Skocz do zawartości
IGNORED

nowy sprzęciorek harmana

kamil

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś wie co się dzieje z nowymi cedekami Harmiego? Miały być w kwietniu, mamy koniec czerwca a cd ani widać ani słychać.

A niemiecka prasa audio regularnie przekłada testy na kolejne numery. Czyżby falstart Harmana?

https://www.audiostereo.pl/topic/41031-nowy-sprz%C4%99ciorek-harmana/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Widzę że model 990 ma :

- 2.2-channel EzSet/EQ

- coaxial and optical digital inputs

.... ktoś tu poszedł po rozum do głowy ... tylko dla czego dopiero teraz ? Dzisiejsze wzmacniacze bez korekcji liniowości głośników/akustyki pomieszczenia i przetworników CA może wreszcie trafią tam gdzie ich miejsce - do muzeum :]

Widzę że model 990 ma :

- 2.2-channel EzSet/EQ

- coaxial and optical digital inputs

.... ktoś tu poszedł po rozum do głowy ... tylko dla czego dopiero teraz ? Dzisiejsze wzmacniacze bez korekcji liniowości głośników/akustyki pomieszczenia i przetworników CA może wreszcie trafią tam gdzie ich miejsce - do muzeum :]

Przecież są takie wynalazki jak wzmacniacze KD ze wszystkimi wodotryskami, o których piszesz. Szkoda tylko, że nie grają muzyki.

marc, 24 Cze 2008, 09:45

>Przecież są takie wynalazki jak wzmacniacze KD ze wszystkimi wodotryskami, o których piszesz. Szkoda

>tylko, że nie grają muzyki.

O tym właśnie pisałem ... o wzmacniaczach stereo a nie o systemach KD ;)

takowe są od dawna. Np od Sonnego, Onkyo, JVC itd.

droższe firmy także mają w swojej ofercie preampy z korekcją akustyki pomieszczenia - np T+A.

Nie przeceniał bym systemu korekcji akustyki - jak coś jest gównem to mu nic nie pomoże - bo podstawą i tak będzie dobry jakościowo sygnał. Poprzednie klocki harmana nie zapowiadają raczej rewolucji. Gówno pozostanie gównem - tylko papierek na złotko zamienią.

Z marketingowego punktu widzenia klienci potrzebują po prostu czegoś co zwiekszy w ich mniemaniu wartośc produktu, jego użyteczność itd. No i dostaną.... do shitu ala HK970 dojdzie tani chiński układzik "psująco poprawiający - ale jakże brzmiący w nazwie" i mamy już nowy super hiper model który możemy opychać za 40%

Abym nie był gołosłowny poczytajcie wypowiedzi ludzi którzy mieli różne sprzety i niechcący nadziali się na obecną serie harmana. Nie interesują mnie opinie ludzi którzy tylko słuchali harmana:) W tej cenie Yamacha przynajmniej nie pali głośników, nie wyłącza się przy łupnięciu basem, nie wywala bezpieczników i ma przynajmniej normalny zasilacz a nie imitację zasilacza.

Kyle nawet nie wiesz o czym piszesz, bo gdybyś zobaczył co te wg. Ciebie cudowne filtry robia z fazą, pasmem przenoszenia, i w ogóle jak działają to byś się za głowe chwycił. Poza tym jest kupa wzmacniaczy stereo z korektorami a jakoś większość używa guziczka direct :)

Do kitu z tymi wszystkimi bajerami, korektorami, XLR-ami i tak "electricity is 50% of the sound..." ;) A na poważnie, wolałbym zamiast tych dodatków o działaniu marketingowym wreszcie w harmanach porządne zasilanie i wydajność, tak żeby potrafiły napędzić porządnie kolumny czociaż z tej samej stajni (JBL), bo ludzie często kupują takie zestawienia w ciemno. Design elektroniki się trochę poprawił, w stosunku do wcześniejszych klocków, ale dalej to nie to :/ Wciąz wygląda z bliska tandetnie, no i ten plastik. Brrrrr.

