Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Podpinał ktoś może Audience 52 lub 62 pod Musical Fidelity A5? Dobra to kombinacja czy lepszy Roksan Caspian?

Sądzę, że będzie zbyt miśkowato na basie z Musicalem. Miałem kiedyś starego A200 i tak się zachowywał na basie. Rozdzielczość też nie była jego mocną stroną. Musical jest raczej do jaśniejszych głośników przeznaczony według mnie.

Wracając jeszcze do tematu Hegla H100, wyczytałem, że ponoć jest lepszy od Krella Kav 300 - ciekawe co na to Moreno...:)

Pytanie trochę z innej beczki, czy ktoś z was rejestrował swoje kolumny na stronie Dynaudio. Jest tam jedno pole na nr. seryjny czy kolumny rejestruje się każdą sztukę oddzielnie czy wpisać dwa numery w jedno pole ?

Up

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

A gdybym tak dorzucił takie pozycje pod ocenę współpracy z dynaudio jak creek 100a / 50 a vs Music Hall 35.2 ? - jak to zagra z moimi dm 2/6 z opcją ew zamiany na focus 160 ?

Sądzę, że będzie zbyt miśkowato na basie z Musicalem. Miałem kiedyś starego A200 i tak się zachowywał na basie. Rozdzielczość też nie była jego mocną stroną. Musical jest raczej do jaśniejszych głośników przeznaczony według mnie.

Wracając jeszcze do tematu Hegla H100, wyczytałem, że ponoć jest lepszy od Krella Kav 300 - ciekawe co na to Moreno...:)

To co innego można podpiąć by było miło:)? Interesuje mnie jakiś używany wzmacniacz bez ostrej góry do 4000zł.

Czy Roksan Caspian jest faworytem do Audience? a może Cyrus 8vs2? (z wyczytanych starych postów).

To co innego można podpiąć by było miło:)? Interesuje mnie jakiś używany wzmacniacz bez ostrej góry do 4000zł.

Czy Roksan Caspian jest faworytem do Audience? a może Cyrus 8vs2? (z wyczytanych starych postów).

Sprawdź może Caspiana, jest dość ciepły ponoć, sam mam w planach na dniach odsłuchać. Cyrus 8 potrafi być jasny na górze, choć jest też dość przyjemny. Ale do Audience to koniecznie z zasilaczem ( u mnie z F160 nie wyciskał wszystkiego nawet z zasilaczem). Tutaj bardziej doświadczeni koledzy może wspomogą co do Audience; ja słuchałem ich chwilę jakieś 7 lat temu.

U mnie narazie na testach Expo 3010s2 konta Naim 5i-2.

Generalnie Naim bardziej angażuje w słuchanie, świetna barwa i średnica, muzykalność, fajna otwarta góra mimo nie za dużej rozdzielczości. Trochę chropowatości i momentami jest zbyt atakujący i nachalny w graniu. No i oczywiście parę watów za mało do F160 ( nie udało mi się wypożyczyć XS-a, ciekawi minie jak gra w porównaniu do 5i).

Exposure gra natomiast bardziej gładko, przejrzyście, dynamiczniej, z lepszą kontrolą, fajną sprężyną na basie. Co prawda mniej muzykalnie, z gorszą średnicą, mniej otwartą góra - choć tutaj rozdzielczość lepsza. Przestrzeń chyba też na korzyść Naima. Na chwilę obecną chyba został bym przy Expo, ale koniecznie chcę posłuchać Caspiana i XS, może SuperNaita z drugiej ręki. No i został Hegel, ale to już może na sam koniec :)

Piszecie o wzmakach do dynaudio więc i ja dorzucę swoje trzy grosze. Na weekend będę miał możliwość sprawdzenia u siebie wzmacniacza Heed Obelisk Si MK2 razem z moimi X 14 i .. już nie mogę się doczekać jak wypadnie takie połączenie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Piszecie o wzmakach do dynaudio więc i ja dorzucę swoje trzy grosze. Na weekend będę miał możliwość sprawdzenia u siebie wzmacniacza Heed Obelisk Si MK2 razem z moimi X 14 i .. już nie mogę się doczekać jak wypadnie takie połączenie.

Słuchałem tego połączenia.

