Skocz do zawartości
IGNORED

Tact / Lyngdorf - KLUB

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, zolt_88 napisał:

Bo zastanawiam sie czy sprawdzi sie cos lepiej niz Tidal. Slyszalem spoko opinie o Apple Music i Amazonie, ale sam nie sprawdzalem poki co.

Troche teraz malo czasu na wieksze zabawy. 

Jeżeli chciałbyś korzystać z ROON-a to jesteś skazany tylko na Tidala, w innym przypadku można używać pozostałych portali z muzyką (jest nawet Youtube Music, gdzie czasami można znaleźć muzykę, której brak na Tidalu), tylko późniejsza zmiana platformy może być kłopotliwa ze względu na trudność w przeniesieniu dodanych do biblioteki albumów lub playlist.

Nie, nie myślałem o Roonie, po prostu dowiedzieć się czy ktoś używa tych platform streamingowych. W Lyngdorfie jest Tidal Connect, więc to ułatwia sprawę. Do Amazona czy Appla trzeba by już zewnętrzne aplikacje na chociażby telefon. Podobnie było przed aktualizacją 1120, kiedy nie było Tidal Connect.

Panowie, a jeszcze pytanie o tym zwrotnicy cyfrowej w Lyngdorfie.
Która lepsza, LR czy BW?
Posiadam SVSa i zastanawiam się, którą lepiej użyć przy zestawianiu go z APC3 i czym się generalnie różnią w Lyngdorfie.

35 minut temu, Polar85 napisał:

@zolt_88 sprawdziłeś już jaka jest różnica R3 vs R3 + SVS?

Nie, nie sprawdziłem. Nie mam już R3.
Wybrałem APC3.

Edytowane przez zolt_88
Godzinę temu, Polar85 napisał:

Przez BubbleUPnP też działa Qobuz. Teraz sprawdziłem- Lyngdorf pokazuje, że odtwarza Hi-Res 96/24.

5 godzin temu, Polar85 napisał:

@maciekplacek na FB znalazłem taki wpis. Nie wiem czy się przyda, ale może... 

image.thumb.png.00e25cdf9c18302c40ed169df6253537.png

Dzięki, muszę to jakoś ogarnąć. W jakim to wątku znalazłeś, możesz podesłać mi na tel adres z FB, 

Edytowane przez maciekplacek
W dniu 20.12.2022 o 08:42, marcin_p napisał:

Co do samego Qobuza, bo z niego korzystam od lat: chodzi o jakość i rodzaj muzyki. Rodzaj: jest sporo klasycznej (akurat ja mało słucham) i jazzowej, mam wrażenie, że więcej niż gdzie indziej. Jakość: mam porównanie Spotify, Tidal i Qobuz. Spotify to po prostu jakoś MP3 i nie ma co dyskutować. Jak ktoś nie słyszy różnicy między Spotify, a Tidalem, to znaczy, że jest głuchy. Natomiast jakość wysoka to właśnie Tidal i Qobuz, aczkolwiek Qobuz jest jakościowo lepszy niż Tidal. Różnica nie jest już duża, ale jednak dla mnie słyszalna. Oczywiście jak puścisz na telefonie, to żadnej nie usłyszysz, ale na normalnym sprzęcie już tak. 

Więc jeśli czasem coś jest tylko na Tidalu, to słucham i nie marudzę, ale jeśli Roon mi pokazuje i Tidal i Qobuz, to zawsze wybieram ten drugi.   

Od wczoraj testuję Qobuza i tak na szybko mam takie spostrzeżenia porównując z Tidal Hifi Plus (odsłuch na słuchawkach)

Album Joni Mitchell - Blue jest w wysokiej jakości w obu serwisach, ale w Qobuz jest w 24/192, a w Tidal 16/44 mimo tego, że jest oznaczony jako Master... Różnica w jakości dzwięku jest słyszalna - np. w utworze Carey gitara z lewej jest przytłumiona na Tidalu, a na Qobuz nie.

