Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Kto by pomyślał, że po latach te wzmacniacze ponownie będą wywoływał tyle emocji. Trochę to tak jakby w wieku czterdziestu lat spotkać przez Facebooka swoją wielką niespełnioą miłość z liceum i zakochać się w niej ponownie :)

Kto by pomyślał, że po latach te wzmacniacze ponownie będą wywoływał tyle emocji. Trochę to tak jakby w wieku czterdziestu lat spotkać przez Facebooka swoją wielką niespełnioą miłość z liceum i zakochać się w niej ponownie :)

Bo to po prostu świetny sprzęt.

To nie nowość, że dobrze dobrany system zagra dobrze, zaś urządzeń grających o x klas lepiej niż konkurencja w tym samym przedziale cenowym jest tutaj jakieś 90%, dla wielu osób wiele klocków gra jak nie z tej półki, wychodzi na to, że nie ma rzeczy złych i prawie wszystko gra jakby kosztowało kilkakrotnie więcej :)

U mnie kapitalnie zagrał amplituner KD Denona, też udało mi się go świetnie zestawić i można tak dalej w to brnąć.

Za 5-6 tys. można przebierać we wzmacniaczach i jeden powie, że 400xi jest najlepszy a odezwie się też masa osób z innymi propozycjami, którzy stwierdzą, że z czymś innym złożyli zestaw o niebo lepszy.

Nie wypowiadam się tutaj który wzmak lepszy, zaś moja konkluzja jest taka: kav300i to o wiele bezpieczniejszy wybór bo:

- zagra z większą ilością urządzeń towarzyszących,

- w razie potrzeby sprzedać go łatwiej (nadal twierdzę, że popyt na 300i jest większy obecnie niż na 400xi)

Nie każdy ma czas i ochotę robić kilkaset km w jedną stronę aby posłuchać wzmaka za 3-4 tysiące, często prościej kupić, spróbować u siebie (na to i tak trzeba czasu) i mieć pewność, że jak nie podejdzie, odsprzedamy szybko i bez straty.

Trudno znaleźć coś lepszego w sensownej kasie, szczególnie jak się ma komplet z CD 280.

Bo 280 jest równie dobra. To świetne źródło z koszmarnie halasujacą szufladą. W takim zestawieniu jednak potrzeba dużo gęstego sosu i słodkich przypraw dlatego wymieniane choćby Dynaudio ;)

To nie nowość, że dobrze dobrany system zagra dobrze, zaś urządzeń grających o x klas lepiej niż konkurencja w tym samym przedziale cenowym jest tutaj jakieś 90%, dla wielu osób wiele klocków gra jak nie z tej półki, wychodzi na to, że nie ma rzeczy złych i prawie wszystko gra jakby kosztowało kilkakrotnie więcej :)

U mnie kapitalnie zagrał amplituner KD Denona, też udało mi się go świetnie zestawić i można tak dalej w to brnąć.

Za 5-6 tys. można przebierać we wzmacniaczach i jeden powie, że 400xi jest najlepszy a odezwie się też masa osób z innymi propozycjami, którzy stwierdzą, że z czymś innym złożyli zestaw o niebo lepszy.

Nie wypowiadam się tutaj który wzmak lepszy, zaś moja konkluzja jest taka: kav300i to o wiele bezpieczniejszy wybór bo:

- zagra z większą ilością urządzeń towarzyszących,

- w razie potrzeby sprzedać go łatwiej (nadal twierdzę, że popyt na 300i jest większy obecnie niż na 400xi)

Nie każdy ma czas i ochotę robić kilkaset km w jedną stronę aby posłuchać wzmaka za 3-4 tysiące, często prościej kupić, spróbować u siebie (na to i tak trzeba czasu) i mieć pewność, że jak nie podejdzie, odsprzedamy szybko i bez straty.

Po części masz rację. Każdy chwali swoje. Ja piszę to wszystko z perspektywy wieloletniego użytkownika, byłego użytkownika.