Bardzo dobra kultura grania, gładki i czytelny przekaz. Trochę mało mocy, przy głośniejszym graniu zaczynało być jaskrawo na górze, ze słabą kontrolą dołu. Ale jeśli lubisz grać nie za głośno to może Ci się bardzo spodobać.

Daj znać. Do spokojnego wieczorowego słuchania Heed może się sprawdzić.

Do Whyduck

dzięki za info. A możesz powiedzieć czy udało się wycisnąć trochę "barw" z x 14, czy udało się trochę "osłodzić" górę? czy nawet Heed nie podołał?

Wiem, że już za ok. 24-48 h sam się przekonam ale wiecie jak jest..., czas jakby stanął w miejscu heh

Edytowane przez Adam 38

Do Whyduck

dzięki za info. A możesz powiedzieć czy udało się wycisnąć trochę "barw" z x 14, czy udało się trochę "osłodzić" górę? czy nawet Heed nie podołał?

Wiem, że już za ok. 24-48 h sam się przekonam ale wiecie jak jest..., czas jakby stanął w miejscu heh

Pod względem barw, gładkości było dużo lepiej niż z NADem 356, ale nie spodziewaj się cudów. Ten kolumny są poprostu neutralne. Mnie nie udało się nawet zbliżyć w tej kwestii do Focusów nawet na lampie. Chcesz barwy to wskocz może w Audience 42? Też walczyłem jak Ty o barwę za wszelką cenę, ale się nie udało. W audio zawsze jest coś za coś, przynajmniej na naszym poziomie cenowym ;)

nie za bardzo to chciałem przeczytać... posłuchamy, zobaczymy... Jak dalej nie będzie to to czego szukam (m in. też skąpo na barwie), to może trzeba będzie faktycznie coś w środku X 14 zmienić... no ale póki co muszę odsłuchać Obeliska.

Edytowane przez Adam 38

Skoro już jesteśmy przy Naimie, czy miał ktoś okazje porównywać Naita 5si z xs2? Moc na papierze niby ta sama, są jakieś różnice w wysterowaniu dynek? 5i-2 nie domaga. Czy xs jest również taki ofensywny w graniu i chropowaty jak niższe modele?

nie za bardzo to chciałem przeczytać... posłuchamy, zobaczymy... Jak dalej nie będzie to to czego szukam (m in. też skąpo na barwie), to może trzeba będzie faktycznie coś w środku X 14 zmienić... no ale póki co muszę odsłuchać Obeliska.

Adam, nie za bardzo chciałem Ci pisać to co chciałbyś usłyszeć, bo to mija się z prawdą :) Posłuchaj, oceń sam, może dla Ciebie będzie to już dostateczny progres pod względem barwy.

Sprawdź może Caspiana, jest dość ciepły ponoć, sam mam w planach na dniach odsłuchać. Cyrus 8 potrafi być jasny na górze, choć jest też dość przyjemny. Ale do Audience to koniecznie z zasilaczem ( u mnie z F160 nie wyciskał wszystkiego nawet z zasilaczem). Tutaj bardziej doświadczeni koledzy może wspomogą co do Audience; ja słuchałem ich chwilę jakieś 7 lat temu.

U mnie narazie na testach Expo 3010s2 konta Naim 5i-2.

Generalnie Naim bardziej angażuje w słuchanie, świetna barwa i średnica, muzykalność, fajna otwarta góra mimo nie za dużej rozdzielczości. Trochę chropowatości i momentami jest zbyt atakujący i nachalny w graniu. No i oczywiście parę watów za mało do F160 ( nie udało mi się wypożyczyć XS-a, ciekawi minie jak gra w porównaniu do 5i).

Exposure gra natomiast bardziej gładko, przejrzyście, dynamiczniej, z lepszą kontrolą, fajną sprężyną na basie. Co prawda mniej muzykalnie, z gorszą średnicą, mniej otwartą góra - choć tutaj rozdzielczość lepsza. Przestrzeń chyba też na korzyść Naima. Na chwilę obecną chyba został bym przy Expo, ale koniecznie chcę posłuchać Caspiana i XS, może SuperNaita z drugiej ręki. No i został Hegel, ale to już może na sam koniec :)

Konkretnie opisane. Czekam jeszcze na opis Caspiana:) Rozumiem, że to będzie wersja M2?

Co do Cyrusa to wiem, że tylko z PSX-R. Jasny na górze to znaczy, że też krzykliwy?

A co z Creek Designy (czy jakoś tak)?

