Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

W jakim towarzystwie testowałeś CA SM6 ?

audience 42 z arcam 9 - budżet. To nie tylko moja opinia w sprawie wokalu. Najważniejsze oczywiście że tego nie słyszysz, choć nawet trudno mi sobie to wyobrazić ile musiałby tchnąć życia w to wzmacniacz by to zmienić.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Do Focusa możesz poszukać czegoś aftermarketowego. Firmowe podstawki (czwórki są imho lepsze niż nowsze szóstki) to nic specjalnego - to samo znajdziesz gdzie indziej, często za mniejsze pieniądze. Jak już podstawki od Dynaudio to raczej Stand 4 (cięższe i imho lepiej wykonane). Stand 6 są lżejsze (rura to amelinum) i wykonanie jest takie sobie.

Przymierzam się w końcu do wymiany podstawek i prosiłbym o sugestie. Myślałem o firmowych Stand 4, ale może jest coś ciekawszego. Zapomniałbym ... kolumny to Focus 160, zależy mi na kolorze srebrnym lub szarym.

Tego rodzaju standy sprawuja sie bardzo dobrze.

post-60224-0-04865100-1454750204_thumb.jpg

Rogoz Audio 1SB100 http://www.rogoz-audio.com/pl/oferta-2/standy/standy-glosnikowe-rogoz-audio-1sb100.html

Swoje kosztują, ale moim zdaniem warte są tej ceny. Dużym plusem jest to, że składając zamówienie można zmodyfikować wymiary obu podstaw i wysokość standu.

Oczywiście to kwestia gustu, ale te standy podobają mi się bardziej niż "czteronożne", takie jak np. pokazane wyżej przez loze64.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Rogoz Audio 1SB100 http://www.rogoz-audio.com/pl/oferta-2/standy/standy-glosnikowe-rogoz-audio-1sb100.html

Swoje kosztują, ale moim zdaniem warte są tej ceny. Dużym plusem jest to, że składając zamówienie można zmodyfikować wymiary obu podstaw i wysokość standu.

Oczywiście to kwestia gustu, ale te standy podobają mi się bardziej niż "czteronożne", takie jak np. pokazane wyżej przez loze64.

Kumpel niedawno nabyl te o ktorych wspominasz-przyznaje,ze bardzo solidnie wykonane.ahoj

Ja próbowałem, E-550 z Contourami, przy czym mam monitory, i takie zestawienie po prostu nie gra.

Mógłbyś rozwinąć odpowiedź na jakim polu zgrzytało... pytam z czystej ciekawości :) ?

audience 42 z arcam 9 - budżet. To nie tylko moja opinia w sprawie wokalu. Najważniejsze oczywiście że tego nie słyszysz, choć nawet trudno mi sobie to wyobrazić ile musiałby tchnąć życia w to wzmacniacz by to zmienić.

Budującym jest to, że po wyborze lepszej klasy źródła powinno być tylko lepiej ;)

wracając do recenzji w prasie. są po to żeby je czytać. a my polacy jesteśmy zaraz podejrzliwi, że spisek, że łapówka, że Bóg wie co. myślę, ze to nie prawda. czyżby wszyscy redaktorzy we wszystkich krajach brali łapówki albo byli skorumpowani? oj my polacy.

z własnego doświadczenia...słuchałem kiedyś audio physic. wychwalane są czy były pod niebiosa. a mi wydawał się , że zwykłe dm3/7 grały lepiej. może jestem głuchy. i nie obrażając nikogo to na pewno te countoury grają fantastycznie. ale nit mi nie powie, że focus 160 gra lepiej niż x38.

Dołączam jako świeży posiadacz DM 2/7 napędzane Rotel RA-971, za źródło pracuje mac mini z DAC Cirrus Logic 4208 na pokładzie. To są moje pierwsze skrzynki po latach używania sprzętu bum cyk cyk więc jestem w okresie wow wow mimo jeszcze nie wygrzania kolumn.

Oj tam, oj tam, kazdy ma swoje uszy i tyle. Moj brat woli magnaty quantum od moich x 14 i ... ok. A w prasie sa reklamy itd.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

wracając do recenzji w prasie. są po to żeby je czytać. a my polacy jesteśmy zaraz podejrzliwi, że spisek, że łapówka, że Bóg wie co. myślę, ze to nie prawda. czyżby wszyscy redaktorzy we wszystkich krajach brali łapówki albo byli skorumpowani? oj my polacy.

z własnego doświadczenia...słuchałem kiedyś audio physic. wychwalane są czy były pod niebiosa. a mi wydawał się , że zwykłe dm3/7 grały lepiej. może jestem głuchy. i nie obrażając nikogo to na pewno te countoury grają fantastycznie. ale nit mi nie powie, że focus 160 gra lepiej niż x38.

