Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Moreno a Ty masz jeszcze te kable czy już sprzedałeś?

Podarowałem znajomemu bo po pewnym czasie kupiłem wysoki model XLR Cardasa a potem MITa Magnum MA. Ten ostatni okazał się wybitny ale to przynajmniej 3500 PLN z drugiej ręki.

Proel jak na swoją śmieszną cenę (120 PLN) zagrał bardzo neutralnie, bez ocieplania i bez wyostrzania, po prostu rzetelny dźwięk za grosze. Zrobiłem wtedy porównanie z 3 kablami Acrolinka w cenach 3000-8000 PLN i ten Proel najbardziej mi się spodobał. Dopiero słynny Acrolink 6300 za 27000 PLN okazał się dużo lepszy;-)

Jakie są zmiany po wpięciu xlr, nawet tego proela w stosunku do rca? Bo przyznam, że po rca gra wybornie, a jeśli xlr zdecydowanie lepiej to aż się boję:-)

Sama konstrukcja Krella sugeruje użycie XLR. Jak podłączysz to sam usłyszysz co i jak;-)

moreno1973, właśnie zamówiłem ten kabel nie do Krella, a do Primare - nachwaliłeś tak, że muszę przetestować ;) Jakby nie podpasował, to odstąpię komuś, albo niech leży...

Bajzel

moreno1973, właśnie zamówiłem ten kabel nie do Krella, a do Primare - nachwaliłeś tak, że muszę przetestować ;) Jakby nie podpasował, to odstąpię komuś, albo niech leży...

Ryzyk Fizyk ale 120 PLN to nie 3000 PLN;-)

W każdym razie z Krellem było ok a jak na tą cenę to super. Tyle, że to takie studyjne granie, bez całej otoczki audiofilskiej...bez smaczków jakie oferują najlepsze kable audiofilskie...po prostu rzetelnie i neutralnie.

Gdzie go kupiłeś? Mam teraz malo czasu na słuchanie muzyki, więc może poczekam spokojnie na Twoją decyzję o ewentualnej odsprzedaży :-)

Zamówiłem w sklepie internetowym Guitar Center.

Jak dojadą dam znać.

Może okazać się, że nawet jak wrócę do rca, to zostaną. Jakiś 1kpl xlr warto mieć pod ręką - zobaczymy :)

Edytowane przez ygrene

Bajzel

Zamówiłem w sklepie internetowym Guitar Center.

Z chęcią go także przetestuję.

Jaki jest symbol tego kabelka, bo trochę ich jest w tym sklepie, i nie wiem o który konkretnie chodzi.

Będę wdzięczny za namiary. Pozdrawiam -:)

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Właśnie dostałem maila, że kabelki będą jutro u mnie. Zaskoczenie (miłe) - przy zamówieniu podali termin realizacji 12.04.2016r.

Ok, kończę bo lekko z tematu Krella zeszliśmy ;)

Edytowane przez ygrene

Bajzel

aqs, mały błąd się wkradł, bo ja Krella nie posiadam, gram na Primare - pisałem o tym wcześniej.

Hmm, co ja moge napisać... cały czas w użyciu był VDH Integration hybrid rca. Trzy tygodnie temu kupiłem końcówkę mocy Primare A33.2, a po tygodniu wystawiłem ją na sprzedaż ( cały czas wisi w ogłoszeniach) bo strasznie mocno mnie przytłoczyła ilość detali, szczegółów na górze. Środek był prawidłowy wg. mnie, a z kolei bas jakby za spokojny i skromny.

No i trzy dni temu przyjechał Proel Die-Hard XLR 1m.

Wpiąłem Proela i zacząłem słuchać... nie umiem tego wytłumaczyć, ale u góry jest nadal sporo szczegółów z jednym 'ale' - nie denerwują mnie. Wokale są bardzo dobre. Bas chyba najwięcej zyskał. Jest bardzo różnorodny i potężniejszy.

Nie wiem na ile przyczynił się do poprawy sam kabel, być może każdy inny kalel xlr wpięty do Primare poprawia wspomniane przeze mnie aspekty. Najważniejsze, że jest na tyle dobrze, że nie mam ciśnienia żeby sprzedawać wzmacniacz.

W tej cenie Proel to zdecydowanie godny polecenia przewód.

Bajzel

Czy nie majac pilota do integry Kav 500i bede mial dostep do wszystkich funkcji z jej panelu?Na co najbardziej zwrocic uwage przy kupnie?Sorki za znaki ale brak ich w klawiaturze.

