Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież z dobroci serca taki wątek nie powstaje.

Wątpisz w ludzką dobroć?

Powinien być to zatem wątek sponsorowany.

Oczywiście. Aby stało się to faktem, potrzebne jest:

1. (...)

2. (...)

3. Wątek zostanie oznaczony jako sponsorowany, lub usuwany jako niezgodny z Regulaminem.

Oczywiście sprzedawcy rozum mają i będą kombinować - a bywają w tym lepsi niż prawnicy. Więc zanim ustalimy jakiś mechanizm postępowania, pamiętajmy że w głowie handlarza od razu uruchamia się proces myślowy jak to ominąć.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wątpisz w ludzką dobroć?

Owszem.

Wasze zachowanie pozbawiło mnie jakichkolwiek złudzeń.

Oczywiście sprzedawcy rozum mają i będą kombinować - a bywają w tym lepsi niż prawnicy. Więc zanim ustalimy jakiś mechanizm postępowania, pamiętajmy że w głowie handlarza od razu uruchamia się proces myślowy jak to ominąć.

Dlatego uważam, że osoby oznaczone jako "branża" powinny mieć prawo zakładać jedynie wątki sponsorowane.

Ogólnie znają i przyjęta niepisaną zasadą for dyskusyjnych, jest nie linkowanie do portali/for konkurencyjnych, pod względem omawianej tematyki.

Nonsens. Taka "zasada", o ile w ogóle, bywa stosowana wyłącznie na forach KOMERCYJNYCH. Do których, niestety, audiostereo od paru lat dołączyło.

Nawiasem pisząc, w obecnym regulaminie forum nie znajduję żadnego uzasadnienia dla blokowania linków (jeżeli się mylę, proszę o wskazanie odpowiedniego zapisu).

ps. Przy okazji zapowiadanych zmian, warto byłoby w końcu skorygować cokolwiek kabaretowe "odejmowanie działań spełniających znamiona przestępstwa".

Gość vasa

(Konto usunięte)

Wasze zachowanie pozbawiło mnie jakichkolwiek złudzeń.

A tydzień temu to ich (złudzeń) miałeś cały worek ?

:)

Szanowna Moderacjo/Administracjo.

Osobiście mam mniejszy problem z chamstwem pospolitym i cwaniactwem branżowym niż z głupotą pomieszaną ze złośliwością. Kilka poprzednich wpisów traktowało o kulturze wypowiedzi natomiast nie było nic nt treści tychże.

Wobec czego mam pytanie co do tworzonego regulaminu i wykuwanej metody działania.

Czy jeżeli zgłoszę "na panel" post ewidentnie durny (typu moja wkładka piezo + Bambino jest najlepsze i wszystko inne to głupota bądź fanaberie) to mogę liczyć na reakcję taką jak w przypadku słów uważanych za obelżywe?

I kolejne pytanie, tym razem o złośliwości; czy jeżeli ktoś w wątku tematycznym uprawia wodolejstwo kompilacyjne ze źródłem w gazetkach branżowych bez krzty konkretu za to obszerne i czasochłonne to czy jest jakaś szansa na reakcję zawiadomionej moderacji?

Zwracam uwagę na fakt że ciągłe i namolne powtarzanie bzdur jest częstą przyczyną późniejszych pyskówek, może więc leczyć przyczynę a nie objawy.

Dlatego uważam, że osoby oznaczone jako "branża" powinny mieć prawo zakładać jedynie wątki sponsorowane.

Ma to sens, choć nie każdy wątek założony przez branżowca musi od razu mieć podtekst handlowy - pamiętaj że Branża może oznaczać także osoby nie mające nic wspólnego z handlem oraz nie każdy handlowiec od razu chce dyskutować o swoich produktach.

Ale kierunek wydaje się słuszny - więc może każdy wątek założony przez branżowca automatycznie trafiałby najpierw do moderacji, tak jak to ma miejsce w przypadku nowych użytkowników?

Oczywiście stymuluje to klonowanie użytkowników, ale wówczas to już poważne przewinienie regulaminowe i działa automat.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Klikasz na swój profil, to ten przycisk z nickiem, po prawej na górze. Rozwija się menu, tam na ostatniej pozycji masz "ignorowani użytkownicy". Dodajesz użytkownika do ignorowanych. I gwarantuję, że nie będziesz musiał czytać jego postów. A wątek nadal będziesz widział i będziesz wiedział co się w nim dzieje.

Nie zrozumiałeś. Szkoda, ale przynajmniej wiem, że dalsza dyskusja jest bezcelowa.

