Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, stench napisał:

Przeczytaj mój wpis 139988 tam wyjaśniam mój pogląd na zakres i środowisko prawne funkcjonowania sądów.

Dodam jeszcze, że każdy podmiot i urzędnik funkcjonuje w ramach określonych przepisów prawa , które zawieraja również mechanizmy odwołania lub wygaszenia i funkcje takie nie są dożywotnie .

Nie mylmy tu wolności z wszechwładzą i samowolą.

Dla przykładu parlamentarzyści też podlegają weryfikacji przy okazji wyborów, a korzyści wynikające z immunitetu mogą zawieszone choćby na wniosek prokuratury.

Nie umiem niestety znaleźć żadnego wpisu po numerze, choć się starałem... Trudno, odniosę się tylko do reszty.

Otóż to, że każdy podmiot jak to określiłeś funkcjonuje w ramach przepisów prawa niestety w kwestiach o których rozmawiamy nie znaczy de facto nic. Każdy  sędzia z mocy przepisów prawa ma bardzo szeroką, arbitralną  możliwość oceny dowodów, zeznań czy też w końcu uznawania jakiegoś czynu za przestępstwo czy nie. O ile w sprawach które określę mianem pospolitych (ukradł, pobił, nawet zabił) KK jest dość precyzyjny, KC zresztą też, to już w przypadku gdy mamy przypadki gdzie w choć najmniejszym stopniu uwikłana jest polityka, a czyn ma konotacje czy to polityczne czy społeczne czy ideologiczne, to jakie sędzia ma nazwę to "korzenie polityczne" znaczenie ma kapitalne. I nie chodzi tylko o to jaka opcja polityczna uczyniła go sędzią, ale też jakie oczekiwania co do sposobu ferowania wyroków mają w danym czasie rządzący. Bo jest i zawsze było coś co się określa mianem polityki karnej, penitencjarnej czy sądowniczej. Jedynym sposobem jaki do tej pory wymyślono by sędzia wydając wyroki kierował się tylko przepisami prawa, swoją wiedzą i sumieniem czy zdrowym rozsądkiem, a był od widzimisię tej czy innej władzy wolny, jest jego pełny immunitet i nieusuwalność z urzędu (poza przypadkiem popełnieniem przestępstwa) i to by politycy mieli jak najmniejszy wpływ na to kto sędzią zostanie. Tak jest najlepiej dla nas, społeczeństwa, ale najgorzej dla polityków. Piszesz o myleniu wolności z wszechwładzą i samowolą? Przypominam, że w Polsce obowiązuje wielo instancyjność sądowa i przypadki gdy owa "samowola sędziowska" ( co zresztą znaczy owa samowola - wydanie wyroku który się temu czy owemu nie podoba?) została by usankcjonowana prawnie po wyczerpaniu drogi apelacyjnej (aż do Strasburga włącznie) się nie zdarzają. Jak sobie wyobrażasz tą weryfikację wyborczą choćby sędziów? Wygrywa PiS to powołuje sędziów którzy za krzywe popatrzenie się na pomnik Kaczyńskiego na Placu Defilad dają hurtem po 5 dni ancla, a za wieszanie na plakatach posłów opozycji nie tylko brak kary, ale i pochwała? Jak wygrywa obecna opozycja to wywalenie z sądów wszystkich nominatów PiS, obsadzenie swoimi oraz anulowanie wyroków wydanych poprzednio, za nazwanie Tuska niemieckim agentem 10 dni paki, za to za obsikanie tego samego zresztą pomnika nie kara, a nagroda? A po kolejnej zmianie władzy powtórka z rozrywki... Taki właśnie sposób myślenia to doprowadzenie całego wymiaru sprawiedliwości do degrengolady i upadku. Można wmawiać jak to trafnie określił Kurski, ciemnemu ludowi, że to co teraz wyprawia Kaczor i Ziobro to naprawa i uzdrowienie polskiego sądownictwa, ale autentycznie się bardzo dziwię, że do Ciebie, człowieka niewątpliwie inteligentnego te bezczelne kłamstwa docierają i jak widać robią wrażenie. Wszyscy, wszędzie i od zawsze wiedzą, że dobry sędzia to taki który ma przywilej niezależności, w tym , czy przede wszystkim, od takich czy innych zmian politycznych. Ty jak widzę z tą zasadą się nie zgadzasz, bo czym innym jest Twój postulat weryfikacji (przez kogo? Polityków, bo przecież nie wyborców), czy odwoływania sędziów (za co? Za to, ze ich wyroki są nie dość satysfakcjonujące dla aktualnej władzy?). Rolą polityków jest stanowienie prawa, rola sędziów jest stosowanie tegoż, wymyślonego przez polityków prawa. I tylko i wyłącznie na stanowieniu takiego czy innego prawa (i to też nie w sposób dowolny, bo ograniczony czy Konstytucja czy innymi normami - choćby konwencjami czy umowami międzynarodowymi) ma polegać udział polityków w wymiarze sprawiedliwości. A przynajmniej tak powinno być w zdrowej demokracji. Mam nadzieję, ze ci którzy przyjdą po PiSie nie ulegną pokusie by z instrumentów i precedensów które PiS stworzył skorzystać, i tak jak PiS, ale tym razem sobie podporządkowywać wymiar sprawiedliwości. Jeszcze mam nadzieję, choć czym więcej PiS w wymiarze sprawiedliwości napsuje tym nadzieja mniejsza...