Seba78, 24 Cze 2008, 12:43

>takowe są od dawna. Np od Sonnego, Onkyo, JVC itd.

Na SONY się natknąłem faktycznie - ale coś wycofują ten model ( SONY TA-FA1200ES ).

Natomiast co do kału - jeśli masz rezonans (buczenie) + nieliniowe kolumny (większość kolumn jakie widzę ma podbicie przy 80 lub 120 Hz) to zawartość kału w dźwięku jest większa bez korekcji niż z korekcją ... pod warunkiem że korekcja jest precyzyjna bo spaprać wszystko można.

wovo, 24 Cze 2008, 12:50

>Kyle nawet nie wiesz o czym piszesz, bo gdybyś zobaczył co te wg. Ciebie cudowne filtry robia z

>fazą, pasmem przenoszenia, i w ogóle jak działają to byś się za głowe chwycił. Poza tym jest kupa

>wzmacniaczy stereo z korektorami a jakoś większość używa guziczka direct :)

A Ty wiesz ? - skoro tak piszesz sądzę że nie ( czytałem o Audyssey, YPAO ... nie tylko pomiary [więc wiem co robią z pasmem przenoszenia] ale też opinię z odsłuchu )

Co do tej kupy z korektorami ... mówimy o dokładnej kalibracji za pomocą mikrofonu a nie o suwaczkach których umie używać 0,01% użytkowników (reszta robi uśmiech dyskoteki) a i tak nie potrafią skorygować dokładnie.

GT, 24 Cze 2008, 15:02

>Do kitu z tymi wszystkimi bajerami, korektorami, XLR-ami i tak "electricity is 50% of the sound..."

>;) A na poważnie, wolałbym zamiast tych dodatków o działaniu marketingowym wreszcie w harmanach

>porządne zasilanie i wydajność,

Nie no - wiadomo że korekcja z szajsu cudu nie zrobi - tak więc dzięki WAM za informacje że Harman robi takie bublowe wzmacniacze obecnie bo na prawdę nie wiedziałem o tym.

poczytaj wpisy. Harman 970 ma problem z napędzeniem średniej wielkosci podłogówek a przy mocnym łupnięciu basem potrafi się wyłączyć!!!! Kolega w 10 minut po zakupie napisał ogłoszenie o sprzedaży:) układ za 3 dolce nie zrobi z tego szmelcu audiofilskiego sprzętu - a nie wierzę, że poza kosmetyką harman coś zmienił w swoim ustrojstwie. Ja bym się trzymał z daleka.

• 1 miesiąc później...

No tak. Jak zwykle opluwamy harmana. A tak na prawdę czy Ktoś go słuchał dłużej niż przysłowiowe 5 minut. Panowie. Dziś większość renomowanych firm buduje swoje produkty w Chinach, Malezji, Tajwanie czy innych krajach azji.

Wzmacniacz H/K 970 jest bardzo dobrym sprzętem z duza rezerwą prądową. Nie rozumiem jakim sposobem moga przepalać się bvezpieczniki w domu z powodu właczonego wzmacniacza. Wg mnie tylko dlatego, że instalacja domowa moze być do bani. A już mówienie, że nie napędzi wymagających kolum to zupełne nieporozumienie. Ten wzmacniacz napędzi najbardziej wymagające kolumny bez żadnego buczenia basów.

Wzmacniacz H/K 970 w połżczeniu z CD H/K 970 oraz kolumnami JBL e80 daje wspaniały efekt. Dźwięk z takiego zestawu zblizony jest to tego z typowej sali koncertowej o odpowiedniej akustyce. Nie jest to dźwięk suchy i do bólu analityczny. Ale juz inne brzmienie uzyskuje się podłączając pod ten wzmacniacz CD Denona 700 (lub 1500). Dźwięk staje się jakby mniej akustyczny a bardziej szczegółowy. Kto słyszał orkiestrę symfoniczną na sali koncertowej i w plenerze ten będzie miał wyobrażenie o dźwięku.

