Skocz do zawartości
IGNORED

Tact / Lyngdorf - KLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Są takie dziwaki na świecie, którym frajdę sprawia zdejmowanie folii, oglądanie poligrafii, czynie tekstów na papierze, wąchanie książeczki, podchodzenie do urządzenia, otwieranie szufladki, zmiana płyty na inną, szperanie w szufladzie ... na prawdę - nie zmyślam 😉

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

A tak poza tym, po napisaniu posta, że sprzedaję CD-2 zrobiło mi się trochę smutno, bo to oznacza koniec przygody z Lyngdorfem. 

Miałem SDA-2400 i CD-2 właśnie. 

Był to przyjemny czas 🙂

Wiem co czujesz. Ja też jestem bez sprzętu aktualnie w ogóle. 

Moj cały zestaw pogrywa aktualnie w UK. Od kilku ładnych lat upalałem Lyngdorfy, różne modele. Sytuacja zmusiła do sprzedaży. 

11 minut temu, szczypior88 napisał:

Wiem co czujesz. Ja też jestem bez sprzętu aktualnie w ogóle. 

Moj cały zestaw pogrywa aktualnie w UK. Od kilku ładnych lat upalałem Lyngdorfy, różne modele. Sytuacja zmusiła do sprzedaży. 

Akurat ja wymieniłem na co innego, ale Lyngdorfa zawsze będę wspominał z sympatią.

30 minut temu, szczypior88 napisał:

W co wszedłeś? 

Jeśli chodzi o bazę, to jest to nasz rodzimy LAR (Linear Audio Research), system dzielony.

Pre jest lampowe, końcówka tranzystorowa. 

Budowa zbalansowana, dual mono, itepe. 

Fantastyczny sprzęt. Jeszcze oficjalnie nie ma go w sprzedaży, ale lada moment się pojawi. Ja mam od początku listopada, pierwszy raz usłyszałem w lipcu i wsiąkłem. 

Ja wrócę w połowie przyszłego roku do audio jak zdrowie, czas i pieniądz pozwoli z nastawieniem na ponowny romans z lampą. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno nie będę już tyle kasy inwestować w audio więc pewne kompromisy na pewno będą, ale jak siebie znam to i tak skończę na Lyngdorfie😃 Po prostu szybki temat do przepracowania i wrócę jak ten syn marnotrawny 😂

W dniu 13.12.2023 o 22:10, marcin_p napisał:

Ja mam trzy źródła: gramofon, CD i streaming/pliki. 

Ja akurat tego potrzebuję. Czasem dana muzyka jest dostępna tylko w jednym z tych źródeł.

Ale nie tylko w tym rzecz. 

Czasem jest tak, że chcę coś szybko zapodać - i puszczam Qobuza w pięć sekund. 

Ale czasem chcę sobie usiąść i celebrować - to puszczam winyl. A u mnie zanim winyl poleci na talerz, to jest jeszcze myty. Mam obecnie ok. 500 płyt i część z nich to są niesamowite smaczki. Np. wczoraj puszczałem 60-letnią płytę sprowadzoną z Japonii w wersji genialnie nagranej, o wyglądzie jak nowa - emocje są niesamowite jak to trzymasz w ręce.

Ale lubię też siedzieć z tabletem i streamingować. 

A niektóre rzeczy mam na płytach CD i nie chce mi się ich zgrywać. Lubię sobie wyciągnąć okładkę, przejrzeć, itp. 

Roon daje mi taką namiastkę okładki (teksty, informacje o artystach, itp.). 

Poza tym na przykład moja żona nigdy nie puści niczego z żadnego tabletu ani kompa. Nie mówię, że mam CD dla niej, bo mam też dla siebie, ale gdybym nawet sam nie słuchał CD / analogu, to i tak by stał. 

A mam wśród znajomych wybitnych producentów i inżynierów sprzętu, którzy mają tylko pliki. I niektórzy słuchali u mnie wielokrotnie toru analogowego, który był dla nich ciekawostką.

Także co człowiek, to potrzeby 😉 

Pozdrowienia muzyczne. 

To nie jest tak, że się wczoraj urodziłem i nie znam niczego innego niż pliki 🙂 Mam u siebie (w piwnicy) jakieś półtora metra czarnych płyt i też był kiedyś ceremoniał czyszczenia aksamitną ściereczką, stabilizowania obrotów, przekładania płyty po dwudziestu minutach, no i nie było skakania po utworach. CD to dla mnie trochę za małe książeczki i płyty siedzą zamknięte w kartonowych pudłach.

Następnie było odtwarzanie z komputera przez MC JRiver - tylko własne pliki i komputerowy, skomplikowany wygląd.

Teraz jest ROON i tu jest pewne podobieństwo do płyt z okładkami i odkrywa się mnóstwo muzyki mieszając fizyczne pliki z dysku z tymi które docierają po światłowodzie z dalekiego świata.

17 godzin temu, marcin_p napisał:

Jeśli chodzi o bazę, to jest to nasz rodzimy LAR (Linear Audio Research), system dzielony.

Pre jest lampowe, końcówka tranzystorowa. 

Budowa zbalansowana, dual mono, itepe. 

