Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

DawidzieM.

Nic nie zrozumiałeś.Ateista ma taki same prawa jak wierzący w tym prawo do nieokreślania się ze swymi poglądami.Oczywiście nie chodzi o zapisy prawne ale o praktykę.W naszym polskim rozumieniu tradycja w odniesieniu do rodziny polega na zasadzie,że wszystkie problemy zamiata się pod dywan.Dzieci są własnością rodziców (stąd bicie i wykorzystywanie),żona ma usługiwać mężowi itp.W pracy nagminny jest mobbing i wykorzystywanie podwładnych.Organy państwa wobec obywateli są wrogie i represyjne.To jest obraz naszego społeczeństwa.A jak jest w Europie?

Po raz kolejny Duńczycy wygrali ankietę na najbardziej zadowolone społeczeństwo na świecie ( na zmianę z Norwegami)

Czemu?Czemu Skandynawowie ciągle w tym są najlepsi?A my przodujemy w klasyfikacji najbardziej sfrustrowanych,niezadowolonych i nieufnych?Bo dla ludzi,na całym świecie najważniejsze jest bezpieczeństwo,w tym bezpieczeństwo socjalne.Dostęp do ochrony zdrowia,do oświaty,do kultury,egalitaryzm,środowisko i pewien luz związany z tym wszystkim.Tam ludzie czują się bezpieczni.Model liberalny tego nie zapewnia.

Wiem,wiem zaraz będzie lawina wpisów dowodzących,że model skandynawski jest represyjny,niszczący inicjatywę itp.Ale to nie o to chodzi.Nie chodzi o to,że Wam się nie podoba ale ,że im się podoba.Być może nie jest to model dla wszystkich ( ale czy taki istnieje?).

Wystarczy proste zestawienie.Jaki procent naszego społeczeństwa czy anglosaskiego jest szczęśliwy (w rozumieniu tej międzynarodowej ankiety) a jaki w Skandynawii?

Tomek7776:

"jak w usa podwinie się noga,to zabierają dom i koniec tematu

jak w polsce podwinie się noga,to licytują dom i zostajesz dalej z długiem,,,prawda?

aha i twoja rodzina dziedziczy ten dlug,jak przyjmie spadek"

Twoja wiedza na ten temat jest strasznie marna ...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

jak w usa podwinie się noga,to zabierają dom i koniec tematu

jak w polsce podwinie się noga,to licytują dom i zostajesz dalej z długiem,

To okropne, czym może grozić zwichnięcie nogi w kostce... ;-P

twoja wiedza jest tak uboga,ze ciężko mi o tym z toba dyskutować.

wybacz nie będę rozwijal tematu,

Poza tym że napisałeś sam o sobie że masz doświadczenie w kredytach , to wskaż proszę jeszcze choć jedno zdanie gdzie jest namiastka wiedzy, choćby jakaś treść.

Na razie piszesz dęte slogany których nie potrafisz obronić.

Dzięci jak nie mają argumentów mówią : "nie bo nie"

napisales wreszcie cos sensownego,

bycie zamożnym,wzbogacenie się polega na wypracowaniu zysku,a nie wzięciu kredytu.

No tym zdaniem faktycznie rzuciłeś mnie na kolana, szacun...

Polskie państwo jest pod wieloma względami represyjne.

Wynika to z tego jacy jesteśmy.

Jeśli Polak coś może to najpewniej dowali bliźniemu.

Stąd taki stosunek obywatela do obywatela, nauczyciela do ucznia, urzędnika do interesanta, urzędnika wyższego szczebla do urzędnika niższego szczebla... przełożonego do podwładnego...

Można rozwinąć każdą z tych relacji.

Trudno cieszyć się życiem w takim kraju...

Ateista nie ma pogladow religijnych gdyz w nic nie wierzy.

Ateista "wierzy" w nieistnienie boga, bóstw i sił nadprzyrodzonych.

Użytkownik wojciech iwaszczukiewicz dnia 27.03.2016 - 07:25 napisał

A mnie się nie podoba,że w Polsce to ateista musi ukrywać swoje poglądy,że kobiety mają równe prawa tylko teoretycznie,że panoszy się KK utrzymywany przez państwo,że toleruje się patologie w rodzinie pod hasłem jej "tradycyjności",że państwo chce decydować o tym kto z kim i jak chce żyć.To właśnie jest polski zaścianek czyli hipokryzja i kołtuneria podpierająca się pseudonarodową ideologią.I tego się wstydzę a eurofobom nic do tego.

