Skocz do zawartości
IGNORED

na jakich CD-R nagrywac?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Ziemie może trafić meteoryt i dupa a nasza galaktyka wpadnie do czarnej dziury i dupa do 2 potęgi kurde jak ocalić koncert Ich Troje ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie wełniany tylko filcowy i nie kupić tylko podłożyć pod kompa żeby drgania od np chodzenia nie przenosiły się na nagrywarkę i nie wypalano laserem dodatkowych modulowanych wibracjami błędnych pitów

>Chris01

>5 Wrz 2008, 16:10

>daru0105, 5 Wrz 2008, 15:37

>Gdzie się ustawia tą opcję?Chodzi o funkcję amqr.

>na ostatniej zakladce tuz przed samym wypalaniem - i trzeba miec predkosc mniej niz 8 chyba

Chris01 daj skana tej zakładki,nie mogę tego znaleźć.Ten amqr to jest skrót jakiejś funkcji czy tak jest to opisane?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

MariuszH

6 Wrz 2008, 20:30

daru, może być AMQR, Audio MAster QR albo Audio Master Quality Recording. A masz nagrywarję z AMQR?

A cholera wie.Jak to sprawdzić?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Kazał Pan zrobił sam

Kupiłem dziś na straty dwie płytki CD-R Verbatim Extra Protection i potwierdzam są one gorsze od Verbatim Pastel :(

daję wyniki (te gorsze to Verbatim Extra Protection)

Czyli na razie Verbatim Pastel No1 :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20609-100005934 1220793759_thumb.jpg

post-20609-100005935 1220793759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Verbatim Pastel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płyta została raz sczytana i dwukrotnie wypalona także jak widać warto sobie czasem porobić trochę prób.

Jakbyście mieli jakieś ekstra płytki lepsze od Verbatim Pastel to dajcie znać ale proszę konkrety czyli przynajmniej coś tak zrobionego jak przeze mnie

A propos nagrywania.Zamienię nagrywarkę audio w idealnym stanie, mało używaną LG ADR620 , podwójną(swego czasu kosztowała 2000zł) na dobrej klasy gramofon.Oferty na maila.Najlepiej Poznań, Września okolice.

• 1 miesiąc później...

Panowie!

Wprawdzie nie przebiłem się przez cały wątek, ale mam wrażenie, że większość wypowiedzi dotyczy nagrywania cd-rów na nagrywarkach komputerowych. Mam jednak do Was inne pytanie. Niedawno nabyłem dwie nagrywarki audio (stacjonarne) Philipsa i próbuje zrobić z nich użytek. Nie wiem jednak, czy sa one uszkodzone, czy używam niewłaściwych płyt. Testowałem MAXELL XL-II 80 MUSIC oraz TDK CD-R AUDIO. Próby wypalenia materiału zakończyły się niepowodzeniem. Pytanie czy używam złych płyt? Może słabej jakości? A może mam zajechane nagrywarki?

Jeśli możecie podpowiedzieć mi dobre cd-r audio, które powinny dać się bez problemy wypalić to będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Ostatnio kupiłem w ciemno-błąd! Cake 50szt Verbatim AZO Crystal tłoczone Mitsubischi .W porównaniu do Verbatim Pastel (tłocznia Tayo) to po prostu do danych audio tragedia !!! Ilość błędów C1 skoczyła z 950 na 8000-11000 pojawiają się błedy C2 Kopie z oryginałow nie chce bez zakłóceń przeczytać nawet odtwarzacz który do tej pory czytał wszystko.Próbowałem ingerować w ustawienia typu predkość wypalania siła lasera rodzaj nośnika i niestety straszne g. mi się trafiło nic nie pomagało

Niedawno testowałem te Verbatimy Azo Crystal (Cake 10, Made in India) i też bardzo kiepsko wypadły.

Chyba z trzy płytki wypaliłem dla pewności i najlepszy wynik jaki uzyskałem to było:

Błędy C1

Avg/Sec - 2,5

Max/Sec - 32

Total - 7001

C2 - bez błędów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te same Crystale, kupione trochę wcześniej, tylko że luzem i dlatego nie wiem gdzie zostały wyprodukowane, ale niewątpliwie w innej fabryce - wypadły dużo lepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Karmaj

>Te same Crystale, kupione trochę wcześniej, tylko że luzem i dlatego nie wiem gdzie zostały

>wyprodukowane,

------------------

Sprawdź kod ATIP wypalony fabrycznie na każdym CD-R. Kod ATIP identyfikuje fabrykę z jakiej wypuszczono dany nośnik.

