Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie ciemniejsza oznacza lekkie wycofanie środka a nie samej góry. W 25se jest dość mocno podkreślony ten zakres i nie każdemu to odpowiada, zwłaszcza jeśli reszta systemu idzie w tym kierunku. Jeśli chodzi o "wysokie i dół" to osiągnięto bardzo wysoki poziom, rzadko spotykany w nowych modelach dynaudio z niższej półki.

Czy z tym ze kolumny robili pasjonaci a nie księgowi to jakiś ogólny trend gdy się sprzedaje coś?:) Niedźwiedź,nie pasuje mi co piszesz,ze 25se muszą mieć ciemniejsza elektronikę a potem ze ludzie zle dobierają bo góry za mało,czyli pewno wybrali ta ciemniejsza.

Nie, gdy sie kupuje to też.

Dlatego w domu mam kilka polskich konstrukcji gdzie nie musiałem płacić za oszczędności na elementach, marketing, dystrybucję, pensję i kochanki prezesa. Do tego kilka magnetofonów.

Jak posłuchasz jak grają te Dynki to będziesz wiedział dlaczego.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

25 to super kolumny, ja miałem na nie chrapkę ale mam średni akustycznie pokój i wolałem łatwiejsze focusy. Pmpcomp wiesz przecież ze nowe dynki są inne ale nie znaczy gorszy wiec z tymi księgowymi to o tyle się zgadzam ze teraz się robi krótkotrwałe sprzętu.

Pal55, Focusy 260 dudniły Ci na 24 m2? Mozna wiedzieć z jaką elektroniką? Pytam bo prywatnie doradziłem znajomemu do podobnego metrażu właśnie F260 (chce koniecznie podłogówki).

Słuchałem X38 - najkrótsze podsumowanie, jakie przekazałem dystrybutorowi brzmiało: to pierwsze podłogówki Dynaudio, z którymi bez problemu mógłbym żyć (uwielbiam monitory tej marki). Żeby było jasne - to nie są ich najlepsze kolumny, w końcu to ich "budżetówka", ale to pierwsze podłogówki, które w moim, 24 metrowym pokoju nie dudniły basem. C2 to zdecydowanie lepsze kolumny, ale co z tego, skoro w moim pokoju, nawet po jego przemeblowaniu, nie potrafiły pokazać swoich możliwości. Fcusy 260 (podobna cena) są, moim zdaniem oczywiście, gorsze w każdym aspekcie. New Excite'y zagrały równym, otwartym dźwiękiem, z szybkim zwartym basem, nasyconą średnicą i otwartą, dźwięczną górą. Innymi słowy - warto się nowymi Excite zainteresować.

podobnie uważam że budżetowe excite są nie doceniane i często pomijane w odsłuchach, osobiście mam x32 aktywne :)

Focal + Naim

Budżetowymi to bym bardziej nazwał serię DM. Choć excite w swojej cenie uważam za wyjątkowe (przetworniki, naturalna okleina i duże lepsze zwrotki niż w DM). Ciekawe jak wypadną takie x38 w porównaniu do focusa 340...

Pal55, Focusy 260 dudniły Ci na 24 m2? Mozna wiedzieć z jaką elektroniką? Pytam bo prywatnie doradziłem znajomemu do podobnego metrażu właśnie F260 (chce koniecznie podłogówki).

Jak wiesz, u mnie grają zwykle z moim zestawem Modwrighta (LS100+KWA100SE), plus z tym, co akurat mam w testach. Nie pamiętam z czym oprócz Modwrightów grały Focusy. Wiele zależy od pokoju i możliwości ustawienia, więc wcale nie jest powiedziane, że u kogoś innego w 24 mkw nie zagrają bardzo dobrze. Wiele osób chwali Focusy i nie ma powodu im nie wierzyć - ja gdybym miał wybierać między Focusami a New Excite nie zastanawiałbym się ani chwili i wybrał te drugie mimo, że to teoretycznie niższa seria.

