Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Te kolumny rzeczywiście fajne, ale czy to okazja cenowa jak na takie nieduże podłogówki ? Hmm.  Kupując Contour 3.0 czy Infinity R90 widać za co płacimy :)

Podobnego Morela, tylko mniejszego, mam w monitorach IPL i rzeczywiście gra super, tylko kopułka raczej "ciut" niższej klasy od Esotara (Audax tekstylny), ale bardzo słodki i dźwięczny :)  

39 minut temu, rambo54 napisał:

a co ty w ogóle masz za żródło i wzmacniacz ?

Raczej nic specjalnego.

Wzmacniaczy, końcówek mocy/preampów mam kilka starszych - raczej niska-średnia półka (Nad, Sansui, Pioneer, Yamaha), wydajnościowo ok. I tak sobie żongluję dla zabawy. A źródło ostatnio głównie laptop + DAC m2tech hiface + korekcja dsp z różnymi plug-inami do modelowania dźwięku. 

Nie jest aż tak źle, jakość wystarcza żeby odczuć różnicę między fajnymi głośnikami :) 

A Esotar bardziej obnaża jakość od Esoteca ? Charakter brzmienia ten sam ? W czym dokładniej i o ile % jest lepszy ? :)  Te kolumny które wkleiłeś w sumie jednak rzeczywiście wyglądają bardzo atrakcyjnie cenowo jak na Esotara, skoro małe podstawkowe - staruśkie Dynaudio Craft chodzą za ok 4k a tu prawie nowe duże podłogówki w piano lakierze i w sumie woofer też porządny i pewny.  Tak przy okazji wygooglało mi ciekawostkę - Dynaudio Contour 2.8, pół aktywne z dwoma 20-stkami i z esotarem :) 

A może znacie jeszcze jakieś względnie tanie kolumny z wyróżniającą się pod względem jakości, bogatą, miękką górą bez sybilantów (tylko miękka kopułka lub nie-sterylna wstęga, metal raczej całkowicie odpada) ? Ostatnio odkryłem NHT SuperTwo, pięknie ta góra cyka, odrobinkę mogłaby być bardziej otwarta np w porównaniu do Emit 20 (ale kosztem sybilantów na tle NHT, ogólnie bez porównania lepsze tu NHT). Kiedyś podobała mi się też góra z Roth Oli 50 (chyba jakaś tania chińska wstęga ale bardzo przyjemna), starsze Infinity RS 6001 (z Emit-K) - mega delikatna, zmiękczona, czyściutka góra. Bo te wstęgi z R90 czy Emit-R to raczej nie do końca moja bajka. Jeszcze miło wspominam Primare L20 no i oczywiście Dynaudio Audience 60 - bardzo przyjemne, troszkę brakuje może najwyższej góry i powietrza ale jest mega ciepło i klimatycznie, co ciekawe 70-tki i zwłaszcza 40-stki już znacznie gorzej wspominam. Może trochę inne zwrotnice albo kopułki w różnym stanie były (ferrofluid), stąd takie różnice. Ostatnie ciekawe kolumny to tanie System Fidelity z ceramiczną kopułką, nie pamiętam modelu ale bardzo dźwięcznie to grało, czysto i dynamicznie, ale nie sucho i nie ostro. Jak coś ciekawego znacie to piszcie. I sorry za mały offtop w klubie Dynaudio :)

5 godzin temu, don111 napisał:

wyróżniającą się pod względem jakości, bogatą, miękką górą bez sybilantów

Zerknij na paczki od Jean Marie Reynaud

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

"Szybki strzał

Ostatnie 2 pary Dynaudio Excite X14 za połowę ceny ! Jedna para biała fabrycznie zapakowana i jedna czarna z ekspozycji."

Taki info z FB Nautilusa. Może Komuś się przyda. Nawet nie wiem co to znaczy połowa tutaj.

...co myślicie o Dynaudio Contour s3.4 do Jadisa i88 ( dla kolegi) 
Ja nim kupiłem Harbeth szukając kolumn miałem w domu C2. W salonie mi się podobały bardzo z Cossfirem.
W domu jakoś już z i88 nie do końca.
Taka luźna dygresja:D

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

W dniu 27.04.2020 o 22:38, don111 napisał:

A coś z Esotarem innych marek ? Lub z tekstylnym tweeterem klasy zbliżonej do Esotara ? Jakieś ciekawe modele znacie ?

Merlin VSM Millennium, Jamo Oriel, SF Electa Amator, SF Extrema Egglestonworks Isabel...

Mam u siebie Craffty i zagrają wyśmienicie dopiero wtedy, jak podłączę mocną końcówkę 500W. Owszem, na słabszych też będą grać ale to już nie to samo.

Panowie jaka jest Waszym zdaniem +/- realna wartość Contour 1.3 SE?

Chodzi mi dokładnie o poniższą ofertę:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/dynaudio-contour-1-3-se-und-stand-4-vogelaugenahorn-birds-eye/1369124258-172-18882

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, Tal napisał:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/dynaudio-contour-1-3-se-und-stand-4-vogelaugenahorn-birds-eye/1369124258-172-18882

Mnie zawsze zastanawia czym niektórzy sprzedający Dynki pucują tweetery z kurzu, no ani jednego pyłeczka nie ma na górnej części tweetera, stan jak nowy, tylko co z kartonu wyjęty.

A przecież wiadomo, że nie da się w takim stanie utrzymać Esoteca i kurz zawsze na nim będzie w jakimś tam stopniu osiadał. U nas nawet kupując demo z Nautilusa widać przypruszone kurzem tweetery. 

Sprzedawca, które je sprzedaje zdemontował je najpierw, wyczyścił i znowu złożył i przykręcił do obudowy  czy jak? 