6 godzin temu, stench napisał:

...Dodam , że wiele z nich jest wynikiem różnych sankcji i kar wprowadzonych przez EU np za emisję CO2...

O tym zdaje się, ze nasi euroentuzjaści zapominają.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

To rozumiem, że w naszym (społeczeństwa) najlepiej pojętym interesie jest byśmy tego CO2 emitowali ile się da, w sposób jaki się da i z czego się tylko da?

34 minuty temu, Adalbert95 napisał:

Jak sobie wyobrażasz tą weryfikację wyborczą choćby sędziów? Wygrywa PiS to powołuje sędziów którzy za krzywe popatrzenie się na pomnik Kaczyńskiego na Placu Defilad dają hurtem po 5 dni ancla, a za wieszanie na plakatach posłów opozycji nie tylko brak kary, ale i pochwała?

Da się to inaczej zrobić, tak, żeby nie było takich możliwości. Wystarczy żeby sędziów do takiego dyscyplinującego ciała wybierały partie obecne w parlamencie, każda po jednym i po sprawie.

Teraz, Adalbert95 napisał:

To rozumiem, że w naszym (społeczeństwa) najlepiej pojętym interesie jest byśmy tego CO2 emitowali ile się da, w sposób jaki się da i z czego się tylko da?

Nie, ale odchodzić od niego sukcesywne przy pomocy dotacji z EU, nie na komendę kiedy jedni są gotowi, a inni w  czarnej d...jak my.

Na marginesie, ciekawy jestem kto najwięcej zarobi na wdrażaniu zielonej energii? Na pewno nie my.

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

Nie, ale odchodzić od niego sukcesywne przy pomocy dotacji z EU, nie na komendę kiedy jedni są gotowi, a inni w  czarnej d...jak my.

Na marginesie, ciekawy jestem kto najwięcej zarobi na wdrażaniu zielonej energii? Na pewno nie my.

Jak jesteś taki mądry to mogłeś to wytłumaczyć PiSowskim matołkom pięć tat temu. Wiesz ile można było zrobić przez te pięć lat? A ile zrobiono? Kto praktycznie wstrzymał energię wiatrową? No to teraz lamenty że jesteśmy niegotowi. Z PiSmatołkami nigdy nie będziemy gotowi i wylądujemy w czarnej dupie. Czarnej jak węgiel.

Jestem Europejczykiem.

Teraz, Jaro_747 napisał:

Jak jesteś taki mądry to mogłeś to wytłumaczyć PiSowskim matołkom pięć tat temu. Wiesz ile można było zrobić przez te pięć lat? A ile zrobiono? Kto praktycznie wstrzymał energię wiatrową? No to teraz lamenty że jesteśmy niegotowi. Z PiSmatołkami nigdy nie będziemy gotowi i wylądujemy w czarnej dupie. Czarnej jak węgiel.