Chcę powiedzieć że zgadzam się że 25SE dobrze grają z A- klasowymi accuphase , u mnie tylko z A-35, ale w pomieszczeniu 18m jest super.Teraz testuję Lebena CS-660p , to jest dopiero magia i z dynaudio 25 jest bardzo dobrze , trudno wybrać który wzmacniacz jest dla tych kolumn lepszy . Leben to magia średnicy i wokali a accu to lepsza kontrola basu , ale nie jest to takie łatwe , to raczej chodzi o preferencje. I nie zgadzam się z opiniami że dynaudio 25 potrzebują minimum 20m. Moim zdaniem najlepiej grają w pomieszczeniach do 20m , tylko z właściwą elektroniką i odpowiednim ustawieniem. To kolumny które zagrają tak jaki sygnał dostaną , pokażą każdą zmianę w systemie i tu zgadzam się z opiniami że to może być najtańszy element systemu. Myślę tak ponieważ kolejna zmiana mojej elektroniki odkrywa nowe możliwości tych głośników.Miałem okazję posłuchać opinii osób które słuchały 25SE z elektroniką Accuphase za kilkaset tyś zł . Był to oczywiście eksperyment , ale byli zaszokowani ile mogą wytrzymać , były ograniczenia ale nie tak oczywiste jak może to wynikać z ich ceny w stosunku do droższej elektroniki.Myślę ze część osób na forum za bardzo uwierzyło że zakup 25 załatwi wszystko , oczywiście spora część grała z niezłą elektroniką , ale pewnie niepokorna audiofilska dusza szuka ideału i dlatego zaczynają się pozbywać świetnych głośników.Panowie mam czasami wrażenie że różne firmy handlujące tańszą elektroniką aby się sprzedać podszywają się pod forumowicza i jadą po wszystkim co lepsze. Bo jak czytam pewne opinie o porównaniu produktów z różnych przedziałów cenowych i oczywiście na korzyść tych tańszych to jestem załamany. Są czasem wyjątki , ale panowie jak czytam że kolumny za 7tys zagrały lepiej niż głośniki dynaudio 25se to musi byś jakiś grubszy numer i myślę że stoi za tym ; grupa trzymająca władzę;

Leben 660p z s25se....naprawdę bardzo dobre połączenie....aż miło słuchać,Z przedwzmacniaczem Lebena dzwięk bardziej zebrany i

lepsza kontrola na basie. ,,A,, klasowe wzmacniacze dobrze grają z 25 ale dobra mocna lampa może wykrzesać ten czar 25

dlatego chcę przesłuchać Jadisa da88s.

Mnie ciekawi jak wypadłyby S25 z zestawem pre-power Krella (Evo, FPB czy starszymi KSA)... Może ktos gra takim zestawieniem?

Edytowane przez JarlBjorn

Leben 660p z s25se....naprawdę bardzo dobre połączenie....aż miło słuchać,Z przedwzmacniaczem Lebena dzwięk bardziej zebrany i

lepsza kontrola na basie. ,,A,, klasowe wzmacniacze dobrze grają z 25 ale dobra mocna lampa może wykrzesać ten czar 25

dlatego chcę przesłuchać Jadisa da88s.

Ile człowiek by nie wydał to zawsze będzie jakiś kompromis , coś trzeba poświęcić kosztem czegoś , nawet jak na początku wydaje się że jest lepiej to i tak póżniej chce się lepiej.Myślę ze na pewnym poziomie dżwięk jest i tak bardzo dobry i dostraja się go do swojego gustu , Niekoniecznie jest to brzmienie obiektywne i nie zawsze lepsze , najczęściej jest to krok w bok , choć wydaje nam się że idziemy do przodu.Jest to super zabawa i dopóki mnie będzie stać na ulepszanie to zawsze zrobię krok do przodu , a czasem się okaże że był to krok w bok . Pięć lat temu miałem stereo wartości dzisiejszej sieciówki i myślałem po co lepiej , Dzisiaj wiem po co , muzyka to emocje które dzisiaj najbardziej doceniam i przy zmianie na lepsze zawsze biorę to pod uwagę.Dziś wiem na czym polega np, magia muzyki Milesa Davisa.Ważne sa wszystkie parametry dżwięku , rozdzielczośc, równowaga tonalna itp,bo to się składa na całość przekazu.Ale jak wszystko gra jak trzeba to nie potrafię powiedzieć czy była dobra rozdzielczość bo muzyka jest na pierwszym miejscu.Czego wszystkim życzę

Jak wiesz, u mnie grają zwykle z moim zestawem Modwrighta (LS100+KWA100SE), plus z tym, co akurat mam w testach. Nie pamiętam z czym oprócz Modwrightów grały Focusy. Wiele zależy od pokoju i możliwości ustawienia, więc wcale nie jest powiedziane, że u kogoś innego w 24 mkw nie zagrają bardzo dobrze. Wiele osób chwali Focusy i nie ma powodu im nie wierzyć - ja gdybym miał wybierać między Focusami a New Excite nie zastanawiałbym się ani chwili i wybrał te drugie mimo, że to teoretycznie niższa seria.

