Skocz do zawartości
IGNORED

Czym jest socjalistyczne myślenie ?

Vires

Rekomendowane odpowiedzi

No, nie taki kompletny ;) Ja uznaję ludzką wiedzę i z niej korzystam. Entropia to dziedzina ludzkiego umysłu.

W sumie, to wizje świata nie zmieniniły się od tysiącleci. Inny język, inne technologie...więcej doświadczeń.

Ale i tak wszystko obraca się wokół narodzin i śmierci :)

Ja tam do opisu zachowań człowieka czy społeczeństwa od takich głeboko filozoficznych teorii z entropią itd. zdecydowanie wolę bliższą naszemu audio teorię sprzężenia zwrotnego.

Tak czy siak - nagradzanie człowieka za działalność destrukcyjną dla społeczeństwa niczemu dobremu nie służy. A do tego niestety sprowadza się socjal w niemoralnym społeczeństwie.

W Skandynawii państwo gwarantuje dużo, ale ludzie sami wykazują jakąś przyzwoitość i nie nadużywają owego systemu (przynajmniej autochtoni, w odróżnieniu od tropikalnego rodowodu wyznawców). A u nas kto nie wyciągnie wszystkiego co mu się należy i nie należy ten frajer.

Jedno z elementarnych praw fizyki mówi, że entropia w każdym układzie zamnknietym dąży do zera, Czyli nie ma co liczyć, by sam z siebie zapanował ład, dobrobyt, porządek i kultura. Naturalnie każdy układ dąży do bałaganu i rozpieprzenia. To, że człowiek jeszcze istnieje wynika z tego, że za pomocą inteligencji stara się stale przeciwstawiac temu naturalnemu procesowi. Dokonuje tego poprzez świadome wykorzystywanie i kierowanie energią.

po pierwsze to chyba nie tak brzmi to prawo fizyki.

Po drugie, skoro tak, to zakrzyknijmy starokibolską przyśpiewką:

"j**** policję, j***** i się nie bać!"

To się nazywa mądrość ludu.

edit:

źle zrozumiałem słowa jara1, niech odniosą się do wszelkiej maści liberałów.

Jasne, że źle napisałem. Entropia rośnie. Ale druga część wynikająca z tego jest prawdziwa, bo entropia to miara uporządkowania.

Pamiętam takie znane powiedzonko profesora z egzaminów ustnych z chemmi fizycznej: "my tu gadu, gadu a entropia rośnie"... ;)

• 3 miesiące później...

Znalazłem ciekawy post odnośnie tego jak funkcjonuje opieka stomatologiczna w socjalistycznej Szwecji :

