Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

>dominion

A co do wyglądu tych najstarszych cd ES - wyglądają jak jeszcze kilka lat temu sprzęt bazarowy - dokładnie tak stylistyka. Teraz bazarowe rzeczy są bardzie j zaokrąglane:).

MAwiano, że sprzęt creeka jest brzydki jak noc. Nieprawda, creek był minimalistyczny, stare ES-y są wizualnie "bazarowe";)

Zanim nabyłem mf a1 miałem yamahe A-500. Sprzęt dobrze zbudowany, ładne kondy, koncówka, zasilacz 380W ale grało beznadziejnie, głównie za sprawą durnego potka o nazwie "loudness". Jakby tym nie krecić to zawsze było do d... Zaznacze że wtedy zamiast głośnikowych naim-ów miałem jakąś tandete ofc 6zł/m. Ale miałem okazję wypożyczyć troche lepszych drutów. Były to qed genesis silwer spiral 2x3m bez konfekcji i jakiś srebrny warkocz na wtykach wbt. I od razu po włąćzeniu jak w morde strzelił...... Zaczęło grać głośniej, wyrażniej, pełniej, wysokie sie poprawiły, full szczegułów, rewelacja. A powtarzam że grało to na A-500 po którym bym sie nigdy nawet w połowie nie spodziewał.....

>dominion

kable grają ... kondensatory też;) - to prawda

W tannoiach M1 wystarczy wymienić po 1 kondku i zastąpić te co są Jantzenami o takich samych parametrach. Na papierze wszystko w konstrukcji zostaje jak było a dźwięk ... zdziwiłbyś sięgdybyś usłyszał przed i po wymianie, różnica słyszalna nawet przez mocno przygłuchego.

A o kablach przekonałem się sam przypadkiem. Było to dawno, jeszcze nie siedziałem na żadnym forum, czasem sporadycznie czytałem Hi-fi jednak tematy "kablowe" omijałem szerokim łukiem;). Miałem wzmaka Onkyo 9511 i podpięty technics PG4. Spięte to jakimś konektem typu "drucik od lampki" dołożonym do cd Technicsa. Był krótki. Kupiłem w MM jakieś dłuższe Vivanco, bo chciałem cd przestawić wyżej. Podłączyłem, wieczorem zacząłem słuchać płyt które znam na wylot i było coś inaczej. Mniej ostro i sucho. W tym przypadku nie zadziałała żadna autosugestia a jeszcze dzień wcześniej byłbym gotów pukać się w czoło słuchając jak ktoś mówi o wpływie kabli na dźwięk :)

Kurde..........z tymi kondami to mi też ktoś doradzał wymienić cos w mf a1 na jantzeny jak miałem problem ze wzmakiem. co do jantzenów to jest ich juz chyba z 5 rodzai rózniacych sie caną i czy warto brać te najdroższe?

>dominion

We wszelkich "zamiankach" doradzałbym ostrożność. Temat Tannoi akurat był przećwiczony. Jeśli Tobie radzi co do wzmaka ktoś, do czyjej fachowości masz zaufanie i przy tym sam przeprowadzał taką operację na posiadanym (lub posiadanym kiedyś) takim samym egzemplarzu to możesz próbować. Ale tekst typu "słyszałem, że Jantzeny to świetne kondki" i "zamieniaj wszędzie gdzie się da";) to takie rady bym olał. Szkoda wzmacniacza. Dane kondki mogą mieć wpływ na dźwięk (czy we wzmaku mają tego nie wiem, w Tannoiach miały ogromny) ale zmiany mogą podążyć niekoniecznie w kierunku jakiego byś sobie życzył. PRzeróbki sprzętu "na ślepo" raczej do niczego dobrego nie doprowadzą (no chyba, że przypadkiem, ale ten przypadek to niemal jak wygrana w totolotka, gra się najczęściej całe życie i nic, tzn. jest się "w plecy" bo trochę kasy na puszczanie totków poszło:))

dodam fotke moich ES. jako powiedzmy fan ES ktorych brzemienie zawsze mi sie podobalo załacze fotke moich sprzetów i jeszcze z czym to gra :)

pzdr. Łukasz

post-11538-100003904 1199925358_thumb.jpg

post-11538-100003905 1199925358_thumb.jpg

>Łukasz

Jak ten wzmacniacz 530ES gra? Rozglądam się za jakimś ES-em do cd x222ES i do Elaców BS103.2

Słucham głównie muzyki kameralnej, ale też sporo chórów i trochę symfoniki.

