Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.05.2020 o 23:08, Klecha86 napisał:

Dynki lubią jazz  ?

Pop czy też rock też lubią.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

14 minut temu, Klecha86 napisał:

Coś z tymi C1 jest nie tak, że tyle czasu już wiszą na olxie?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

5 minut temu, lolek126 napisał:

Pop czy też rock też lubią.

rock progresywny, muzyka folkowa,  klasyczna, elektroniczna, new-age .

Teraz, krzysiek napisał:

Coś z tymi C1 jest nie tak, że tyle czasu już wiszą na olxie?

Chyba odstrasza ich uszkodzona obudowa .. Ale w tej cenie to już chyba mało istotny mankament .

...............................

21 godzin temu, Klecha86 napisał:

rock progresywny, muzyka folkowa,  klasyczna, elektroniczna, new-age .

Chyba odstrasza ich uszkodzona obudowa .. Ale w tej cenie to już chyba mało istotny mankament .

Nie mówię NIE ?

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

@horak ja słucham na evoke 20 na 15 m2 od kilku już miesięcy i jestem całkowicie zadowolony z tych kolumn,nie mam im (poza może kształtem bryły ? )zbyt wiele do zarzucenia i nie planuje ich zmieniać, trochę musiałem przyciąć niskie tony ale to kwestia akustyki...myślę że na Twoim metrażu spróbowałbym 30stek, zgaduje że evoki są bardziej uniwersalne i łatwiejsze do wysterowania niż starsze modele np focusy, a to niewątpliwie jest duża zaleta, przynajmniej moim prywatnym zdaniem, posłuchaj wypożycz sam oceń ? jak sądzę ostateczny rezultat będzie zależał od spasowania w reszte systemu jak i Twojego gustu.

Używane focusy czy contury będą zapewne sporo tańsze, ale pewnie potem potrzebna będzie 'nieco' droższa i mocniejsza elektronika ?

Edytowane przez Svawo

To fakt testowałem i Evoke 20 czy 30 zagra poprawnie z piecykiem za 3500 zł. Do Focus czy Contour przydałby się wzmacniacz za 20.000. Tak to wygląda.

Do Focusów to mysle, że na spokojnie za 10-12 tysi kupuje się wzmak  i śmigają jak diabli.. daleko nie szukać MF M6si... Myślę że i z counturami 30 ami da sobie radę.. pytanie czy tylko barwowo komuś podejdzie.. 

A czemu do Emit M10 nie dać piecyka za 10-12kzl, też zagra to lepiej jak z piecem za 4-5kzl. Chyba wszyscy wiedzą, że Dyniaczki się za to odwdzięczą. 

A akurat do Evoke 20 raczej trzeba  dać coś klasowego (test w Audio, potężny dół, który coś musi dobrze kontrolować a i górny środek z tych "trudnych" dla przeciętnych piecyków  i warunków akustycznych). No chyba, że na szybko "przeleciałem" świeżą recenzję z Audio. Jest do ściągnięcia ze strony Nautilusa (dla zainteresowanych). 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ta reguła się sprawdza Dynki nawet te tańsze lubią droższą elektronikę. Już kilkakrotnie tu na forum o tym pisano. Do Emit 10 warto podpiąć droższy wzmacniacz i posłuchać i się zdziwić. Uśmiech ma twarzy gwarantowany.

Czas rozstać się z Contour 20 i Special 40. Ich miejsce zastąpiły Confidence 20.

Nie będę się rozpisywał jak wypadają w porównaniu do Contour 20. Confidence 20 to zupełnie inna półka ich po prostu trzeba posłuchac ?

z tymi wzmacniaczami to nie tak do samego końca jest, słuchałem emity 20 na kilku coraz to lepszych i droższych i jak się okazuje, już przyrostu nie było a zamiana na evoki 20 dała o wiele większy przeskok niż jak gdybym nawet do tych pierwszych zapiął nie wiadomo jakie cudo ? po prostu emity to pierwszy od dołu level i to słychać i czuć, obie kolumny całkiem nieźle grają z naim nait 5si (wg mojego gustu) .....chociaż szczególnie z tymi drugimi już czuć różnicę jak się dorzuci trochę mocy np takiego caspiana.... z tym że najważniejsze jest tutaj spasowanie zestawu i gust słuchającego ? 