''Margareta Nilersköld, Szwecja 06.01.2011

Na odpowiedz " Opolanina" to ja jako stomatolog pracujacy w Szwecji i majaca zarowno dyplom polski stomatologa jak i szwedzki chcialabym skomentowac stwierdzenie, ze " w Szwecji cala stomatologia lacznie z implantatami jest pokrywana przez ubezpieczenie zdrowotne". To jest nieprawda.Implanty w miejscu zebow 6,7,8 nie sa refundowane wogole przez panstwo, a jedynie w obrebie luku zebowego od 5 do 5 i to tez jest scisle regulowane ( przepisy sa bardzo skomplikowane i nie zawsze dla nas stomatologow do konca zrozumiale) .Pacjent szwedzki placi zawsze 100% sam do sumy swiadczenia 3000 koron szwedzkich.Powyzej tej kwoty i do pulapu 15 tys koron ma doplate 50% ze strony panstwa,Powyzej kwoty 15 tys koron jest to doplata 85%.Ale zasada ta dotyczy leczenia w okresie 1 roku od rozpoczecia leczenia. Pacjenci zwykle sa zapisani u swojego lekarza lub przychodni stomatologicznej i sa wzywani regularnie na wizyty kontrolne , zwykle jest to 1 do roku lub 1 na 2 lata. Jest to porozumienie obopolne ( nie wstawienie sie na ustalona wizyte poprzez wczesniejszye powiadomienie jest oblozone oplata w kwocie ok. 1000 kr.Prawie wszyscy stomatolodzy zawarli umowe z kasa chorych w Szwecji, i jestesmy zmuszeni miec podlacze komputerowe z baza danych i odpowiednim oprogramowaniem zeby wysylac nasze raporty z kazdej wizyty pacjenta do kasy chorych ( nawet te wizyty ktore kosztuja mniej niz 3000 koron szwedezkich.) Nasze uslugi stomatologiczne sa kontrolowane przez kase chorych, ktora moze ex post odmowic doplaty stwierdziwszy wykonanie zabiegow niezgodnie z ustalonymi zasadami.Tutaj traci na tym stomatolog, a nie pacjent, co zmusza stomatologa do uczciwosci i skrupulatnego przestrzegania prawa.Pacjent ma zawsze wystawione rachunki po wykonanej usludze, gdzie jest wyszczegolnione rodzaj swiadczenia,ceny stomatologa, ceny panstwowe, doplata z kasy chorych i na koncu czesc do zaplaty przez pacjenta. Stomatolog musi skrupulatnie poinformowac pacjenta co zamierza wykonac u pacjenta, jaki matierial wybierze , jakie ma inne alternatywy do wyboru i ile to kosztuje.Dokladny kosztorys powinien byc wypisany dla pacjenta, jezeli wizyt tych bedzie kilka lub leczenie moze obejmowac rowniez protetyke. Swiadczy to o przejrzystosci systemu uslug .Zarowno pod wzgledem finansowym jak i uslug. Konkluzja do tych wypowidzi osob na tym portalu jets taka: Polscy stomatolodzy maja slodkie zycie, chca byc jednoczesnie na liscie NFZ i czerpac z tego tytulu zyski oraz zadac zaplaty za uslugi, za ktore nie powinien pacjent placic. Pacjent w Polsce ma tylko przyslowowa " duza buzie" ale w rzeczywistosci jest niedouczony i nie do informowany.Tutaj duze pole do zrobienia ma wiec NFZ, ktory powinien do kazdego obywatela w kraju droga pocztowa wyslac informacje o jego uprawnieniach zarowno u lekarzy jak i stomatologow. A co robi Pani minister Kopacz? Wylacznie politykuje i broni skorumpowanych lekarzy w Polsce. Kasy fiskalne powinny byc wprowadzone od samego poczatku otwarcia kazdego gabinetu, a nie på 22 latach. I dziwne , ze kazdy zapytany przeze mnie lekarz rozliczal sie z fiskusem polskim na tzw ksiazke. A mieszkaja w domach o wartosci kilku milionow zl. Tu jest slabosc polskiego panstwa i tego systemu postkomunistycznego . I prosze nie zapominac , ze w Szwecji placa wszyscy nawet ci najmniej zarabiajacy, emeryci, rencisci, ktorych prawie juz nie ma w Szwecji, 31 % podatku podstawowego + podatki posrednie ( Vat 25 % na wszystko) itp.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Naturalnie każdy układ dąży do bałaganu i rozpieprzenia. To, że człowiek jeszcze istnieje wynika z tego, że za pomocą inteligencji stara się stale przeciwstawiac temu naturalnemu procesowi. Dokonuje tego poprzez świadome wykorzystywanie i kierowanie energią.

ta entelygencja i świadome kierowanie energią -

dobre, dobre, wręcz doskonałe - Dzięki - obśmiałem się jak norka

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 6 miesięcy później...

Kolejne uproszczenia i stereotypy.W rankingach krajów o najlepszym warunkach do życia od lat królują kraje skandynawskie a nie Singapur,USA czy inne "raje" liberalne.Prawda jest taka,że w każdym społeczeństwie jest znaczna grupa ludzi,która w życiu sobie nie radzi,nie obędzie się bez pomocy państwa.

