Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

piszesz na bocznicy, ale % czasu na tematycznych zakładkach

Jeszcze jedno, jeśli już rozmawiamy, zajmuje się hi end, dając dzięki nauce pole do zupełnie nowych działań, na poziomach dziś jeszcze nikomu nie dostępnych, proszę nie traktować mnie na zasadzie omyłkowej z kimś innym, jak to przeważa obecnie.

Pole do typowej forumowej rozmowy, tym bardziej z rasowymi audiofilami, niezwykle konserwatywnymi, mam ograniczone, zaś osoby postępowe, działające w kierunku rozwoju nowoczesnych źródeł cyfrowych, są w jeszcze gorszej sytuacji wobec mnie, gdyż cały ten kierunek jest na swój sposób "wsteczny" wobec realnych potrzeb jakich ten sektor wymaga, aby go urzeczywistnić, ten rozwój, wystarczająco przekonująco.

W zakładce hi end, wobec mnie trwały nawracające dociekania jakim sprzętem dysponuję, że mam odwagę stosować figury retoryczne traktujące najdroższy i niby najlepszy aktualnie produkowany sprzęt, jako "bazę do tunningu".

Trudność w zrozumieniu aspektów mojego działania, powoduje, że jako osoba nie zyskałem tam, w hi end akceptacji, byłem niewybrednie atakowany, większość wpisów była deprecjonowana, zupełnie nierozumiana i uznana za trolling.Jednak merytorycznie nikt nigdy nie wszedł ze mną w polemikę aby wykazać błędy, ani razu.

Część ataków musiała być spowodowana kolizją mojego przekazu z jakiegoś rodzaju sytuacją o podłożu innym niż merytoryczny, było to dostatecznie czytelne.

W hi end, chciałem pomóc tam gdzie posiadam wiedzę która jest pewna, nigdy nie pisałem o lampach ani analogu, gdyż nie mogę zajmować się wszystkim, choć oczywiście że i ta przestrzeń jest mi mniej lub bardziej znana.

Przepraszam.

nie ma powiązań

Odetchnąłem z ulgą.

odzwierciedleniem ilości wartościowych postów

Łatwo wykazać przeciwną argumentację.

Kilku zaprzyjaźnionych użytkowników i po sprawie, Szanowny Admin1, załatwią tyle punktów ile potrzeba.

SKĄD osoba, która po ilości punktów zamierza rozpoznać wiarygodność usera, ma posiadać wiedzę "jakiej jakości osoby", tą punktację przyznawały?

Kwadratura koła.

Łatwo wykazać przeciwną argumentację.

Wszystkie zmiany będą bardzo dokładnie przemyślane. Zawsze ktoś będzie niezadowolony lub poszkodowany.

Ale trzeba czasami wybrać "mniejsze zło".

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Wyświetl postUżytkownik 747 dnia 14.05.2014 - 12:03 napisał

Nie ma na forum zakładki technika, więc osoby z prawdziwą i poważną wiedzą nie mają możliwości przedstawiania swojej wiedzy przedmiotowej nigdzie.

Przemyślimy stworzenie zakładki "technika" lub podobnej.

Nie ma to najmniejszego sensu. Do tej pory moderacja wszelkie merytoryczne wątki aktywnie tępiła tłumacząc, że odbierają one prawo do indywidualnych doznań użytkowników skutkiem czego maleje ich radość z hobby :)

Kolejna kwestia jest taka, że np. w kwestiach technicznych wypowiadają się użytkownicy prowadzący praktycznie jawny troling, kwestionujący fundamentalne prawa fizyki czy głoszących najróżniejsze możliwe pierdoły i przedstawiający je jako prawdy objawione (np. forumowicze jak 747 czy stasiop).

Stworzenie takiej zakładki wymagało by merytorycznej moderacji treści, a to raczej nie jest możliwe na tym forum i przy obecnych moderatorach, bo trochę trudno mi sobie wyobrazić, że moderator który na co dzień słucha brzmienia kabli USB nagle w zakładce technika zacznie kasować wpisy twierdzące, że one wpływają na dźwięk :)

Natomiast bez merytorycznej moderacji dostaniemy zakładkę z której moderatorzy będą każdy temat natychmiast wyrzucać na bocznicę bo będzie się on kłócił z ich światopoglądem bądź czyimiś interesami..

Dotychczas nie udało się stworzyć jednego takiego tematu, a teraz miałaby powstać cała zakładka?

