Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Kindżał to zwykła rakieta balistyczna, a niemal każda i to już od dziesięcioleciu jest hipersoniczna, o zwiększonej jedynie możliwości manewrowania. Też nic nowego, już iskandery mają taką możliwość. (...)

Wszystko wskazuje na to, że Kindżał to nic innego jak lekko odchudzona głowica od Iskandera.

Jestem Europejczykiem.

Kindżał to zwykła rakieta balistyczna,

...

rakieta z reaktorem jądrowym na pokładzie to fikcja.

Wybacz, ale w tych sprawach miarodajne są dla mnie źródła związane z wojskowością i uzbrojeniem, a nie Twoje wpisy.

• Redaktorzy

Napędzany silnikiem jądrowym pocisk manewrujący jest teoretycznie mozliwy, skoro są zachęcające wyniki amerykańskich prób z lat 60. Z dalszego rozwijania tego projektu zrezygnowano głównie z powodów politycznych. Tym niemniej wygląda to wszystko raczej na kolejny pomysł z cyklu "fantazje rosyjskich akademików wojskowych na temat wyciągnięcia gigantycznych środków na nowy projekt". Rosjanie są z tego znani, warto sprawdzić, co to jest grawicapa i "Akademia Nauk Przyrodniczych". Zawsze chodzi o stworzenie broni, która zapewni Rosji panowanie nad światem, najlepiej na skróty i z wykorzystaniem nowych praw natury. Władze rosyjskie mają solidne, ludowe zaufanie do tytułów profesorskich, z czego korzystają całe zespoły wydrwigroszy. Popracuje się dziesięć lat nad nowym projektem, a potem pójdzie się na emeryturę w daczy nad Morzem Czarnym.

W istocie taki projekt jest niczym innym, jak bezzałogowym bombowcem o atomowym napędzie. Wiadomo, że się da, natomiast pytanie, po co komu zdolność latania bardzo długo, bo to jest jedyna cecha, odróżniająca takie rozwiązanie od dotychczasowych.

Wybacz, ale w tych sprawach miarodajne są dla mnie źródła związane z wojskowością i uzbrojeniem, a nie Twoje wpisy.

Po raz kolejny. Nie ma i w dającej się przewidzieć przyszłości nie będzie rakiet z napędem jądrowym. Projekt pluto to reaktor do napędu bezzałogowego statku powietrznego o prędkości naddźwiękowej, latającego nisko nad ziemią i używającego siły nośnej czyli skrzydeł. Zasada działania takiego silnika jest dokładnie taka sama jak silnika odrzutowego, różnica polega na tym, że zamiast spalać paliwo i podgrzewać powietrze przepływające przez silnik, zostaje ono podgrzane przepływając przez rdzeń reaktora. Rakiety jak wszyscy wiedzą nie korzystają przy napędzie z powietrza. Zasada pracy silnika rakietowego jest inna.

Konwencjonalny silnik odrzutowy pozwala na osiągnięcie maksymalnych prędkości rzędu 3 mach. Prędkości hipersoniczne możliwe są obecnie tylko przy użyciu silników rakietowych. Od dziesięcioleci rozważa się jądrowy silnik rakietowy, którego zasadą pracy byłaby seria mikro wybuchów jądrowych. Problem w tym, że by to mogło działać silnik i dołączona do nie go rakieta musiała by być gigantyczna, a same wybuchy bardzo małe. Przy dzisiejszym stanie wiedzy i techniki nie da się tego wykonać.

Tak sobie wczoraj myślałem nad zapaścią PiS w notowaniach i zastanawiałem się, co reżim wykombinuje żeby przykryć swoja porażki.

No i co mamy? Całkiem przypadkowo akurat dzisiaj aresztowano wiceministra w rządzie PO/PSL.

Jestem Europejczykiem.

Z dalszego rozwijania tego projektu zrezygnowano głównie z powodów politycznych

Bardziej praktycznych. Konwencjonalna rakieta tańsza, lżejsza, szybsza. Nie mówiąc już o tym, że poza tym 5 minutowym testem, by od eksperymentalnego silnika przejść do funkcjonalnej broni trzeba setki jak nie tysiące godzin prób w locie. I silnika i gotowej "rakiety". Emisja promieniotwórcza takiego pracującego silnika jest tak duża, że nie znaleziono w Ameryce północnej miejsca by w miarę bezpiecznie to zrobić.

Po raz kolejny. Nie ma i w dającej się przewidzieć przyszłości nie będzie rakiet z napędem jądrowym.

Po raz kolejny:

Konwencjonalny silnik odrzutowy pozwala na osiągnięcie maksymalnych prędkości rzędu 3 mach.