OK, jasne, dzieki.

PS. Z tego co widzialem na HighFidelity, wkrotce ukaze sie recenzja New Excite.

Mnie ciekawi jak wypadłyby S25 z zestawem pre-power Krella (Evo, FPB czy starszymi KSA)... Może ktos gra takim zestawieniem?

Wypadałyby badzo dobrze, a może i lepiej... Co prawda nie słuchałem ani S25, ani C1 z końcówkami Krella, ale za to znam brzmienie z końcówkami ML: No.335/336, No.33H i No.33. Chyba najlepszy match jaki się może trafić Dynaudio i to zarówno z topowymi w katalogu Master Evidence jak i monitorami S25 i C1. Potężne końcówki mocy z impedancją wyjściową wzmacniacza prawie zero, to jest to, czego te monitory potrzebują.

Parker's Mood

Panowie, dla odmiany podzielę się wrażeniami w kwestii firmowych standów Dynaudio a dokładnie nowego modelu"6". Jako zwolennik szkoły tzw. "ciężkiego standu" z lekką obawą podchodziłem do nowej konstrukcji Dynaudio. 6-tka, w odróżnieniu od 4-ki jest połączeniem dwóch metali - dolny i górny blat są wykonane ze stali (przełożonej gumą) a nogę (teraz pojedynczą) wykonano z aluminium. Stand jest wyraźnie lżejszy od poprzednika, który i tak wagą nie grzeszył.

Tak czy siak 6-tki bardzo dobrze się spisują z C1 Signature, o wiele lepiej niż ciężkie ( u mnie granitowe) podstawy, które bardzo dobrze spisywały się z moimi JMLabami. C1-ki na firmowym standzie grają z większą lekkością i otwartością, bas jest bardziej selektywny i brzmienie jest bardziej precyzyjne. Oczywiście co kolumna to inne wymagania i tak, wspomniane JMLaby znacznie lepiej grają na ciężkiej podstawie, ale do monitorów Dynaudio, ze względu na ich sygnaturę brzmieniową, z całym sumieniem mogę polecić firmowe podstawki, tym bardziej, że majątku nie kosztują.

Ciekawostka dla użytkowników C1 lub Contour 1.4 - do 6-ki mamy dedykowane górne blaty, więc teraz nie przykręca się nóg bezpośrednio do cokołu kolumny (rysując przy tym spód kolumny!).

No to jest postęp - wcześniejszy pomysł z przykręcaniem nogi do spodu kolumny był mocno chybiony - musiałem oklejać krawędź rury, żeby nie porysować kolumny.

Ciekawostka dla użytkowników C1 lub Contour 1.4 - do 6-ki mamy dedykowane górne blaty, więc teraz nie przykręca się nóg bezpośrednio do cokołu kolumny (rysując przy tym spód kolumny!).

To jak się teraz dajmy na to Contoura 1.4 montuje do tego nowego stendu?

>>Jarl

Do 6-ki są, jak pisałem dedykowane płyty z przyklejoną od strony kolumny cienką warstwą antypoślizgowej gumy - to, imho wystarczy żeby kolumna stała na podstawce stabilnie.Dodatkowo w płycie są cztery otwory przez które możemy przykręcić cokół kolumny do płyty za pomocą wkrętów. Nie wiem czy przykręcenie wpływa na brzmienie, nie próbowałem :-) Z pewnością patent z 4-ki z przykręcaniem nóg do kolumny miał zasadniczą wadę gdyż przykręcając rysowaliśmy jednocześnie kolumnę od spodu, no niby tego nie widać na co dzień, ale dyskomfort psychiczny pozostaje ;-)

sprawę standów przerabiałem kiedyś dość intensywnie, z różnymi kolumnami. To jest ważny element toru i warto się pobawić.

moje rozwiązanie jest kosztowne ale nic lepszego do kolumn podstawkowych nie znalazłem.

u mnie 25 stoją na StanArt-8 ale między standy a kolumnę wstawiłem podstawki antywibracyjne Franc Audio...koniec kropka!!

