Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucę jedną z fotek modyfikacji mojego A32 - jednej z kilku opcji testowanej .

post-34283-0-75130200-1507564893_thumb.jpg

A tutaj kolejna fotka z kolejnego sprzetu do testów , poprawiony klon Accuphase P7100 ( fabryczny kosztował ok 80 tys zł , ( trafo 1500 W ) Puszczony z samego preampa A32 - dźwięk w porównaniu do końcówki A32 bardziej aksamitny , bardziej stonowany neutralny . To brzmienie musi się podobać lub nie , kwestia gustu . Mnie przypadła do gustu kontrola basu ( w końcu parametry są fenomenalne , dynamika ok 130 dB , moc w piku rzędu 1000W przy 2 Ohmach). Z resztą kto nie zna P7100 ;)

.

post-34283-0-22678400-1507565231_thumb.jpg

Edytowane przez KrzysztofPL

Panie Krzysztofie może Pan polecić jakiś zaufany sklep z 100% oryginalnymi opampami? Poszukuje 2x muses 01 i 1x lm4562na do swojego aim sc808. Wyjdzie dość drogo ale podobno to bombowe połączenie do którego nie mają podejścia nawet dużo droższe odtwarzacze.

Nasmaruj ;) . Na odległośc nikt Ci tego nie zrobi , może najpierw zawieź do jakiegoś elektronika w Twoim miejscu zamieszkania niech opatrzy co i jak .

Modyfikacja mojej A32 jest już przy końcu , teraz testuję sobie różne opampy , obecnie testuję dyskretne Burson V5 Dual widoczne na zdjęciu . Bardzo dobry opamp choć nie spektakularny patrząc na jego cenę ( 650 zł za parę) .

post-34283-0-25270700-1508346709_thumb.jpg

post-34283-0-28397800-1508346720_thumb.jpg

Nasmaruj ;) . Na odległośc nikt Ci tego nie zrobi , może najpierw zawieź do jakiegoś elektronika w Twoim miejscu zamieszkania niech opatrzy co i jak .
Chyba tak zrobię. Ma grać w sypialni, i trochę to głośne. Po za tym dobre granie, przestrzeń, separacja...CD-72 też dobrze gra.

Panowie jakie kolumny w budżecie do 2-3tyś zagrają synergicznie z A90/A32? Są w tej cenie jakieś pewniaki zdecydowanie lepsze od AE NEO 3?

U mnie a90 po modzie pogrywa z MA RS8 i jest moim zdaniem pełna synergia, z RS6 jest podobnie.

Edytowane przez LukRin

Czy te kolumny nie uduszą się w ok 17 metrach?

U mnie grają właśnie w 17 metrach. Mam rs8 i rs6. Arcam nie ma podbitego basu więc z tym wzmacniaczem w tym metrażu jest ok. Pamiętaj, że jakość do ceny rs6 lepiej wypadają. Przy lepszym wzmacniaczu niż arcam lepiej moim zdaniem grają rs8.Jak byś się kiedyś kręcił w okolicach Łodzi to zapraszam.

Edytowane przez LukRin

Dziękuję za zaproszenie. Całkiem możliwe, że skorzystam. Czyli nie ładować się w żadne monitory tylko uderzać w małe podłogówki do tego metrażu?

Dziękuję za zaproszenie. Całkiem możliwe, że skorzystam. Czyli nie ładować się w żadne monitory tylko uderzać w małe podłogówki do tego metrażu?

Ja bardziej preferuję kolumny podłogowe, ale dobry monitor czemu nie.

Ok czytam trochę opinii na temat RS6. Podobno to bdb kolumny ale trzeba pamiętać o dwóch sprawach. Muszą być odsunięte minimum metr od ściany bo podbijają bas. Druga sprawa to wysokie tony. Ludzie piszą, że są delikatnie ostre. No i tu się trochę zmieszałem ponieważ jestem przewrażliwiony jesli chodzi o te pasmo. Wolę już przygaszone wysokie tony niż takie które są podkreślone i męczą po dłuższym odsłuchu.

Ok czytam trochę opinii na temat RS6. Podobno to bdb kolumny ale trzeba pamiętać o dwóch sprawach. Muszą być odsunięte minimum metr od ściany bo podbijają bas. Druga sprawa to wysokie tony. Ludzie piszą, że są delikatnie ostre. No i tu się trochę zmieszałem ponieważ jestem przewrażliwiony jesli chodzi o te pasmo. Wolę już przygaszone wysokie tony niż takie które są podkreślone i męczą po dłuższym odsłuchu.