Strumieniowy pozwala na znacznie więcej.

Pacz, a taki PiS czyta GW i się jej słucha.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponoć jacht francuski za 7 czy 20 baniek.

Już nawet prosorka (tfu!) od szmaty w gwiazdki nie wytrzymała:

post-48501-0-16770200-1522319465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Napędem pocisków hipersonicznych na 99% będzie silnik strumieniowy, tzw. ramjet. To, że tzw. Kindżał takiego napędu nie ma jest jednym z dowodów na głównie propagandowy charakter tej broni.

A wracając do polityki - ffffrancuskim jachtem? Tfu!!!

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

A wracając do polityki - ffffrancuskim jachtem? Tfu!!!

To świadczy tylko, że ta "fundacja" jest garstką nieuków, dobraną według klucza towarzyskiego, którzy wszystko robią na obraz tego, co mają w głowach, a mają w nich siano. Już czytałem wypowiedź jakiegoś pisowca który stwierdził (zgadzając się tradycyjnie z każdą decyzją wszystkiego, co jest bliskie rządowi), że najwidoczniej pseudoinformacje o znakomitej kondycji polskich stoczni jachtowych były fałszowane, skoro "narodowa fundacja" aż musiała kupować jacht za granicą. Wina Tuska, jakby kto nie wiedział.

Osobiście wydaje mi się, że informacja o tym, że w 2018 obchodzimy setną rocznicę odzyskania niepodległości spadła na nich jak grom z jasnego nieba. Nagle i niespodziewanie, w sposób nie dający się przewidzieć.

Jestem Europejczykiem.

"Neumann: żądamy nadzwyczajnego posiedzenia Sejmu ws. powiązań PiS w kwestii reprywatyzacji"

- Niejasne działania osób zarządzających dzisiaj służbami specjalnymi powinny spotkać się z odpowiedzią premiera - powiedział w Sejmie podczas konferencji prasowej przewodniczący klubu Platformy, Sławomir Neumann. Polityk domaga się nadzwyczajnego posiedzenia Sejmu w najbliższą środę.

- Przez ostatnie dni i tygodnie nie mieliśmy ani jednego zdania z ust premiera Morawieckiego dotyczących działalności koordynatora służb specjalnych, Mariusza Kamińskiego, szefa ABW pana Pogonowskiego, szefa CBA pana Bejdy czy pana Wąsika, który jest zastępcą Mariusza Kamińskiego - mówi Sławomir Neumann z PO. - PiS udaje, że nie ma sprawy - podkreśla.

Za Wp.pl

"Polcy i Polacy - przez ostatnie.... :-))))

Dobra zmiana, są duzo lepsi od poprzedników w niszczeniu swego kraju!

??? Czytałem że właśnie ma.

Wszyscy tam myśleli, ale na filmie umieszczonym przez rosyjskie Ministerstwo Wojny widać, że to po prostu lekko przerobiona głowica Iskandera-M.

Filmik jest gdzieś w innym wątku tu na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

A jak przyznał ich Szef Połączonego Kolegium Szefów Sztabów są całkowicie bezbronni i bezradni wobec rosyjskich i chińskich pocisków hiperdźwiękowych.

To prawdopodobnie kolejna wypowiedź zniekształcona przez media... masz link do bezpośredniego cytowania przez jakieś amerykańskie wiarygodne źródło?

Nie tak dawno tutejszy specjalista od fejków trąbił o tym że F-35 szpiegują swoich użytkowników, po dotarciu do oryginalnego tekstu okazało się że chodzi o spełnienie wymagań GDPR w aspekcie przesyłania danych pilotów z Europy do USA.

662726_09a27097_54.jpg

Sprawa jest rozwojowa..

No to trzymajcie rękę na pulsie Towarzyszu Pierwszy Sekretarzu...

662726_09a27097_54.jpg

Sprawa jest rozwojowa..

Normalni ludzie na tym zdjęciu nie to co tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

PiSowskie wpadki

Idź na skargę do TVN, niech robią więcej sondaży z pokazanym wzrostem poparcia dla PO, to będzie więcej odkrywanych kart publicznie, które normalnie szły by tylko tokiem urzędowym.

Idź na skargę do TVN, niech robią więcej sondaży z pokazanym wzrostem poparcia dla PO, to będzie więcej odkrywanych kart publicznie, które normalnie szły by tylko tokiem urzędowym.

Co ty bredzisz???

Jestem Europejczykiem.

To właśnie te poważne źródła, nie publikatory popularne ową rosyjską rakietę z silnikiem jądrowym wyśmiały.

Strumieniowy pozwala na znacznie więcej.