Dawid przez to, ze zacytowales, odczytalem iwaszukiewiczowe mondrosci (osobnik ignorowany przez mnie). Odnoszac sie wiec do postu wojciecha. W DE i skandynawi kobiety maja rowne prawa, a co z tego wyniklo to moglismy sie przekonac po ostatnich wystepach tzw uchodzcow w Koloni i wielu innych miastach europejskich - zreszta podbna sytuacja ma sie po dzis dzien.. O patologiach rodzinnych tez mozna pocztac jak to wyglada w "cywilizowanych" krajach, gdzie odbiera sie dzieci rodzicom i oddaje do rodzin zastepczych, gdzie czesto sa molestowane lub bite pod haslem "dla dobra dziecka" chocby w skandynawii i DE. Co ciekawe odbierane sa dzieci rodzinom neimieckim, skandynawski, polskim, rosyjskim etc - natomiast wszelkiej masci kolorowym bez wzgledu na to co dzieje sie w domu, dzieci pozostawiane sa na pastwe losu, bowiem urzednicy z obawy o posadzenie o rasizm, nazizm poprostu nie interwmeniuja.

To nie dane panstwo jako suweren decyduje o tym: kto z kim, jak chce..., dodal bym jeszcze to jakiej wielkosci jablko czy banana moge skonsumowac etc, a li tylko europejski komsomol decyduje za mnie.

Ale to wybitnym umyslom pokroju iwaszczukiewiczow jest ciezko ogarnac.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Co ciekawe odbierane sa dzieci rodzinom neimieckim, skandynawski, polskim, rosyjskim etc - natomiast wszelkiej masci kolorowym bez wzgledu na to co dzieje sie w domu, dzieci pozostawiane sa na pastwe losu, bowiem urzednicy z obawy o posadzenie o rasizm, nazizm poprostu nie interwmeniuja.

A jakieś konkretne twarde dane na ten temat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Działający lokalnie niemiecki przewoźnik poinformował,

że na jednej z tras wydzielone zostaną w pociągach specjalne przedziały

tylko dla kobiet i kobiet z dziećmi.

Ma to zwiększyć poczucie bezpieczeństwa wśród podróżujących pań."

eee tam - u nas to już za wojny było - nur fur dojcz

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19832102,pewna-grupa-ludzi-planuje-atak-na-prezydenta-dude-fakt.html#MTstream

Chyba któryś z dziennikarzy nieprzeszkolony jeszcze u Rydzyka jak należy zadawać pytania chciał to zrobić.

Taa... ciekawe ile kobiet i dzieci umiera tam rocznie w wyniku przemocy albo wypadków przy pracy. No ale terroryzm "ładniej" wygląda w mediach...

Kolejny nie odróżniający masowego morderstwa z premedytacją od wypadku.Czyżby pozostałości po dopalaczach..?

DawidzieM.

Nic nie zrozumiałeś.Ateista ma taki same prawa jak wierzący w tym prawo do nieokreślania się ze swymi poglądami.Oczywiście nie chodzi o zapisy prawne ale o praktykę.W naszym polskim rozumieniu tradycja w odniesieniu do rodziny polega na zasadzie,że wszystkie problemy zamiata się pod dywan.Dzieci są własnością rodziców (stąd bicie i wykorzystywanie),żona ma usługiwać mężowi itp.W pracy nagminny jest mobbing i wykorzystywanie podwładnych.Organy państwa wobec obywateli są wrogie i represyjne.To jest obraz naszego społeczeństwa.A jak jest w Europie?

Po raz kolejny Duńczycy wygrali ankietę na najbardziej zadowolone społeczeństwo na świecie ( na zmianę z Norwegami)

Czemu?Czemu Skandynawowie ciągle w tym są najlepsi?A my przodujemy w klasyfikacji najbardziej sfrustrowanych,niezadowolonych i nieufnych?Bo dla ludzi,na całym świecie najważniejsze jest bezpieczeństwo,w tym bezpieczeństwo socjalne.Dostęp do ochrony zdrowia,do oświaty,do kultury,egalitaryzm,środowisko i pewien luz związany z tym wszystkim.Tam ludzie czują się bezpieczni.Model liberalny tego nie zapewnia.

Wiem,wiem zaraz będzie lawina wpisów dowodzących,że model skandynawski jest represyjny,niszczący inicjatywę itp.Ale to nie o to chodzi.Nie chodzi o to,że Wam się nie podoba ale ,że im się podoba.Być może nie jest to model dla wszystkich ( ale czy taki istnieje?).