A słuchałeś F160 vs. X38 na rzetelnej elektronice, w tych samych warunkach akustycznych czy swoją wypowiedź opierasz o wiedzę nabytą w czasopismach, testach etc.?

Kumpel niedawno nabyl te o ktorych wspominasz-przyznaje,ze bardzo solidnie wykonane.ahoj

Wyroby Pana Janusza są dobrej jakości, od ponad miesiąca mój sprzęt stoi na jego stoliku antywibracyjnym. Jest bardzo dobrze.

Mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Mając do wyboru Contoury, wybrałem jednak Focusy 380, które bardziej mi się spodobały. Klasa grania podobna ale dynamika większa w Focusach, co nievpowinno dziwić biorąc pod uwagę wielkość wooferów oraz trójdrożność. Ale to wszystko kwestia gustu. Contoury na pewno ciekawsze wizualnie.

Najwyższy model obecnych i poprzednich focusów jest bardzo ciekawy chociażby na obecność esotara i wyjątkowo kulturalne stojenie basu.

Wcale mnie nie dziwi, że te modele mogą podobać się bardziej od dwudrożnych contourów s3.4 na tweeterze esotec.

A słuchałeś F160 vs. X38 na rzetelnej elektronice, w tych samych warunkach akustycznych czy swoją wypowiedź opierasz o wiedzę nabytą w czasopismach, testach etc.?

Zależy kto czego szuka, focusy 160 to fajny głośnik do małego pokoju i spokojnej muzyki. Do rocka, głośniejszego grania i większego pomieszczenia x38 je zniszczą:) Czysta fizyka kolumny 3way.

Jakoś te spawy w Rogoz mnie odrzucają...

oczywiście, że słuchałem. w audiostyl w katowicach. exite x38 zniszczyły focusy 160. może do naprawde małego pokoju lepiej by sie nadawały, ale tylko ze względu na wymiar.

a nawet jakbym sie opierał na czasopismach i testach fachowców to oni po przesłuchaniu kilkuset par głośników chyba lepiej znaja się na swoim fachu niż Ty. nie ubliżając Tobie oczywiście.

Whyduck a Ty masz focusy , że taki ich namiętnie bronisz? nie twierdze, że to złe głośniki. po prostu x38 są o dwa nieba lepsze.

oczywiście, że słuchałem. w audiostyl w katowicach. exite x38 zniszczyły focusy 160. może do naprawde małego pokoju lepiej by sie nadawały, ale tylko ze względu na wymiar.

a nawet jakbym sie opierał na czasopismach i testach fachowców to oni po przesłuchaniu kilkuset par głośników chyba lepiej znaja się na swoim fachu niż Ty. nie ubliżając Tobie oczywiście.

Whyduck a Ty masz focusy , że taki ich namiętnie bronisz? nie twierdze, że to złe głośniki. po prostu x38 są o dwa nieba lepsze.

Nie chce sie wtracac ale jaki jest sens porownywac monitor vs trojdrozna podlogowka.ahoj

Mamy najwidoczniej inne gusta w tej kwestii. Co to znaczy, że x38 zniszczyły f160? Ze zagrały większym basem,większą skalą dzwięku i z większym rozmachem? Przecież to logiczne biorąc pod uwagę gabaryty obu konstrukcji. Według mnie każda z tych kolumn wymaga innej elektroniki. O ile x38 grają poprawie z większością przyzwoitych klocków to f160 już nie. Według moich odczuć f160 to ciekawszy dźwięk; bardziej wyrafinowany, barwny, zrównoważony, z urzekającą momentami średnicą, miekkością, kolumna osadzona bardziej w starej szkole grania Dynek. Słuchałem wszystkich modeli Excite (z wyjatkiem x18 i x44) i nie znalazłem powyższych cech w tych głośnikach. Były co prawda szybsze, twardsze na basie z lepiej otwartą górą, ale IMHO bez tego wyrafinowania i barwności, które sprawiają, że słuchanie wciąga jak dobra książka. Osobiście zmieniłem Excite na f160 i jestem bardzo zadowolony, czego i Tobie życzę, bo o to przecież chodzi.

Co do testowania sprzętu przez czasopisma, to miałem okazję poznać kulisy nie jednego testu pewnej znanej gazety; pozostawiam to bez komentarza tak jak i drugą część Twojej wypowiedzi.. zakończmy temat bo widzę, że nie osiągniemy kompromisu.

Doskonale to opisales, uniwersalnosc excite czy o wiele bardziej wciagajace i barwne focusy? Teraz tez wybralbym te duga opcje...No ale jeszcze walcze z doborem wzmocnienia, moze jednak odnajde to cos co maja "stare" dynki, chociaz namiastke..