Wpadaj do Łodzi a przekonasz się, że jest inaczej w przypadku gry z arcamem

Kiedýś miałem Arcama A22 + MA 6 (nie pamiętam, którą wersję 6) ale u mnie za kujące wysokie tony odpowiadały kable głośnikowe - Qed.

Edytowane przez Akim03

Nakręciłem się na te kolumny:) Korci mnie też żeby spróbować podłączyć jakiś pre i zrobić z A90 końcówkę. Według poprzedniego właściciela A90/A32 grają w trybie końcówki o minimum 30% lepiej.

Nakręciłem się na te kolumny:) Korci mnie też żeby spróbować podłączyć jakiś pre i zrobić z A90 końcówkę. Według poprzedniego właściciela A90/A32 grają w trybie końcówki o minimum 30% lepiej.

Zależy jaki preamp , sam preamp fabryczny jest dośc słaby natomiast kilka elementów potrafi tam niemal zdziałać cuda . Najlepsze jest kształtowanie brzmienia w końcowym etapie już samym opampem , kto tego doświadczył wie o czym mówię - wpinasz OPA2228 jest zupełnie inne granie, wypinasz i wpinasz np Bursona V5 którego teraz testuję i jest zupełnie inny wzmacniacz .

Czyli wychodzi na to, że trzeba olać pre i modyfikować sprzęt. Ta podmiana opamp'ów jest kusząca. Co do MA RS6 czytam o nich cały czas i ciągle powtarzają się opinie, że są przebasowione i z podkreśloną górą. Według niektórych metraż do tych kolumn to minimum 22-25 m2 i ani grama mniej bo się uduszą. Chyba muszę ich posłuchać. Inaczej się nie da. Z drugiej strony od zawsze chodzą za mną KEF'y. One są raczej ubogie w bas i mogą spisać się bdb w takim pomieszczeniu (np iq70). Nie wiem tylko jak to się zgra z A90.

Edytowane przez Mesiah1989

Czyli wychodzi na to, że trzeba olać pre i modyfikować sprzęt. Ta podmiana opamp'ów jest kusząca. Co do MA RS6 czytam o nich cały czas i ciągle powtarzają się opinie, że są przebasowione i z podkreśloną górą. Według niektórych metraż do tych kolumn to minimum 22-25 m2 i ani grama mniej bo się uduszą. Chyba muszę ich posłuchać. Inaczej się nie da. Z drugiej strony od zawsze chodzą za mną KEF'y. One są raczej ubogie w bas i mogą spisać się bdb w takim pomieszczeniu (np iq70). Nie wiem tylko jak to się zgra z A90.

Jak podłączysz rs6 z nadem to może będą przebasowione ale nie z arcamem.

Nie ma innej opcji, muszę posłuchać tych RS6. Tak ogólnie istnieją jakieś sensowne kolumny w obudowie zamkniętej które nie wymagają reaktora do ich napędzenia? Coś mi się wydaje, ze pod wieloma względami obudowa tego typu jest zdecydowanie lepsza niż BR, szczególnie w mniejszych pomieszczeniach. Miałem kiedyś HECO w takiej obudowie (nie pamiętam modelu) które grały z Rotelem RA-913 oraz Reloop 200 i byłem zachwycony szczególnie słuchając rocka (perkusja wgniatała mnie w fotel:)). Wiem, ze to inna szkoła grania niż Arcam (trochę dojrzałem i szukam spokojniejszego grania ale w dalszym ciągu bez buczenia i dudnienia). ale może go też warto zestawić z tego typu kolumnami?

Nie ma innej opcji, muszę posłuchać tych RS6. Tak ogólnie istnieją jakieś sensowne kolumny w obudowie zamkniętej które nie wymagają reaktora do ich napędzenia? Coś mi się wydaje, ze pod wieloma względami obudowa tego typu jest zdecydowanie lepsza niż BR, szczególnie w mniejszych pomieszczeniach. Miałem kiedyś HECO w takiej obudowie (nie pamiętam modelu) które grały z Rotelem RA-913 oraz Reloop 200 i byłem zachwycony szczególnie słuchając rocka (perkusja wgniatała mnie w fotel:)). Wiem, ze to inna szkoła grania niż Arcam (trochę dojrzałem i szukam spokojniejszego grania ale w dalszym ciągu bez buczenia i dudnienia). ale może go też warto zestawić z tego typu kolumnami?

