Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba czytasz mi w myślach............

Na początku jak koledzy zaczęli wybijać mi z głowy KM pomyślałem o HEGEL H160, poczytałem troszkę o nim potem zacząłem się interesować jego wyższym kolegą właśnie H360, sugerując się tym jak koledzy podpowiedzieli że do Dynek x44 potrzeba dużo więcej mocy niż tylko 150W/8Ohm. Potestuję H360 niestety dopiero za 4 - 5 tygodni :-(.

Naim Nac 272 i Nap 250dr zainteresuję się jak wrócę, poszukam w sieci o nim jakiś wieści.Jutro już muszę niestety ruszyć w trasę.Pora popracować i zarobić na nowe wydatki (zabawki dla dorosłego faceta ;-)).

Nie do końca więcej Watow a więcej produ, 90W z końcówki Octave re290 + super Black boks i śmiga aż miło, spokojnie konkurowało z 500 watowym levinsonem

Wszyscy ci podpowiadają to samo(Prawie to samo) CHODZI O WYDAJNOŚĆ PRĄDOWĄ NIE WATY a ty non stop swoje.Rotel ma też waty ale nie ma wystarczającej wydajności prądowej.

prąd prąd prąd

E, akurat tej Integrze nie ma co zarzucić, wydajność prądowa jest na bardzo dobrym poziomie. Te Dynaudio bez problemu napędzi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wszyscy ci podpowiadają to samo(Prawie to samo) CHODZI O WYDAJNOŚĆ PRĄDOWĄ NIE WATY a ty non stop swoje.Rotel ma też waty ale nie ma wystarczającej wydajności prądowej.

prąd prąd prąd

Akurat dla RA 1592 Dynki x44 to bułka z masłem bo to jest wydajny piec i ma świetną kontrole na basie. Seria excite nie jest jakoś trudna do napędzenia. Poczynione zostały modyfikacje woofer-ów tak aby grały ze słabszą i tańszą elektroniką.

Dayens Ampino o mocy 40 W/4ohm napędzał bez problemu nowe excite x18 a z Focus 160 już był kujawiak na basie.

Oczywiście zastosowanie dobrego , mocnego zestawu dzielonego będzie miało sens w dużych pomieszczeniach i przy głośnych odsłuchach.

Często moc nie idzie w parze z jakością.

Edytowane przez Luk77

Często moc nie idzie w parze z jakością.

Na przykład patrz NAD lub Cambridge Audio. Mnóstwo watów na papierze, jednakże z wysterowaniem i kontrolą w zakresie najniższych rejestrów są zawsze spore problemy.

Czy możecie panowie przystępnie wyjaśnić co to znaczy 'wydajność prądowa'? Znacie definicję co to takiego jest? Kiedy wydajność jest dobra, a kiedy zła? Jak to mierzycie?

Parker's Mood

@NIEZNAJOMY cały czas odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo niegrzecznym audiofilem. U mnie masz drugą żółtą kartkę.

W klubach jesteśmy dla siebie uprzejmi i pomocni. Na marginesie, aby wiedzieć trzeba bardzo dużo czytać i jeszcze więcej testować.

A tobie jak widzę, za bardzo się nie chce.

..odnośnie wydajności prądowej...nie wiem jaka jest definicja ani jak to się oblicza

ale tak ogólnie mogę powiedzieć...im więcej energii można doprowadzić do kolumn w krótkim czasie

tym wydajność prądowa jest większa...pewnie niewiele to wyjaśniło dlatego podam przykład

kolega przytargał do mnie wzmacniacz Hegla H300 o ile pamiętam 250W/8 - można powiedzieć mocny

mam duże paczki w małym pokoju i wiem z doświadczenia że u mnie potrzeba dużo prądu aby w pełni

wysterować kolumny i ten wymieniony Hegel przy dość sporych watach nie poradził sobie z nimi

wzmacniacz rozkręcony był na 70 a chwilami nawet na 80% swoich możliwości z marnym skutkiem

wystąpiły typowe objawy nieodpowiedniego wysterowania kolumn....brak dynamiki, słaby bas, płaska scena

tak w skrócie...natomiast ten sam wzmacniacz przy podłączeniu łatwiejszych kolumn już spisywał się dobrze

kolega był na sto procent przekonany że u mnie H300 prądowo sobie poradzi ale okazało sie inaczej

moja lampa ma 90W w klasie A i dosłownie rozniosła Hegla, a wzmacniacz był rozkręcony tylko na 25 - 30% swoich możliwości