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

masz racje zakończmy ten spór bo o porozumienie trudno i exite i focus a w szczególności 160 porównywać. można x38 porównać do focus 380. każda pliszka swój ogon chwali.

masz racje zakończmy ten spór bo o porozumienie trudno i exite i focus a w szczególności 160 porównywać. można x38 porównać do focus 380. każda pliszka swój ogon chwali.

Poprostu lubię swoje kolumny i nie zamienił bym ich na x38, nawet gdybym dysponował większym pomieszczeniem. Ale już na S1.4 LE chętnie :) Wolę poprostu starszą szkołę grania. To jak z jedzeniem, jeden woli jabłko, drugi gruszkę :)

Pozdro.

Poprostu lubię swoje kolumny i nie zamienił bym ich na x38, nawet gdybym dysponował większym pomieszczeniem. Ale już na S1.4 LE chętnie :) Wolę poprostu starszą szkołę grania. To jak z jedzeniem, jeden woli jabłko, drugi gruszkę :)

Pozdro.

i vice versa. z focusów tylko 380. a co jest starsze jabłko czy gruszka?

i vice versa. z focusów tylko 380. a co jest starsze jabłko czy gruszka?

Obstawiał bym, że starsze jest jabłko ;)

A tak na luźno bez spinki, co Tobie bardziej podobało się w x38 w stosunku do f160? Ciekawi mnie Twój punkt widzenia. Ja dobrze obie kolumny znam, konfrontowałem nie raz na różnej elektronice. Szczerze mówiąc to fajna kolumna, kapitalne strojenie basrefleksu, z pazurem, holografią. Ale dla mnie za mało barwna, trochę sucha, bez tego klimatu który jest w Focusach.

Focus 380 (którego nie słuchałem) musi być ciekawą kolumną, ze względu na Esotara na górze. Ciekawi mnie jaka jest różnica między tymi tweeterami.

Ciekawa dyskusja. A czy X38 różnią się czymś szczególnym od niższych modeli ? Czy to po prostu "potężniejsza" wersja mniejszych Excite ? Nie widzę nic złego w porównaniu np Focus 160 do X38, trzeba tylko brać poprawkę na bas i skalę dźwięku, która musi być zupełnie różna w tym przypadku. Natomiast jakość dźwięku i jego charakter można zawsze wychwycić niezależnie od wielkości kolumn. Focus gra z pewnością inaczej ale cenowo stoi wyraźnie wyżej w hierarchii, więc to chyba dość odważne stwierdzenie, że X38 wymiata wszystkie Focusy poza najwyższym modelem. Czyżby taka firma jak Dynaudio nie wiedziała co produkuje ? Chyba że tu chodzi właśnie o tą skalę dźwięku i bas ? :)

Najwyższy model obecnych i poprzednich focusów jest bardzo ciekawy chociażby na obecność esotara i wyjątkowo kulturalne stojenie basu.

Wcale mnie nie dziwi, że te modele mogą podobać się bardziej od dwudrożnych contourów s3.4 na tweeterze esotec.

Z całym szacunkiem, ale konstrukcja głośnika to nie tylko tweeter . Czy może się mylę ? ;)

Bardzo ryzykowne stwierdzenie :)

Edytowane przez piecia30

Natomiast jakość dźwięku i jego charakter można zawsze wychwycić niezależnie od wielkości kolumn.

Don, podpisuję się pod tym obydwoma rękami. I na podstawie tego stwierdzenia, moim zdaniem f160 oferują ciekawsze brzmienie.

whyduck twoim zdaniem twoje focusy są lepsze od moich x38. moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. choć nie przecze, że f160 to bardzo dobre monitory. x38 to spójność to krystaliczna czystość góry to bas, który może łupnąć gdy trzeba i jest go tyle ile być powinno. tego z f160 nie dostaniesz. ale już nie będ się spierał z tobą bo zaczyna mnie to męczyć. natomiast x38 nie męczą. są bardzo uniwersalne i do jazzu i do ostrego rocka i do muzyki poważnej. mają kapitalną scenę to głośniki z duszą. grają muzykę tak, że możesz poczuć jakbyś siedział razem z muzykami na scenie a nie przed nią i TYLKO słuchał. także ciesz się ze swoich f160 a ja będę się cieszył ze swoich x38.

a co znaczy wyrafinowany? bo wciągać w muzykę bardziej niż x38 to rzadko która kolumna potrafi.

Jeśli chodzi o podstawki to będę polował jednak na używane srebrne Stand 4.

Jak ktoś ma lub będzie miał na zbyciu proszę o info na priv.

O ile x38 grają poprawie z większością przyzwoitych klocków to f160 już nie.

Z jakim w takim razie wzmacniaczem F160 wg Ciebie zagrają dobrze, a z jakim idealnie?

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.