W dalszym ciagu nie rozumiem tego zapartego porownywania wielkosci monitorow z wielkoscia pomieszczenia i czy sobie z pomieszczeniem „poradza“ albo „zgina“.

To, czy sobie „poradza“, zalezy od odleglosci sluchacza od glosnikow a nie wielkosci pomieszczenia!

W ponizszym przykladzie te same monitory beda sobie tak samo „radzic“, zarowno w pomieszczeniu 15qm jak i 40qmm. To kwestia ustawienia!

IMG_2949.thumb.png.7054cd13606134a7065b9931fb769fd9.pngIMG_2950.thumb.png.497495977fa8ca7a81a3a77c78ac7488.png

Dzień dobry, Posiadam pokój ok 40m2 otwarty na przedpokój. Krótka ściana, na której będzie stał sprzęt ma 4 m. Kolumny będę w odległości ok 2,7 m od siebie i odsunięte na ok 70 cm od tylnej ściany. Kanapa jest oddalona ok 5,5 m od kolumn więc naprawdę poprawnie chciałbym nagłośnić ok 30 m2. 

Taki setup jest bez sensu.

Posun kanape do przodu, albo glosniki do tylu i zapomnij metry kwadratowe. Decydujace sa wlasciwe proporcje/trojkat rownoboczny.

Te odstepy po bokach sa OK, ale te od tylu powinienes wyprobowac. Moze sie okazac, ze duzo wieksze, beda lepsze. Musisz przesuwac glosniki razem z kanapa, by zachowc mniej wiecej wspomniany trojkat.

Wynik koncowy zalezy od pozycji/rozkladu (specyficznej dla pomieszczenia) a nie od wielkosci glosnikow!

IMG_2952.thumb.png.bb99255518b04de45261bfd2079c2a5e.png

2 godziny temu, xajas napisał:

W dalszym ciagu nie rozumiem tego zapartego porownywania wielkosci monitorow z wielkoscia pomieszczenia i czy sobie z pomieszczeniem „poradza“ albo „zgina“.

Weź z czystej ciekawości wypożycz S40 czy Evoke 20 i wstaw do typowych, mieszkalnych 10-12 m2 i posłuchaj. Napisz czy Ci się podobało. I jak Ci się podobał dość mocno wyeksponowanym średni bas w tych Dynkach w małej kanciapie. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

27 minut temu, Adam 38 napisał:

Weź z czystej ciekawości wypożycz S40 czy Evoke 20 i wstaw do typowych, mieszkalnych 10-12 m2 i posłuchaj. Napisz czy Ci się podobało. I jak Ci się podobał dość mocno wyeksponowanym średni bas w tych Dynkach w małej kanciapie. 

sredni bas to >100Hz

To czestotliwosci w zasiegu nawet malych monitorow.

jesli ten bas jest "wyeksponowany" poprzez pomieszczenie (czyli przez mody pomieszczenia), to dla modow 100Hz to pomieszczenie  musialo by miec odlegloscia scian 1,7m -> to ekstremalnie mala kanciapa ?

Jesli ten bas jest "wyesponowany" poprzez zestaw glosnikowy, to bedzie on wyeksponowany zarowno w malym jak i duzym  pomieszczeniu. 

Wez z czystej ciekawosci wypozycz mikrofon, przemierz  i porownaj zachowanie takich glosnikow w roznych pomieszczeniach ?

Nie zapomnij przytoczyc tutaj wyniki tych pomiarow/porownan, to latwiej bedzie zweryfikowac ta hipoteze malej kanciapy

Edytowane przez xajas
7 godzin temu, Svawo napisał:

z tymi wzmacniaczami to nie tak do samego końca jest, słuchałem emity 20 na kilku coraz to lepszych i droższych i jak się okazuje, już przyrostu nie było a zamiana na evoki 20 dała o wiele większy przeskok niż jak gdybym nawet do tych pierwszych zapiął nie wiadomo jakie cudo ? po prostu emity to pierwszy od dołu level i to słychać i czuć

Podobne spostrzeżenia mam w odniesieniu do DM2/7, podłączałem do wzmacniaczy różnej mocy, aczkolwiek tylko w obrębie jednej firmy (Rotel). Dopiero zmiana na Contour 1.3 mk2 dała istotny wzrost jakości.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

50 minutes ago, Bokun said:

Gratulacje. A znasz może charakter C1 i możesz coś powiedzieć w jakim kierunku poszyły zmiany?

