Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym lepiej po XLR w stosunku do RCA to tez nie jest tak do końca. To będzie zależeć w głównej mierze od tego czy obydwa urządzenia są w pełni zbalansowane, bo sama obecność gniazd XLR jeszcze o niczym nie świadczy. Jeżeli ścieżki obu urządzeń są zbalansowane to faktycznie możesz liczyć na poprawę m.in. w zakresie mikrodynamiki oraz ogólnej motoryczności dźwięku. Jeżeli natomiast jedno z nich nie jest zbalansowane, to poza większą głośnością i możliwością zastosowania znacznie dłuższych przewodów żadnych innych korzyści w stosunku do połączenia RCA nie będzie.

KAV-300i jest konstrukcją zbalansowaną, ale nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku SM6, dlatego odsłuch przed zakupem, lub zakup z możliwością zwrotu byłby tutaj bardzo wskazany. Natomiast już w trakcie samego odsłuchu porównawczego XLR vs RCA nie daj się zwieść 3dB różnicy głośności na korzyść XLR. Wynika ona jedynie z większego napięcia wyjściowego na złączu zbalansowanym, ale biorąc pod uwagę fizjologię naszego słuchu może być błędnie odczytana jako poprawa brzmienia (mózg zawsze będzie interpretował głośniejszy dźwięk jako ten "lepszy"). Miej to na uwadze, bo inaczej dysponując porządnym przewodem RCA możesz wydać niepotrzebnie pieniądze na kabel XLR, który tylko z pozoru wydaje się grac lepiej, podczas gdy tak naprawdę jest tylko trochę głośniejszy ;)

Z mojego doświadczenia z końcówkami Krella, to oczywiście lepiej grają z lepszym preampem po RCA niż po XLR ze słabszym. To chyba nikogo nie dziwi mam nadzieje.

Ogólnie moje wrażenie z grania w wersji symetrycznej to lepszy bas, dynamika i przestrzeń. Czuć zapach prądu i mocy w powietrzu

jeszcze raz dzięki

SM6 jest w pełni zbalansowane

No to nie patrz na nic tylko kup dobrego XLR . Krell na rca i xlr to dwa swiaty. I nie radzę oszczedzać na kabelkach . Taki za parędziesiąt zł to nieporozumienie. Oczywiscie też bedzie to wszystko grało i byc może przyzwoicie ale to już konstrukcja produkujaca dzwiek na poziomie highend wiec radzę nie marnowac tego potencjału jakimś tanim kabelkiem , chocby nawet z rynku PRO.

Panowie, poszukuję końcówki od Krella w klasie A w przyzwoitym stanie bez wiatraków (najlepiej wersję S). Obecnie na Allegro jest KSA200s niestety poza moim zasięgiem finansowym.

Witam,

Posiadam VA Beethoven i muszę skompletować do nich resztę sprzętu. Wertując masę tematów..., wnioskuję że KRELL KAV będzie dobrym kierunkiem.

Zastanawiam się nad:

KAV300i

KAV400xi

KAV500i

KAV250a

Kav400xi trochę mi nie pasuje, bo jest "długi", także ze względu na audio słaby argument, ale dla mnie istotny. Brzmienie KAV300i a KAV500i się czymś różni, czy po prostu jeden ma więcej mocy od drugiego tyle? Następna kwestia, to czy nie darować sobie te integry i kupić KAV250a + pre amp ( z czym od razu zaznaczam, że nie stać mnie na KAV250p jako pre ). Wtedy od razu pytanie, jaki pre do tej końcówki?

Niezależnie od wyboru, musi być do tego pilot. ( na rynku używanym różnie z tym jest )

Mam fart, bo akurat na allegro jest wszystko, czego potrzebuję.

Witam,

Posiadam VA Beethoven i muszę skompletować do nich resztę sprzętu. Wertując masę tematów..., wnioskuję że KRELL KAV będzie dobrym kierunkiem.

