Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

z tych dwóch to bym wolał 2/7, tweeter ten sam, dół chyba też, kosz blaszany... jak w 52, czy 50tkach, może zwrotnica inna, wolałbym nowszy model jak już leciwe audience wszak to prawie to samo tylko w innym meblu.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

....może ktoś pokusi się o porównanie Contour 20 z S25 ?

Na pierwszy rzut oka(ucha) to różnica jest znaczna-ogniskowanie na plus dla 20,kontrola i zejście basu na plus dla 20,znikanie kolumn to nie znam lepszych monitorów w tej kwestii od 20,góra wzorcowa jak na Esotar2 przystało.S 25 u mnie buchało basem na wszystkie strony mimo mocnej końcówki.Tyle mogę na początku posiadania Contour 20 napisać.

Zobaczymy po 100-200 godzinach jak to się rozwinie i w którym kierunku.

Jeszcze jedno 20-tka buduje scenę zdecydowanie za linią głośników szeroko i głęboko w S 25,3.4,C-2 tego nie zauważyłem,przynajmniej w takim stopniu.

Na pierwszy rzut oka(ucha) to różnica jest znaczna-ogniskowanie na plus dla 20,kontrola i zejście basu na plus dla 20,znikanie kolumn to nie znam lepszych monitorów w tej kwestii od 20,góra wzorcowa jak na Esotar2 przystało.S 25 u mnie buchało basem na wszystkie strony mimo mocnej końcówki.Tyle mogę na początku posiadania Contour 20 napisać.

Zobaczymy po 100-200 godzinach jak to się rozwinie i w którym kierunku.

Jeszcze jedno 20-tka buduje scenę zdecydowanie za linią głośników szeroko i głęboko w S 25,3.4,C-2 tego nie zauważyłem,przynajmniej w takim stopniu.

...pamiętam pierwsze chwile z S25 i te ''znikanie kolumn''

zrobiło to na mnie wrażenie...z tego co napisałeś w 20 jest jeszcze lepiej...do tego ta scena, bas itd

niesamowite chyba muszą być te 20

kolega przymierza się do Accordo, może powinien wcześniej posłuchać 20tek

czekam na dalsze wrażenia ;-)

Edytowane przez Miroslav1

Panie i Panowie, szybkie pytanie. Co się bardziej opłaca, używane Audience 52 z alle, czy nówki sztuki DM 2/7 w podobnej cenie?

Można jeszcze gdzieś kupić nowe DM 2/7 ? Sam się zastanawiam czy nie zamienić x14 na emit albo dm.

Sam się zastanawiam czy nie zamienić x14 na emit albo dm.

Jeśli już to zamień na x18 które zastępują teraz Focus 160 . Dlaczego z excite chcesz wskoczyć w niższe serie ?

Jeśli już to zamień na x18 które zastępują teraz Focus 160 . Dlaczego z excite chcesz wskoczyć w niższe serie ?

x18 słuchałem i bardzo mi się podobały ale...musiałbym dopłacić po sprzedaży x14 drugie tyle, a to na dzień dzisiejszy może się nie udać :-)

2/7 słuchałem swego czasu i bardzo mi się podobały i myślę że dałyby mi coś czego nie mają x14 - troszkę pluszu i ciepła, być może kosztem przejrzystości i bogactwa średnicy ale coś za coś.

Pytanie czy EMIT20 to identyczne granie co 2/7 ? Obawiam się że jednak nie. Nie słuchałem ich bezpośrednio ale niezależne odsłuchy wskazywałyby ze emity nie są aż tak bardzo miękkie i ciepłe jak dmy. Generalnie zaczynam coś kombinować bo już zbyt długo nic nie zmieniałem :-)

x18 słuchałem i bardzo mi się podobały ale...musiałbym dopłacić po sprzedaży x14 drugie tyle, a to na dzień dzisiejszy może się nie udać :-)