Oczywiście stymuluje to klonowanie użytkowników, ale wówczas to już poważne przewinienie regulaminowe i działa automat.

A jakiż to automat działa? Automatyczny Detektor Sklonowanych Użytkowników? Nooo, to winszuję posiadania takiej technologii. A teraz serio: dopóki nie będziecie mieć kapusia, g... się dowiecie, a nie kto ma klony.

Czy jeżeli zgłoszę "na panel" post ewidentnie durny (typu moja wkładka piezo + Bambino jest najlepsze i wszystko inne to głupota bądź fanaberie) to mogę liczyć na reakcję taką jak w przypadku słów uważanych za obelżywe?

Już postulowałem wprowadzenie regulaminowego zakazu wpisów kretyńskich i łamiących prawa fizyki i popieram to, co napisał vasa - tego typu wpisy powinny być wywalane.

A teraz serio: dopóki nie będziecie mieć kapusia, g... się dowiecie, a nie kto ma klony.

Automat w sensie wymierzania kary. Od razu kapusia - jak sąsiad doniesie policji kto ci okradł dom - też jest kapusiem? Oczywiście informacja o klonach jest bardzo przydatna, ale i mamy swoje dodatkowe narzędzia które pomagają. Problemem jest raczej ilość użytkowników - nie jesteśmy w stanie sprawdzić każdego.

Już postulowałem wprowadzenie regulaminowego zakazu wpisów kretyńskich i łamiących prawa fizyki i popieram to, co napisał vasa - tego typu wpisy powinny być wywalane.

Wszystko rozumiem i popieram - ale jak chcesz w regulaminie zawrzeć pojęcie "kretyński wpis"? Są wpisy nie na temat, i te moderacja anihiluje - bo mamy punkt odniesienia, czyli temat wątku. Ale kretyńskość wpisu może, w zależności od stopnia asymilacji moderatora z tematem dyskusji, wyglądać różnie. Więc żądanie regulaminowego usuwania kretyńskich wpisów daje chyba zbyt duże pole do interpretacji by to zawrzeć w regulaminowej regułce.

• Redaktorzy

Taki wątek to trollowanie forum. A jeśli żarcik to nadaje sie najwyżej na Bocznicę - o ile ktoś będzie miał ochotę przekomarzać się w takiej konwencji.

Przy okazji, będę bronił prawa ludzi z branży, zwłaszcza producentów, projektantów i dziennikarzy, do zakładania wątków na temat własnych projektów lub interesującego sprzętu, z którym się zetknęli w swojej pracy. Osobiście, jako forumowicz, uważam takie wątki za źródło informacji. A wolę być dobrze poinformowany w dziedzinie, która stanowi moje hobby, niż za wszelką cenę czysty moralnie i ochroniony przed reklamą jakichś potencjalnych krwiopijców. Moderacja, w porozumieniu z forumowiczami jest w stanie oceniać, który wątek jest wartościowy informacyjnie, a który jest wyłącznie reklamą czyjegoś biznesu.

Wątek zakładany przez kogoś z branży na temat produktu, który taka osoba sprzedaje/dystrybuuje/produkuje służy promocji tego produktu.

Przecież z dobroci serca taki wątek nie powstaje.

Przepraszam bardzo, ale nie trzeba być przesadnie bystrym ani dociekliwym, żeby dostrzec pewną prawidłowość,

a mianowicie taką, że w znakomitej większości przypadków wątki klubowe oraz wpisy tam umieszczane służą tylko temu,

aby wzmocnić konkretny produkt (lub całą linię produktów) przed wystawieniem go (ich) na Allegro czy jakim innym eBayu.

Taka tylko luźna uwaga, nie chcę broń boże rozwijać tutaj dyskusji na ten temat, ale takie są niestety fakty,

że "z dobroci serca taki wątek nie powstaje" a nawet jeśli, to zaraz się tam zlatują wzmacniacze, naganiacze i cała reszta.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Redaktorzy

Bo ostatecznie można dochrapać się sytuacji, kiedy jedyne "uczciwe wątki" to będą te zakładane przez kilku kolegów, którzy będą tam komplementowac wzajemnie swoje poglądy, bez nieprzyjemnego wtrącanie się profanów. A cała reszta to będzie albo reklama albo "nienaukowe bzdury", albo jeszcze coś innego, co przeszkadza w dobrym samopoczuciu. Oczywiście dopóki ci przedstawiciele soli tej ziemi z nudów się nie pokłócą, bo ileż można ciągle tak samo.