Dyskusyjna jest tylko kwestia jak duża ma być ta pomoc państwa.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jestem za pomocą państwa, ale nie ślepą dla wszystkich, którzy tego chcą. Przechodząc małą uliczka obok urzędu pracy w pewne dni nie mogę przejść chodnikiem, bo tarasują go liczne samochody. To bezrobotni przyjeżdżają nimi po zasiłki. Przejeżdżając obok slumsów zamieszkałych przez margines społeczny widzę zdewastowane klatki schodowe bloków, bez szyb w oknach i drzwi wejściowych. Pod blokiem stoją samochody należące do większości tam mieszkających, a na ścianach anteny sat płatnych platform. Wszystkich tych ludzi stać na samochody, płatne telewizje, telefony komórkowe, ciuchy i alkohol w nadmiarze, a nie stać na czynsz, opłaty za energię i podręczniki dla dzieci. Tu leży oczywista wina państwa, które powinno wspierać rzeczywiście potrzebujących.

około 20 lat (tj do jego śmierci) ponosiłem koszty takiego lokatora z nakazu kwaterunkowego z lat 50-tych (woda, ciepło, czynsz)

z roboty w LOT wyleciał za gorzałę, dostał rentę, obiady z opieki, dodatku mieszkaniowego nie otrzymywałem na niego bo z reguły nie był "w formie" gdy raz na 3 m-ce przychodziła pora na złożenie wniosku

poz tym inteligentny facet ("pożyczał" tylko 5zł), rodzinny (syn go odwiedzał, kiedyś mojemu zwinął buty) ... a pił bo, jak głosił, był dwukrotnie nieszczęśliwie rozwiedziony

trudno mieć pretensje, poważny powód

Przykładem socjalistycznego myślenia są gospodarcze pomysły Prezesa. Np. zawieszenie spłaty długu spłacanego w w CHF.

Jaro, to nie jest socjalistyczne myślenie: to populizm. Prezes i socjalizm? - raczej nie sądzę. On gotów jest zaproponować każdą głupotę, najlepiej jakąś nierealną, byle wyglądało, że robi coś dla ludzi.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jaro, to nie jest socjalistyczne myślenie: to populizm. Prezes i socjalizm? - raczej nie sądzę. On gotów jest zaproponować każdą głupotę, najlepiej jakąś nierealną, byle wyglądało, że robi coś dla ludzi.

No tak, w sumie nie wiemy czy Prezes rzeczywiście wierzy w swoje pomysły czy sam się z nich po cichu śmieje.

Jestem Europejczykiem.

• 1 miesiąc później...

Wałęsa obstawia że kapitalizm upadnie jeszcze w tym stuleciu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wałęsa obstawia że kapitalizm upadnie jeszcze w tym stuleciu :

Ukryta Zawartość

tylko jest pytanie co po buncie ?

Okazać się może,że obudzimy się w świecie gdzie rządzą kraje niedemokratyczne ale prężne gospodarczo rozwijające się i wówczas grupa, która wyszła do władzy na hasłach buntu i sprawiedliwości, weźmie świat zachodu za mordę.

I zamiast raju na ziemi będa Chiny.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

tylko jest pytanie co po buncie ?

Okazać się może,że obudzimy się w świecie gdzie rządzą kraje niedemokratyczne ale prężne gospodarczo rozwijające się i wówczas grupa, która wyszła do władzy na hasłach buntu i sprawiedliwości, weźmie świat zachodu za mordę.

I zamiast raju na ziemi będa Chiny.

no wlasnie;p

nigdy nie dogodzimy wszystkim a to co jest teraz jest najlepsze, wprawdzie nie dal wszystkich a dla garstki ale najlepsze nie wymyslono systemu zeby wieksza garstka jak obecnie miala wszystko co chce, wprawdzie za duzym kosztem ale no coz... sa ofiary bez domow itp

i dlatego jestem za tym co ma byc w mysl ze naet jesli jedno istnienie zostalo zniszczone celem wzbogacenia sie to trzeba to rozniesc w cho...e

chwilowy brak działalności w audio.

no wlasnie;p

nigdy nie dogodzimy wszystkim a to co jest teraz jest najlepsze, wprawdzie nie dal wszystkich a dla garstki ale najlepsze nie wymyslono systemu zeby wieksza garstka jak obecnie miala wszystko co chce, wprawdzie za duzym kosztem ale no coz... sa ofiary bez domow itp

i dlatego jestem za tym co ma byc w mysl ze naet jesli jedno istnienie zostalo zniszczone celem wzbogacenia sie to trzeba to rozniesc w cho...e

Wystarczy dobra szeroka i głęboka reforma. Rewolucja i poczucie nowego kreacjonizmu pachnie kolejnym przewrotem w celu dostania się określonej grupy do koryta. Kolejny raz 'Folwark zwierzęcy'...