Kamon :D

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Kolejna kwestia jest taka, że np. w kwestiach technicznych wypowiadają się użytkownicy prowadzący praktycznie jawny troling, kwestionujący fundamentalne prawa fizyki czy głoszących najróżniejsze możliwe pierdoły i przedstawiający je jako prawdy objawione

"...tys prowda..." (to z Janosika, żeby nie było niejasności)

i wartościowych postów

Najwartościowszy post, napisałem na bocznicy, tu w tym temacie, tak uznała ważna osoba z hi end, jarek&ania...

cała zakładka

Powstanie zakładki technika jest o tyle ryzykowne, że forum na dziś chyba nie dysponuje przeglądem ilości osób, które mogłyby z niej skorzystać.

Oczywiście w trakcie jej funkcjonowania, sytuacja mogłaby się ukształtować, ale kierunek tego dziś chyba nie jest znany.

Zakładka technika moderowała by się sama, gdyż czyni to zupełnie naturalnie nauka i prawa fizyki, czynili by to również uczestnicy, kontrując wiedzę oderwaną od rzeczywistości prostymi i zrozumiałymi elementami uznanej wiedzy.

2+2 = 4, bez moderacji.

Osoby poważne w audio, nie dyskutują o pierdołach, tylko o realiach, moderacja w technice potrzebna byłaby tylko do usuwania pospolitego trollingu, który posiada cechy oczywiste dla wszystkich, elementy głęboko merytoryczne byłyby powodem do dyskusji, która jeśli byłaby rzeczowa i kulturalna, nie byłaby za trolling uznana.

Zakładka technika moderowała by się sama, gdyż czyni to zupełnie naturalnie nauka i prawa fizyki, czynili by to również uczestnicy, kontrując wiedzę oderwaną od rzeczywistości prostymi i zrozumiałymi elementami uznanej wiedzy.

Całe istenienie zakładki technika sprowadzone zostałoby wtedy do dowodzenia trollom i zwykłym świrom, że są świrami lub trollami, a to chyba nie o to w tym chodzi. W zakładce technika, żeby miała sens wszelkie fantastyczne treści powinny być wycinane na wstępie.

Osoby poważne w audio, nie dyskutują o pierdołach, tylko o realiach, moderacja w technice potrzebna byłaby tylko do usuwania pospolitego trollingu, który posiada cechy oczywiste dla wszystkich,

no właśnie, czyli nie mógłbyś tam pisać :)

sprowadzone zostałoby

Zakładka technika, pokazałaby kim jesteśmy my sami, użytkownicy tego forum.

Jeśli okazałaby się porażką, trudno, nic na siłę.

Wszystko zależy od tego jakiej jakości userzy, by się w niej odnaleźli, oraz czy okazałaby się potrzebna i przydatna czytelnikom w szerszej skali.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Zakładka technika moderowała by się sama

Zakładka "Technika" w szybkim tempie uległaby niejako samo destrukcji z powodu braku jakichkolwiek wpisów, vide wątek założony w zakładce lampowe dotyczący żarzenia lamp w którym w pierwszym poście zastrzegłem, że wątek ma być ewidentnie politechniczny.

W wątku w ciągu jednego miesiąca nie pojawił się ani jeden wpis o treści noszącej nawet znamiona techniki, to dobitnie pokazuje poziom wiedzy politechnicznej użytkowników forum Audiostereo.

A "specjalistów" w zakresie lamp całe stado a chodziło w gruncie rzeczy o tak banalną sprawę jak żarzenie.

to jedno z możliwych rozwiązań. Pojawiały się też głosy za:

- całkowitym wyłączeniem Bocznicy

Były też głosy żeby zostawić tylko bocznicę.Tam toczą się najbardziej nośne marketingowo dyskusje.

Punkciki pomagają rzeczywistym laikom i zorientować się w sytuacji.

Starzy, czy aktywni użytkownicy znają się na wylot i w wzajemnych relacjach rzeczywiście cyferki nie są do niczego potrzebne.

Punkciki pozwalają przede wszystkim łatwo odnaleźć pozytywnie ocenione wypowiedzi danego forumowicza w jego zakładce "reputacja". Jest to często przydatne bo można jakąś popularną wypowiedź zacytować i nie wymaga to kopania w często tasiemcowych wątkach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zakładka "Technika" w szybkim tempie uległaby niejako samo destrukcji z powodu braku jakichkolwiek wpisów, vide wątek założony w zakładce lampowe dotyczący żarzenia lamp w którym w pierwszym poście zastrzegłem, że wątek ma być ewidentnie politechniczny.