Wyświetl postUżytkownik Yodzisław dnia 16.05.2014 - 16:26 napisał

Strasznie kręcisz - idąc twoim tokiem rozumowania każdy z podpisem "branża" wypowiadający się w wątkach "kluby" jest handlowcem sprzętu którego dany wątek dotyczy - a tak nie jest. Natomiast skąd czytelnik klubu "audio-gd" ma wiedzieć że koleś który nazywa się "groh" jest przedstawicielem właśnie "audio-gd"?

"Będę strzelał" Bo sam o tym napisał w tym właśnie wątku, że jest przedstawicielem dysktrybutora Audio-GD i później dodatkowo wielokrotnie wynikało to z kontekstu Jego wypowiedzi. No już bez jaj, czytałeś w ogóle ten wątek?

Kurcze, jakoś wszyscy zainteresowani dyskusją w nim, wiedzą kim jest użytkownik "Groh". Może po prostu poczytaj wątek, to się dowiesz kim jest, zamiast klepać posty na temat oczywistych oczywistości.

Nic Panowie nie jest oczywiste, i nie tak łatwo sprawdzić kto jest kim w branży i zrozumieć jaki to ma wpływ na jego wypowiedzi.

Załóżmy:

Jest temat na forum np. o jakimś modelu kolumn.

Jest jakiś nowy użytkownik czytający ten temat.

Wypowiada się ktoś oznaczony "Branża" bardzo pozytywnie o kolumnach.

Nowy użytkownik myśli ...a to branża, muszę podchodzić sceptycznie bo na pewno on sprzedaje te kolumny.

Po chwili wypowiada się ktoś inny z branży i pisze że kolumny są kiepskie i absolutnie nie warte swojej ceny.

Nowy użytkownik głupieje co jest z ta branżą, kto ma rację, kogo opinia jest bardziej wartościowa.

Bo jesli jeden z nich jest przedstawicielem sprzedawcy tych kolumn i my o tym wiemy, to wiemy jak traktować tą opinię.

A drugi jest np. dziennikarzem prasy audio, który przesłuchał dziesiątki kolumn to jego opinia może być znacząca.

Ale przecież zgodnie z zasadami na tym forum tego się nie dowiemy, przynajmniej oficjalnie.

Niech tymi dwoma osobami z branży będą np. Elberoth i Stasiop, i co? jak nowy użytkownik ma odczytywać opinie tych Panów?

Kim oni są? JAKĄ branżę reprezentują? na czym im może zależeć?

Skąd nowy ma się tego dowiedzieć?

PS. nie mam nic przeciwko obu wymienionym Panom, to tylko przykład.

Gość rydz

(Konto usunięte)

To ja zapytam , czy Administracja / Moderacja nie uważa że Branża ma za dużo przywilejów na forum?

Czy reklama to mało ? czy Branża oprócz tego powinna pisać w zakładkach merytorycznych i nakłaniać do swoich ofert ?

Proszę o odpowiedż.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Od razu kapusia

No dobrze, kreta.

jak chcesz w regulaminie zawrzeć pojęcie "kretyński wpis"?

Nie wiem, jak to konkretnie ująć, więc może by się skupić na drugiej części postulatu - wpisach łamiących prawa fizyki. Jak mi sounddeco pisze takie głupoty o efektywności, to powinien być z automatu do skasowania, według internetowej zasady, o której już pisałem - "pics or it didn't happen". Nie masz dowodu - do widzenia panu. Ale tu już by trzeba moderatorów, którzy znają się na czymś więcej, niż np. SławekR. Bo on jest ekspertem i moderował już na dziesiątkach tysięcy różnych forów (o czym wszyscy zostali wielokrotnie poinformowani), ale niestety zna się tylko na tym, a o audio pojęcie ma nikłe. W tej sytuacji potrzebny byłby taki misiomor, bo on umie liczyć w skali logarytmicznej i wie, co to baffle step. No ale zostało już powiedziane, że władza ma userów w dupie, więc moderacja zostaje jaka była, przez co sam sobie odpowiedziałem, że mój postulat jest nierealny do wprowadzenia. Szkoda, bo na Triodzie to działa. No ale oni mają w składzie [wymoderowano], [wymoderowano] i [wymoderowano]...

Gość vasa

(Konto usunięte)

Taki wątek to trollowanie forum. A jeśli żarcik to nadaje sie najwyżej na Bocznicę - o ile ktoś będzie miał ochotę przekomarzać się w takiej konwencji.

