym kinie jakos to słabo wygląda ostatnio! Chyba sie do tego zbytnio nie przykładają !

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 30.10.2012 o 15:36, greg! napisał:

Tak tylko jak jestes na koncercie to muzyków masz przed sobą ! a nie latają ci za głową ! Kino przetwarza to sztucznie ! Dobre stereo lokalizuje muzykow w taki sam sposob jak nagrali material w studio ,bądz na koncercie ! Dodatkowo kolumny Audio Physic daja niesamowite efekty przestrzenne ! Jeszcze jedna rzecz ! Sciezka dzwiekowa w filmach ostatnio pozostawia wiele do zyczenia ! Przewaznie wszystko skupia sie na przodzie a tyłu nie ma albo jest go niewiele! Nawet w normalnym kinie jakos to słabo wygląda ostatnio! Chyba sie do tego zbytnio nie przykładają !

Nie masz racji.

Na koncercie słyszysz oklaski i reakcje widowni też za sobą. I to usłyszysz z zestawu kina domowego. Oczywiście mowa tu o realizacjach wielokanałowych. odsłuch płyt stereo na 5.1-7.1 to moim zdaniem nieporozomienie. Ale ja też nie jestem fanem muzyki z koncertów. Wolę stereo. Bardziej odpręża i relaksuje. Można zamknąć oczy. Nie musisz mi mówić o pozornych źródłach dźwięku w stereo. Mam to na co dzień. Dobre stereo to takie gdzie żadnego dźwieku nie można przypisać przetwornikom. Ma grać cała przestrzeń przed nami.

A z filmami jak z płytami CD. Są dobrze zrealizowane i kiepsko.

Polecam filmy z płyt BD z formatami dźwięku HD 7.1.

No i teraz sie zgadzamy !! Ja to jestem oczarowany stereo, nawet do tego stopnia , ze chce teraz kupic czwarty zestaw, juz oczywiscie tanszy ,ale spodobało mi sie własnie Onkyo ! Pewnie to głupota z tym czwartym zestawem, ale cieszy mnie nawet sam wygląd ! Dotychczas mam stereo na bazie Denona, Creeka, a głosniki wspomniane Audio physic Tempo 25 i jeszcze małe monitory Monitor Audio GX 50 jak rowniez Castle Knight 2. Dzwięk z monitorów tez jest fajny ! Fajnie , ze producenci zaczeli ostro wracac do stereo i robic całkiem dobre klocki !

Posłuchałbym tego Twojego kina w formacie dzwieku Hd, bo jak ja sprzedawałem kino to jeszcze takich formatów nie było! Byc moze gra dobrze! Pewnie jednak mieszkasz daleko i nie bede miał tej okazji i przyjemnosci !

Jeszcze zapomniałem o małym Tivoli Audio, no to ONKYO ma byc piątym !

Ale jeszcze go nie mam to nie moge sie wpisac do Waszego klubu !!

Czy ampli Onkyo może zabrzmieć dobrze a nawet bardzo dobrze w stereo ?

Pytam w imieniu kolegi :-) ,mówię mu zeby kupil sobie wzmacniacz stereo i problem rozwiązany a on nic ,tylko ampli Onkyo.

Teraz ma 1009 ,czy wyższe modele zagrają lepiej ,czy tylko mają lepsze "wyposażenie" ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ma już dosyć wysoki model. Najwyższy zagra trochę lepiej ale kosztuje chyba 12-13tzł. Moim zdaniem nie warto. Szału nie będzie. Ja mam 905 a to odpowiednik 5009 i do stereo go nie używam. Niech sobie kupi używany wzmak za 5tzł i na pewno będzie lepiej. O wiele.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.