Wystarczy proste zestawienie.Jaki procent naszego społeczeństwa czy anglosaskiego jest szczęśliwy (w rozumieniu tej międzynarodowej ankiety) a jaki w Skandynawii?

Gdzie czujesz sie opresjonowany jako ateista w Polsce? Mam znajomych ateistow i oni nie czuja sie w zaden sposob pogwalceni. Tylko nie wychodz z incjatywa ze jakas mniejszosc ma byc ponad wiekszosc - zatwierdzona w przepisach prawa, gdyz to irracjonalne, taka lewicowa logika pozbawiona sensu.

Tradycja w moim rozumieniu to zbieranie kultury, wiedzy, przynaleznosci do swojego regionu, przekonan, obywatelstwa. Zbior cech ktore wyrozniaja nacje/regiony itd.

Wiekszosc patologii wychodzi z biedy, z nadmiaru wolnego czasu polaczonego z brakiem wyobrazni i odpowiedzialnosci za czyny.

To o czym mowisz to glownie przyczyna homosoviektikus i ja w bardzo skrotowy i ogolny sposob wyjasnilem powyzej. Formatowanie obywateli poprzez propagande i poprzedni ustroj jaki byl w Polsce pokazuje swoje pietno do dzis.

Organy Panstwa nie byly po raz pierwszy wrogie na marszu niepodleglosci w Polsce od wielu, wielu lat.

W Europie jest tak, ze niestety ale funkcjonariusz nie moze za duzo zrobic, gdyz w wielu Panstwach np. pelni swoja sluzbe bez bronii. Wiec ten ktory czuje sie bezkarny, bedzie czul sie jeszcze bardziej. Dorzuc do tego jeszcze teraz poprawnosc polityczna ktora segreguje, tak, segreguje pewne przestepstwa na poczet koloru skory i regionu z ktorego sie pochodzi. Wniosek, czesc tych przestepstw nigdy nie ujrzala swiatla dziennego.

Niektore stany w USA maja zdrowe podejscie, zdrowo rozsadkowe, czlowiek tam moze poczuc sie:

a) wolny

b) dopieszczony

c) choc moze latwo zginac jesli przekroczy jakies uprawnienia, i nie czyta wyraznie tego co jest napisane. Ot, ewolucja w pigulce.

Panstwa skandynawskie maja w swojej kulturze poczucie ogromnej demokracji, partnerstwam i tolerancji (choc w nieaktualnej juz definicji tego slowa). Cos jak niektore Panstwa Ameryki Lacinskiej, tylko oni tam maja jeszcze do tego wytworzony zdrowy rozsadek. Po czesci sa jak stado, kazdy o sobie wie, pomaga i nie robi glupstw swemu blizniemu gdyz po prostu wstyd.

Wracajac do Skandynawii. To ze u nich sprawdzic sie taki model ogromne podatki i Panstwo socjalne nie oznacza ze to jest idealny wzor do nasladowania gdzies indziej. Nie zawsze wszedzie pasuje tez demokracja, gdyz nie kazdy narod ma wytworzone takie cechy by mogla ona zaistniec i sie tam sprawdzic.

Jedno z tych Panstw obecnie placi za to straszna cene - mam na mysli Szwecje. Sa na idealnej drodze jak Belgia czy Francja by za kilka lat do ich parlamentu weszla partia islamska ktora ma w swoim programie wpisany Szariat jako glwony punkt. Tak sie rozbraja Panstwa od srodka. Europa tego nie widzi, gdyz brylujacy i rzadzacy w wiekszosci brukselscy politykierzy to maniacy pieniadza i utopii internacjonalizmu. Nie wierze ze to splot przypadkow, to akcja majaca zmienic Europe, jej wzory kulturowe, religijne i przebudowanie etnicznych podstaw.

Kazdy narod ma swoje cechy charakterystyczne, dla tego tylko czesc spoleczenstwa odnosi sukces gdziekolwiek, gdyz udaje im sie zakryc te wady i wysunac na przod swoje zalety. Dostosowujac sie do sytuacji, ale nie zamieniac tego skladnika na glowny, gdyz on sluzy tylko asymilacji.

Poza tym, jesli komus sie nie podoba w Polsce, zawsze moze wyjechac, na to tez potrzeba troche odwagii i sily woli. Dlatego mniej narzekania a podejmowania decyzji. Nie czujesz sie wygodnie w tych ramach, to zmien ramy, a obraz namaluje sie dalej. ;)

@kichanadeta

Przepraszam ze wyrwalem Cie do odpowiedzi.