Tylko że jedna z ostatnich awantur zaczęła się od takich właśnie żarcików powtarzanych wielokrotnie z uporem maniaka z opłakanym skutkiem.

w znakomitej większości przypadków wątki klubowe oraz wpisy tam umieszczane służą tylko temu,

aby wzmocnić konkretny produkt (lub całą linię produktów) przed wystawieniem go (ich) na Allegro czy jakim innym eBayu

Z wątków klubowych przeglądam te o Amplifonie i Linear Audio. Na bazie tych doświadczeń nie podzielam Twojej opinii.

Bo ostatecznie można dochrapać się sytuacji, kiedy jedyne "uczciwe wątki" to będą te zakładane przez kilku kolegów, którzy będą tam komplementowac wzajemnie swoje poglądy, bez nieprzyjemnego wtrącanie się profanów. A cała reszta to będzie albo reklama albo "nienaukowe bzdury", albo jeszcze coś innego, co przeszkadza w dobrym samopoczuciu. Oczywiście dopóki ci przedstawiciele soli tej ziemi z nudów się nie pokłócą, bo ileż można ciągle tak samo.

Nie da się oczywiście uniknąć kryptoreklamy na forum. Ale jawna powinna być tępiona - to chyba oczywiste.

Ma to sens, choć nie każdy wątek założony przez branżowca musi od razu mieć podtekst handlowy - pamiętaj że Branża może oznaczać także osoby nie mające nic wspólnego z handlem oraz nie każdy handlowiec od razu chce dyskutować o swoich produktach.

Ale kierunek wydaje się słuszny - więc może każdy wątek założony przez branżowca automatycznie trafiałby najpierw do moderacji, tak jak to ma miejsce w przypadku nowych użytkowników?

A jak to jest np. na head-fi.org, czy podobnych forach które z powodzeniem funkcjonują od lat jako źródło informacji? Nie prościej wprowadzać sprawdzone rozwiązania? Czy tam są wątki klubowe zakładane przez przedstawicieli dystrybutorów?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Wracając do banowania: bez żadnego ostrzeżenia zostałem zbanowany w wątku w którym ostatnio nie udzielałem się.

Jedynym wytłumaczeniem jest fakt, że założyciel ma kompleksy na moim punkcie i postanowil,odegrać sie w ten prymitywny sposób.

No i co dalej? Wszystko OK?

Jestem Europejczykiem.

Tak. Po prostu nie lubi Cię, a to jego wątek.

Każde rozwiązanie będzie mieć jakieś wady, ta jest akurat do przełknięcia.

Zaletą jest to, że mogę pilnować porządku w MOIM wątku.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Redaktorzy

Nie wiem, jak to konkretnie ująć, więc może by się skupić na drugiej części postulatu - wpisach łamiących prawa fizyki.

Znam dwóch forumowiczów, którzy powołują sie ustawicznie na prawa fizyki. Jednym jest były forumowicz XYZ a drugim 77-cośtam (nie zapamiętuję tych nicków cyfrowych). Gdybyśmy dostosowali moderację do poglądów na fizykę tego pierwszego, nie pisano by tu o niczym, no ewentualnie o klonie kolumn Jamo na odgrodzie. Gdyby dostosować sie do drugiego, szybowalibyśmy w stratosferze. Gdyby dostosować się do ciebie, pisano by tylko o tym, co ci się podoba, i tak dalej. Nie tędy droga. Rolą dyskusji merytorycznych, a nie moderacji, jest wykazanie, ze dane rozwiązanie nie ma oparcia w fizyce. W tym celu trzeba koniecznie: znać dobrze fizykę przedmiotu, umieć wyrażać swoje myśli w sposób przekonujący i niegrubiański oraz mieć chęć do załatwienia sprawy, a nie tylko oburzenie wsparte inwektywami. Połączenie tych trzech czynników zapewni dyskutującemu jeśli nie przekonanie oponenta, to przynajmniej poparcie innych uczestników dyskusji i ogólnie wzrost wiedzy na tematy fizyczne.

Z wątków klubowych przeglądam te o Amplifonie i Linear Audio. Na bazie tych doświadczeń nie podzielam Twojej opinii.

Wątków klubowych na audiostereo.pl jest założonych ok. 200, więc "na bazie tych doświadczeń" może coś Ci umykać, nie sądzisz?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Sprawa zasadnicza . Forum zamiera . Zakładki merytoryczne wieją nudą i aktywność na nich jest minimalna . Tematy są powtarzane od lat i w zasadzie mało nowych informacji .