Zastanawiam się nad:

KAV300i

KAV400xi

KAV500i

KAV250a

Kav400xi trochę mi nie pasuje, bo jest "długi", także ze względu na audio słaby argument, ale dla mnie istotny. Brzmienie KAV300i a KAV500i się czymś różni, czy po prostu jeden ma więcej mocy od drugiego tyle? Następna kwestia, to czy nie darować sobie te integry i kupić KAV250a + pre amp ( z czym od razu zaznaczam, że nie stać mnie na KAV250p jako pre ). Wtedy od razu pytanie, jaki pre do tej końcówki?

Niezależnie od wyboru, musi być do tego pilot. ( na rynku używanym różnie z tym jest )

Mam fart, bo akurat na allegro jest wszystko, czego potrzebuję.

Witam- czesto odwiedzam kumpla ktory "piecsetka" napedza Proac D38.To brzmi wybornie.Potega ,rozdzielczosc i mase detali - slychac wszystko.ahoj
Gość aqs

(Konto usunięte)

połączyłem KAV300i z SM6 przewodem XLR jest lepiej tzn lepsza dynamika, przestrzeń, o to chodziło

Teraz planuje wymianę kabli głośnikowych obecne to real cable bm250t jest to splot srebra i miedzi, chciałbym delikatnie ocieplić brzmienie, co polecacie, jaki kabelek. Czy Qed RUBY ANNIVERSARY EVOLUTION będzie ok

Zastanawiam się nad:

KAV300i

KAV300i gra bardzo ładnie słychać detale których wcześniej nie słyszałem na innych wzmacniaczach, dynamicznie z wysuniętą średnicą i pięknym basem

KAV 250a i KAV500i są co najmniej o klasę/dwie do przodu dzwiękowo względem KAV300i

Ceny sprzętu używanego są adekwatne do reprodukcji dźwięku.

Dlatego 300i są za 4000zł a 500i za 7500zł

Krell robi świetne końcówki, 300i oraz 500i jako końcówki, z innym niż wbudowany preamp grają jeszcze lepiej !

Edytowane przez rambo54

Wyciągam z tego wniosek taki, że nie warto dopłacać do KAV500i względem KAV250a, bo i tak lepiej kupić inny pre-amp. Tylko pytanie - jaki, bo przypominam, tak jak napisałem na KAV250p już mnie nie będzie stać. Muszę jeszcze coś przeznaczyć na DAC, kable, a w sumie i jakiś transport, choć bez tego ostatniego przez jakiś czas sobie poradzę.

Nigdy do tego nie doszedłem, czy KAV 500i to jest KAV 250a+KAV 250p w jednej obudowie, ale np KAV 150a + KAV 250p grało lepiej niż KAV 300i w moim odczuciu.

Sądzić można że użyte w tych integrach preampy nie są tak dobre jak oddzielne urządzenia w dwóch obudowach.

Zawsze tak było ze sprzętem do zarania dziejów że dzielone segmenty grają zawsze lepiej niż integry.

Co do KAV250a+pre, powiedzmy, że już nieaktualne, przynajmniej dla mnie. Nie mówię, że jest coś nie tak z tym sprzętem, ale sprzedawca idzie tak na okrętkę, że na pewno nic od niego nie kupię i zainteresowanym polecam czujność.

Są jeszcze KST100, ale one będą chyba za słabe do tych kolumn.

Z Kav500i jeszcze zobaczymy. Ten sprzęt na pewno jest fajny, ale ostatnio czytam takie ilości forum, że się w 'głowie kręci'. Nie wyobrażacie sobie, jak wiele jest sprzętu: "jeden z najlepszych do yyy". A do 10k jeszcze trochę brakuje i na pewno nie jedne osoba by coś poleciła. Co nie zmienia faktu, że to już dla mnie za dużo, w przeciwnym przypadku, ślinił bym się na ten zestaw KAV250a+p. Kolumny też trochę kosztowały, jeszcze reszta sprzętu a początkowo miałem sobie tylko jakiegoś wzmaka kupić... Wiem, że wzmacniacz musi być strasznie neutralny do tych kolumn, bo one same mają wystarczająco ciepłe brzmienie.