Pozostaje ci kupić ATC ,ja też myślałem o zamkniętych bo pom 14m2 , ale widzisz są paczki nawet podłogowe co zagrają w takim pom , ba nawet z tylnym bass reflexem , ale strojonym właśnie pod tylną ścianę i jej bliskość , co ciekawe grają lepiej na jak je dosuniesz i tak z 30cm od tylnej ściany niż jak odsuniesz je np na 60-80cm :) ciekawe co :)) Audio physic sitara25 mam od miesiąca i testowałem je też z A90 po modzie od Krzysztofa , prze świetne granie naprawdę polecam , u mnie zostały pod heglem h200Anniversary ,ale spokojnie A90 robi z nimi co chce .

Dziękuję za odpowiedź. Robi się coraz ciekawiej. Ogólnie te Audio physic sitara25 są totalnie poza moim budżetem. Trzeba na nie wydać 4,5-5tyś.

W takim metrażu z konstrukcji zamkniętych sprawdzą się też droższe Wharfedale Jade 3, lub tanie Polk Audio T50.

Dziękuję za odpowiedź. Robi się coraz ciekawiej. Ogólnie te Audio physic sitara25 są totalnie poza moim budżetem. Trzeba na nie wydać 4,5-5tyś.

Można uderzyć w w model spark to starsza wersja ,ale koncepcja taka sama około 3tys używka

Można uderzyć w w model spark to starsza wersja ,ale koncepcja taka sama około 3tys używka.

Z waflami czy polk audio nie skończysz gonić króliczka ,juz lepiej starsze paczki kupić, ale wyżej mierz ,szkoda czasu na pół środki , życie ucieka :)

Miałem kiedyś KEFy IQ 70 potem wymieniłem na Monitor Audio 6 (nie pamiętam RS czy RX czy jeszcze inne - model równoległy jak weszły KEFy IQ 70). Jedne i drugie grają na podobnym poziomie jakościowym, z małym ale..... KEFy to zupełnie inny rodzaj przekazu (ze względu na przetwornik UniQ). Pamiętam, że to zupełnie inne granie od kultury dźwięku Monitor Audio.

Które lepsze? W zależności od preferencji słuchacza i reszty toru.

Zwróć uwagę na Polskie kolumny Studio16Hertz. Minas Anor są poza twoim zasięgiem, ale może monitory Canto Grand do twojego metrażu będą w sam raz? Nie kupuj bez możliwości odsłuchu u siebie, ale może to być dobry trop, czasami pojawiają się używki :-)

Po 3 latach obcowania z kolumnami na których generalnie stroiłem wszelkie wzmacniacze Arcama zdecydowałem się sprzedać swoje kolumny w bardzo niskiej i atrakcyjnej cenie .

Jeśli ktoś byłby chętny zakupić porządnie zestrojone i porządnie wykonane kolumny ( wykonane w tej cenie kolumny firmowe to wydmuszki ) to jest taka możliwość.

Wystawiam na sprzedaż kolumny 2 way oparte na norweskich przetwornikach firmy Seas tj . niskośredniotonowym CA22RNY oraz wysokotonowej metalowej kopułce Seas z waveguide z DXGT .

Kolumny wykonane niemal bez kompromisów , zwrotnica na samych kondensatorach polipropylenowych ,Mundorf Evo Aluminium in Oil , Janzten Superior , obudowa wykonana przez znanego konstruktora Marko3T z firmy Insomnialab , obudowa typu sandwich a wiec płyta mdf+sklejka co czyni ścianki o grubości niemal 4 cm co w tej cenie jest nie do pobicia , obudowa wykończona fornirem delikatnie lakierowanym aby pory drewniane był widoczne ( to jest mój gust lubię jak kolumny wyglądają na drewniane ). Waga 1 kolumny to 36kg . W cenie sprzedaję standy z granitu frezowane tak jak na zdjęciach . Z racji wagi kolumn i standów ( ok 90 kg ) raczej odbiór osobisty .

Najważniejsze to pozostaje opisać jak one grają . Z racji wysokiej efektywności ( 90dB) i małym spadku impedancji są bardzo łatwe do napędzenia , słuchałem na nich na wzmacniaczu lampowym na PP EL34 , wszelkich Arcamach , Nadach , Creek, Krell , Cambridge Audio , Accuphase i kilku innych . Z racji iż przetwornik niskośredniotonowy Seas CA22RNY potrafi zagrać bardzo fajną miłą średnicą , bas ma szybki , góra zaś jest szczegołowa , porządnie wybrzmiewają w niej blachy perkusji . Kolumny różnią się zwrotnicą , która jest inna niż w wersjach publicznych dostępnych na forum ( wersję publiczną miałem przez połowę tego czasu natomiast modyfikacja zwrotnicy przyniosła same pozytywne rezultaty ).