3 minuty temu, Adam 38 napisał:

Mnie zawsze zastanawia czym niektórzy sprzedający Dynki pucują tweetery z kurzu, no ani jednego pyłeczka nie ma na górnej części tweetera, stan jak nowy, tylko co z kartonu wyjęty.

A przecież wiadomo, że nie da się w takim stanie utrzymać Esoteca i kurz zawsze na nim będzie w jakimś tam stopniu osiadał. U nas nawet kupując demo z Nautilusa widać przypruszone kurzem tweetery. 

Sprzedawca, które je sprzedaje zdemontował je najpierw, wyczyścił i znowu złożył i przykręcił do obudowy  czy jak? 

Może właściciel po każdym słuchaniu zakłada te fabryczne plastikowe osłonki na tweeter i w ten sposób zmniejsza ich zakurzenie. 

$_57 (1).jpg

Te Contoury z ogłoszenia są nie grzebane i oryginalne z wyjątkiem śrubek od głośników niskotonowych i emblematu Dynaudio, który pochodzi z nowszych wypustów. Jestem w kontakcie z gościem i jeśli wszystko sprawnie przebiegnie to zagoszczą u mnie za jakiś czas.    

2 godziny temu, Tal napisał:

Te Contoury z ogłoszenia są nie grzebane i oryginalne z wyjątkiem śrubek od głośników niskotonowych i emblematu Dynaudio, który pochodzi z nowszych wypustów. Jestem w kontakcie z gościem i jeśli wszystko sprawnie przebiegnie to zagoszczą u mnie za jakiś czas.    

A co się stało oryginalnym śrubom od mocowania wooferów? Ja bym był bardziej ostrożny w tym konkretnym  przypadku, z jednej strony ktoś wyczyścił bardzo dokładnie tweetery, z drugiej coś się stało z oryginalnymi śrubami.

No ale fakt, monitory bardzo cenione za brzmienie, kto nie ryzykuje ten ... ? Tylko czy to faktycznie będzie progres w stosunku do Twoich Xavianów?  

Edytowane przez Adam 38

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

A co się stało oryginalnym śrubom od mocowania wooferów? Ja bym był bardziej ostrożny w tym konkretnym  przypadku, z jednej strony ktoś wyczyścił bardzo dokładnie tweetery, z drugiej coś się stało z oryginalnymi śrubami.

No ale fakt, monitory bardzo cenione za brzmienie, kto nie ryzykuje ten ... ? Tylko czy to faktycznie będzie progres w stosunku do Twoich Xavianów?  

Masz racje Adamie zwłaszcza, że od kilku godzin Julka dostaje znacznie więcej watów niż zazwyczaj odwdzięczając się odżywczym kremowym balsamem na uszy ?  

Zdecydowanie warto robić przerwy od słuchania i rzeczywiście rozsądniej będzie zainwestować w "biżuterie" lub akustykę, ale przede wszystkim docenić co się ma. Przeskoczyć obecną jakość dla mnie będzie trudno, a przy zakupie w ciemno łatwo o komplikacje.

Pozdrawiam. 

PS. Moje najnowsze odkrycie:

nephele.thumb.jpg.8927cdf2609a49da6d1b0657d87c0273.jpg

Edytowane przez Tal

8 godzin temu, Tal napisał:

To nie wygląda dobrze

$_57 (2).jpg

8 minut temu, rambo54 napisał:

To nie wygląda dobrze

$_57 (2).jpg

Również zwróciłem na to uwagę i Twój wpis tylko pieczętuję moją rezygnację z zakupu tych monitorów.

Jest szansa, że w Klubie pojawi się szczęśliwiec z nowymi Confidence? Ktoś przymierza się do zakupu? 

7 godzin temu, Adam 38 napisał:

Jest szansa, że w Klubie pojawi się szczęśliwiec z nowymi Confidence? Ktoś przymierza się do zakupu? 

Widzisz, gdybyś mieszkał np. w DE, to na Twoim stanowisku pracy pewnie kupiłbyś sobie takie monitorki za jedna wypłatę, włożył zatyczki na bas i słuchał muzyki, a nie biegał jak kot z chorym pęcherzem ? 

41 minut temu, Roxi napisał:

Widzisz, gdybyś mieszkał np. w DE, to na Twoim stanowisku pracy pewnie kupiłbyś sobie takie monitorki za jedna wypłatę, włożył zatyczki na bas i słuchał muzyki, a nie biegał jak kot z chorym pęcherzem ? 

Po cichu liczyłem, że to właśnie Ty jako osoba, która nie odbiega standardem życia od zamożnych osób np. z DE napisze - słuchajcie, dość tych półśrodków i oszukiwania samego siebie, biorę to co najlepsze, zamawiam Confidence 60! ?

Rozczarowałem się.... Chociaż może jeszcze nie wszystko stracone ?

34 minuty temu, Adam 38 napisał:

Po cichu liczyłem

Zamienić musisz te liczenie na modlitwę, to kto wie jakie Pan Bóg ześle nam błogosławieństwa ?

Tylko ciężka praca nam Roxi zostaje jak chcemy w przyszłości  kupić najlepszość ?

Młodzi kulturyści w ramach motywacji oglądają filmy z treningów swoich idoli, Roxi dla nas motywatorem niech będzie to ???

Edytowane przez Adam 38

8 minut temu, Adam 38 napisał:

Tylko ciężka praca nam Roxi zostaje jak chcemy w przyszłości  kupić najlepszość ?

Powiedz to Rydzykowi ?

Na tym poziomie sprzętu, nawet za niewielkie zmiany trzeba słono dopłacić, nawet za samo wykończenie obudowy czasem.

Zawsze Confidece grało jednak lepiej od Contour, ale tańsze serie są bardziej uniwersalne.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.