Ale np. porównując nowe nagrania - album Dua Lipa - Future Nostalgia. W obu serwisach jest w jakości 24/44 i subiektywnie z Tidala brzmi lepiej. Mam wrażenie, że bas lepiej wybrzmiewa w utworze Pretty Please. Być może to drobne różnice w głośności między serwisami, nie wiem. 

To póki co mała próbka, ale mam przeczucie, że różnice na niekorzyść Tidala są wtedy, gdy jest oszukany Master 16/44. Gdy Master faktycznie jest Masterem i ma 24 bit, wtedy obstawiam, że jakość między serwisami jest porównywalna. Tak czy siak nie podoba mi się, że Tidal stosuje takie praktyki 😕

20 minut temu, Polar85 napisał:

Od wczoraj testuję Qobuza i tak na szybko mam takie spostrzeżenia porównując z Tidal Hifi Plus (odsłuch na słuchawkach)

Album Joni Mitchell - Blue jest w wysokiej jakości w obu serwisach, ale w Qobuz jest w 24/192, a w Tidal 16/44 mimo tego, że jest oznaczony jako Master... Różnica w jakości dzwięku jest słyszalna - np. w utworze Carey gitara z lewej jest przytłumiona na Tidalu, a na Qobuz nie.

Ale np. porównując nowe nagrania - album Dua Lipa - Future Nostalgia. W obu serwisach jest w jakości 24/44 i subiektywnie z Tidala brzmi lepiej. Mam wrażenie, że bas lepiej wybrzmiewa w utworze Pretty Please. Być może to drobne różnice w głośności między serwisami, nie wiem. 

To póki co mała próbka, ale mam przeczucie, że różnice na niekorzyść Tidala są wtedy, gdy jest oszukany Master 16/44. Gdy Master faktycznie jest Masterem i ma 24 bit, wtedy obstawiam, że jakość między serwisami jest porównywalna. Tak czy siak nie podoba mi się, że Tidal stosuje takie praktyki 😕

Jak kupowałem swój streamer, to przeprowadziłem setki takich testów, teraz już mi się nie chce 🙂 

W każdym razie - mówiąc bardzo ogólnie - po pewnym czasie zacząłem odnosić wrażenie, jakby jakość Mastera była wynikiem "napompowania" basu. I to by się zgadzało z tym, co piszesz. W ogóle odczuwałem, że Tidal Master łapie za gardło w utworach nowszych, gdzie często bas brzmi zupełnie inaczej, niż w dawniejszych. 

Przy dłuższych odsłuchach zacząłem odczuwać zmęczenie, ale dlatego że miałem porównanie. Niby w Qobuzie basu było mniej, ale za to muzyki więcej. 

Ale już takich szczegółowych analiz, jak Ty nie robiłem, tzn. nie porównywałem jakości 16 i 24, tylko porównywałem Mastera z Tidala do Qobuza. 

4 minuty temu, marcin_p napisał:

Ale już takich szczegółowych analiz, jak Ty nie robiłem, tzn. nie porównywałem jakości 16 i 24, tylko porównywałem Mastera z Tidala do Qobuza. 

A widzisz, bo bitrate wg mnie jest istotny w tym równaniu. Wygląda, że Tidal czasem oszukuje naklejając łatkę Master.

Jak to jest w przypadku Lyngdorfa czy w przypadku podłączenia do niego streamera za 3k czy 10-20k daje się wyczuć różnice? Pytam bo nie mam z tym doświadczenia.

Edytowane przez maciekplacek

Na podstawie zabaw z malina i jej nakładkami to są mega różnice. 

Inne streamery jakie miałem to Onkyo 6070,CA CXN v2, Cocktail Audio n50 i Cocktail Audio x50. Każdy z nich spięty coaxialem. Różnice były dość duże szczególnie jeśli chodzi o Cocktaila. One grały totalnie inaczej od reszty. 

Całe  szczęście Tidal jest już wbudowany w 3400 i mogę mieć w dupie takie zabawy😃 Szkoda życia

• 2 tygodnie później...