Wniosek:

Właściciel forum powinien kreować nowe tematy , rozwijać nowe pomysły , zachęcać ludzi do pisania ale także do kupowania (na przykład płytek w zakładce DIY , płyt z muzyką , lamp , tranzystorów ... ) . Na przykład - kiedyś misiomor udzielał się mocno w zakładce DIY . Facet ma wiedzę i kulturę . Marnuje się jako moderator w obecnej formule . Powinien ,,kręcić" zakładką DIY , był w tym dobry jako zwykły użytkownik :-)

Podsumowanie:

Dzisiaj klienta trzeba zachęcić , nie wystarczy towar na półce . Innymi słowy - zainteresujcie nas a nie walczcie z nami . Samo forum to tylko twór cyfrowy który nie żyje bez pasji i zainteresowania użytkowników . Podsycajcie te pasje a nie wątki o polityce i wyższości jednych świąt nad innymi .

...there is no spoon...

• Redaktorzy

Arturze, jedynym powodem, dla którego na przykład ja ograniczyłem bardzo swoją obecność na Audiostereo, był zbyt wysoki poziom agresji słownej forumowiczów, akceptowany przez część innych forumowiczów. Jestem człowiekiem dorosłym, nawet bardzo i w którymś momencie zaczynam się czuć znużony sytuacją, w której merytoryczna dyskusja jest nadmiernie utrudniona. Sądzę, ze to samo mogło dotyczyć innych forumowiczów, a już konstruktorzy i producenci wiali od Audiostereo jak od zarazy mając gwarancję, że ktoś ich tu na pewno obrzuci obelgami. Próby bardziej stanowczego moderowania takich zachowań spotykały się ze zgodnym oporem części użytkowników, którzy nazywali to zamachem na wolność i kierowali swoją aktywność polemiczną przeciwko moderacji i administracji strony. Więc po co to komu?

jozwa maryn, chyba nie do końca mnie zrozumiałeś . Chodzi mi o to abyście zrobili to forum ciekawszym . Na przykład :

- wywiad ze znanym muzykiem z udziałem użytkowników ( najlepiej z tym którego sami wybierzemy w głosowaniu )

- nowy projekt wzmacniacza , który mógłby być alternatywą dla symasyma , gainclona itp opracowany przez specjalistę wybranego przez audiostereo

- wyświetlajcie jakieś ciekawe filmy , reportaże o audio

- udostępnijcie koncerty muzyki popularnej czy klasycznej

- zapraszajcie wyjątkowo aktywnych ( w dobrym tego słowa znaczeniu )użytkowników na koncerty lub seanse kinowe czy do teatru

- dajcie użytkownikom zniżki czy inne promocje u sprzedawców sprzętu audio

- nawiążcie kontakt z dystrybutorami i zapraszajcie użytkowników na imprezy firmowe ( nie tylko audioshow)

- napiszcie artykuł o tym co się dzieje w Tonsilu i STX i innych polskich firmach

Jest tyle ciekawych rzeczy , które można zrobić a wy się ograniczacie do połajanek pod naszym adresem . Dlaczego nie jesteście kreatywni ?;-)Nie mylcie moderacji z policją . Moderacja ma kształtować i rozwijać forum .

Tylko nie mylmy fajnej zabawy z konkursami jakie robicie - na przykład konkurs pt ,,Jaki wzmacniacz chciałbyś mieć " albo gdy nagrodą jest 20 audiofilskich płyt ale nie wiadomo jakich :-)

...there is no spoon...

Dwa tygodnie deklaracji i...:

Nic nowego, regulaminu nie ma, forum dalej muli...co by tu jeszcze....jedyną nowością na forum to powrót Bat....Jozwy

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Czy jest znany skład moderacji?czy został on zmieniony?jeśli tak, to kiedy go poznamy?jeśli nie to proszę to wyjaśnić, ile jeszcze można czekać??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Panowie - z naszej strony też czekamy. Nowe reguły moderacji "leżą na biurku" Administracji i czekają na zatwierdzenie oraz odpowiednią konfigurację silnika forum. Jak pewnie niektórzy wiedzą - Administracja w weekendy nie pracuje, chociaż zdarza się że czasami tu zagląda.

Dwa tygodnie deklaracji i...:

Nic nowego, regulaminu nie ma, forum dalej muli...co by tu jeszcze....jedyną nowością na forum to powrót Bat....Jozwy

eee.. nieprawda :)

ostrzegają, straszą, banują, dyscyplinują, wycinają jakby intensywniej (w tym wątku)

taka waaaadza....

duuużo się zmnnieniłło.....

kolego towarzyszu

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.