E, akurat tej Integrze nie ma co zarzucić, wydajność prądowa jest na bardzo dobrym poziomie. Te Dynaudio bez problemu napędzi.

Rotele są bardzo suche i bezbarwne a do tego bardzo trudne w synergii z kolumnamii,cokolwiek to znaczy to trzeba dużo przerzucić sprzętu by dopasować system.Jak ktoś lubi to niech się bawi....powodzenia.

Szanowny kolego a skad mnie wiedziec ktory sprzet ma dobra wydajnosc pradowa?????

Czy na kazdej imformacji to pisze? A moze ja mam byc duchem swietym i patrzac na sprzet odrazu to wiedziec?

Po to jest forum zebym sie pytal...

..prawda?

Odpowiem ci twoim językiem a zobaczysz jak to wygląda...powiedz mi czy byka boli wacek jak się krowa cieli?Tu już masz czerwoną kartkę.

Rotele są bardzo suche i bezbarwne a do tego bardzo trudne w synergii z kolumnamii,

No nie wiem, na pewno parę suchotników się znajdzie i nie chcę pisać o swoim, bo wiadomo, zawsze będzie najlepszy :-), ale akurat nie dawno dane było mi posłuchać zestawu ProAc Studio 148 oraz Rotel RA-1592 oraz tańszy komplecik A14 i ProAc Studio 118

Powiadasz Rotel suchy i bezbarwny? :-)))))))

Kurcze, miałeś pecha.

@NIEZNAJOMY cały czas odnoszę wrażenie, że jesteś bardzo niegrzecznym audiofilem. U mnie masz drugą żółtą kartkę.

W klubach jesteśmy dla siebie uprzejmi i pomocni. Na marginesie, aby wiedzieć trzeba bardzo dużo czytać i jeszcze więcej testować.

A tobie jak widzę, za bardzo się nie chce.

Taka tam zwyczajna instrumentalność pochodzenia egoistycznego, z roszczeniowością wobec innych zamiast pokory i od czasu do czasu poklepaniem po grzecznych główkach :) Jak na to patrzę to kojarzy mi się obrazek relacji szefa i pracowników ze specjalnym charakterem tego pierwszego. W sumie to nawet ciekawe..

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Rotele są bardzo suche i bezbarwne a do tego bardzo trudne w synergii z kolumnamii,cokolwiek to znaczy to trzeba dużo przerzucić sprzętu by dopasować system.Jak ktoś lubi to niech się bawi....powodzenia.

Słuchałeś wszystkich Roteli ?

Nie ma co powielać gdzieś tam zasłyszanej opinii. Miałem na przełomie kilku lat wiele modeli Rotela , starszych i tych nowszych. Barwa i ich charakter potrafi sie różnić.

Najnowszy RA 1592 to zaprzeczenie suchości i wolał bym łączyć go z żywszymi kolumnami. Z Dyniami Excite wypada znakomicie , to jest świetne połączenie . Z Focusami już grzeczniej .

Następna sprawa to jest szereg rożnych wypadkowych w audio ...akustyka , kable , źródło oraz nasze gusta. Dla jednego jest sucho a dla innego zbyt "muzykalnie" czy muląco.

Rotele ogólnie to dość bezpieczna i uniwersalna elektronika .

Edytowane przez Luk77

..odnośnie wydajności prądowej...nie wiem jaka jest definicja ani jak to się oblicza

ale tak ogólnie mogę powiedzieć..