Dziękuję.

Niestety mimo kilku modeli Dynaudio które miałem C1 jakoś nigdy nie trafiły w moje ręce. 

Pozdrawiam 

13 godzin temu, Fud napisał:

Czas rozstać się z Contour 20 i Special 40. Ich miejsce zastąpiły Confidence 20.

Nie będę się rozpisywał jak wypadają w porównaniu do Contour 20. Confidence 20 to zupełnie inna półka ich po prostu trzeba posłuchac ?

Podobnie myślę, jeśli chodzi o countury 30 w kontrze confidency 30 ... trzeba posłuchać.. w jakim kolorze kupiłeś ? 

6 godzin temu, xajas napisał:

To, czy sobie „poradza“, zalezy od odleglosci sluchacza od glosnikow a nie wielkosci pomieszczenia!

W ponizszym przykladzie te same monitory beda sobie tak samo „radzic“, zarowno w pomieszczeniu 15qm jak i 40qmm. To kwestia ustawienia!

IMG_2949.thumb.png.7054cd13606134a7065b9931fb769fd9.pngIMG_2950.thumb.png.497495977fa8ca7a81a3a77c78ac7488.png

Taki setup jest bez sensu.

Posun kanape do przodu, albo glosniki do tylu i zapomnij metry kwadratowe. Decydujace sa wlasciwe proporcje/trojkat rownoboczny.

Te odstepy po bokach sa OK, ale te od tylu powinienes wyprobowac. Moze sie okazac, ze duzo wieksze, beda lepsze. Musisz przesuwac glosniki razem z kanapa, by zachowc mniej wiecej wspomniany trojkat.

Wynik koncowy zalezy od pozycji/rozkladu (specyficznej dla pomieszczenia) a nie od wielkosci glosnikow!

IMG_2952.thumb.png.bb99255518b04de45261bfd2079c2a5e.png

jak zwykle teoretyzujesz, jak postawi fotel na środku pokoju to faktycznie tam niskich tonów może wogóle nie być przynajmniej niektórych czestotliwości, ale nie o to chodzi, trzymanie się tak skrajnie zasad teoretycznych nie patrząc co się dzieje z dźwiękiem w praktyce jest bez sensu ?  

jak zwykle teoretyzujesz, jak postawi fotel na środku pokoju to faktycznie tam niskich tonów może wogóle nie być przynajmniej niektórych czestotliwości, ale nie o to chodzi, trzymanie się tak skrajnie zasad teoretycznych nie patrząc co się dzieje z dźwiękiem w praktyce jest bez sensu   

Nie, to jak zwykle zaproszenie do wyprobowania sensownych ustawien kierujacych sie podstawami akustyki pomieszczenia a nie bzdurnymi kryteriami typu „poradzi sobie“ albo „zgina“ 

Ale jesli jestes innego zdania, mozesz smialo wytlumaczyc co znaczy „poradzi sobie“ albo „zginie“

2 godziny temu, Fud napisał:

Ruby Wood. 

Powiedz jak ten kolor jest w kwestii utrzymania ich w należytej czystości ? Bardzo się palcują, ciężko je doprowadzić do idealnego stanu jak już troszkę się zakurzą ? Dzięki za odpowiedź. 

5 hours ago, lolek126 said:

Powiedz jak ten kolor jest w kwestii utrzymania ich w należytej czystości ? Bardzo się palcują, ciężko je doprowadzić do idealnego stanu jak już troszkę się zakurzą ? Dzięki za odpowiedź. 

Hej.