Gdyby pojawiła się taka zakładka i była odpowiednio moderowana (merytorycznie), możliwe, że przyciągnęło by to innych forumowiczów - forumowiczów z wiedzą merytoryczną, którzy obecnie są na forum tępieni lub dawno stracili ochotę do pisania i sprzeczek z fantastami spod znaku "ja słyszę".

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

dokonując komentarza nie miałem możliwości stwierdzić, że wątek jest zamknięty.

Nie miałeś możliwości... Biedaku. Ja jakoś miałem.

Tamten wątek zamknął jego autor Sounddeco w odpowiedzi na niemerytoryczne napaści między innymi w twoim wykonaniu.

Tamten wątek zamknął sounddeco, bo pisał debilizmy o efektywności, co mu wytknąłem, a on nie potrafił przykryć tego kolejną warstwą łgarstw. Tak było i nie przekręcaj teraz, KOLEGO. Było to ewidentne i jasne dla wszystkich. A twoja wypowiedź wskazuje albo na to, że nie potrafisz zrozumieć, o czym było pisane, albo że jesteś stronniczy i bronisz sounddeco (zapłacili ci? tylko pytam).

Więc nie pouczaj teraz o naruszaniu praw autora wątku czy regulaminu.

Pisałem o nadużyciu przywilejów moderatora, które ewidentnie miało miejsce. Nie umiesz czytać? Jest to napisane jak wół.

pokazuje poziom wiedzy

No i właśnie również tym również jestem zatroskany, poziom wiedzy to jedno, ale jeszcze potrzebny jest poziom zainteresowania tą wiedzą, aby forum odniosło korzyść.

Ludzie stricte techniką interesowali się szeroko jeszcze jakieś 10, 15 lat wstecz, kiedy powstawały manufaktury, dziś mamy już wykrystalizowaną sytuację, rozdane karty na rynku, utrzymywanie zajętych pozycji i technika mało komu jest potrzebna, trzeba wziąść to pod uwagę.

Rozwija się kierunek cyfrowy, który jest w fundamentach kontrowersyjny, ale nie do powstrzymania.

Trzeba mu pomóc, nie zapominając jednak o tradycyjnych elementach, bez których i on nie istnieje.

niejako samo destrukcji

Nie mam czasu aby być moderatorem, ale jakbym był, to byłaby albo najbardziej wiarygodna z wszystkich albo pusta.

• Redaktorzy

...

Tamten wątek zamknął sounddeco, bo pisał debilizmy o efektywności, co mu wytknąłem, a on nie potrafił przykryć tego kolejną warstwą łgarstw. Tak było i nie przekręcaj teraz, KOLEGO. Było to ewidentne i jasne dla wszystkich. A twoja wypowiedź wskazuje albo na to, że nie potrafisz zrozumieć, o czym było pisane, albo że jesteś stronniczy i bronisz sounddeco (zapłacili ci? tylko pytam).

...

Twoja odpowiedź świadczy głównie o charakterze twojej obecności na forum.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Wyświetl postUżytkownik Ujemny dnia 14.05.2014 - 15:12 napisał

mógłbyś tam pisać

Spokojnie, technika hi end, to bardzo szeroki temat, miałbym tam swój blog / ilustrowany /

To przede wszystkim musiałbyś zmienić swoje zwyczaje np. zwyczaj wycinania w cytowanych postach pozostałej części która całkowicie zmienia sens cytowanego posta jak np. powyższy cytat który w oryginale miał treść ".. no właśnie, czyli nie mógłbyś tam pisać :) .."

Wtórną kwestią już byłoby to, że zakładka technika nie jest własną stroną gdzie można prowadzić blogi, do tego chyba już jest odpowiednia zakładka na forum.

To wiarygodność daje się stopniować ???, przepraszam nie wiedziałem.

A wątek "audio-gd" ciągle w dziale "kluby" - bezczelnie wprowadza w błąd ludzi którzy wchodząc tam oczekują bezstronnych opinii - swojego czasu sam się nabrałem. A to zwykły wątek sponsorowany jest.

Tak sobie przypomniałem o nim, ponieważ dużo dyskusji o tym co i dlaczego "nie gra" na forum i zajrzałem dziś bo myślałem że już dawno moderacja przeniosła do "sponsorowanych":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeci raz pytam się moderacji/administracji jak to jest z tym wątkiem, dlaczego funkcjonuje on w dziale "kluby"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

czyli nie mógłbyś tam pisać

Proszę się rozejrzeć po życiu i zastanowić na spokojnie, jakie jednostki są bardziej szczęśliwe, te które czynią to do czego zostały przystosowane, czy działające "na siłę" w danej przestrzeni?