Pogadaj z Luk77'kiem lepiej, bo on wymienia sprzęt z prędkością światła, a teraz gra na x18 :) Kupuje nowe i za chwile sprzedaje za połowę ceny. Taki forumowy Święty Mikołaj. Znaczy się teraz... zajączek :)

Edytowane przez ROXI

nie sprzedawaj x14 puki nie kupisz innych, może się okazać że to jednak nie to i siekierka na kijek z dopłatą a potem kijek ze stratą i dopłatą na sikierkę

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

2/7 słuchałem swego czasu i bardzo mi się podobały i myślę że dałyby mi coś czego nie mają x14 - troszkę pluszu i ciepła, być może kosztem przejrzystości i bogactwa średnicy ale coś za coś.

Coś w tym jest; zastąpiłem 2/7 contourami 1.3 mk2, ale 2/7 nie sprzedałem - mam do nich sentyment i szkoda mi się ich pozbywać; może wrzucę je synowi do pokoju zamiast sprzedawać.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Luk77 słuchałeś może x14? Zastanawiają mnie różnice między x14 a x18? To, że rozciągnięcie i masa niskich tonów będzie dużo większa na x18 to oczywista oczywistość ale czy w x18 dalej jest ta lekka słodycz na średnicy jak w x14 i czy poprawili chociaż troszkę rozdzielczość góry na x18 w stosunku do x14? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

nie sprzedawaj x14 puki nie kupisz innych, może się okazać że to jednak nie to i siekierka na kijek z dopłatą a potem kijek ze stratą i dopłatą na sikierkę

Zmiana jest nieunikniona, bo co chwilę łapię się na tym że to jeszcze nie to, że nie do końca jest tak jak powinno. A jak człowieka już złapią takie dylematy to wiadomo że królik znowu zaciera łapki :-)

Luk77 słuchałeś może x14? Zastanawiają mnie różnice między x14 a x18? To, że rozciągnięcie i masa niskich tonów będzie dużo większa na x18 to oczywista oczywistość ale czy w x18 dalej jest ta lekka słodycz na średnicy jak w x14 i czy poprawili chociaż troszkę rozdzielczość góry na x18 w stosunku do x14? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Miałem kiedyś krótki czas już wygrzane X14. Były w pomieszczeniu gdzie kolumny musiały stać blisko tylnej ściany , powiedzmy ok. 30 cm i w tych warunkach dawały nawet radę. O większych monitorach Dynaudio zwłaszcza z wyższych serii do tej kanciapy mogłem wtedy zapomnieć.

O ile bas w x14 bardzo mnie się podobał(szybki ,konturowy) to brakowało mi nieco rozdzielczości . X18 gra w innym pomieszczeniu , to już inne warunki gdzie kolumny odsunięte są ok 80 cm od ściany. Nie mam więc porównania obydwu modeli w tych samych warunkach ale X18 są pod każdym względem lepsze. Bliżej im do Focus 160 i takie zdaje się było założenie. Jest dużee rozciągnięcie na basie , jest rozdzielczość i nieco słodyczy na średnicy aczkolwiek jest już nieco jaśniej w porównaniu do Focus 160.

Edytowane przez Luk77

Dzięki, utwierdziłeś mnie w przekonaniu, żeby brać je w przyszłym tygodniu na odsłuch. Ja mam te "małe kurduple" też 80 cm od tylnej ściany więc będą miały równe szanse, podzielę się na forum wrażeniami i różnicami (poza niskimi bo tu sprawa jest jasna). "Polatałem" trochę po necie i ten niskotonowy z x18 to nie do końca to samo co w focus 160 (jakiś facet z Dynaudio tłumaczył się na forum, że wprowadził ludzi w błąd podając informację, że jest to "żywcem" przeniesiony głośnik z f160, podobno dynaudio modyfikowało go pod ćwierkacza z serii excite).