Najważniejsze, ze sypną kasą i o to chodziło. Przy PO Tusk miałby rąsie z uśmiechem Merkel na fotce i dwa pochlebne art, w Newsweek-u, a wszystko by poszło z naszych podatków.

3 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Czarnej jak węgiel

Co więcej nawet nie nasz, a importowany z Rosji. Może mam tu Jacchusia wytłumaczysz jakim to cudem mimo obsadzenia wszystkich możliwych państwowych, kopalnianych stołków i stołeczków puciniakowymi krewnymi i znajomymi królika, mimo tego, że górnicza Solidarność murem za pisorami, wydobycie w polskich kopalniach spada, za to import, głownie ze wschodu gwałtownie rośnie. Gdybyśmy palili tylko polskim węglem i od tego spalania płacili za emisję CO2 , no powiedzmy, choćby w imię zachowania miejsc pracy na Śląsku. byłbym skłonny przyjąć to przynajmniej jako argument w dyskusji. Ale zatrudnienie spada, za to rosyjskiego węgla coraz więcej. A wy podobno tak tych ruskich nie lubicie, ale to nielubienie jakoś zupełnie nie przeszkadza by od nich kupować miliony ton węgla. Węgla nie tylko w cenach takich jak ten z RPA, Australii czy Appalachów (a to podobno jedyni nasi przyjaciele...), ale dużo gorszego jakościowo. To jak to jest?

46 minut temu, Jacchusia napisał:

LOT przejmuje Condora i wchodzi do lotniczej ekstraklasy! MEGAtransakcja za miliardy!

24 stycznia 2020

Polska Grupa Lotnicza, czyli właściciel LOT, ogłosiła w piątek przejęcie linii Condor. LOT i Condor działające wspólnie mają być jednym z wiodących podmiotów lotniczych w Europie, wspólnie obsługując ponad 20 mln pasażerów rocznie.

Jakiej ekstraklasy? Masz choć blade pojęcie co znaczy lotnicza ekstraklasa? Za jakieś 600 mln E (nie swoje, a pożyczone z państwowego PKO i agencji rządowych) nie LOT, a państwowe PGL "kupuje" de facto sloty, bo Condor oprócz kilku starych samolotów (bodaj 4) i nie swojej, a wyłącznie dzierżawionej bazy we Frankfurcie, wszystko ma w lizingu. Z tego co wróbelki ćwierkały jakoś nie było żadnych poważnych oferentów na Condora, choć branża lotnicza w rozkwicie i linie się powinny o tak łakomy kąsek (wedle waszych propagandowych massmediów) wręcz bić. Jakoś nikt się nie bił, a eksperci twierdzą, że bić się po prostu nie było o co. Co więcej oprócz doraźnych i krótkoterminowych korzyści dla LOTu w postaci możliwości zastąpienia na pewien czas uziemionych 787 i 737 max i to tylko jak da się renegocjować umowy lizingowe Condora, "kupienie" przez LOT czarterowej niemieckiej i obsługującej w ogromnej większości niemieckich pasażerów linii to ogromne ryzyko. Nie tylko dlatego, że LOT nie ma właściwie żadnego doświadczenia w prowadzenia linii czarterowej na poważniejszą skalę, szczególnie za granicą, ale i dlatego, że w 90 kilku procentach niemieccy klienci mogą po prostu nie mieć ochoty latać "polskimi" liniami i samolotami. No ale wejście w minimum ryzykowny interes, wejście za nasze, podatników pieniądze to dla was pisarzy sukces. Jak znam życie i okoliczności przyrody skończy się jak zwykle,  czyli jak to u was, dokładnie tak jak ze stadninami...

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Da się to inaczej zrobić, tak, żeby nie było takich możliwości. Wystarczy żeby sędziów do takiego dyscyplinującego ciała wybierały partie obecne w parlamencie, każda po jednym i po sprawie.