Kolego vittorio, kiedy Elberoth, nie wiedział jak podłączyć zestaw hi end do prądu, czym i jak spiąć żeby w ogóle działał, to moja osoba w tym czasie, /początki lat 90/, kupowała precyzyjnie dobrane modele sprzętu, tylko po to, aby pozyskać z nich bardzo specjalistyczne elementy, np kondensatory Elna DUOREX, których właściwości powodują, że są na polu elementów pojemnościowych nie do przejścia. / Nie było wtedy internetu i chińskich dostawców, zresztą tego typu kondensatorów do dziś nie ma w otwartej dystrybucji, poza dosłownie kilkoma pozycjami /.

To tylko "bardzo drobny przykład", nie miejsce tu na takie opisy.

Kolego vittorio, moja osoba dzięki swoim właściwościom na polu audio, posiada bardzo mocny dar przekonywania, szczególnie tych którzy stawiają temu największy opór.

Proszę mi wierzyć.

zmienić swoje zwyczaje

Proszę odrobinę wysiłku w stronę tolerancji.

Do tej pory moderacja wszelkie merytoryczne wątki aktywnie tępiła tłumacząc, że odbierają one prawo do indywidualnych doznań użytkowników skutkiem czego maleje ich radość z hobby :)

Możesz podać choć jeden przykład tłumienia wątka merytorycznego przez moderację? Narzekasz na 747 czy stasiop a postępujesz dokładnie tak samo...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość vittorio

(Konto usunięte)

to moja osoba w tym czasie, /początki lat 90/, kupowała precyzyjnie dobrane modele sprzętu

moja osoba dzięki swoim właściwościom na polu audio, posiada bardzo mocny dar przekonywania, szczególnie tych którzy stawiają temu największy opór.

Kolego 747 ja szczerze wątpię by "Twoja osoba" kiedykolwiek "kupowała precyzyjnie dobrane modele sprzętu" natomiast mogę dopuścić do siebie myśl, że Ty zdobyłeś się na takie zakupy, no chyba, że są w Tobie dwie osoby - w takim przypadku leczenia jest bezpłatne, jak mniemam.

Także właściwości Twojej osoby na polu audio są mi zupełnie obce - czemu nie należy jednak się specjalnie dziwić wszak to leży w gestii innych specjalistów.

Proszę odrobinę wysiłku w stronę tolerancji.

Staram się jak cholera (ale stylistyka Twoich postów mnie prowokuje).

>jozwa maryn

Sounddeco rzeczywiście nawypisywał w tamtym wątku głupot, co jest oczywiste dla każdego, kto ma jakie takie pojęcie o głośnikach. Można nie pochwalać formy, w jakiej Father_PiO zwrócił mu na to uwagę, ale merytorycznie miał rację. A "wyszedł z siebie" dopiero wtedy, kiedy marketingowiec Sounddeco zamiast po prostu przyznać się, że sporo naciągnęli parametry, dalej "szedł w zaparte", odkrywając przy okazji nowe prawa fizyki... ;-)

Możesz podać choć jeden przykład tłumienia wątka merytorycznego przez moderację? Narzekasz na 747 czy stasiop a postępujesz dokładnie tak samo...

Tak, jeden z najbardziej merytorycznych wątków na forum: klub ateistów audio voodoo został wywalony na bocznicę kiedy został zatrolowany atakami jego przeciwników. Moderacja zamiast usuwać niemerytoryczne wpisy troli uznała je za pretekst do wywalenia całego wątku na bocznicę jako "niemerytorycznego"!

Rozpętało to oczywiście podobną do dzisiejszej gównoburzę, ale moderacja obstała przy swoim argumentując, że takie wątki to najwyżej na bocznicy, że na forum nie ma miejsca na tego typu tematy.

To samo np. spotkało mój wątek dotyczący odróżniania MP3 od flaca, który nie był godny bycia w zakładce hi-fi (moderator chciał wywalić na bocznicę albo do inne, ale łaskawie zgodził się na start).

Za każdym razem moderacja tłumaczyła, że forum jest do wymieniania się uwagami odnośnie sprzętu - czyli co komu jak wg niego gra, a nie do technicznych dyskusji. Misiomor osobiście argumentował, że na forum nie ma miejsca na podważanie zdania innych użytkowników, a tym właśnie zajmują się takie wątki wg moderacji.