Edytowane przez Adam 38

A jak człowieka już złapią takie dylematy to wiadomo że królik znowu zaciera łapki :-)

Gdyby tak się człowiekowi udało koncentrować na zaletach a nie wadach, to byłby dużo szczęśliwszy :) Tendencja ta jednak jest zdeterminowana uwarunkowanym stylem poznawczym z jakim jednostka funkcjonuje. Jak handlowiec wyczuje taką słabość, podatność u potencjalnego klienta, to podobnie jak drapieżnik krew możliwej do upolowania ofiary :) Dlatego skuteczna sprzedaż audio, to pokazywanie słabych stron systemu użytkownikowi i spokojne czekanie na to aż "dojrzeje" do zmiany :) Jedyną sensowną obroną wydaje się przeniesienie swojego zmysłu krytycznego na inny obszar np. muzykę :)

Edytowane przez ROXI

Jedyną sensowną obroną wydaje się przeniesienie swojego zmysłu krytycznego na inny obszar np. muzykę :)

Gdybym ostatnio nie topił kasy w płyty CD już dawno bym miał X18 :-)

Łukasz, jak dobrze pamiętam mój ukochany Nautilus na święta ma zwyczaj robić 20% zniżki na swoje klamoty, teraz zbliżają się święta , może znowu dadzą na weekend 20% zjazd z cen, więc może jakieś ratki?

Łukasz, jak dobrze pamiętam mój ukochany Nautilus na święta ma zwyczaj robić 20% zniżki na swoje klamoty, teraz zbliżają się święta , może znowu dadzą na weekend 20% zjazd z cen, więc może jakieś ratki?

Tak, to jest jakiś plan. Wymiana x14 na x18 ma tez inny plus - one są do siebie bardzo podobne i rozmiarowo nie tak bardzo się różnią. Zmiana mogłaby zostać niezauważona przez ośrodek decyzyjny :-)

kolega przymierza się do Accordo, może powinien wcześniej posłuchać 20tek

czekam na dalsze wrażenia ;-)

Oczywiście,że trzeba posłuchać i jeśli jest odpowiedni piecyk to Dynki mogą okazać się lepsze od Accordo.

Można jeszcze gdzieś kupić nowe DM 2/7 ? Sam się zastanawiam czy nie zamienić x14 na emit albo dm.

Ano można, tu jest najtaniej, ale tylko w czarnym kolorze:

http://nautilus2.pl/index.php?route=product/product&product_id=487

Less is More

Ano można, tu jest najtaniej, ale tylko w czarnym kolorze:

http://nautilus2.pl/index.php?route=product/product&product_id=487

To nieaktualne informacje. Pisałem z nimi i jeszcze z dwoma innymi sklepami. DM-y są już niedostępne.

Pogadaj z Luk77'kiem lepiej, bo on wymienia sprzęt z prędkością światła, a teraz gra na x18 :) Kupuje nowe i za chwile sprzedaje za połowę ceny. Taki forumowy Święty Mikołaj. Znaczy się teraz... zajączek :)

Luk77, to kiedy będziesz sprzedawał swoje x18 za połowę ceny? ;)

To nieaktualne informacje. Pisałem z nimi i jeszcze z dwoma innymi sklepami. DM-y są już niedostępne.

A to dranie, na stronie jest napisane, że dostępne. Na ceneo masz jeszcze kilka sklepów z tymi dynkami, ale nigdzie się nie pytałem o dostępność.

Less is More

Tak, to jest jakiś plan. Wymiana x14 na x18 ma tez inny plus - one są do siebie bardzo podobne i rozmiarowo nie tak bardzo się różnią. Zmiana mogłaby zostać niezauważona przez ośrodek decyzyjny :-)

Też tak kombinowałem zmieniając DM3/7 na F260 ale nie dostałem w tym samym kolorze więc wymyśliłem super okazyjną cenę i poszło gładko:)

Ja słuchałem wczoraj dosyć długo Contour 30. Z grubsza mogę się zgodzić z wrażeniami kolegi porównującego 3.4LE z nowymi 30 - nowe są ewidentne łatwiejsze w napędzeniu, grają nieco mniej nasyconą barwą z bardziej zebranym basem (dużo łaskawszym dla wzmacniacza) i mają ewidentne lepszą górę, której już mało brakuje do tej w serii Confidence.