Odniose sie tylko do tego.

Ateista "wierzy" w nieistnienie boga, bóstw i sił nadprzyrodzonych.

Wiec wychodzi na to ze jednak na to ze nie wierzy, wiec jesli nie czuje potrzeby pogrzebania w tej sferze i ew. faktu nawrocenia sie to niech nie zaprzata sobie i innym glowy ta kategoria zycia i tego co po zyciu - wiary. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A jakieś konkretne twarde dane na ten temat?

Ukryta Zawartość

Wojciechu, p...lę tą szczęśliwość Skandynawów.

Przepraszam, ale chciałem dać odpowiednie rzeczy słowo

Poza tym jestem ateistą i nie czuję się uciskany.

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ateisci w PL gnebieni...bez przesady.

To ze KK sie rozpycha wszedzie - zgoda.

To ze nie sluchaja czego nauczaja z ambony to tez pełna zgoda ale naprawde wpływ na zycie przecietnego Polaka nie jest

tak ogromny jak sie wydaje.

A czy skandynawowie tak teraz maja fajnie jak kilkanascie lat temu? Watpiłbym...podobnie włosi ktorzy do PL za praca wyjezdzaja :)

Kolejny punkt widzenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

I kolejne punkty widzenia:

Ukryta Zawartość

Dysputy trwaja, dzialania - niekoniecznie.

Ukryta Zawartość

Spoko. TVP w pewnej czesci (jest kilka programow) stala sie merytoryczna.

Zobacz sobie tez dokument "Bitter Lake", ktory pokazuje w malej czesci to o czym on mowil.

Ukryta Zawartość

A to dowód, że dzieci muzułmańskich imigrantów nie są odbierane, bo się urzędnicy boją?

Ukryta Zawartość

Mozesz tu nie spamowac niemieckich mediow ktore przepisuja artykuly dla Polski.

Newsweek to jest takie wiarygodne zrodlo ze ho ho. Zabawny jestes w swojej natarczywosci.

Widac watek "Polityka" stal sie nudny i przyszedles tutaj. Tu jest zdrowy rozsadek, a nie propaganda internacjonalizmu.

A to dowód, że dzieci muzułmańskich imigrantów nie są odbierane, bo się urzędnicy boją?

Trudno udowadniać, że czegoś nie ma.

Pokaż przypadek, że nie boją się odbierać dzieci Muzułmańskim imigrantom.

Less is more

Cieszę się, że jestem zabawny. Cieszę się tym bardziej, że wole być zabawny niż wyłącznie śmieszny i żałosny.

Pokaż przypadek, że nie boją się odbierać dzieci Muzułmańskim imigrantom.

To nie ja mam udowadniać, że się nie boją, a autor wątpliwej tezy, że się boją. Bo to nie ja wymyśliłem, że się boją. Skoro ktoś tak uważa to niech będzie łaskaw to podeprzeć jakimiś faktami.

To twoje, malo, nic nie znaczace zdanie i skoncz tu smiecic. Od tego masz watek "Polityka".

Włodzimierz słabnie w oczach. Zmiana idoli niespecjalnie mu służy.

Jaro to byli jeszcze jacyś inni idole ? wow ciekawym tego ....niech zgadnę Miller ?

ale ten przez długi czas był (przynajmniej przed kamerami)

na nie do tych co dzisiaj rządzą

Tak jak się spodziewałem moja teza nie dotarła.Nie chodzi mi o to czy nam się model skandynawski podoba czy nie ale o to jaki procent społeczeństwa w danym modelu jest zadowolony.I tu okazuje się,że kraje skandynawskie biją na głowę te inne np. anglosaskie.Skoro procent zadowolonych w Skandynawii jest wyższy niż gdzie indziej to odpowiedź nasuwa się sama.

Adalbert, udowodnij, że krasnoludki nie istnieją.

Przypadki odbierania dzieci imigrantom polskim czy czeskim są szeroko znane. O odbieraniu dzieci imigrantom muzułmańskim nie słyszałem.

Oczywiście nie jestem w stanie udowodnić, że nie miały one miejsca.

Nie jestem również w stanie udowodnić, że NIGDY NIE biłeś swojej żony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

To twoje, malo, nic nie znaczace zdanie i skoncz tu smiecic. Od tego masz watek "Polityka".

Guzik mnie obchodzi twoje zdanie na jakikolwiek temat. Będę pisywał co chcę i gdzie chcę. Nie podoba się - nie czytaj. Koniec, kropka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.