I co z tego. Pewną odmianę silnika strumieniowego stosowano już w SR 71 jako silnik dopalający pozwalający osiągnąć maksymalną prędkość. I to jest jedyne dotychczasowe, seryjne zastosowanie w samolocie, czy urządzeniu które wykorzystuje siłę nośną skrzydeł. Silniki strumieniowe są stosowane w niektórych niewielkich pociskach rakietowych jako uzupełnienie silnika startowego na paliwo stałe czy rzadziej ciekłe. I to od już dziesięcioleci. W przypadku współczesnych rakiet silnik strumieniowy pozwala na zwiększenie zasięgu bo jest dużo oszczędniejszy niż rakietowy. Tylko, że by strumieniowy działał potrzebuje powietrza, a konwencjonalne rakiety inne niż p.lotnicze, p. czołgowe czy morskie latają dużo wyżej niż pułap do którego działa strumieniowy. I jeszcze jedno; współczesne silniki strumieniowe włączają się dopiero po przekroczeniu prędkości minimum 1.5 mach, bo tylko wtedy stosunek zużycia paliwa do ciągu jest akceptowalny. I ciekawostka; projekt Pluto zakładał zastosowanie tego reaktora właśnie jak źródła energii dla silnika strumieniowego. Do prędkości rzędu 1 mach latający pocisk miał być napędzany w sposób konwencjonalny.

Napędem pocisków hipersonicznych na 99% będzie silnik strumieniowy, tzw. ramjet

Ale nie rakiet. No, niech będzie pocisków, ale pocisków ze skrzydłami, czy bezzałogowych samolotów latających w atmosferze i to nisko nad ziemią by zmniejszyć wykrywalność.

Co ty bredzisz

Na co Ty liczysz, nawet jak Jarosław Kaczyński umrze, to ludzie za Panią Premier Beatą Szydło pójdą w ogień !

Powstanie komisja Vat-owska, mam nadzieję na delegalizację PO w wyniku efektu jej prac.

Na co Ty liczysz, nawet jak Jarosław Kaczyński umrze, to ludzie za Panią Premier Beatą Szydło pójdą w ogień !

Ja nie, a takich jak ja jest bardzo dużo tylko niektórzy (nie ja) nie byli aktywni. Teraz można liczyć na ich aktywność wobec PiS-owskich przekrętów i grabienia kasy. Czas PiS jest już policzony. Skończą jak AWS, na śmietniku historii.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Powstanie komisja Vat-owska, mam nadzieję na delegalizację PO w wyniku efektu jej prac.

Oraz delegalizację i osądzenie członków PiSu za SKOKi i resztę złodziejstwa i przekrętów, oraz całkowita degradację wizerunku Polski na arenie międzynarodowej.

Komisje PiS nie mają już znaczenia, delegalizacja PiS to tylko kwestia czasu. PiS już to czuje.

To właśnie te poważne źródła, nie publikatory popularne ową rosyjską rakietę z silnikiem jądrowym wyśmiały.

I co z tego. Pewną odmianę silnika strumieniowego stosowano już w SR 71 jako silnik dopalający pozwalający osiągnąć maksymalną prędkość. I to jest jedyne dotychczasowe, seryjne zastosowanie w samolocie, czy urządzeniu które wykorzystuje siłę nośną skrzydeł. Silniki strumieniowe są stosowane w niektórych niewielkich pociskach rakietowych jako uzupełnienie silnika startowego na paliwo stałe czy rzadziej ciekłe. I to od już dziesięcioleci. W przypadku współczesnych rakiet silnik strumieniowy pozwala na zwiększenie zasięgu bo jest dużo oszczędniejszy niż rakietowy. Tylko, że by strumieniowy działał potrzebuje powietrza, a konwencjonalne rakiety inne niż p.lotnicze, p. czołgowe czy morskie latają dużo wyżej niż pułap do którego działa strumieniowy. I jeszcze jedno; współczesne silniki strumieniowe włączają się dopiero po przekroczeniu prędkości minimum 1.5 mach, bo tylko wtedy stosunek zużycia paliwa do ciągu jest akceptowalny. I ciekawostka; projekt Pluto zakładał zastosowanie tego reaktora właśnie jak źródła energii dla silnika strumieniowego. Do prędkości rzędu 1 mach latający pocisk miał być napędzany w sposób konwencjonalny.

Ale nie rakiet. No, niech będzie pocisków, ale pocisków ze skrzydłami, czy bezzałogowych samolotów latających w atmosferze i to nisko nad ziemią by zmniejszyć wykrywalność.

Szanowny Kolega chyba się zaplątał we własne rozumowanie albo ja straciłem wątek. O co właściwie chodzi?

I proponuję dyskusję przenieść gdzie indziej bo tu zaśmiaca wątek.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.