Kod można sprawdzić za pomocą np. SMART-BURN Media Check Program - do pobrania za darmo ze strony producenta:

Ukryta Zawartość

Program współpracuje z każdą nagrywarką.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Karmaj

Te z 2000 błędów pewnie by juz w audio przeszły ale to co ja trafiłem to zwykłe chamstwo 8000-11000 błedów C1 na dodatek wskakiwały błedy C2 w ilości 20-przy nowej fabrycznie płycie to niedopuszczalne ! gówno wypuszcza także Verbatim. Nie interesuje mnie gdzie wyprodukowali płyty, maja swoją kontrolę jakości i to jest skandal żeby pchali to swoje Verbatimowe gówno wyprodukowane w Mitsubishi Chemi (type3) na rynek.Jeszcze jakby cenowo byli w dolnym pułapie ale najtaniej można je kupić w cenie 34zł za Cake 50 szt

Wełniany

Sprawdz bios swojej nagrywarki,czy ma w spisie ten rodzaj CD-R.Może go nie mieć i podstawia algorytm na zasadzie podobieństwa co konczy się katastrofą.Biosy przeważnie są stare od zakupu,a ciągle wchodzą na rynek nowe partie CD-R.

-> skiba, 3 Lis 2008, 21:06

>A jakie macie doświadczenia z czarną (vinyl) Esperanzą?

=======================

Nie ma czarnej Esperanzy, nie ma Sony, nie ma TDK itp.

Kiedy mówimy o płytach CD-R to trzeba mówić o fabrykach z jakich wyszły.

Przykładowo Moser Baer India Limited produkuje dla TDK, EMTEC, BENQ i kilku innych producentów co znaczy, że wszystkie te marki są tym samym produktem z inną tylko poligrafią i nadrukiem na CD-R. Z jednej linii produkcyjnej schodzą płyty, które się następnie różnie lakieruje (zależnie od upodobań zamawiającego).

Jeżeli dwa różniące się nazwą CD-Ry (np TDK i EMTEC) posiadają identyczny kod ATIP to znaczy, że (pomimo innej nazwy) technologicznie są identyczne.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

skiba, 3 Lis 2008, 22:22

>Przed chwilą zrobiłem sobie test Philipsa (CD-R'a) i nie wyszły żadne błędy, hmmm, dobrze to czy

>źle?;-)

Masz nagrywarkę LG? Jeśli tak, to błędów nie pokaże, a na pewno są.

Krajcar, 3 Lis 2008, 21:36

>Wełniany

>Sprawdz bios swojej nagrywarki,czy ma w spisie ten rodzaj CD-R.Może go nie mieć i podstawia algorytm

>na zasadzie podobieństwa co konczy się katastrofą.Biosy przeważnie są stare od zakupu,a ciągle

>wchodzą na rynek nowe partie CD-R.

Plextor PlexWriter na razie nie ma nowego biosu a w programie PlexTools Perofesjonal jest wybór rodzaju płyt i tak że jest AZO próbowałem zarówno na uniwersalnym ustawieniu jak i AZO To oprogramowanie też jest trochę kretyńskie bo dla płyt DVD jest funkcja samouczaca ustawień a dla płyt CD-R nie

Tak że na razie Moja opinia ze Verbatim AZO Crystal nie nadaje się zupełnie do zastosowań audio nie zmieniła się.

-> yayacek

"Jeżeli dwa różniące się nazwą CD-Ry (np TDK i EMTEC) posiadają identyczny kod ATIP to znaczy, że (pomimo innej nazwy) technologicznie są identyczne."

Ale dla "złotouchych" i tak zagrają różnie :)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

konradskala, 3 Lis 2008, 22:34

>Masz nagrywarkę LG? Jeśli tak, to błędów nie pokaże, a na pewno są.

Mam jakąś Matshita UJ-840D. Sprawdziłem kilka innych płyt i nic nie pokazuje.

=>nedj, 3 Lis 2008, 22:59

>Ale dla "złotouchych" i tak zagrają różnie :)

Nie dla złotouchych, tylko dla tych co mają lepsze odtwarzacze. Nagrywane kopie na Verbatim Pastel programem Plex Tools na wypalarce Plex Writer Premium na moim napędzie i DAC-u sprawiły by mi problem z odróżnieniem oryginału od kopii (technicznie na kopii nawet jest mniej błędów C1 niż na niejednym oryginale)Ale powiedzmy na odtwarzaczach z pierwszej ligi to nie było by takie oczywiste. Po prostu ten nasz tor sporo informacji pożera,gubi,część jest celowo maskowana np.źle odfiltrowany nalot cyfrowy lampką z parzystymi harmonicznymi no i po zawodach.

ja uzywam glownie sony audio

nie dlatego ze slysze roznice ale glownie dlatego ze moj naped nie lubie generalnie cdrow

ciekaw jestem czy CEC tak specjalnie zrobil czy tak im wyszlo ze ich naped (jakies sanyo)nie lubi cderow

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.