Ja mam takie wrażenie, że do pułapu kwotowego, do którego są sprzedawane integry, dzielone klocki wypadną gorzej. Bo za takie zawsze trzeba zapłacić więcej, a za rogiem już wychylają się integry z wyższej półki. Z drugiej strony chciałoby się dzielony sprzęt, ale najważniejsza jest jakość/cena. Oczywiście to nie musi być reguła, a nawet jeśli, to od każdej są odstępstwa.

Z ciekawości, co grało lepiej: KAV500i, czy KAV150a+KAV250p?

Tak się składa że to ja sprzedaje KAV 250a i to mnie pytasz o szczegóły nie związane z ogłaszanym sprzętem, np czy pod każdym wejściem w końcówce jest sygnał na 100%, czy końcówkę można nagrzać, czy gdzie to grało..?

Jak się zadaje takie pytanie, to się dostaje adekwatne odpowiedzi.

Proszę publicznie nie sugerować bym "szedł na okrętkę" bo to nie prawda.

Dla mnie wymiana urządzeń, to również przyjemność jak z samego słuchania muzyki, ale Twoje pytania były dla mnie zupełnie z sufitu.

Wybacz bezpośredniość

Przekręcasz teraz publicznie moje pytanie, którego mogłeś nie zrozumieć - trudno. Czego jednak sobie nie życzę!

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, albo takiego człowieka udajesz w nie wiadomo jakim celu, także można domniemywać, że idziesz na okrętkę, co jest bardzo delikatne ujęte w całej sytuacji.

Ale już nawet do Ciebie nie odpisałem, jak każdy normalny człowiek, bo uważam że nie ma co na siłę dyskutować a tym bardziej coś kupować od takiej osoby. A Ty przenosisz to teraz jeszcze na forum, gdzie g. każdego obchodzi i próbujesz odwrócić kota ogonem. Słabe to trochę jest.

Mam nadzieję, że nie rozwinie się to na wymianę uprzejmości, bo mi to nie potrzebne, jestem pewien, że innym także.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Tak się składa że to ja sprzedaje KAV 250a i to mnie pytasz o szczegóły nie związane z ogłaszanym sprzętem, np czy pod każdym wejściem w końcówce jest sygnał na 100%, czy końcówkę można nagrzać, czy gdzie to grało..?

Jak się zadaje takie pytanie, to się dostaje adekwatne odpowiedzi.

Proszę publicznie nie sugerować bym "szedł na okrętkę" bo to nie prawda.

Dla mnie wymiana urządzeń, to również przyjemność jak z samego słuchania muzyki, ale Twoje pytania były dla mnie zupełnie z sufitu.

Wybacz bezpośredniość

Przekręcasz teraz publicznie moje pytanie, którego mogłeś nie zrozumieć - trudno. Czego jednak sobie nie życzę!

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, albo takiego człowieka udajesz w nie wiadomo jakim celu, także można domniemywać, że idziesz na okrętkę, co jest bardzo delikatne ujęte w całej sytuacji.

Ale już nawet do Ciebie nie odpisałem, jak każdy normalny człowiek, bo uważam że nie ma co na siłę dyskutować a tym bardziej coś kupować od takiej osoby. A Ty przenosisz to teraz jeszcze na forum, gdzie g. każdego obchodzi i próbujesz odwrócić kota ogonem. Słabe to trochę jest.

Mam nadzieję, że nie rozwinie się to na wymianę uprzejmości, bo mi to nie potrzebne, jestem pewien, że innym także.

proponuję załatwiać osobiste sprawy na priv lub w nowym wątku dotyczącym konkretnego tematu, problemu

Pzdr

Odwracanie kota ogonem.

W zasadzie od pierwszego maila odniosłem wrażenie, że pod serii takich "rzeczowych" pytań, na pewno nie dojdzie do transakcji.

Facet z wiedzą o sprzęcie i kasą na taki sprzęt, bierze telefon w łapę i dzwoni, wypytać się o elektronikę, wybadać kto jej używał i jak, reszta piszę maile i sms z pytaniami z sufitu.

Nigdy nikomu takiemu nic nie sprzedałem.

Bez odbioru i wybaczcie offtopa ale wypada móc powiedzieć ostatnie słowo o swoim sprzęcie.

