Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Z innej beczki Sonus Faber Minima i Minima Vintage -piersze stoja u mnie .Drugie sa reaktywacją pierwszych zrobione co do budowy tak samo . W srodku jedna mała cewka na bas -mid,kondensatorek 4,7 uF i rezystor na wysokich i gra . Bo wiecej tam nie potrzeba .Dobry mini papierowy głośnik CA12RCY (w I CA11RCY) ,zmienił sie tylko kosz glosnika z ogromnym 90mm magnesem +D28/2 Dynaudio . I są wokale ,jest barwa .To dowod na to jak niewiele potrzeba na dobry dźwięk ulotny ,przestrzenny.

Bardzo mądre słowa... od razu widać kto ma doświadczenie w temacie.Minima Vintage - Tanie przetworniki a efekt grania bardzo dobry. W pewnych aspektach bije na głowę uznaną konkurencję. Właśnie dzięki papierowym wooferom niektóre Sonusy mają tak wyjątkowe wokale i muzykalność plus barwa. Dlatego też po kilku odsłuchach wybrałem SF Cremona Auditor M a nie Dynaudio 25 i zdradziłem ten klub;-) Natomiast napędzić te Cremony to nie lada wyzwanie i stąd wielu się do nich zraża. 400 watt to tak akurat;-)

Nie no Dynaudio też bardzo dobrze grało tylko czytając opinie myślałem że Monitor Audio Rx1 zrówna z ziemią a tu dupa.

A czego się spodziewałeś ? To nie jest tak, że nawet największy hi-end od razu zawsze musi pokazać (choć są i takie) nie wiadomo jaką przepaść w stosunku do przyzwoitej klasy sprzętu. Od pewnego poziomu, to są większe lub mniejsze niuanse w jakości tak naprawdę. Oczywiście dla kogoś kto słucha muzyki a nie wsłuchuje się aby wydobyć najmniejsze różnice w sprzęcie.

Większe znaczenie mają inne aspekty niż rozdrabnianie składowych dźwięku na drobne.

Tu np między MA a Dynaudio nie ma jakiejś różnicy klasy, ale z pewnością Dynaudio dla większości będą wyraźnie lepsze, tyle że nie w pierwszych minutach czy może nawet godzinach grania. Tak to tylko stwierdzisz różnice w charakterze brzmienia, a co bardziej pasuje odkrywa się po długich odsłuchach. Nie od dziś wiadomo, że to co gra wyraźniej, ostrzej a nawet ciut głośniej - daje lepsze wrażenie na początku. Dynaudio nie są wyrywne, ostre, grają raczej spokojnie na skrajach pasma. Siła tkwi w mocnym, nasyconym przekazie średnicy, przestrzeni i naturalnej, miłej barwie. Słychać pewną harmonię, nic nie wybija się przed szereg, więc nic tutaj od razu nie ma prawa zrobić efektu "wow". Wszystko jest na wysokim poziomie ale jest też dobrane w odpowiednich proporcjach, aby muzyka leciała płynnie, nie męczyła ale i nie nudziła. Dynaudio to po prostu takie kolumny, że słuchasz muzyki i tak naprawdę nie do końca wiesz dlaczego grają tak fajnie, bo tak rozdrabniając dźwięk na czynniki pierwsze, to owszem - wszystko jest na wysokim poziomie ale na nic szczególnie nie zwracamy uwagi, po postu gra muzyka i jest przyjemnie. To chyba się nazywa muzykalność i tego nie znajdziesz w zbyt wielu kolumnach.

Edytowane przez don111

don111 fajny wpis:D w pełni się z Tobą zgadzam tak właśnie jest jak się słucha muzyki na czymś co tą muzykę potrafi oddać jaknajwierniej najbliżej oryginału,całkowicie bez znaczenia jaka to firma,dynaudio lub co innego.