Cyrus 8vs2 fajny wzmacniacz.Kupilem kiedys za 1500 i gral jak zloto.Milej wspominam od caspiana.

Kolego mógłbyś bardziej się rozpisać na temat Cyrusa 8vs2 a Caspianem (która wersja Caspaina)?

Do jakich Dynaudio miałeś je podpięte?

Heco z parametrami bajerują. W teście audio.com.pl pomiary rzeczywiste są inne, także w zakresie skuteczności. Te 18hz to przy bardzo dużym spadku, przy 30 hz wychodzi podobnie jak focusy. Sprawdziłem to przed zakupem bo zależało mi żeby na zejściu basu nie stracić zwłaszcza że oba modele mają 2x20cm woofery tylko Statementy mają większą skrzynię i przekrój bassrefleków które są trzy. Dlategoo też tego basu trochę w nich za dużo i nawet doskonały średniotonowy alnico tego nie nadrabia na czym traci rozdzielczość.

kolega ma te heco spięte heglem h100 i se wmawia że jest dobrze i mocy wystarcza , na takie lochy i h200 będzie mało moim zdaniem salon ma 40-50m2 , wogóle to nie gra dobrze przewalają jakoś tak dziwnie basem nie nadążają niskie ,ogólna taka rozpierduszka dzwiękowa , na cichym to jescze jescze trochę ujdzie , ale to pomyłka jest ogólna

kolega ma te heco spięte heglem h100 i se wmawia że jest dobrze i mocy wystarcza , na takie lochy i h200 będzie mało moim zdaniem salon ma 40-50m2 , wogóle to nie gra dobrze przewalają jakoś tak dziwnie basem nie nadążają niskie ,ogólna taka rozpierduszka dzwiękowa , na cichym to jescze jescze trochę ujdzie , ale to pomyłka jest ogólna

Tak właśnie było u mnie. Salon prawie 40 m2 i przez kilka lat zbyt słaby wzmacniacz , xindak xa-6950 (09) hybryda, który nie potrafił wyciągnąć basów z tych kolumn. Zmieniłem wzmacniacz na mocniejszy i kolumny ożyły ale przy okazji pokazały też swoje ograniczenia, które wyszły na jaw w porównaniu z Focusami 380, czyli słabszą rozdzielczość, kreowanie przestrzeni, gorszą równowagę tonalną itp. ale ogólnie Statementy nie są dwa razy gorsze jakby sugerowała różnica w cenie. Swoje sprzedałem za 7 tys. i uważam, że to okazja pod warunkiem, że dobierze się do nich mocny tranzystor i postawi w pokoju min. 30 mk2.

Czy próbował ktoś z was łączyć Dynaudio z amplitunerem stereo ?

Na przykład pioneer sx-n30 albo yamaha r-n602 ?

Jak taki amplituner wypada w porównaniu do budżetowego wzmacniacza ok 2000zł ?

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Cyrus 8vs2 pod warunkiem ze kolumny nie beda mocno pradozerne bedzie znakomity. Kreuje fajna przestrzen, ma detale, gra dosc analogo , jest ciepelko ale jest jednak bardziej jasno niz ciemno. orownywalem z Caspianem M1NG. Caspian gral ciemniej, mial wiekszy bas.

Cyrus 8vs2 pod warunkiem ze kolumny nie beda mocno pradozerne bedzie znakomity. Kreuje fajna przestrzen, ma detale, gra dosc analogo , jest ciepelko ale jest jednak bardziej jasno niz ciemno. orownywalem z Caspianem M1NG. Caspian gral ciemniej, mial wiekszy bas.

Dziękuję. Zaczynam poszukiwania Cyrusa:)

miałem hybryde jolki brc coś tam, z różnymi dynkami, od najmniejszych 1.1 do 1.4, powiem tak, jest moc, ale daleko do dobrych wzmaków, czyli na początek jak najbardziej ,ale do dynek to nie ten model, innych jolid niestety nie słuchałem.

miałem hybryde jolki brc coś tam, z różnymi dynkami, od najmniejszych 1.1 do 1.4, powiem tak, jest moc, ale daleko do dobrych wzmaków, czyli na początek jak najbardziej ,ale do dynek to nie ten model, innych jolid niestety nie słuchałem.

Dzięki, chyba to chciałem usłyszeć przed snem :)

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.