Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników chińskich lampowców

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, McGyver napisał:

*NOS = New Old Stock, WOS = Worn-out Old Scrap (zużyty stary rupieć)

:-)))))))))) Z tym się zawsze trzeba liczyć. I to może być potwierdzenie tezy, że kupno NOS-ów to taka troszkę ruska ruletka o czym trąbię tu od dawna :-). 

6 minut temu, McGyver napisał:

To się ciesz że nie trzeba naprawiać wzmacniacza. 

No mam taką nadzieję....;-)

7 minut temu, McGyver napisał:

To nie jest najgorsze tylko normalne.

Czyli to jest tak, że po sterujących raczej nigdy nie widać, że kończą żywot ?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

6 minut temu, SynSama napisał:

Po lampach mocy też często nie widać.

Godzinę temu, SynSama napisał:

I powinieneś się cieszyć że nie coś grubszego jak to już McGyver wspomniał. 

Tylko pomiar, albo pewne źródło, bezpośrednio od sąsiadów. Mniejsze ryzyko a pewniejsze źródło. Jednka tak czy owak warto szukać NOS. 

Edytowane przez gustwao

:-)))))))))) Z tym się zawsze trzeba liczyć. I to może być potwierdzenie tezy, że kupno NOS-ów to taka troszkę ruska ruletka o czym trąbię tu od dawna :-). 

Żadna ruletka, trzeba kupować z możliwością zwrotu i mieć czym kupione lampy zmierzyć lub kogoś znajomego, kto może to zrobić. Jak tylko zacząłem się bawić w lampy, to kupiłem miernik i zaoszczędziłem dzięki niemu kupię pieniędzy i nerwów. Udało mi się też kupić bardzo tanio wiele używanych lamp w doskonałym stanie.

Czasem widać, ale to już są zupełne szroty lub lampy uszkodzone.

Zamiast wynalazków Tesli, kup sobie ruskie 6ż1p, pomierzone i z gwarancją.

Na dodatek wcale nie musisz wymieniać kompletu, wystarczy wymienić po jednej dowolnej lampie stopnia sterującego, symetrycznie w obu kanałach. Nie muszą to być lampy tego samego producenta.

Tutaj link do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

EDIT.

Prawdopodobnie lampy stopnia sterującego to V1 i V2, jednak nie miałem tego wzmacniacza, może ktoś potwierdzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
2 godziny temu, SynSama napisał:

Może nie być widać, ja się raz naciąłem, kupiłem ECC83 EI długie anody lampy wyglądały idealnie napisy super jak nowe czyściutkie i okazały się zużyte. Sprzedawca zwrócił pieniądze, twierdził ze kupił je jako nos, ale nie podobało mu się jak grają i dlatego je sprzedał. Powiedział że teraz rozumie, dlaczego kiepsko grały ale nie był świadomy że są już zużyte. 

Dobrze jest kupować lampy testowane, od ludzi co mają mierniki i wiedzą co sprzedają. Nawet lampy NOS w pudełkach warto przetestować, bo nawet wśród NOSów może się trafić uszkodzona. Najgorzej kupować od kogoś, co znalazł gdzieś jakieś lampy i zupełnie się na nich nie zna a w dodatku nie udziela gwarancji i nie przyjmuje zwrotów. Takie lampy mogą być zwyczajnym złomem, okazja nie zawsze jest okazją.     

2 godziny temu, Ricambi napisał:

wystarczy wymienić po jednej dowolnej lampie stopnia sterującego,

Raczej parami.

2 godziny temu, Ricambi napisał:

Nie muszą to być lampy tego samego producenta.

Parami muszą być takie same. A drivery lamp mocy wszystkie cztery muszą być jednakowe.

39 minut temu, broniasz napisał:

U mnie jak padały,czasami dwie naraz,po prostu gasły.

Mam obecnie trzy wzmacniacze lampowe, a miałem też kilka innych wcześniej. Nigdy żadne lampy nie padły, wszystkie sprzedałem ze wzmacniaczami i mam odzew od klientów, że grają do dziś lub grały kilka lat.

2 minuty temu, McGyver napisał:

Raczej parami.

Dwie górne lub dwie dolne z stopnia wejściowego.

3 minuty temu, McGyver napisał:

Parami muszą być takie same. A drivery lamp mocy wszystkie cztery muszą być jednakowe.

Nic nie pisałem o tych lampach, te powinny być jak najlepiej dobrane w każdym kanale.

25 minut temu, Ricambi napisał:
Godzinę temu, broniasz napisał:

Mam obecnie trzy wzmacniacze lampowe, a miałem też kilka innych wcześniej. Nigdy żadne lampy nie padły, wszystkie sprzedałem ze wzmacniaczami i mam odzew od klientów, że grają do dziś lub grały kilka lat.