Być może 300i to urządzenie które znajdzie więcej konfiguracji w których odnajdzie się bezproblemowo ale nie o to tu przecież chodzi. Nie szukamy urządzeń które będą grać przyzwoicie z większością zestawień. Kupujemy coś po to by znaleźć, zbudować to jedno najlepsze. Dla mnie bez różnicy jest to że 300 bezproblemowo spisze się w 100 systemach a 400 dajmy na to tylko w 40.Dla mnie dużo ważniejsze jest to że 400 gra dźwiękiem o klasę lepszym. Nie wspominam już o tym, że jest mocniejsza, nowsza i ładniejsza i, że łatwiej o egzemplarz nie grzebany. A owa większą chodliwosc 300 na rynku wynika chyba z tego, że sprzęt dużo tańszy i więcej szrotow się trafia, których ludzie się pozbywaja. Ryzykowny interes choć nie wykluczam, że uda się trafić na zadbany egzemplarz. Jeśli miałbym środki to z pewnością nie kupiłbym 300i tylko 400xi. Jeśli nie ma się pieniędzy na 400 to nie ma o czym dyskutować. 300i będzie wtedy równie dobrym wyborem.

Edytowane przez dyzman69

Panowie, w środę jadę obejrzeć z zamiarem kupna kav 300i. Na co mam zwrócić uwagę? Jakieś porady proszę. Wstawiłbym tu zdjęcie, ale nie wiem jak to sie robi

Krell kav300i, Xavian XN250, Audio Analogue Paganini

Powiem, ze trochę się obawiałem przed zakupem. W środku wygląda na oryginał w porównaniu do zdjęć z neta i filmików. Tyle mogę stwierdzić. Na atolla nic złego powiedzieć nie mogę, ale krell kocyk zdjął. Jest bardziej szczegółowy, jaśniejszy. Jak tutaj napisano - klasa wyżej. Słucham dopiero dwie godziny, ale jestem zadowolony.

Gratulacje, pamiętaj że Krell po XLR gra oczko wyżej niż po RCA

Źródło musi być zbalansowane

Dokładnie tak jest.

Edytowane przez moreno1973

Możecie powiedzieć jak jest z grzaniem 300i? Zauważyłem, że dosyć się grzeje. Teraz jest ciepło, w mieszkaniu dochodzi 30 stopni. Po za tym słucham w małym pomieszczeniu. Może to jest przyczyna. Jak jest u Was?

Możecie powiedzieć jak jest z grzaniem 300i? Zauważyłem, że dosyć się grzeje. Teraz jest ciepło, w mieszkaniu dochodzi 30 stopni. Po za tym słucham w małym pomieszczeniu. Może to jest przyczyna. Jak jest u Was?

Grzeje się, nie przejmuj się, o ile nie parzy :)

Każdy Krell się mocno grzeje bo ma mnóstwo tranów pracujących w klasie A - nawet odtwarzacze i preampy... mój pre KAV-280p potrafi się porządnie rozgrzać nie tylko w ciepły dzień.

300i i 400xi grzeją się dość mocno. Jeśli masz w mieszkaniu gorąco, to grzanie się tych wzmacniaczy jest normalne.

300i i 400xi grzeją się dość mocno. Jeśli masz w mieszkaniu gorąco, to grzanie się tych wzmacniaczy jest normalne.

Wzmaki to wiadomo ale warto wspomnieć, iż Cd289 też jest ciepły w miejscu otworów w górnej ściance. Więc trzeba pamiętać o wolnej przestrzeni na CD.

Miałem u siebie kilka razy ten odtwarzacz ale nie zwróciłem uwagi czy się grzeje, więc niewiele mogę na ten temat powiedzieć. Mój Levinson No 390s też ma miejsca w których jest wyraźnie cieplejszy niż reszta obudowy. To normalne. Przynajmniej w niektórych odtwarzaczach.

Edytowane przez dyzman69

W 280Cd stopnie wyjściowe sa w klasie A i pracują nawet na standby.Trzeba go od sieci odpinać .....

Ja od kilku lat nie odpinam i nadal działa;-)

Na czas upałów odpiąłem...;(

U mnie ma sporo miejsca wolnego nad kratkami wentylacyjnymi więc jest ok nawet w upały;-)

Znalazłem fajną grafikę z info na temat 280 i układów w klasie A.

Spearit-sound-krell280cd.jpg

Ja mam jeszcze egzemplarz Audiio z jego testem ;)

Mnie ciekawi z kolei opis CD280 z tego numeru. Ma ktoś ten test?

hifi_11-01.jpg

To już niedługo będzie 17 lat;-)

hifi_12-01.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.