Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Są po prostu tandetne najgorszego sortu jaki mieli .....widzicie sprawa jest taka..Wyspa Japonia nie ma bogactw naturalnych oni na serio wszystko kupują na zewnątrz i przetwarzają u siebie! Kwarc dla nich to droga rzecz..wiec sobie zeszli z kosztów......1000 000 sztuk cd x 10 jenów=10 000 000 jenów..a kwarc tylko po 2 jeny to tylko 2 000000 proste:)

Od modelu DCD460 do dcds1 kwarc jest dokładnie ten sam:)

Erno. Bezpieczniki patrz klub sansui znawca tematu Krzysztof o nicku Pygar...dobry człowiek to Ci doradzi pomoże.Za dobry na dzisiejsze podłe czasy.

Zegar MKII 16,9344Mhz zupełnie ale to zupełnie ci starczy!

Tu stronka producenta:

http://www.mrelektronik.pl/zegary.html

Są po prostu tandetne najgorszego sortu jaki mieli .....widzicie sprawa jest taka..Wyspa Japonia nie ma bogactw naturalnych oni na serio wszystko kupują na zewnątrz i przetwarzają u siebie! Kwarc dla nich to droga rzecz..wiec sobie zeszli z kosztów......1000 000 sztuk cd x 10 jenów=10 000 000 jenów..a kwarc tylko po 2 jeny to tylko 2 000000 proste:)

Od modelu DCD460 do dcds1 kwarc jest dokładnie ten sam:)

Dobrze że na elektrolitach nie oszczędzali .

Znam dwie osoby spoza forum które bardzo mi " lepsze " bezpieczniki polecają .

Kiedyś sam sprawdzę .

Co to za bezpieczniki ???

Piotrek w obec tego jak sobie japończycy poradzili z pozostałymi elementami np. Kondensatorami alfa skoro u nich tak krucho z surowcami ?

Co to za bezpieczniki ???

Firmy Synergistic Research i chyba chodziło o model QUANTUM SR20

Musiał bym poszukać . Jest wątek o bezpiecznikach i tam jest o nich sporo .

Znajomy wsadził 5 sztuk do Krella S300i i bardzo sobie chwalił . W swoim S300i nie zdążyłem ich wstawić .

Nie jestem zwolennikiem lampizacji w CD .

Lampy to dla mnie proszenie się o problemy . Po co jak można to samo zrobić na półprzewodnikach .

Jeśli tacka ma listwę z ząbkami to może ona przeskoczyła względem koła zębatego i dlatego się nie domyka. Najlepiej rozebrać i sprawdzić od środka.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Właśnie tak propo starszych denonów z mechaniką na KSS151A.. tam jest ta gruba mocna kieszeń z odlewu abs ..z bandą sprężynek, zapadek, zębatek klapek etc..jak koledzy wiecie trochę tych denonów ponaprawiałem..to się podzielę uwagami.

Mechanizmy mają już dobrze po 20-24 lata bo były to lata 88-92..paski z dobrej klasy gumy niestety sparciały i trzeba je z zasady wymieniać..nie ma gotowców więc najlepiej coś spasować od magnetowidów czy innych koromyseł.

Druga sprawa smarowidła które denon zastosował do całości kieszeni czy prowadnic..niestety najczęściej jest powycierany, powysychał lub zwyczajnie się utlenił, zjełczał etc....ja to robię tak..rozbieram delikwenta w absolutnie drobny mak...rozłożony zajmuje dosłownie cały stół 120x70cm!

Wytrzeć do sucha wszelkie części ze starych smarów! Najlepsze papierowe ręczniczki. Potem duża miska 60cm..nalać wody około 80st C..gorącej nalać dwie łyżki stołowe ludwika....pędzel z miękkiego włosia...i dokładnie umyć wszystko, ale to wszystko..opłukać bieżącą wodą..osuszyć ręczniczkami..poczekać z godzinkę aż resztki wody odparują...złożyć całość nasmarować smarem silikonowym ALE bez przesady rozsądnie z czuciem!!!!

Nowe paski dać i można pro forma zasilić zasilaczem 4V/0,2A silnik wjazdu /wyjazdu kieszeni aby sprawdzić czy ładnie i płynnie pracuje...jak jest ok to wmontować do cd powycierać ściereczką "palce" aby było estetycznie..i następne 10 lat z głowy...no chyba ze niedostepny laser sie wywróci..wtedy będzie tylko "roślinka dawcą"

Piotrek dziś zainstalowałem zegareczek. Na początku pomyślałem sobie , że będą niewielkie, znikome różnice następnie po Twoich opisach pomyślałem że całość konstrukcji w szczególności wyjście analogowe jest dość mocno rozbudowane i na dobrych komponentach więc może coś z tego będzie w miarę dobrego . Wynik końcowy jest taki ,że różnice są OGROMNE !!! Nie sądziłem ,że zegar aż tyle poprawi - separacja , prędkość , klarowność naprawdę wiele uległo poprawie . Sądziłem że montaż będzie trudny lecz absolutnie bez problemu sobie poradziłem w pracy kładę dmuchawą komponenty 0,2 mm do masy i to potrafi zwiać a w tym przypadku na dwa peny i było ok. Teraz grzeję radiatory przy Metallice :-) Czy mogę coś jeszcze poprawić w swoim systemie , proponujesz coś ciekawego ?