Posiadaja jeszcze jedną zaletę - kolumny mają 2 tunele bas reflex z tym że 1 zawsze musi być zakmnięty , obecnie przód jest zaślepiony a pracuje bass reflex z tyłu - można dostosować poziom basu do swoich preferencji .

Kolumny były recenzowane chyba w czasopiśmie Hifi Choice

Kolumny wystawiam na allegro razem ze standami .

Jakby nie było zawsze zapraszam na odsłuchy do siebie obecnie mam zmodyfikowanego Arcama A32 oraz Cambridge Audio A840 znajomego .

post-34283-0-31796700-1508762902_thumb.jpg

post-34283-0-18778300-1508762912_thumb.jpg

http://audiohobby.pl/index.php?topic=5500.0

http://allegro.pl/kolumny-hurricane-seas-gwarancja-i7014176677.html

Zapraszam chętnych do odsłuchu na wzmacniaczu Arcama .

Generalnie zawsze powinno się posłuchać kolumn jeśli to możliwe, kolego Mesiah 1989 jeśli szukasz kolumn dla siebie to najpierw wybierz się w tereny Ci bliskie gdzie możesz posłuchać kolumn , które Cie interesują bo może się okazać że Ci się nie spodobają, to normalne . Jeśli masz gdzieś w pobliżu jakiś salon audio to koniecznie jedź posłuchać kilku rodzaju kolumn i na pewno będzie Ci łatwiej kupić to czego szukasz .

Miałem kiedyś KEFy IQ 70 potem wymieniłem na Monitor Audio 6 (nie pamiętam RS czy RX czy jeszcze inne - model równoległy jak weszły KEFy IQ 70). Jedne i drugie grają na podobnym poziomie jakościowym, z małym ale..... KEFy to zupełnie inny rodzaj przekazu (ze względu na przetwornik UniQ). Pamiętam, że to zupełnie inne granie od kultury dźwięku Monitor Audio.

Które lepsze? W zależności od preferencji słuchacza i reszty toru.

Zwróć uwagę na Polskie kolumny Studio16Hertz. Minas Anor są poza twoim zasięgiem, ale może monitory Canto Grand do twojego metrażu będą w sam raz? Nie kupuj bez możliwości odsłuchu u siebie, ale może to być dobry trop, czasami pojawiają się używki :-)

Czy mógłbyś rozwinąć tą myśl i zrobić jakieś dokładniejsze porównanie tych kolumn? Raczej trudno będzie mi znaleźć osobę która obsłuchała te dwa modele (RS6 i IQ70). Od zawsze interesowały mnie kefy ale nigdy ich nie słuchałem. A90 jest chyba raczej dość oszczędny na basie i nie wiem czy z kefami to zagra jak trzeba. Do tego to kolumny 4ohm, nie będzie to jakimś problemem dla tego Arcama?

Generalnie zawsze powinno się posłuchać kolumn jeśli to możliwe, kolego Mesiah 1989 jeśli szukasz kolumn dla siebie to najpierw wybierz się w tereny Ci bliskie gdzie możesz posłuchać kolumn , które Cie interesują bo może się okazać że Ci się nie spodobają, to normalne . Jeśli masz gdzieś w pobliżu jakiś salon audio to koniecznie jedź posłuchać kilku rodzaju kolumn i na pewno będzie Ci łatwiej kupić to czego szukasz .

Dziękuję za radę. Wiem o tym doskonale ale mam absolutnie zero czasu. Gdybym miał upatrzone jakieś kolumny to bym poświęcił dzień na podróż po nie i ewentualne odsłuchy ale nie ma szans na jakieś jazdy wkoło i słuchanie tu i ówdzie jakiegoś modelu który może mi podpasować lub nie.

Orientujecie się Panowie w jakim pomieszczeniu najlepiej czują się NEO 3? Może podpowiecie coś na temat ich ustawienia jeśli ktoś ma o nich pojęcie? W tej chwili grają w ok 12 m2 i są dość blisko ścian. Tu może być pies pogrzebany. Dopiero po nowym roku przeprowadzam się i będę miał do dyspozycji ok 17 m2 tylko i wyłącznie do audio. Mogę tam robić co mi się podoba jeśli chodzi o aranżacje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.