Mam pytanie:

Zależy mi żeby z mojego amplitunera wyjść za pomocą "Pre out" na dobry wzmacniacz. Chodzi o to żeby zarówno odtwarzacz CD jak i fronty z systemu 5.1 podpiąć pod ten wzmacniacz. Czy są modele Sony .... ES które posiadają gniazda Pre Out oraz Main in. (Myślałem, że w Sony TA-F 530ES Adaptor In oraz Adaptor Out to jet to o co mi chodzi ale kolega hazel stwierdził, że to prawdopodobnie służy do podłączenia korektora).

Pozdrawiam

http://www.allegro.pl/item289511066_koncowka_mocy_sony_ta_n_55es_czarna.html

Pytanie, jak to gra i jak mogłoby potencjalnie zagrać z X222ES+monitory Elac BS.103.2. Proszę o opinię również discomaniaca, mimo iż dopiero wystawiał taką samą końcówkę, tylko proszę o jako taką obiektywność.

muzyka głównie kameralna, symfonika, wokalno-instrumentalna (dawna), jazz

clo2, 10 Sty 2008, 10:22

>http://www.allegro.pl/item289511066_koncowka_mocy_sony_ta_n_55es_czarna.html

>

>Pytanie, jak to gra i jak mogłoby potencjalnie zagrać z X222ES+monitory Elac BS.103.2. Proszę o

>opinię również discomaniaca, mimo iż dopiero wystawiał taką samą końcówkę, tylko proszę o jako taką

>obiektywność.

>

>muzyka głównie kameralna, symfonika, wokalno-instrumentalna (dawna), jazz

przeczytalem tresc aukcji - moje spostrzezenia sa takie :

mialem okazje grac TA N55ES i TA N80ES zapietymi do Infinity Kappa9a.

Obydwie koncowki poradzily sobie z niska impedancja,choc nie jednakowo - 80ES zagrala zdecydowanie lepiej (glownie jesli chodzi o bas - byl szybszy,bardziej szczegolowy i nizszy)

sadze,ze sterujac Elac'ami ta roznica bedzie pewnie mniejsza i w takim wypadku 55ES sprawdzi sie zeczywiscie zadowalajaco oferujac bardzo dobra scene i srednice.jesli chodzi o bas to pewnie jakims ograniczeniem beda tutaj monitory - na pewno nie koncowka.Niewielkim ograniczeniem moze byc natomiast nieco mniejsza szczegolowosc 55ES.

w kazdym razie najlepiej by bylo gdybys mogl przed zakupem posluchac.....

pozdrawiam.

>visto

dzięki za wpis

Co do basu - z Elacami problemu nie powinno być. Te monitory właśnie potrafią zaskoczyć basem (a nie "bułą") mimo niedużych rozmiarów. Basu powinno starczyć w 20m2 na solidnych podstawkach, tym bardziej, że trzeba go akurat tyle, aby brzmienie nie było suche i miało jakiś fundament.

Faktem jest, że - jak ze wszystkim - najlepiej byłoby posłuchać. Kto mieszka w woj lubelskim i posiada jakieś końcówki sonego (najlepiej tą z nr 55?)

To jak mi radzicie z tym wzmakiem??

Zmienić TA-FE710R na 530ES ??

Bo na taką zmianę w tej chwili mnie stać i taka chodzi mi po głowie.

Czy cos zyskam?

Sądze że na każdy ES jest sens zamienić. Jakby nie było jest to klasa wyżej. Tak jak Mercedes 190 a Mercedes jakiejs tam klasy wyższej. Osobiście posiadam 530es od 4 lat, jedyne co mi brakuje chyba w tym wzmacniaczu to lekkiego ciepła. Być może jest to wina kolumn które nie są dobre.

Pozdrawiam

Tak swoją drogą. Mam zamiar dorobić do swojego 530es drewniane boczki, zastanawiał sie ktoś nad tym z was? Też nie posiadam oryginalnej gałki, w weekend odpalam tokarke i będe eksperymentował z aluminium. Macie jakieś pomysły co do wyglądu gałki?

=>hazel, 10 Sty 2008, 15:07

Po co boczki nie lepiej od razu całą szafkę machąć ;D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>hazel

tak się rozglądam za jakimś wzm. ES i właśnie skłaniał bym się ku ciepłemu. Po pobieżnym na razie przeszperaniu forum uwagę przykuł właśnie 530ES. A ty piszesz, że w nim właśnie ciepła brakuje. JAk to właściwie jest?

wzmacniacz (ew. końcówkę mocy) chcę spiąć z X222ES (jasny) i Elac 103.2 (dość zrównoważone, choć bliżej i m chyba do jasnego brzmienia niż do "ciemnego") i obawiam się właśnie, że jak kupię jasny wzmak lub nawet zrównoważony to może być niedobrze. Gdzieś wyhaczyłem czyjąś opinię, że 530ES gra własnie jakby cieplej i ma odrobinę "magii". Nie pamiętam czyj to wpis, bo może jakiegoś handlarza, któy podpuszcza do sprzedawanych przez siebie rzeczy.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

>>>>>clo2, 10 Sty 2008, 15:30>tak się rozglądam za jakimś wzm. ES i właśnie skłaniał bym się ku ciepłemu. Po pobieżnym na razie

>przeszperaniu forum uwagę przykuł właśnie 530ES. A ty piszesz, że w nim właśnie ciepła brakuje. JAk

>to właściwie jest?

>yogi1

A tak mi ta 55 zaczęła chodzić po głowie. Elaki są 4 omowe, ale w spadku impedancja spada chyba do 3,2 oma. Potrzebują też sporo prądu (choć soniaczowi nie powinno go zabraknąć). A jak sprawują się z niskimi impedancjami jakieś inne wzmaki sony ES (tylko proszę o takie, które można nabyć w granicach 600 góra 700 zł) i grałyby choć z odrobiną (pożądana większa odrobina:)) ciepła? Są takie modele?

>marc

>Przede wszystkim TA-F770ES i TA-870ES, ostatecznie TA-F690ES

czy można o którymś z powyższych wzmaków powiedzieć, że grają ciepło? (poza tym, że koncówki dają ciepło;))

Akurat mój TA-870ES pogrywa ciepło, przez co Stelmach szegółowy i kliniczny jest naprawdę świetnym źródłem. Całość systemu jest muzykalna i przyjemna w odbiorze, a dzięki Stalmachowi dynamiczna i przestrzenna, a może to dzięki kolumnom opartym na przetwornikach Ushera.

http://www.allegro.pl/item296043640_sony_ta_n80es_2x270w_xlr_hi_end_w_wa_836_11_31.html

Jak jest cena "rynkowa" (a nie cena za jaką chciałby to opchnąć sprzedający) końcówki mocy N80ES?

Rozmawiałem z jednym z handlarzy z Krakowa i mówił, że w ubiegłym roku miał taką, sprzedał w okolicach 1000 zł i że po tyle mniej więcej chodzą.

Czy "wysmarowana" na tej aukcji cena to przypadek taki jak z ceną 1399 zł za MArantza PM-64 MKII;), która to cena jest co najmniej ceną rynkową pomnożoną przez 2?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tez poluje na TA-N 80 ES. Ceny zdarzaly sie nawet tuz powyzej 2000zl. Za 1000zl raczej tego nie kupisz a jesli tak to zamow dla nas trzy: dla mnie dwie dla Ciebie jedna:D

>disomaniac71

o, skoro cię wreszcie "upolowałem", pytanie

Jak końcówka 55ES (masz taką;)) może zagrać z cdp-X222ES (jasny - ale to wiesz) oraz Elacami BS103.2 (monitory - dźwięk w miarę zrównoważony, dość szczegółowy, z mocnym basem ale 4 omowe w "dołku" 3,2 oma)

Słuchana muzyka - głównie dawna kameralna, symfoniczna, wokalno instrumentalna, jazz, folk

jest sens to łączyć w taki zestaw?

>marc

Gość zerżnął fotki. Albo nie chciało mu się rozbierać, albo ma coś do ukrycia. I tak pewnie kupujący sprzęt (o ile się zdecyduje) weźmie śrubokręt w rękę i pojedzie odebrać osobiście. JA w każdym razie wydając 1700 zł innej opcji bym nie brał pod uwagę, tym bardziej kupując od "obcego"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.