Wystarczy dobra szeroka i głęboka reforma. Rewolucja i poczucie nowego kreacjonizmu pachnie kolejnym przewrotem w celu dostania się określonej grupy do koryta. Kolejny raz 'Folwark zwierzęcy'...

Problem w tym, że szerokie i głebokie reformy prawie niegdy bez "rewolucji" nie miały szans się zrealizować. Jednym z niewielu przykładów był rok 1989 w Polsce, że aż cały śiat nie mógł wyjść ze zdumienia i podziwu. Ale, jak widać, zaraz potem znajduje się wielu, którzy zaczynają twierdzić, że to była jednak zdrada i porażka...

Problem w tym, że szerokie i głebokie reformy prawie niegdy bez "rewolucji" nie miały szans się zrealizować. Jednym z niewielu przykładów był rok 1989 w Polsce, że aż cały śiat nie mógł wyjść ze zdumienia i podziwu. Ale, jak widać, zaraz potem znajduje się wielu, którzy zaczynają twierdzić, że to była jednak zdrada i porażka...

jaka tam zaraz zdrada, tylko stół okrągły był, bez kantów!

Jest duzo ludzi, którzy uważają, że każde zwycięstwo powinno być okupione krwią (oczywiście nie własną), bo inaczej jest nieważne i polega na wywieszeniu "białej flagi".

Jest duzo ludzi, którzy uważają, że każde zwycięstwo powinno być okupione krwią (oczywiście nie własną), bo inaczej jest nieważne i polega na wywieszeniu "białej flagi".

Myslisz,że wszyscy esbecy się wycofali czynnie z życia...umierając,wyjeżdżając z kraju,bądż popadając w śpiączkę???

Ich wkoło Ciebie jest jeszcze sporo.Jaruzelski,Kiszczak i nawet dziś mówili w radio o 93-letnim byłym członku rady państwa Kołodzieju-który

podpisywał stan wojenny...został uznany za winnego....jednak czyn się przedawnił.Niewiadomo więc już kto jest kto??

I co powiesz na takie postepowanie sądu?......dla mnie to najgorsza klasa ludzi-bo sprzedawczyki i jednoczesnie nie dopuszczaja nikogo z zewnatrz

do swojej kasty i myślenie socjalistyczne wciąż trwa....widzisz jakie to proste.Spróbuj Ty cos przeskrobać.....wtedy się przekonasz jak jest.

stary audiofil

Ile lat jeszcze będziecie tropili tych esbeków?Przecież to są już emeryci lub starcy.I co ma wspólnego socjalistyczne myślenie( które jest tematem wątku) z esbekami?Przecież to byli ludzie,którzy wykonywali tę brudną robotę jako funkcjonariusze służb a nie ideowcy.To byli ludzie do wynajęcia.

Czy ten 93 latek jest zagrożeniem dla obecnej Polski?

Myslisz,że wszyscy esbecy się wycofali czynnie z życia...umierając,wyjeżdżając z kraju,bądż popadając w śpiączkę???

Ich wkoło Ciebie jest jeszcze sporo.Jaruzelski,Kiszczak i nawet dziś mówili w radio o 93-letnim byłym członku rady państwa Kołodzieju-który

podpisywał stan wojenny...został uznany za winnego....jednak czyn się przedawnił.Niewiadomo więc już kto jest kto??