No... Jeden z PIS, jeden z PO, jeden z PSL, jeden z Lewicy i jeden od brunatnych. Idź z tą propozycją do kaczorka. Już widzę z jakim entuzjazmem ją przyjmuje...

1 godzinę temu, Adalbert95 napisał:

jeden od brunatnych

Wyższa Szkoła Gotowania Na Gazie ukończona z wyróżnieniem, no to Kolega Adalbert95 może się popisywać spostrzeżeniami..

1 minutę temu, Adalbert95 napisał:

ma co oddawać..

Już odebrał, efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania...czysta Wiertnicza i Wyborcza, też czysta...

Godzinę temu, 747 napisał:

Wyższa Szkoła Gotowania Na Gazie ukończona z wyróżnieniem

A to Pani Wolfgangowa Przyłębska. Ostatnio Prezes wpadł na inspekcję i przy okazji wydał stosowne polecenia.

Były mielone z marchewką i groszkiem.

Jestem Europejczykiem.

13 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Jakiej ekstraklasy? Masz choć blade pojęcie co znaczy lotnicza ekstraklasa?

Wiesz, że to cytat z prasy i nie ja napisałem?

Gubisz clou przekazu, najważniejsze w tym jest to, że Tusk i kamraci chcieli sprzedać Lot bo nie widzieli innej możliwości, ciekawe ilu takich możliwości jeszcze nie widzieli?

No... Jeden z PIS, jeden z PO, jeden z PSL, jeden z Lewicy i jeden od brunatnych. Idź z tą propozycją do kaczorka. Już widzę z jakim entuzjazmem ją przyjmuje...

Dlaczego ja? Z nim wódki nie piłem, może ty pójdziesz?

Reforma sądownictwa jest potrzebna, sami sędziowie i PO nie są nią zainteresowane i tutaj jest problem, prawdziwy problem, o którym mówił Gowin.

Co więcej nawet nie nasz, a importowany z Rosji. Może mam tu Jacchusia wytłumaczysz jakim to cudem mimo obsadzenia wszystkich możliwych państwowych, kopalnianych stołków i stołeczków puciniakowymi krewnymi i znajomymi królika, mimo tego, że górnicza Solidarność murem za pisorami, wydobycie w polskich kopalniach spada, za to import, głownie ze wschodu gwałtownie rośnie.

A ty wiesz, że żyjesz w świecie liberalnej gospodarki i nawet ty możesz zostać importerem węgla?

Cytat

Polskie spółki węglowe w znakomitej kondycji

21 stycznia 2020,

W ciągu 11 miesięcy ubiegłego roku cztery górnicze spółki: Polska Grupa Górnicza, Jastrzębska Spółka Węglowa, Lubelski Węgiel Bogdanka i Węglokoks Kraj odnotowały łącznie zysk w wysokości 1,08 mld zł - poinformował we wtorek wiceminister aktywów państwowych Adam Gawęda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a czy to nie kolejna sfera gospodarki, którą tusk i PO chciało się pozbyć?

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że się wtrącę w rozmowę starych znajomych: mnie (bez bana) nie było tu 14 lat ?

Powiem tylko tyle - to jest wybitnie ZŁY temat, aby zacząć ogarniać to Forum ?

16 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Z PiSmatołkami nigdy nie będziemy gotowi i wylądujemy w czarnej dupie.

PiS-matołki, podoba mi się to określenie, jest bardzo adekwatne do tej grupy społecznej. 

12 godzin temu, Jaro_747 napisał:

A to Pani Wolfgangowa Przyłębska. Ostatnio Prezes wpadł na inspekcję i przy okazji wydał stosowne polecenia.

Były mielone z marchewką i groszkiem.

Mafia w całej krasie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mafia z marchewką?

Gratuuję Lechu  -  jesteś na mojej liście największych idiotów, wprawdzie w ostatniej dziesiątce

Widzę, że ciemna materia nabiera mocy

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Pozdrowienia od Twojej pani

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

najważniejsze w tym jest to, że Tusk i kamraci chcieli sprzedać Lot bo nie widzieli innej możliwości, ciekawe ilu takich możliwości jeszcze nie widzieli?