No i ślicznie wytłumaczyłeś, tylko dalej nie wiadomo o co chodzi. Co to jest wydajność prądowa wzmacniacza? Kto następny?

Parker's Mood

No i ślicznie wytłumaczyłeś, tylko dalej nie wiadomo o co chodzi. Co to jest wydajność prądowa wzmacniacza? Kto następny?

Ponieważ się nie znam to się wypowiem:)

Ja tam patrzę głównie na pojemność łączną kondensatorów, wielkość trafa i ogólnie wagę wzmacniacza, jak ma ponad 20 kg to już jest potencjał:)

Trochę o tej wydajności napisane przez mądre głowy ;)

http://audio.com.pl/vademecum/faq/audio-wspolpraca-zespolow-glosnikowych-ze-wzmacniaczami/18369-co-to-znaczy-trudne-obciazenie-co-to-jest-wzmacniacz-wydajny-pradowo-co-to-znaczy-ze-wzmacniacz-nie-napedzi-kolumn

A tak przy okazji myśle ze jedne z łatwiejszych sposobów w wzmacniaczach to popatrzeć na parametry, pobór mocy np nasz rodzimy Abyssound 1,2kw ;) i jak ja liniowo oddaje przy 8/80 przy 4/160, z każdym spadkiem moc się podwaja, a nie jak czasami można znaleść 8/100 ale przy 4/140w

Ewentualnie najnormalniej zapytac ile amper wzmacniacz może oddać w impulsie i już ;)

prąd prąd prąd

Rotelowi z pewnością nie zabraknie mocy.

Może nie są to jakieś wyrafinowane wzmacniacze ale moc i prąd jest.

Poniżej link z pomiarami.

http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2705-rotel-ra-1592

Co do rotela. Miałem kiedys końcówkę rb1582, to chyba blizniacze z ra1592. Moc duża to fakt, potrafił grac głośno

ale trochę trudniejsza kolumna, 20min ostrego łupania i koncówka gasła. Także z tą wydajnoscia rotela to tak ostrożnie:)

Rotelowi z pewnością nie zabraknie mocy.

Może nie są to jakieś wyrafinowane wzmacniacze ale moc i prąd jest.

Poniżej link z pomiarami.

http://audio.com.pl/testy/stereo/wzmacniacze-stereo/2705-rotel-ra-1592

Pewne jest ze napedzi większoścć kolumn nawet schodzących poniżej 3 ohm.

Pytanie jak określić "wyrafinowane" granie bo z tego co wiem nawet najwięksi "wyczynowcy" takiego nie znaleźli.

Co do rotela. Miałem kiedys końcówkę rb1582, to chyba blizniacze z ra1592. Moc duża to fakt, potrafił grac głośno

ale trochę trudniejsza kolumna, 20min ostrego łupania i koncówka gasła.

Na jakich kolumnach?

rb1582 połaczyłem z bowers chyba cm9 albo cm10. Dzwięk tragedia, tzn z bowersów:)

Połączenie naprawdę słabe. ale tescik zrobiłem. słuchałem też z jakims dynaudio, ale nie pamietam kompletnie jakim, w każdym razie spore podłogówki.

Gdzies juz tu na forum czytałem że "nawet" Nergal słucha na rotel + b&w. Szkoda, bo facet nie wie że robi całkiem niezłą muzykę:))

Prawdę mówiąc nie bardzo chce mi się wierzyć w to jego połaczenie.

Mnie połączenie Rotela i B&W nie za bardzo przypadło do gustu, tak naprawdę pierwszy efekt był efektowny, robiło wrażenie dynamiki i szczegółowości brzmienia. Niestety po około pół godzinie odsłuchu byłem wykończony i zmęczony.

(Rotel RB/RC-06+Rotel RCD-06+ B&W CM5)

Z Dynaudio było już dużo, dużo lepiej. Choć mniej szczegółowo słuchać można było godzinami, i to z wielką przyjemnością.