Na panelu wiele nie ma, więc wszystko jest także z pilota obsługiwane.

Co co sprawdzenie, to oprócz odsłuchu czy dobrze gra, to moża zobaczyć jak startuje - światła w domu mogą przygasać, ale pyknięcie w głośnikach powinno być delikatne.

Żadnego brumu z trafa nie powinno być, ale to może być kwiestia jakości prądu.

To czy był naprawiany, to bez rozebrania połowy wzmacniacza się nie dowiesz.

Edytowane przez tybero
Gość aqs

(Konto usunięte)

Czy nie majac pilota do integry Kav 500i bede mial dostep do wszystkich funkcji z jej panelu?Na co najbardziej zwrocic uwage przy kupnie?Sorki za znaki ale brak ich w klawiaturze.

będziesz miał. zbyt wiele funkcji to on nie ma, wybór źródła, głośność, mute, balans, ja w KAV300i korzystam tylko z głośności

Na co najbardziej zwrocic uwage przy kupnie?

czy gra równo, nie brzęczy w głośnikach przy wyciszeniu no i oryginalność elementów wewnątrz

Gość aqs

(Konto usunięte)

W kav300i funkcja "balance" działa tylko z pilota

tak

ale i tak nigdy z niej nie korzystam a i z oryginalnego pilota też nie, głośnością steruje pilotem od SM6 działa idealnie

Dzięki wielkie za info.A jak to jest że Integra Kav 500i może działać w trybie końcówki mocy. Gdzie to niby przełącza się wewnątrz urządzenia ??Są to jakieś zwory?

aqs, mały błąd się wkradł, bo ja Krella nie posiadam, gram na Primare - pisałem o tym wcześniej.

Hmm, co ja moge napisać... cały czas w użyciu był VDH Integration hybrid rca. Trzy tygodnie temu kupiłem końcówkę mocy Primare A33.2, a po tygodniu wystawiłem ją na sprzedaż ( cały czas wisi w ogłoszeniach) bo strasznie mocno mnie przytłoczyła ilość detali, szczegółów na górze. Środek był prawidłowy wg. mnie, a z kolei bas jakby za spokojny i skromny.

No i trzy dni temu przyjechał Proel Die-Hard XLR 1m.

Wpiąłem Proela i zacząłem słuchać... nie umiem tego wytłumaczyć, ale u góry jest nadal sporo szczegółów z jednym 'ale' - nie denerwują mnie. Wokale są bardzo dobre. Bas chyba najwięcej zyskał. Jest bardzo różnorodny i potężniejszy.

Nie wiem na ile przyczynił się do poprawy sam kabel, być może każdy inny kalel xlr wpięty do Primare poprawia wspomniane przeze mnie aspekty. Najważniejsze, że jest na tyle dobrze, że nie mam ciśnienia żeby sprzedawać wzmacniacz.

W tej cenie Proel to zdecydowanie godny polecenia przewód.

Jesli urzadzenia , ktore posiadasz sa w pelni zbalansowane to zawsze w przypadku wykorzystania dobrej jakosci przewodu Xlr system rozwinie skrzydla . Nie znam tego kabelka i byc moze jego charakter rowniez pomog Ci uzyskac lepsza rownowage w brzmieniu. Jesli brakuje Ci wypelnienia i masy polecam xlr Wile. Bardzo duza role moze odgrywac tu tez kabelek sieciowy.Koncowka mocy to powazne juz urzadzenie . Mysle , ze poprzez dobor odpowiedniej sieciowki duzo mozesz zyskac.

dyzman69, steruję końcówką dac'iem M2Tech Young DSD i piszą, że urządzenie jest zbalansowane.

Sprawdzę czy sieciówka cokolwiek zmieni...

Dzięki za informację :)

Bajzel

DAC to nie preamp, bez prądu jaki daje Pre, sam DAC nie wysteruje nam dobrze żadnej końcówki.

Ja z Krellem z seri KAV 250 grałem na okablowaniu Oyiade i to był strzał w dziesiątkę.

Symetryczny kable między PRE i AMP oraz głośnikowy do kolumn.

PRE dużo wnosi więc warto zainwetsowac w dobre PRE.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Chętnie zainwestuję, a podpowiecie na co polować? Może lampowe? Kompletnie zielony jestem w temacie, bo od niedawna mam końcówkę mocy.

Pojawiło się swego czasu dużo dobrych opinii na temat klona Lamm L2.1 - znacie?

Bajzel

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.