Gość aqs

(Konto usunięte)

jak obiecałem tak piszę, temat Qed Ruby + KAV300i

Kabelek jest bardzo przyjemny w odsłuchu wnosi trochę ciepełka na górze słucha się przyjemniej niż Real cable BM250, BM250 ma więcej szczegółów ale na dłuższą metę może być męczący, czego nie mogę powiedzieć o Qed Ruby. Podsumowując KAV300i + Qed RUBY ANNIVERSARY dogadują się idealnie muzyka nie męczy jest drive, szeroka scena, mocny sprężysty bas, wokale wyśmienite, bardzo dobra góra przyjemna w odsłuchu.

Minus to kabel jest gruby i sztywny, przykręcenie go do zacisków KAV300i to nie lada wyczyn.

Muszę też zaznaczyć że gdyby nie Krell to oczywiście nie było by takich fajerwerków, to rewelacyjny wzmacniacz.

jak obiecałem tak piszę, temat Qed Ruby + KAV300i

Kabelek jest bardzo przyjemny w odsłuchu wnosi trochę ciepełka na górze słucha się przyjemniej niż Real cable BM250, BM250 ma więcej szczegółów ale na dłuższą metę może być męczący, czego nie mogę powiedzieć o Qed Ruby. Podsumowując KAV300i + Qed RUBY ANNIVERSARY dogadują się idealnie muzyka nie męczy jest drive, szeroka scena, mocny sprężysty bas, wokale wyśmienite, bardzo dobra góra przyjemna w odsłuchu.

Minus to kabel jest gruby i sztywny, przykręcenie go do zacisków KAV300i to nie lada wyczyn.

Muszę też zaznaczyć że gdyby nie Krell to oczywiście nie było by takich fajerwerków, to rewelacyjny wzmacniacz.

I pieknie , ze zadowolony jestes z zakupu. Grunt to czrpanie przyjemnosci i satysfakcji z odsluchu. Dan D,agostino zaczynal tam gdzie inni konczyli lub nawet nie byli wstanie dojsc. Kav 300i to wzmacnicz na bazie ktorego mozna zbudowac pieknie brzmiacy system . Na kabelkach nie oszczedzaj. Potencjal tego wzmacniacza jest bardzo duzy i warto go wykorzystac. No i koniecznie polaczenie Xlr.

Panowie polećcie proszę mi jakiś przyzwoity tani pre z drugiej reki dla KSA200S (o ile takie coś istnieje tanie i dobre).

Udalo mi sie przywieźć z daleka końcówkę ale zabrakło gotówki na dedykowany przedwzmacniacz. Obecnie jako tymczasowy pre posiadam Rotela RSP 1066 ale w moim odczuciu to nie jest zbyt szczęśliwe połączenie.

Gratuluje zakupi 200s, mozesz cos napisac jak to brzmi i co miałes poprzednio?

Co do PRE to napisz ile chcesz wydac kasy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W obecnej chwili chcę wydać jak najmniej gdyż poza piecem kupiłem rowniez kolumny. Jak gra to napiszę jak uda mi się złożyć całość, obecnie jest gorzej niz wczesniej na zestawie Amplifikator G + Bitofon + Thiel CS2.2 (na sprzedaż). Nie wiem czy to wina pre czy źródła?

Obecny zestaw:

Thiel CS2.4 (uwielbiam tę markę); KSA200S; Rotel RSP1066; źrodła brak (tzn jest tanie, chińskie DVD z przed kilku lat) chcę kupić na start za około 1,8k starego Marantza CD16

Edytowane przez vaski

Do napędzania Thieli CS 2.4 taka koncówka w klasie A jak 200S to jak znalazł !

Może zainteresuje Cię preamp Krella 250p..?

Edytowane przez rambo54

Kupuj źródło bo na DVD to ty nic nie poczujesz....

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Panowie, jakby ktoś szukał ciekawych niedrogich XLR-ów do Krella to mam neotechy 3002 7N na sprzedaż, w moim systemie świetnie zgrywały sie z krellem Kav 300I, fajne analogowe brzmienie.

W razie pytań piszcie proszę na priv

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.