Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wymieniałem w KAV300i na WBT 0763, bo te uznałem za najlepsze cena/jakość, a dodatkowo złoto miało dodać masy i ciepła w dzwięku.

Nie szedł bym w srebro czy rod.

NexGen miedziane też mogą być dobrym rozwiązaniem, ale ja się na nie nie zdecydowałem, bo bałem się plastiku ;)

Niezależnie jakie terminale będą, to robota podobna.

Żeby to zrobić, niestety trzeba odkręcić tylną ścianke i chyba też płytke przedwzmacniacza z gniazdami - jak dobrze pamiętam.

Nie jest to skomplikowane, ale w 15min tego nie zrobisz.

Na spokojnie, ze 2h zajęła mi cała operacja.

Pomyślę jeszcze o wymianie tych lipnych terminali głosnikowych, bo te oryginalne to jakaś masakra, żadne kable tam nie wchodzą, co dobrego polecicie i czy da sie to samemu wymienić?

Jesli żadne kable tam Ci nie wchodzą, to na pewno nie wykorzystujesz pełni możliwości wzmacniacza. Jeśli jakimś sposobem udało ci się podłączyć gołe kable, to przeżyjesz szok, jak podłączysz dobrze zakonfekcjonowane, z porządnymi końcówkami.

Witam!

Ja w swojej 300i wymieniłem terminale głośnikowe podobnie jak tybero na WBT 0763 i mogę je jak najbardziej polecić!

Witam

Do mojej 300i są podpięte grube i strasznie sztywne Audioquesty Midnight. Oryginalne gniazda we wzmacniaczu w ogóle nie trzymają bananów , kombinuję z przejsciówkami na widełki. W jednym z terminali zerwał sie gwint i planuję ich wymianę. Czy w/w gniazda WBT utrzymają banany na naprężonym , sztywnym kablu?

WBT 0763 działają z bananmi, widłami i gołym grubym kablem (chyba do 4mm2) - każdy z wariantów działa z cieżkimi grubymi kablami.

Natomiast wersja NexGen nie akceptuje gołych kabli i nie wiem jak ten plastik się zachowa pod dużym obciążeniem, choć właściciele zeznawali że bardzo dobrze.

Ciekawym rozwiązaniem mogą być zaciski Cardasa - materiałowo chybą są bardzo dobre, a cena chyba też nie jest wysoka.

Trzeba by wymiary sprawdzić czy będą pasować.

Edytowane przez tybero

Jesli żadne kable tam Ci nie wchodzą, to na pewno nie wykorzystujesz pełni możliwości wzmacniacza. Jeśli jakimś sposobem udało ci się podłączyć gołe kable, to przeżyjesz szok, jak podłączysz dobrze zakonfekcjonowane, z porządnymi końcówkami.

Jedne kabelki mi tam weszły z moich trzech tanich zestawów, oczywiście są to gołe kable bo bananów te terminale nie przyjmują....

W sumie przegladałem te terminale które poleciliscie i zdecydowałem się na WBT 0763 , najbardziej mi pasują.

Witam

Do mojej 300i są podpięte grube i strasznie sztywne Audioquesty Midnight. Oryginalne gniazda we wzmacniaczu w ogóle nie trzymają bananów , kombinuję z przejsciówkami na widełki. W jednym z terminali zerwał sie gwint i planuję ich wymianę. Czy w/w gniazda WBT utrzymają banany na naprężonym , sztywnym kablu?

Ja mam również ciężkie dosyć sztywne kabelki ale zakończone widełkami terminale trzymają bardzo dobrze. Co do kabli zakończonych bananami to osobiście nie sprawdzałem ale nie powinno być z tym problemu.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kablami Velum do Krella ? głośnikowe i ic zestaw lub osobno. Mam zamiar zmienić na jakieś używane do 2000 za głośnikowe i ok. 1000 xlr lub rca. Mit za drogi i pewnie nic sensownego w tych pieniądzach nie dostanę :(

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kablami Velum do Krella ? głośnikowe i ic zestaw lub osobno. Mam zamiar zmienić na jakieś używane do 2000 za głośnikowe i ok. 1000 xlr lub rca. Mit za drogi i pewnie nic sensownego w tych pieniądzach nie dostanę :(