• Moderatorzy

ja bym kolumny przykręcał (z uwagi na większą możliwość upadku kolumn), jedynie dałbym podkładki filcowe lub filc na całość,

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

>>Jarl

Do 6-ki są, jak pisałem dedykowane płyty z przyklejoną od strony kolumny cienką warstwą antypoślizgowej gumy - to, imho wystarczy żeby kolumna stała na podstawce stabilnie.Dodatkowo w płycie są cztery otwory przez które możemy przykręcić cokół kolumny do płyty za pomocą wkrętów. Nie wiem czy przykręcenie wpływa na brzmienie, nie próbowałem :-) Z pewnością patent z 4-ki z przykręcaniem nóg do kolumny miał zasadniczą wadę gdyż przykręcając rysowaliśmy jednocześnie kolumnę od spodu, no niby tego nie widać na co dzień, ale dyskomfort psychiczny pozostaje ;-)

Ja mam Contoura 1.4 przymocowanego bezpośrednio do stenda Dynaudio, bez żadnej podstawki. Na spodzie kolumny są dwa duże otwory, w które wchodzą dwie nóżki stendu, wszystko do siebie pasuje, nic sie nie rysuje.... Całość jest superstabilna, bardzo ciężko jest taka kolumnę wraz ze stendem wywrócić. Dla małego dziecka jest to praktycznie niemożliwe. Dla mnie bezpieczeństwo było najważniejszym kryterium wyboru bo gdy zdecydowałem się na monitory Dynaudio dziecko było małe i po prostu przestraszyłem się, ze przypadkiem zrzuci lub wywróci 52SE i zrobi sobie krzywdę, dlatego szybko powędrowały do kartonu. Wiec jeśli cos tam zmienili, i teraz na powrót do Contoura 1.4 trzeba stosować podstawkę, to bylby to imo krok w tył (lub w bok - z tymi srubami). Lepsze jest często wrogiem dobrego. Chyba ze cos źle zrozumiałem.

>>Jarl

Problemem 4-ki były ślady na spodzie cokołu, do którego przykręca się obie rury. Jak dobrze dokręcisz do rury zostawiają ślady i po odkręceniu są one widoczne. Nie jest to problem kiedy kolumna na czymś stoi bo tego nie widać, ale fakt, że rysujesz nowo zakupione, bądź co bądź drogie kolumny nie jest przyjemny. W 6-tce też można przykręcić kolumnę do podstawy, ino jest to rozwiązane inaczej i chyba jednak lepiej. A jeśli nie potrzebujesz to nie przykręcasz a i tak stoi stabilnie co w przypadku 4-ki nie jest możliwe.

Według mnie, problematyczne w Stand 4 były dziury, żeby sobie kabelek schować... zupełnie nieprzemyślany manewr. Ślady od dokręceń, których przecież nie widać, mają dla mnie znaczenie zupełnie marginalne. Posiadam dwa sety Stand 2 (czarne i srebrne w kolejności do 52SE i C1), które wypełniłem piaskiem zaraz przed montażem. Stoją już tak chyba z osiem lat, zarówno C1 jak i Audience 52SE.

Parker's Mood

>>>Mark

W 6-tce też mamy patent na kabel - tym razem tylna część nogi jest oddzielona od głównej komory (którą można zasypać) i też można poprowadzić tamtędy kabel. Nie wiem dlaczego w Dynaudio się upierają przy tym patencie, chociaż wiecie... nie wszyscy akceptują węża ogrodowego zwisającego z kolumny ;-)

A jak, z twojego doświadczenia wpływa dociążenie fabrycznych podstawek?

Z mojego doświadczenia wpływa bardzo pozytywnie... jednak należy pamiętać, że to jest coś, co w głowie mi się zakodowało osiem lat temu. Od tamtego czasu nie zmianiałem piasku i nie przeprowadzałem więcej prób. Dynaudio Stand 4 chyba nie przewidziało, że można użyć okablowania Transparent Audio z networkami... i kabel będzie gruby, a dziura za ciasna.

Parker's Mood

Niestety z przyczyn... nazwijmy to technicznych, zdjęć zwrotnicy nie ma.

Czyżby gniazdo głośnikowe było przyklejone? Spotkałem się z tym w moich DM-ach i musiałem się mocno nagimnastykować aby je wyjąć.. (zwrotka była na odwrocie).

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.