Ta łatwość w napędzeniu to chyba główny atut w stosunku do starszych wyższych Dynek bo takie Accu E-600 nie miało żadnych problemów a z moimi C1 Platinum jest słabo. Nie przekonuje mnie design nowej serii, ale ja jestem wielbicielem tego industrialnego kształtu starszych Contour i serii Confidence. Nowy projekt jest taki mocno masowy i niezbyt oryginalny.

Cyt.: graja nieco mniej nasycona barwa. Kazdy ten elemnt zmian w brzmieniu dynaudio podkresla i chyba nikomu sie ten kierunek zmian w Dynaudio nie bardzo podoba. A to, ze latwiejsze w napedzeniu to chyba dla osob, ktore na nie stac nie wielka roznica na plus, bo stac ich pewnie i na wzmaki, ktore dadza rade kadej kolumnie. Najpierw wycofanie sie z focusa, teraz kierunek na mniejsze wysycenie barwa i jasniejsze, detaliczniejsze brzmienie, chyba nie tym Dynaudio zdobylo serca wiernych fanow. Jak uwazacie? Patrzac po wpisach jednak nie ma chetnych na wymiane starszych wysokich modeli Dynaudio na nowe Dynie.

Najpierw wycofanie sie z focusa, teraz kierunek na mniejsze wysycenie barwa i jasniejsze, detaliczniejsze brzmienie, chyba nie tym Dynaudio zdobylo serca wiernych fanow. Jak uwazacie? Patrzac po wpisach jednak nie ma chetnych na wymiane starszych wysokich modeli Dynaudio na nowe Dynie.

Focus chyba za bardzo deptał po piętach serii Contour a nawet byli zwolennicy Focus nad Contour.

Nowe contour teraz odjechaly cenowo od niższej Excite bo jak wiadomo Focusa już nie ma .

Co do brzmienia nowych serii to wlasnie to rozjasnienie może być wada jak i zaleta . Łatwiejsze sa też w aplikacji .

Audiofile się przyzwyczaja , niektóre nowe serie stana sie znów klasykami w przyszłości . Dynaudio wprowadzi znów nowości a ludzie beda narzekać jak zawsze na nowe , nowsze ;)

to dobry krok o ile zmiany sa nieznaczne. W starszych Dynkach czesto brakowalo otwartosci i detalu.

Było natomiast nasycenie , gęstość a i otwartość też ale przy odpowiedniej elektronice . Bardzo upierdliwy był dobór wzmacniacza .

Ludzie kupowali w "okazji" i podłączali Contour 1.1 czy 1.3 do kiepskiej elektroniki a pózniej bzdury pisali jakie to słabo grające kolumny są .

Lampy odpadały w przedbiegach a tranzystory które to odpowiednio ciągnęły mozna było wymienić w palcach jednej ręki . Pewniakiem był Krell i Rotel. Nie będę się już rozwodził jak kapryśne były stare dynie odnośnie ustawienia czy ogólnie warunków w których miały pracować.

Edytowane przez Luk77

Stare Contour 1.1. były fajne, ale... bez elektrowni nie miały sensu. Owszem, można przyjąć, że mając kasę na drogie Dynki ma się i na odpowiedni wzmacniacz. Nie jest to jednak takie proste bo czasem te "mocne" nie mają zalet tych "słabszych". Jednak trzeba chyba patrzeć na target... nowe Contour'y lepiej wpasują się w różne pomieszczenia i systemy a i projekt plastyczny jest "strawniejszy" dla ogółu (co nie znaczy lepszy oczywiście ;-) ). Tak czy siak to dobre kolumny a zmiany, w ogólnym ujęciu nie są jakieś rewolucyjne i nadal słychać, że to Dynaudio.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.