Kolejny farciarz.

34 minuty temu, broniasz napisał:

Kolejny farciarz.

To nie ma nic wspólnego z fartem. Kupuję wzmacniacze od normalnych sprzedających, prawie zawsze z oryginalnym kompletem zastępczym lamp mocy. Taka oferta nie jest najtańsza, jednak w moim przypadku zapewnia brak stresu.

Jeszce jedna bardzo ważna sprawa - napięcia! Sprawdzajcie napięcia żarzenia lamp, powinny wynosić napięcia nominalne +/- 5%, lepiej dla lamp kiedy wynoszą +/- 3% lub mniej. Te napięcia bezpośrednio rzutują na życie waszych lamp. Zmiana napięcia żarzenia o 10% zmniejsza czas życia lampy o około 20-25%.

9 godzin temu, Ricambi napisał:

Tutaj link do

Ukryta Zawartość

EDIT.

Prawdopodobnie lampy stopnia sterującego to V1 i V2, jednak nie miałem tego wzmacniacza, może ktoś pot ?:-)wierdzi?

Nic mi to nie mówi. Które to są te 2 lampy które warto wymienic? :-)

Ukryta Zawartość

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

7 godzin temu, jilted napisał:

Miłość do żelastwa ze świecidełkami od choinek, o kiepskiej renomie? Może być i tak. Hahaha ;d

A po polsku.

W dniu 19.10.2020 o 05:28, SynSama napisał:

Nic mi to nie mówi. Które to są te 2 lampy które warto wymienic? ?

Zmieniasz symetrycznie V1 lub V2 w obu kanałach na takie same i najlepiej parowane lampy.

4 godziny temu, Ricambi napisał:

Zmieniasz symetrycznie V1 lub V2 w obu kanałach na takie same i najlepiej parowane lampy.

...ale sterujące nie mają oznaczeń V1, V2 (?)

A mój "Janek" jest już u Mariusza z Sinusaudio i czeka go wymiana kondensatorów w torze audio na Audyn TC i rezystorów na Dale. Niebawem Mariusz ma dać znać, co jeszcze można w nim poprawić. Bardzo jestem ciekaw jak zmieni się brzmienie tego wzmacniacza po modyfikacji. Trochę już nie mogę się doczekać chwili, gdy wróci do mojego systemu...

W dniu 24.10.2020 o 13:36, Ricambi napisał:

Jak nie mają, jak mają.

No moja wersja nie ma :-))))

2 godziny temu, mood napisał:

Bardzo jestem ciekaw jak zmieni się brzmienie tego wzmacniacza po modyfikacji. Trochę już nie mogę się doczekać chwili, gdy wróci do mojego systemu...

Jeśli to nie tajemnica, ile ta cała operacja kosztuje ? :-)

2 minuty temu, SynSama napisał:

No moja wersja nie ma :-))))

Jeśli to nie tajemnica, ile ta cała operacja kosztuje ? ?

Ale wiesz już, które to VI i VII.

1 minutę temu, Ricambi napisał:

Ale wiesz już, które to VI i VII.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

1 godzinę temu, SynSama napisał:

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Patrząc na moje zdjęcie, wiadomo już gdzie są poszczególne lampy i wiadomo które można wymienić.

6 godzin temu, SynSama napisał:

Jeśli to nie tajemnica, ile ta cała operacja kosztuje ? ?

Koszt jest zależny od stopnia modyfikacji. Jak na razie koszt samych kondensatorów to niemal 1,3kzł (zakupiłem je w Poweraudio). Czekam na odpowiedź Mariusza w kwestii wyceny różnych opcji modyfikacji.

6 godzin temu, Ricambi napisał:

Patrząc na moje zdjęcie, wiadomo już gdzie są poszczególne lampy i wiadomo które można wymienić.

Spoko, dziękuję.

15 godzin temu, mood napisał:

Koszt jest zależny od stopnia modyfikacji. Jak na razie koszt samych kondensatorów to niemal 1,3kzł (zakupiłem je w Poweraudio). Czekam na odpowiedź Mariusza w kwestii wyceny różnych opcji modyfikacji.

To chyba zakładasz 0.47mF? Też mam Audyny i jestem mega zadowolony.

10 minut temu, [email protected] napisał:

chyba zakładasz 0.47mF? Też mam Audyny

0,47mF=470uF. Audyn o tej pojemności byłby wielki jak puszka piwa i kosztowałby kupę szmalu.

Teraz, yacool1975 napisał:

Do rozruchu pralki by sie nadał?

Byłby idealny w zasilaniu dużego lampowego wzmacniacza mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi