Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz jest kolegi Witek64, nic o brumie nie pisał. Offsetu jest może 0,1mv. czasem 0. Środka nie ma, bo wzmak jest na desce. Może jak by go do jakiejś metalowej budy wsadzić przestał by brumieć?

@marvel

czy Wimy C4-C5 nie sa za male? jak dobrze widze to sa na 6.3V a tam powinienes miec kolo 12V

w kwestii radiatorow to czy trany na nich grzeja sie jednakowo czy wokol ktoregos z elementow bardziej? zobacz jakies napiecie wychodzi z zasilacza na wzmacniacz

@frytu

trafo wydaje sie ok

sprawdzales jak sie zachowuje wzmacniacz po przylozeniu reki do elementow?

sprawdz jak sie zachowuje na pinach rca czy potencjometru

moze jest problem z masa i stad ten brum

Głośność reguluję z kompa bezpośrednio. Mam kartę na pcm2702 z forumowego zamówienia, wyjście karty bezpośrednio na wejście wzmaka słuchawkowego a wyjście z niego bezpośrednio na końcówkę mocy. Bez potencjometrów. Może jakiś rezystor dać na wyjście słuchawkowca? Chociaż końcówka ma kilka ohmów na wejściu, także powinno być ok. Końcówka to giesberts, też forumowy.

u mnie od pierwszego odpalenia byla cisza i po wielu modyfikacjach pod tym wzgledem nic sie nie zmienilo (bylo wiele podobnych wpisow) wiec winy nie szukaj w pcb tylko w swoich elementach lub umiejetnosci montazu

@frytu

daj jakies zdjecia

ps. masz mozliwosc podlaczenia go do czegos innego?

Nie mam możliwości podłączenia do czegoś innego :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21923-100004234 1273919926_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

temat pewnie dawno zapomniany przez pierwszych konstruktorow AVT ale ja przy skladaniu swojego egzemplarza kilkukrotnie przelecialem temat i pamietam takie wpisy jak trafo malej mocy albo zbyt maly kondensator za diodami w zasilaczu

ps. nie wiem czy to tutaj czytalem ale staby nie lubia kondensatorow Low ESR wiec tez warto sprawdzic co mamy u siebie

szkoda że nie masz nawet na sztukę jakiegoś innego zasilacza symetrycznego:) wykluczył byś tor zailania jako przyczynę brumu i szukał byś dalej,odłącz jedną stronę końcówki i zobacz czy brumi,potem zrób to samo z następną,na końcu zekranuj dobrze bydlaka.

jeśl nie masz innego zasilacza,to może masz odtwarzacz dvd z zepsutym laserem? tam jest zasilacz symetryczny,co prawda gównianej jakośći bo impulsowy ale ma +12 0 _12v tak więc do sprawdzenia i zadziałania wystarczy,sprawdzane i praktykowane dziala!:)

@marvel

przyloz palcem do wejscia RCA i na potencjometr... stawiam ze to albo uziemienie albo zasilacz

bledow w plytce bym sie nie doszukiwal

i jak mozesz wez jeszcze dorzuc kilka fotek moze akurat sie cos wypatrzy

Sam wzmak działa ok, końcówka z dźwiękową też działa ok. Tylko wszystko razem brumi :[ . Kombinowałem dzisiaj z masą ale nic to nie dało. Może jakieś zasilanie bateryjne zrobić? Dam jeszcze rezystory na wyjście i zobaczę, może to coś da. Jak nie to qpa.

szkoda tylko twoich pieniędzy,lepiej było zrobić coś prostego na tpa,nic by ci nie brumiło:) i gra na podobnym poziomie i jest bezproblematyczny,tylko że ty go wykorzystujesz jako pre a to już inna sprawa,ja tam tylko słucham na słuchawkach i tpa sprawdza się wyśmienicie,może kiedyś otl napewno nie avt2850:)

Frytu

Masz ewidentnie problem z prowadzeniem masy.

Analogowa masa z DAC'a (mniemam wspólna dla obu kanałów) idzie ekranami obu kanałów na przedwzmacniacze, po czym znów spotyka się w zasilaczu przedwzmacniaczy.

Podobnie jest między przedwzmacniaczem, a końcówką. Spróbowałbym odpiąć ekran jednego kanału przy DAC'u i jeden ekran przy przedwzmacniaczu kabla między przedwzmacniaczem i końcówką.

Witam

Dzisiaj kupilem wzmacniacz w sklepie avt z wszystkimi elementami. Jako, ze jestem calkowitym laikiem (lutownice mialem raz w reku) nasuwa sie pytanie, czy wzmacniacz na standardowych elementach w ogole jest warty swieczki, czy tez lepiej zostawic samo PCB i kupowac odzielnie wszystkie czesci. Bedzie go skladal kolega po elektroniku, ktory mowil, ze takie kity przerabial juz w pierwszej klasie.

Nastepnie nasuwa sie temat brumienia na standardowym zasilaczu. Z tego, co czytalem wynika, ze ten zasilacz jest fatalny. Gdzie mozna dostac zasilacz do tego wzmacniacza?

Bedzie on pracowal na sennkach hd555 i karcie xonar dx

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.