Zdziwił mnie jeden detal w TDAI 1120. Nie jestem jakimś wielkim fanem "audiofilskich bezpieczników", ale odziedziczyłem dosyć ładny Gustarda, parametrami dobrze pasował właśnie do tego wzmacniacza. Więc stwierdziłem, że go sobie wymienię, bo po co ma leżeć. Widziałem już różne metody mocowania bezpieczników, mniej lub bardziej wygodne w obsłudze, czasem są po prostu przy wtyczce, czasem w środku, czasem przykryte jakimś kołpaczkiem, czasem nie, ale prawie zawsze są łatwo wyjmowane, jako część z założenia przeznaczona do łatwej wymiany w razie potrzeby. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się że bezpiecznik w 1120 jest po prostu wlutowany. I to w sposób, który bardzo utrudnia łatwe wylutowanie bez demontażu całej płytki. Zrezygnowałem więc z wymiany pocieszając się, że przynajmniej aktualny bezpiecznik na pewno dobrze kontaktuje. 😁

20230119_162711.jpg

Ja też bo tak jest domyślnie. Byłem ciekaw czy ktoś testował inne ustawienia. Gdzieś na zagramanicznym forum wyczytałem, że włączone ICC psuło komuś dźwięk.

Edytowane przez Polar85
W dniu 20.01.2023 o 16:54, Polar85 napisał:

Jak macie ustawione Enable ICC oraz Subsonic filter w Audio setup?

U mnie Subsonic filter jest wyłączony, bo mam wrażenie, że po jego włączeniu bardzo niski bas się nieco odchudza. W 2170 odcina przy 18Hz, ale prawdopodobnie jak każdy filtr zaczyna swoje działanie już powyżej 20 Hz.

Panowie mam pytanie chce podłączyć Tdai 1120 do tranzystorowej końcowki i jak to zrobić żeby czegoś nie zmechacic?? 🙂 czy ktoś wie czy po takim podłączeniu room perfect będzie funkcjonował?? 

3 godziny temu, majkmen napisał:

Panowie mam pytanie chce podłączyć Tdai 1120 do tranzystorowej końcowki i jak to zrobić żeby czegoś nie zmechacic?? 🙂 czy ktoś wie czy po takim podłączeniu room perfect będzie funkcjonował?? 

image.thumb.png.1ee9261c053e32e12e7028ce10848eee.png

podłączasz do wyjścia niskopoziomowego 3.OUT, RP będzie działał jak sobie przekierujesz całe pasmo na to wyjście

Ostatnio myślałem o sprzedaży całego systemu Lyngdorfa. Miałem pomysł na małą inwestycję. 

Rozmyśliłem się i dzisiaj jak słucham to chyba Lyngdorf się odwdzięcza bo za***rdala jak zły 😃😃

2 minuty temu, szczypior88 napisał:

Ostatnio myślałem o sprzedaży całego systemu Lyngdorfa. Miałem pomysł na małą inwestycję. 

Rozmyśliłem się i dzisiaj jak słucham to chyba Lyngdorf się odwdzięcza bo za***rdala jak zły 😃😃

Ja często robię dłuższe przerwy od słuchania z racji  specyfiki pracy i za każdym razem po powrocie do domu i odpaleniu sprzętu wbija mnie w fotel .

8 godzin temu, Enzo79 napisał:

Ma ktoś 3400 na sprzedaż? Rzucam temat w imieniu kolegi ktòry zastanawia sie nad zakupem. Kupił ostatnio Quady 2912.  Myślicie że zagrały by dobrze x 3400?

Ja wrzuciłem na olx

Ma ktoś 3400 na sprzedaż? Rzucam temat w imieniu kolegi ktòry zastanawia sie nad zakupem. Kupił ostatnio Quady 2912.  Myślicie że zagrały by dobrze x 3400?
Gość od którego kupiłem mojego 3400 grał na Quadach. Chwilę słuchałem i grało to bardzo dobrze. Ale za krótko żeby być pewnym że to dobry wybór.

pozdrawiam
Misza

7 godzin temu, mi_sza napisał:

Gość od którego kupiłem mojego 3400 grał na Quadach. Chwilę słuchałem i grało to bardzo dobrze. Ale za krótko żeby być pewnym że to dobry wybór.

pozdrawiam
Misza

Strasznie wielkie te Quady 🤨

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.