I co powiesz na takie postepowanie sądu?......dla mnie to najgorsza klasa ludzi-bo sprzedawczyki i jednoczesnie nie dopuszczaja nikogo z zewnatrz

do swojej kasty i myślenie socjalistyczne wciąż trwa....widzisz jakie to proste.Spróbuj Ty cos przeskrobać.....wtedy się przekonasz jak jest.

Nigdy nie ma tak, żeby było idealnie i sprawiedliwie ... dla wszystkich. Trzeba jednak skalkulować zyski i straty. Można było iść na rżniętkę i zapłaciłoby wiele istnień ludzkich swoim życiem - i to na pewno nie tych SBków. Zawsze giną zwykli i niewinni ludzie.

Tak, to w pewnym sensie była cena tej przemiany, jak najbardziej wliczona w koszty. Ja uważam, że warto było, bo zaczęliśmy budować nowe bez konieczności reanimacji i leczenia ran. Ludziom wtedy chodziło bardziej o samodzielne budowanie nowego niż skupianie się na zemście, tropieniu łąjdaków i pławieniu się w nienawiści. Nie oznaczało ani nie oznacza to przyzwolenia na łajdactwo i rozgrzeszenia zbrodniarzy - jedynie w miarę spokojne, bezkrwawe wejście na drogę przemian ustrojowych i gospodarczych. Dlatego było warto.

stary audiofil

Ile lat jeszcze będziecie tropili tych esbeków?Przecież to są już emeryci lub starcy.I co ma wspólnego socjalistyczne myślenie( które jest tematem wątku) z esbekami?Przecież to byli ludzie,którzy wykonywali tę brudną robotę jako funkcjonariusze służb a nie ideowcy.To byli ludzie do wynajęcia.

Czyli prosta sprawa: niewinne ofiary, trybiki morderczego systemu (zupełnie odhumanizowanego, po prostu matriksa, w którym ludzkie przekonania, wola, idee nie miały żadnego znaczenia dla jego realizacji)...

Co do tego, że to OT się zgadzam. Socjalistyczne myślenie rozumiem jako myślenie w kategoriach: najpierw człowiek, jako przeciwstawne do: najpierw rynek/kapitalizm, zysk, etc. a na końcu człowiek.

stary audiofil

Niby jestes mądry...za takiego się uwazasz,a jednak jesteś baran.Będziecie tropili...TAKIE TEKSTY WŁÓŻ SE W BUTY...kto i kogo-zastanów się chłopie!!

Chodzi o sędziów i prokuratorów w Polsce-oni mysla po socjalistycznemu,bo mozna by w sprawie wydac wyrok po 1989 roku...załapałeś wreszcie?

romekjagoda

Staraj się czytać ze zrozumieniem.Ja esbeków nie usprawiedliwiam stwierdzam jedynie fakt,że do tej brudnej roboty nie musieli mieć poglądów, nawet socjalistycznych.Wystarczyło być szują.I nie stanowią już oni obecnie( z przyczyn biologicznych) zagrożenia dla obecnej Polski.A za 10 lat problem sam się rozwiąże.To mityczne zagrożenie służbami to wymysły takich różnych Macierewiczów w ich teoriach spiskowych.

stary audiofil

Niby taki jesteś demokrata a chcesz chodzić na skróty.Trzeba przestrzegać procedur.Czy koniecznie należy 93 latka wsadzać do więzienia?

stary audiofil

Przecież ci sędziowie i prokuratorzy o których piszesz z racji wieku nie pracowali za PRLu to dlaczego mieliby myśleć "po socjalistycznemu".Napisałem to w cudzysłowie bo przecież PRL nie miał nic wspólnego z socjalizmem.

ale watek!

ja jak bylem ostatnio w Polsce to w sklepie przy kasie pani sprzedawczyni powiedziala mi

ze ja nie musze u nich kupowac! jak mi sie nie podoba to moge isc do innego sklepu

Bylem w szoku!!!

Jej glupi tekst w stosunku do mnie wylecial jej z buzi podczas gdy pytalem sie czy moge dostac znizke bo towar jest czesciowo uszkodzony

Castorama! im laski nie robicie jak u nich kupujecie!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.