Jeżeli chodzi o pielęgnację to ja zazwyczaj używam takiej zmiotelki do kurzu na której on zostaje a jeżeli już mam coś zrobić przy głośnikach wtedy używam materiałowych rękawiczek co zapobiega właśnie palcowaniu. Jak zapewne wiesz wykończenie na wysoki połysk ma swoje wady i zalety. Zarówno przy Special 40 jak i Contour 20 nie miałem problemu z utrzymaniem ich w czystości także nie powinno być problemu z seria Confidence. Jeżeli jednak już mamy odciski to wtedy szmatka z mikrofibry odrobina mydła i wody i problem rozwiązany. Trzeba oczywiście pamiętać żeby mikrofibry używać tylko do tego celu a nie do czyszczenia innych elementów. Cokolwiek nieporządanego co dostanie się na szmatkę łatwo może nam zafundować mikroryski na lakierze. 

Pozdrawiam serdecznie. 

7 godzin temu, Fud napisał:

Hej.

Jeżeli chodzi o pielęgnację to ja zazwyczaj używam takiej zmiotelki do kurzu na której on zostaje a jeżeli już mam coś zrobić przy głośnikach wtedy używam materiałowych rękawiczek co zapobiega właśnie palcowaniu. Jak zapewne wiesz wykończenie na wysoki połysk ma swoje wady i zalety. Zarówno przy Special 40 jak i Contour 20 nie miałem problemu z utrzymaniem ich w czystości także nie powinno być problemu z seria Confidence. Jeżeli jednak już mamy odciski to wtedy szmatka z mikrofibry odrobina mydła i wody i problem rozwiązany. Trzeba oczywiście pamiętać żeby mikrofibry używać tylko do tego celu a nie do czyszczenia innych elementów. Cokolwiek nieporządanego co dostanie się na szmatkę łatwo może nam zafundować mikroryski na lakierze. 

Pozdrawiam serdecznie. 

Dokładnie takie wykończenie ma wady jak i zalety, SF dobrze sobie z tym poradził, bo oni jakoś inaczej robią wysoki połysk i dużo mniej się palcuje i prościej jest utrzymać kolumny. Ale Dynki  confidency naprawdę ładne są i bardzo dobrze wykonane, raz na jakiś czas trzeba koło nich polatać ?  i jest git.. Stosowałeś kiedyś jakieś środki do czyszczenia mebli  przy Dynkach, które miałeś ? Sprawdza to się ..? 

15 godzin temu, lolek126 napisał:

Najlepszy sposób na uniknięcie mikrorys to nie dotykać ?. Niektórzy zalecają wyłącznie delikatną bawełnę zwilżoną wodą, bez detergentów, a już na pewno bez środków do czyszczenia mebli

Podatność na zarysowania zależy od twardości i jakości użytego lakieru. Większość współczesnych, tzw. "ekologicznych" lakierów jest... jest jaka jest ?  

Godzinę temu, macktheknife napisał:

Najlepszy sposób na uniknięcie mikrorys to nie dotykać ?. Niektórzy zalecają wyłącznie delikatną bawełnę zwilżoną wodą, bez detergentów, a już na pewno bez środków do czyszczenia mebli

Podatność na zarysowania zależy od twardości i jakości użytego lakieru. Większość współczesnych, tzw. "ekologicznych" lakierów jest... jest jaka jest ?  

Jakość lakieru to jedno, ale i ilość warstw jest ważna.. im więcej to tym lepiej dla użytkownika. 

13 godzin temu, lolek126 napisał:

Stosowałeś kiedyś jakieś środki do czyszczenia mebli  przy Dynkach, które miałeś ? Sprawdza to się ..? 

sprężonym powietrzem zdmuchujesz grubszy kurz, a potem mikrofibrą chyba ruchem okrężnym ? (są chyba nawet jakieś lepszej jakości w sklepach komputerowych typu morele) i wtedy rys się jakoś dużo nie powinno robić, przynajmniej u mnie, ale osobiście wolałbym inne wykończenie jakieś łatwiejsze w utrzymaniu niż np czarny połysk ? 

W dniu 2.06.2020 o 17:18, xajas napisał:

Ale jesli jestes innego zdania, mozesz smialo wytlumaczyc co znaczy „poradzi sobie“ albo „zginie“ emoji6.png

najlepiej się skonsultować z dobrym akustykiem który przedstawi jakieś sensowne rozwiązania bo inaczej czytając to forum, można się kręcić w kółko w nieskończoność. A co do rozmiarów kolumny to osobiście wolałbym nie przesadzać, niskie tony bywają bardzo trudne potem do ogarnięcia ? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.