Gdzies juz tu na forum czytałem że "nawet" Nergal słucha na rotel + b&w. Szkoda, bo facet nie wie że robi całkiem niezłą muzykę:))

Nawet Nergal, no no. Drogi serwacy dla mnie to nie jest żaden autorytet. Żeby tworzyć muzykę trzeba być niestety, ale artystą do których on na pewno się nie zalicza. To są wypociny chorego człowieka. A z niego taki artysta jak z koziej dupy trąbka. Każda płyta to samo wycie, za żadne skarby nie rozróżniłbym żadnego utworu. On pewnie też. To pozer i tyle i to w dodatku mocno rozjechany. Ale wracając do połączenia Rotel +B&W tak jak pisał wyżej sittek. Na krótką metę. Z dyniami Rotel brzmi dobrze, tylko gałę trzeba rozkręcić, żeby poczuć ich prawdziwe możliwości.

Satori, kolego drogi.

Przeczytaj jeszcze raz mój wczesniejszy wpis. Czy naprawdę nie widać w nim ironii do Nergala i jego połaczenia rotela i b&w?

Czy ja napisałem że rotel z bowersem zagrał dobrze?

To konkretnie:

rotel + bowers zagrał źle.

To właśnie inni forumowicze przytoczyli nergala, z czego też się mocno uśmiałem.

Końcówka rb1582 nie jest taka wydajna, na jaką wygląda

pzdr

Jezeli musisz odkrecić gałę żeby poczuc możliwosci dynek, to trzeba zmienić wzmak

bo nie radzi sobie z nimi.

Dlatego rb1582 miałem dość krótko u siebie:)

Niby sobie radzi, ale jakoś tak nie do końca.

Edytowane przez serwacy

Jezeli musisz odkrecić gałę żeby poczuc możliwosci dynek, to trzeba zmienić wzmak

Dokładnie o to chodzi.Ale o co chodzi z tymi Rotelami?Nie ma innych wzmaków do Dyń?

Satori, kolego drogi.

Przeczytaj jeszcze raz mój wczesniejszy wpis. Czy naprawdę nie widać w nim ironii do Nergala i jego połaczenia rotela i b&w?

Czy ja napisałem że rotel z bowersem zagrał dobrze?

Tak tak zauważyłem właśnie cudzysłów :-) mam nadzieję, że Cię nie uraziłem zbyt mocno ;-)

bo nie radzi sobie z nimi.

Poradzi sobie. Ja mam na myśli Dynie z serii Audience 40 i 42+RA-1070 100w. Co prawda jeszcze ich nie kupiłem, ale miałem kiedyś RA-980BX też 100wtówkę+Audience 42 i grało to fajnie, ale na cichych odsłuchach (wieczornych) nie bardzo mi się to widziało. One dostawały kopa przy podgłośnieniu gdzieś koło godziny 10-tej wtedy już dźwięk odrywał się od kolumn. No i chciałbym teraz do nich wrócić właśnie z RA-1070.

Dokładnie o to chodzi.Ale o co chodzi z tymi Rotelami?Nie ma innych wzmaków do Dyń?

A o to chodzi z Rotelami, że jak się siedzi kupę lat w Rotelowskich systemach to później ciężko z tego wyjść. Jak się kupi coś innego to człowiek znowu zaczyna tęsknić no i... wiecie jak to jest znowu powraca :-)

Edytowane przez Satori

A o to chodzi z Rotelami, że jak się siedzi kupę lat w Rotelowskich systemach to później ciężko z tego wyjść. Jak się kupi coś innego to człowiek znowu zaczyna tęsknić no i... wiecie jak to jest znowu powraca :-)

Tak, a jak ma się dynie z rotelem, to wraca się dwa razy szybciej.

Lampki nie są złe, często są ciekawsze, maja więcej mikrodynamiki, ale zawsze pozostaje to ale.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.