Ile merytorycznych wątków zabito wywaleniem na bocznicę to trudno policzyć, bo ich właściciele już na tym forum raczej nie pisują.

I nie, nie robię tego samego co 747 i stasiop, bo oni zajmują się głownie głoszeniem technicznych nonsensów i rozsiewaniem technologicznego bełkotu co nigdy nie spotkało się z jakąkolwiek dezaprobatą moderacji.

Innymi słowy moderacja stoi na stanowisku, że można wypisywać największe debilizmy, fantazje i głupoty, kłamać, trolować, bredzić, zmyślać itd, ale nie można założyć technicznego wątku gdzie się fantastyczne historie próbuje dementować.

I teraz nagle miałaby powstać zakładka technika? pfffffffffff.

747 i stasiop

Wymienianie jednym tchem metody działania Kolegi Stasiopa i mojego jest nadużyciem.

Nie zajmuję się techniką cyfrową, którą zajmuje się Kolega Stasiop.

Nie jestem praktykiem konstruktorem czegokolwiek.

Nie interesują mnie nazwy, marki, czy podobnego typu wartościowanie czy ustalanie.

Zajmuje się tylko zjawiskami fizycznymi z zakresu pola elektromagnetycznego, które na nowo zdefiniowane mogą stworzyć nową perspektywę rozwoju branży.

zakładka technika

Technicy to osoby ułożone i głęboko merytoryczne, z otwartym a więc tolerancyjnym umysłem, proszę nie bać się że oni sami nie odróżnią wiedzy od trollingu.

Każdy specjalista natychmiast rozpozna rozmówcę, z czym przychodzi, jaką wiedzą i gdzie jest granica czyich kompetencji.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Czy w ramach forumowych zmian, zostaną zmienieni moderatorzy, nie zauważyłem tej informacji i czy moderatorem nadal będzie palton? czyli moderator , który złamał regulamin i i naubliżał uczestnikom forum.

Proszę o odpowiedź, miałem 3 dni banicji nie jestem w nurcie dyskusji.

No to merytoryczni koledzy jak Father_PiO będą mieli coraz większy problem z moderacją. Chyba że zdarzy się cud i zaczną wyrażać swoje opinie bez obrażania innych - czego nie wykluczam, na tym forum specjalistów od cudów nie brakuje, być może nawiąże się współpraca.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zajmuje się tylko zjawiskami fizycznymi z zakresu pola elektromagnetycznego, które na nowo zdefiniowane mogą stworzyć nową perspektywę rozwoju branży.

Wiesz, to fajnie, że piszesz o tym wszystkim na tym forum, zamiast pisać do jakiegoś naukowego periodyka i zmienić historię świata ale byłoby jeszcze fajniej gdyby moderacja potrafiła odpowiednio reagować na forumową działalność osobników, którzy swoją myślą wykraczają daleko poza nasze czasy :)

I teraz stworzy się zakładkę technika w której stasiop będzie opisywał jak zamawia najdroższe scalaki na rynku, rozwala je młotkiem i bada ich brzmienie badając budowę ich wnętrza, a kolejni zawodnicy będą wszystko spamować swoim "udowodnij, że nie słyszysz" - i do czego to będzie prowadzić? IMHO do odejścia z forum kolejnych osób które mają do powiedzenia coś sensownego.

a przy okazji, mnie denerwuje, że czasami znika mi przycisk "cytuj selektywnie", czy to można by było jakoś ogarnąć? ;)

No to merytoryczni koledzy jak Father_PiO będą mieli coraz większy problem z moderacją. Chyba że zdarzy się cud i zaczną wyrażać swoje opinie bez obrażania innych - czego nie wykluczam, na tym forum specjalistów od cudów nie brakuje, być może nawiąże się współpraca.

ale to jest odpowiedź na co? Można jaśniej poprosić?

ale to jest odpowiedź na co? Można jaśniej poprosić?

Chodziło o zarzuty jakoby moderacja stała po stronie producenta głośników - co jest oczywistą bzdurą.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Kolego 747 ja Ciebie bardzo proszę nie definiuj na nowo zjawisk fizycznych z zakresu pola elektromagnetycznego bo niejaki Maxwell już to uczynił w XIX w. i jeśli TY zaczniesz przy tym manipulować to z pewnością zakończy się to III wojną światową.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.