Proponuję zatem dokładnie przesłuchać Harmana, zbadać jego możliwości a potem poddawać krytyce.

Pozdrawiam

Genesis, 5 Sie 2008, 15:00

>Naprawdę nie ma co krytykować HK, pamiętając wszak, że to urządzenia wyższej klasy supermarketowej.

A poza tym, co nie pozostaje bez znaczenia... :) jeszcze nikt nie słyszał tych urządzeń.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiekszosc forumowiczow raczej zna rzeczonego Harmana i nie sposob sie nie zgodzic z tymi opiniami. Dobre wzmacniacze HK skonczyly sie na modelach HK 680 690 wczesniej 6900 czy 6950R. Wczesniejsza seria PM ktora mozna kupic za psie pieniadze tez grala sporo lepiej nie mowiac o rezerwie pradowej (np PM 665 Vxi - pelne dual mono i 600 watt poboru z duza sprawnoscia). Przy nich HK 970 to zwykla tandetna plastikowa popierdolka. Wybaczcie slownictwo ale wystarczy zestawic ze soba te piecyki i kazdy z nich wlaczyc na kilka minut. Poniewaz HK i JBL to ten sam koncern wiec wzmacniacz i kolumny wykonane sa tak zeby maskowac swoje wady. Dlatego niektorym wydaje sie ze osiagneli nirwane laczac HK 970 z kolumnami JBL. Tania Yamaha AX 700 (jakies 400-500zl) rozklada HK 970 na lopattki a AX 900 robi z niego miazge. Takie porownania robil np masterofdeath6. Mozna go zapytac.

discomaniac71, 5 Sie 2008, 15:17

>Wiekszosc forumowiczow raczej zna rzeczonego Harmana

Może mylnie, zasugrowałem sie tytułem tego wątku...

Przyznaje nie czytałem zbyt uwaznie i myslałem, że owa krytyka dotyczy

tego nowego sprzętu. Co dosyć często sie zdarza :)

Przepraszam wszystkich dotkniętych nieuzasadnioną uszczypliwością.

A tak do rzeczy... miałem kiedys sprzęt HK, zresztą do dzis pozostał mi CD. Wzmak jednak szybko wymieniłem na Yamahę, chyba AX496 - czy cos takiego - grał o wiele lepiej w wiekszości aspektów. Przedwszystkim Yamaha miała lepsza barwę (jaśniejszą) była dużo bardziej dynamiczna i pokazywała wiecej szczegółów.

Poza tym stare ogromne Technicsy czy Yamahy wspominam z wielkim sentymentem. HK - przy nich wyglądał zawsze trochę jak plastikowa zabawka. Pozdr.

muzyk, 5 Sie 2008, 14:50

>No tak. Jak zwykle opluwamy harmana. A tak na prawdę czy Ktoś go słuchał dłużej niż przysłowiowe 5

>minut.

ja miałem hk970 pare miechów

A już mówienie, że nie napędzi wymagających kolum to zupełne

>nieporozumienie. Ten wzmacniacz napędzi najbardziej wymagające kolumny bez żadnego buczenia basów.

>

hahaha

>Wzmacniacz H/K 970 w połżczeniu z CD H/K 970 oraz kolumnami JBL e80 daje wspaniały efekt. Dźwięk z

>takiego zestawu zblizony jest to tego z typowej sali koncertowej o odpowiedniej akustyce. Nie jest

>to dźwięk suchy i do bólu analityczny. Ale juz inne brzmienie uzyskuje się podłączając pod ten

>wzmacniacz CD Denona 700 (lub 1500). Dźwięk staje się jakby mniej akustyczny a bardziej szczegółowy.

>Kto słyszał orkiestrę symfoniczną na sali koncertowej i w plenerze ten będzie miał wyobrażenie o

>dźwięku.

japierdole i jak ja mam przestać pić...