U Ciebie to przede wszystkim zwrotnica była źle zaprojektowana... porównanie nie fair;)

Źle zaprojektowana zwrotnica swoją drogą.. Bardziej miałem na myśli ukazanie różnic płynących z przejścia na 2.5 drogi (lepsze elementy zwrotki i inny podział to już swoją drogą). Focusy 220 czy 220 II mimo dobrych elementów zwrotnicy nie mają tej dynamiki, motoryki basu i szybkości co moje 2.5 drożne dm-y. Oczywiście Focus 220 to dobra kolumna lecz myślę, że w wersji 2.5 way byłaby jeszcze lepsza ;)

Dynaudio to gówno i koniec w tym temacie

To się nazywa merytoryczna wypowiedź.

... to się ma w głowie.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Porównywalem w sklepie Dynaudio 2/8 z Monitor audio rx1 i nie wiem co widzicie w tych Dynaudio. Może zagrały gorzej niż Monitor Audio bo preferuje trochę spokojniejszą muzykę. Dynaudio to gówno i koniec w tym temacie Jedne i drugie były podłączone do creek evolution 2.

Widocznie stworzyłeś sobie złe warunki odsłuchu i po przyjeździe do miasta i wejściu do pomieszczeń odsłuchowych nieroztropnie nie zsunąłeś ze łba czapki uszatki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dynaudio to gówno i koniec w tym temacie Jedne i drugie były podłączone do creek evolution 2.

trzeba być b. osłuchanym, że by wydać tak wnikliwą i konstruktywną opinię....

Czy Naim 5i-2 to dobry pomysł w połączeniu z DM 2/7? Wiem, że z X12, X16 to dosyć popularne zestawienie, a co z niższą serią?

Powinno to zagrać bardzo fajnie. U mnie od 2009r gra zestaw Nait 5i-2 z Dynaudio Focus 220 i ani myśle cokolwiek zmieniać. Niedawno wymieniłem jedynie CD z 5i-2 na 5x z Flatcap 2x.

Moim zdaniem Naim dobrze pasuje do brzmienia Dynaudio. Oczywiście to rzecz gustu, ale napewno warto sprawdzić.

co sądzicie o połączeniu Naim Nait 5i z Dynaudio 52SE? mam możliwość zakupu tego wzmaka za około 2000pln , czy oprócz przedniego wejścia 5i-2 różni się czymś od 5i?

pzdr

SD

...Naim + Studio16Hertz...

co sądzicie o połączeniu Naim Nait 5i z Dynaudio 52SE? mam możliwość zakupu tego wzmaka za około 2000pln , czy oprócz przedniego wejścia 5i-2 różni się czymś od 5i?

pzdr

SD

Tu jest opis zmian:

http://audio.com.pl/testy/naim-nait-5i:2

Napewno będzie to grało fajnie, do wzmaka Naima koniecznie przetestuj CD Naima. Jak to mówią Naim najlepiej brzmi z Naimem... noo może poza głośnikami Naima które mi jakoś nie pasują ;-)

• Moderatorzy

Tak to wysokotonówka z Audience 82 z 2006 roku.Wkleiłbym zdjęcie ale proszę o podpowiedź jak?

jak chcesz coś napisać to na dole jest miejśce i potwierdzasz ikoną napisz, jak chcesz wkleić obrazek a na prawy przycisk myszy nie działa to obok guzika NAPISZ masz szary WIĘCEJ OPCJI i tam wchodzisz

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

D28/2

post-26758-0-58001000-1366045821_thumb.jpg

Udało mi się wkleić zdjęcie.Dzięki za podpowiedź.

Moje pytanie związane jest z tym ,że chodzi mi po głowie ewentualna wymiana tej wysokotonówki na lepszą i jaka by to miała być.Oczywiście Dynaudio.