Kolejny raz pozwolę sobie zwrócić uwagę kolegów a zwłaszcza Twoją ANKOS44 , bo szukasz dobrego okablowania , na wyroby WILE( SOUND ART) . Przekraczając nieznacznie budżet ( głosnikowy 2,5 tys a xlr 1700 choc wersja rca juz tylko 800!) kupisz nowe kabelki , które zamykają temat przewodów na bardzo długi czas. Jeśli te same kwoty przeznaczysz na zakup jakiś innych kabelków z drugiej ręki , to i tak nie masz szans kupic niec na tym poziomie. Przy zakupie obu kabelków pewnie dostaniesz jakis rabat i pare stów jeszcze z ceny spadnie więc w ogóle chyba nie ma o czym juz mówić. Z Krellem kabelki te grają wysmienicie . Sam mam cały set tych przewodów włącznie z trzema sieciowymi które pieknie pracują z 400xi. Kolega DOLUDZI ma KAV 300i i niedawno zakupił cały set tych przewodów. Napisz do niego , napewno podzieli się z Tobą spostrzeżeniami.

Kurde co jest, na Holenderskim forum jest do sprzedania pre Krell KCT który za €3300 dalej nie może znaleźć właściciela. Tak strasznie potaniały?

p.s

Jakie gniazda RCA i głośnikowe polecacie do KSA50 zamiast standardowych, plastikowych?

Edytowane przez Marek.S

W tych mundorfach nie ma IMO nic niezwykłego. Kawał metalu i dwie śruby.

Mundorf jest zdaje się nawet droższy od Nextgen. Przy Nextgen widać, że ktoś solidnie pomyślał. Jak się nie ma przewodów grubości węża strażackiego Nexgen IMO jest ciekawszy.

Mhm, Mundorft wyglądają niespecjalnie. Trzeba też pamiętać o długości żeby nie zrobiły gdzieś zwarcia.

Te zmyślne Cardasy niestety nie akceptują gołego kabla, nie ma w nich otworów. Według producenta są zaprojektowane tylko do widełek i po modyfikacji, do bananów.

Edytowane przez Marek.S

Dlatego wybrałem WBT z serii pełnego metalu, żeby akceptowały goły kabel, widły i banany.

Tak na wszelki wypdek, bo nigdy nie wiadomo co przyjdzie podłączyć ;)

A stop 0763 wygląda dość dobrze, w sensie proporcji miedzi i innych składników.

Edytowane przez tybero

Tak, 52%, dlatego napisałem że stop ma dobry udział miedzi, bo wiele innych jest prawie bez czy są z innych gorszych stopów.

A co do NextGen, to fakt, miedź, więc pewnie brzmi lepiej, ale jakoś miałem obawy o ten plastik przy podłączeniu ciężkich kabli i brak możliwości podłączenia gołego kabla.

Edytowane przez tybero

co do NextGen, to fakt, miedź, więc pewnie brzmi lepiej, ale jakoś miałem obawy o ten plastik przy podłączeniu ciężkich kabli i brak możliwości podłączenia gołego kabla.

Nie ma co się obawiać - trzymają jak imadło.

Kurde co jest, na Holenderskim forum jest do sprzedania pre Krell KCT który za €3300 dalej nie może znaleźć właściciela. Tak strasznie potaniały?

Audio hobby to coraz większa nisza... coraz mniej chętnych na takie urządzenia jak pre... a jak już ktoś coś kupuje to musi mieć obsługę wifi i bluetootha...oraz wbudowany odczyt serwisów typy Spotify...ludzie nie chcą płacić za płyty..,ci na Zachodzie to chcą kupić abonament za 20 Euro i mieć całą muzykę z netu...

Krell Kav300i i "pyknięcia" w kolumnach.

Wzmacniacz posiadam ponad dwa lata i ostatnio zauważyłem, że gdy włączam go to słyszę przekaźniki oraz "pykniecie" w kolumnach. Wcześniej tego nie było co może być za przyczyna.

Pewnie przydałby się przegląd wzmacniacza. Co polecacie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.