No i na forach piszą ludziska takie bzdury, nie mając pojęcia o co chodzi w dźwięku, ludzie którzy nie znają się na sprawie czytają to i później kupują to plastexowe gówno...

a ja jako były świadomy posiadacz tego wzmaka i człowiek który wie o co chodzi w dźwięku szczerze odradzam takie plastiki tym którzy słuchają muzyki. Ci z kolei którzy słuchają vivy i eski - to sprzęt dla was, ale za głośno i tak nie posłuchacie...

Zdzislav, 5 Sie 2008, 15:41

>japierdole i jak ja mam przestać pić...

>

>No i na forach piszą ludziska takie bzdury, nie mając pojęcia o co chodzi w dźwięku, ludzie którzy

>nie znają się na sprawie czytają to i później kupują to plastexowe gówno...

>

>a ja jako były świadomy posiadacz tego wzmaka i człowiek który wie o co chodzi w dźwięku szczerze

>odradzam takie plastiki tym którzy słuchają muzyki. Ci z kolei którzy słuchają vivy i eski - to

>sprzęt dla was, ale za głośno i tak nie posłuchacie...

Widzisz muzyk, jak Ci Zdzislav wyłożył elegancko i merytorycznie gdzie jest miejsce tego sprzętu?

I pamiętaj, on się zna, Ty natomiast nie (ja też nie, nawiasem mówiąc).

k.

Przeczytajcie Panowie co napisał na forum (w opiniach) przywoływany tu krytyk Harmana:

Autor: masterofdeath6

Data dodania: 1 Lut 2006 Jakość/cena:

Ocena ogólna:

plusy jakość wykonania, wyposażenie, ogromna moc, regulowany pre-out, precyzyjny pilot, source direct, duży współczynnik tłumienia, RCA, zaciski głośnikowe!!!

minusy ciężki(minus dla kręgosłupa), 410W poboru :(

opinia 970 ma DUŻY+ za wyjście pre-out (ito w dodatku regulowane +/-3dB)! (możliwość podłączenia suba aktywnego lub bi-ampingu), zaciski głośnikowe są bardzo dobrej jakości, wszystkie wyjścia złocone. Regulacja głośności jest bardzo precyzyjna.Nie ma takich skoków jak w 675. 970ka ma przyzwoite parametry techniczne: 410W poboru :( ale zato 2x80/120 kucyków (THD 0.09/0,3%), DF >125 noi oczewieście rezerwa w-prądowa nieco większa niż w hk675 bo +/- 80A, w układzie zasilania 4 kondensatory po 12000mF.Wygląd kwestia gustu - mi się bardzo podoba (mój jest cały czarny - wersja Limited Edition). Brzmienie - to główny powód, dla którego wybrałem ten wzmak; zdeklasował konkurencję :) .Bas jest potężny, szybki, świetnie kontrolowany, pozostałe pasma są zrównoważone i niemęczące .Doskonale radzi sobie z moimi kolumnami JBL E80, które 4ohm-owe (z 3,5ohm minimum) najłatwiejszym obciążeniem nie są. Spokojnie może zasilać o wiele większe konstrukcje.

Za tę cenę dla mie rewelacja!!!

sprzęt używany od krócej niż 1 miesiąc

miejsce zakupu Audiofil Szczecin (polecam!)

cena 1,8kzł

dlaczego wybrałem ten sprzęt? brzmienie, cena, HK ;

Największym rywalem był tak naprawdę HK675, ale odpadł szybko.

Największa porażka - NAD

przed zakupem porównywałem z rotel r02, r03, NAD C350, CA540, HK3480, HK675, cd: technics sl-pg590, HD675, HD 970, rotel(model od r03), HK DVD22, LG DVD4710, kolumny: XTI80, E80

testowany zestaw JBL E80, CD technics SL-PG590 (docelowo HD970), DVD LG, komputer, kable: najzwyklejsze z beztlenówki 8zł/metr, interconect - Digital 15zł.

Tak to niestety z Wami jest. Czy mam przypominać inne opinie? Pozostawiem to zatem bez komentarza

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.