Po dłuższych odsłuchach zdecydowałem się jednak zakupić Dynaudio DM 2/7. Gdybym miał pozostać przy swoim wzmacniaczu nad c315 zakupiłbym Bowers&Wilkins 685, które z moim wzmacniaczem robiły największe wrażenie. Słucham dużo rocka progresywnego trochę klasyki czasami pop i myślę że do tego rodzaju muzyki Dynaudio są odpowiednie. Rzeczywiście barwa fajna przestrzeń spora i jeżeli chodzi o dynamikę też wydają się ok, jakbym miał na coś narzekać tylko dźwięk wydaje mi się trochę za ciężki brakuje trochę lekkości i słyszałem że kolumny są mało szczegółowe raczej nie do analitycznego słuchania .Do zakupu przekonał mnie dźwięk i argumenty że kolumny nie są męczące na dłuższą metę na czym mi ogromnie zależy i mam nadzieję że tak będzie. Ogólnie z kolumn jestem zadowolony, ale nie ze zestawienia z moim wzmacniaczem brakuje zdecydowanie przestrzeni i kolumny nie budują już tak sceny, dźwięk jest po prostu wyraźnie gorszy, ale tragedii nie ma. Źródło to asus xonar stx. Podłączałem jeszcze yamahe as-500 i wydaje mi się że już było tak jak powinno być dlatego też będę szukał używanej yamahy ax900. Do tych kolumn polecam właśnie tą elektronikę jeżeli ktoś szuka tańszego wzmacniacza bo ze słabym wzmacniaczem jest naprawdę słabo. Na razie będę stawiał na poprawę szczegółowości przy zachowaniu pozostałych aspektów dźwięku w połączeniu z yamachą. Dlatego prosiłbym o poradę jakie kable zastosować oraz interkonekt aby poprawić szczegółowość?

Witaj,no powiem że twoich kolumn nigdy nie miałem ale wcześniej grając na contour 1.3se potem na focus 160 zawsze miałem wrażenie że dynki lubią bardziej cieplejsza stronę dźwięku.Może spróboj z audiolabem 8200a sam go mam i wytrzymał próbę w niejednym silniejszym rywalem.

Co do kabli niestety dużego doświadczenia nie mam ale wiem że w miarę fajne i przejrzyste są chord Odyssey2 warto spróbować.

Moje pytanie związane jest z tym ,że chodzi mi po głowie ewentualna wymiana tej wysokotonówki na lepszą i jaka by to miała być.Oczywiście Dynaudio.

Wymiana głośnika na inny model = przebudowa kolumny (lepszy źle zestrojony gwizdek może zagrać gorzej).

W drewnianym kościele to i cegła może spaść.

Kto nie próbuje ten nie ma!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wymiana głośnika na inny model = przebudowa kolumny (lepszy źle zestrojony gwizdek może zagrać gorzej).

Dzięki Kyle.Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę.

Liczyłem na to,że ktoś z Forumowiczów,robił taką modyfikację

i podzieli się wrażeniami.Chodzi mi jeszcze po głowie modyfikacja zwrotnicy.

(nie związana ze zmianą kopółki,poprawa komponentów)

Ponieważ brzmienie tych kolumn bardzo mi odpowiada,nawet niewielka poprawa

bardzo by mnie zadowoliła.

Drodzy Koledzy podzielcie się w takim razie doświadczeniem z modyfikacją zwrotnicy(Audience 82)

modyfikacje to nie jest temat popularny na forum. osobiście nie zmienialbym głośników, koszty są duze a efekt niepewny. skoncentruj sie na wymianie dziadostwa w zwrotnicach.

modyfikacje to nie jest temat popularny na forum. osobiście nie zmienialbym głośników, koszty są duze a efekt niepewny. skoncentruj sie na wymianie dziadostwa w zwrotnicach.

Kopułkę D28/2 można ponoć w miarę bezkarnie zamieniać z D260 Dynaudio.

Wspomniał o tym McGyver w temacie poniżej:

http://www.audiostereo.pl/dynaudio-d-28-vs-d-260_25168.html

Sam bym się skusił na taką podmiankę, tylko ciężko dostać D260, że o cenie już nie wspomnę..

Tak zmieniając temat polecam kolegom sprawdzić ustawienie kolumn/standów w pionie. Coś mnie tchnęło ostatnio i za pomocą poziomicy sprawdziłem... Okazało się, że obie kolumny są dość mocno nachylone w stronę słuchacza. Gołym okiem ledwo zauważalne natomiast gdy położyłem na górnej ściance poziomicę, musiałem sporo wykręcić przednie kolce aby kolumny powróciły do prawidłowej pozycji.

Ten prosty zabieg bardzo pozytywnie i zauważalnie wpłynął na brzmienie.

Edytowane przez peter250
  • Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.