Fantastyczny sprzęt. Jeszcze oficjalnie nie ma go w sprzedaży, ale lada moment się pojawi. Ja mam od początku listopada, pierwszy raz usłyszałem w lipcu i wsiąkłem. 

Jak wygląda ten Linear Audio Research, wstawisz jakąś fotkę?

2 godziny temu, maciekplacek napisał:

Jak wygląda ten Linear Audio Research, wstawisz jakąś fotkę?

Proszę bardzo. Z tym, że srebrne gałki były wstawione na moją prośbę, w sprzedaży będą czarne. No i oryginalne nóżki są nieco inne. 

ce8b8aac-9440-4de1-bcfa-4cb11024528c.jpg

ef60407e-0ed5-4e54-86cb-b94b86c80850.jpg

Edytowane przez marcin_p
19 minut temu, marcin_p napisał:

Proszę bardzo. Z tym, że srebrne gałki były wstawione na moją prośbę, w sprzedaży będą czarne. No i oryginalne nóżki są nieco inne. 

ce8b8aac-9440-4de1-bcfa-4cb11024528c.jpg

ef60407e-0ed5-4e54-86cb-b94b86c80850.jpg

Wygląda spoko, lepiej to gra od 3400?

Teraz, marcin_p napisał:

Nie wiem, nigdy nie słuchałem 3400 😉

Ok nie wiem czemu skojarzyłem że sprzedałeś 3400.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą 3400 ale im dłużej się zastanawiam to nie widzę nic ciekawego na co mógłbym go zmienić.

57 minut temu, maciekplacek napisał:

Ok nie wiem czemu skojarzyłem że sprzedałeś 3400.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą 3400 ale im dłużej się zastanawiam to nie widzę nic ciekawego na co mógłbym go zmienić.

Nie, ja sprzedaję CD-2. 

Napisałem o tym tutaj i zaczęła się dyskusja, która doprowadziła nas tutaj 🙂

A czemu zastanawiasz się nad zmianą 3400? Typowa audiofilia nerwosa, czy jakiś inny powód? 

21 godzin temu, marcin_p napisał:

Nie, ja sprzedaję CD-2. 

Napisałem o tym tutaj i zaczęła się dyskusja, która doprowadziła nas tutaj 🙂

A czemu zastanawiasz się nad zmianą 3400? Typowa audiofilia nerwosa, czy jakiś inny powód? 

Problemy wieku średniego 🙂

• 4 tygodnie później...

Serwus.

Czy ktoś mógłby mi w dwóch zdaniach napisać czym różniły się wersje Millenium mk1 od mk2? Jak je odróżnić wizualnie? W jednym z ogłoszeń jest oznaczony na naklejce z tyłu jako M1, skąd wiadomo, która to wersja?

• 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy później...
  • 4 tygodnie później...

Witajcie, 

czy miał ktoś okazję porównywać starsze modele wzmacniaczy SDAI 2175 z TDAI 2200? 
Chodzi mi głównie o walory dźwiękowe, doczytałem, że dostosują podobną mocą. 

W dniu 19.11.2024 o 22:57, Whyduck napisał:

Witajcie, 

czy miał ktoś okazję porównywać starsze modele wzmacniaczy SDAI 2175 z TDAI 2200? 
Chodzi mi głównie o walory dźwiękowe, doczytałem, że dostosują podobną mocą. 

2175 na wskroś poprawny, trochę brakuje emocji. Tdai 2200 dużo bardziej przejrzysty i przestrzenny. Jeden i drugi neutralny jak drut choć, 2175 sprawia wrażenie ciut cieplejszego z racji wygaszonej góry na samych najwyższych kHz. Sporo zmienia zabawa z czułościa wejścia

• 1 miesiąc później...

Witam 

Planuje podłączyć suba do mojego zestawu tj 3400,2400 i kolumny w bi-ambingu. Kabelkowo to myślę ,że ogarnę  🙂  lewy i prawy kanał w subie do lewego i prawego w analogowego w 3400 . Problem zaczyna się w ustawieniach gdyż  ustawienia suba i bi ampingu dotyczą tego samego okienka czyli "line out / sub speakers "

Może, toś coś poradzi 

Dziękuję 

• 2 miesiące później...

Cześć,

Mam dwa pytania: 1. Czy Lyngdorf TDAI 2200 jest usterkowy? Bo jest parę filmików na yt pokazujących ten model z uszkodzoną płytą główną. 2. Czy kalibrowanie tego modelu za pomocą mikrofonu to istotna funkcjonalność czy tylko nieistotny gadżet, za który nie warto dopłacać?

1. Znam człowieka, który korzysta z 2200 od co najmniej 10 lat, żadnych problemów z awaryjnością.

2. Jako kalibracja masz na myśli RoomPerfect jak rozumiem? Jeżeli zastanawiasz się czy to jest nieistotny gadżet to w takim razie po co w ogóle rozważać wzmacniacz którego najważniejsza cecha to korekcja akustyki? A czy jest to nieistotny gadżet to polecam przetestować we własnych warunkach, zazwyczaj nie ma już odwrotu 🙂

@MCHammer2022 Tutaj znajdziesz wszystko: https://lyngdorf.steinwaylyngdorf.com/produkty-wycofane/?lang=pl

Ostatnio nawet ściągałem soft i wgrywałem voicingi do 2200 więc wszystko śmiga 😄

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.