No i tak chcieli sprzedać, że udzielili Lotowi pomocy publicznej, by nie upadł. Że jesteś ekonomiczny totalny ignorant wiadomo od zawsze, a i to, że wyjątkowo podatny na pisiarską propagandę to też nic nowego.

Reforma sądownictwa jest potrzebna

Reforma tak, tylko, że to co pisątka robią nie ma z reformą absolutnie nic wspólnego. To wyłącznie obsadzanie stołków "swoimi".O tym jak ta "reforma" wygląda świadczy najlepiej fakt, że średnia długość procesu sądowego od momentu nastania pisomatołków systematycznie się zwiększa.

nawet ty możesz zostać importerem węgla?

Importerem to sobie mogę zostać, tylko żeby zaimportować muszę mieć "błogosławieństwo" odpowiednich rosyjskich organów. Bez niego nie kupię nawet litra ropy czy kg węgla, bo cały eksport surowców jest pod ścisła kontrolą FSB. Taka ciekawostka, że pierwsze takie pozwolenie dostał ten który zmontował dla PiS aferę podsłuchową, a import rosyjskiego węgla rozkręcił się na dobre dopiero za rządów kaczorka & co. Wiec nie pieprz mam tu głodnych kawałków o liberalnej gospodarce. Do 2015 z owego "liberalizmu" mógł korzystać tylko Falenta...

Polskie spółki węglowe w znakomitej kondycji

Oczywiście, a ile do tej kondycji dopłacamy z naszych podatków? I jak to się dzieje, że spada i wydobycie i zatrudnienie, za to wybrańcy (nie za darmo oczywiście) mogą importować potężne ilości rosyjskiego (właśnie głównie rosyjskiego, a nie z innych kierunków) węgla, mimo, że na składach leży już prawie 10 mln ton już wydobytego, polskiego? Z jednej strony mamy pierdolety pisiarzy o renacjonalizacji, popieraniu polskiego przemysłu i co tam jeszcze, a z drugiej bogacących się za przyzwoleniem i PiS i FSB tzw. importerów rosyjskiego surowca, choć naszego tyle, że musi "gnić" na hałdach?

a czy to nie kolejna sfera gospodarki, którą tusk i PO chciało się pozbyć?

Żałuję i to ogromnie, że choć Tusk miał możliwości i sposobność, to nie pozbył się nie kopalń węgla, a tej całej skretyniałej pisiarskiej trzódki z takimi jak ty indywiduami włącznie. Tak to był jego największy błąd, ale co ma wisieć nie utonie...

No, tak...
Wysłane z mojego traktora przy użyciu snopowiązałki
I pewnie z Twojej rezydencji. Zazdraszczam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 1.10.2006 o 17:41, krzych napisał:

Gdańsk, 1.10.2006 r.

No comments... ;-D

Ukryta Zawartość

Skynyrd pisał...

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, skynyrd napisał:

Mafia z marchewką?

Gratuuję Lechu  -  jesteś na mojej liście największych idiotów, wprawdzie w ostatniej dziesiątce

No bądźmy trochę bardziej obiektywni, pierwsza piątka.

Witam.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

4 godziny temu, Adalbert95 napisał:

Żałuję i to ogromnie, że choć Tusk miał możliwości i sposobność, to nie pozbył się ... tej całej skretyniałej pisiarskiej trzódki z takimi jak ty indywiduami włącznie...ale co ma wisieć nie utonie...

Coś szykujesz z kolegami? Jakieś ostateczne rozwiązanie ?
Strzelać będziesz, wieszać, dusić gazem i palić czy masz bardziej oryginalne pomysły?
Tylko zapytaj nadfioletów z SN i Tomasza Trzeciego czy możesz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Uuuu, Bob to już 1sza trójka, medalista. A może i champ.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Zaraz szczeknie

Teraz, slawek.xm napisał:

pierwsze miejsce za nim top

Nie zgadzam się, tamten jest poza skala.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.