Bardzo Ci dziękuję za pomoc Piotrek i polecam wszystkim ten zabieg choć nie wiem jak to się sprawdzi na innych odtwarzaczach i systemach.

Nie ma sprawy:)

Zabieg się sprawdza w większości Denonów od modelu DCD 400 aż po dzisiejsze DCD-2000AE!!!Równiez serdecznie polecam ..tylko trzeba wiedzieć jaki jest oryginalnie kwarc bo bywały na serio różne i 8 i 11 i 16,9344 i nawet 22 czy 27 i 33MHz w którymś cd z przetwornikiem Delta/sigma...fora zagranicznę są pełne wpisów więc nie ma sensu wyszczególniać..jedno pewne dobrej klasy zegar czyni cuda..owszem w tańszym modelu mniejsze ..w droższym modelu większe:)

Np w modelu typu DCD xxx nie ma sensu inwestować w jakiś turbo wypaśny zegar ultra 1ppm wystarczy nawet prosty cloczek na dobrym kwarcu plus zwykła bramka 74hcu04...po prostu nie róbmy przerostu formy nad treścią!

W DCD720AE jest zegar 16,9344MHz gdyby kogoś to interesowało .

Jestem pozytywnie zaskoczony tym odtwarzaczem . Jak na nowy player za 1300zł gra to przyzwoicie . Dynamiczny , nie gubi detali i konturów .Całość jednak za wyraźną mgiełką . Na wyjściu ma wstawione Elny Silmic II . Widać 4 sztuki . Pewnie zrobili bipolara z dwóch i jak znam te kondy to one w dużej mierze odpowiadają za tą mgiełkę .

Negatywnie oceniam w tym odtwarzaczu wyświetlacz . Pali się jak w 30 letnim trupie . Pisałem do Denona i tak ma być :/

Szkoda , bo całościowo jest ładny .

Aha - przez pendrajwa gra okropnie !

Natomiast dla mnie totalnym zaskoczeniem jest PMA2020AE . Wstrzymywałem się z opinią o nim zanim go dobrze nie poznam . I tak po przewaleniu kilku uznanych wzmacniaczy w okolicach dychy zostaję z Denonem :) .

Szkoda że gałka od głośności nie jest odlewana i ma za wysoką czułość . Na godzinie 11 z Kefami R900 przy dobrym łupnięciu na basie mało mi drzwi z futryną nie wyrwie .

Pilot od góry ładny aluminiowy ale plastikowy spód odstaje jakością . Dziwne też że przełączanie wejść pilotem jest impulsowo a nie ma dedykowanych przycisków które są znowu w pilocie od DCD720AE.

Made in Japan - w każdym calu . Nic nie szumi , nie burczy trafo jak w większości dzisiejszych klamotów . Perfekcja wykonania na zewnątrz i w środku .

Gorąco polecam ten wzmacniacz a że można go kupić nowego z gwarancją za 7500zł to powinien się znaleźć na liście kandydatów w okolicach dychy .

Szkoda że 1520AE nie jest zrobiony w tej samej koncepcji ( krótka ścieżka sygnału , bez masy złączek itd )

Erno bo ja wiem często o tym ostatnio myślałem..głównie w temacie wzmacniacza..wiem,że są modele sansui które bardzo ładnie zgrywają się z CD Denona ba robili nawet złote...co pasowało by bardzo mojej małżonce...bo pokój nie wygląda jak zakład naprawy rtv jak mawia Basia.

Inna sprawa, że też lubię po prostu tą firmę ...i sygnaturę dźwięku jej klocków Hi-Fi ...są mocne na basie, konturowe i dla niektórych nieco za szczegółowe.....zresztą wiem, że klocki denona mają również swoich zajadłych przeciwników..

Ja uważam, że nowe klocki Denona są nieco moim zdaniem o jakieś 20% przedrożone co mnie wkurza, ale jak pisze Muda niekiedy warto bo wykonanie vel konkurencja jest extra. ..szkoda tylko, że właśnie są porażki typu plajstik w pilocie czy niedopracowana gałka głośności...Albo ścierwne kabelki sieciowe dyndające w seriach S1 i S10 a także w klockach z 4 cyframi w nazwie....to była ich porażka..tyle,że konkurencja nie odstawała...sansui czy sony es tez miała dyndałki i niekiedy inne wtopki..

Z drugiej strony miałem cudeńka Accu E308 i E 213...miały sieciówki, solidne zaciski głośnikowe, czarującą dogrzaną średnicę której nie słyszałem, a obiecali w recenzji....i piloty tak plajstikowe ,że o rany....no a na koniec moim skromnym zdaniem PMA-2000AE rozjeżdżał je całkiem spoko....pomijam, że obecny mój dziadziuś PMA-790 rozjeżdża je masakrycznie całkiem spoko...ba nawet PMA-700V dziadunio z 1987roku również dawał objawy sporej miazgi...pomijam, że był to najszybszy wzmacniacz jaki w życiu miałem..ten stary, brudny i ciągnięty do kosza na śmieci przez bogate holenderskie dziecko po asfalcie,klocek miał przyspieszenie jak śmiercionośny ścigacz Yamahy dający tyle dobrego dla naszej transplantologii.

Słuchanie muzyki syntechowej wprawiało mnie wręcz w szczere zdumienie...nawet nasze poczciwe Kombi z kochanym Łosowskim za klawiaturą czyniło wielkie słodkie miłe życie:)

O fotki na necie znalazłem..nie było tam rikenów, silmiców,laptów, krótkich ścieżek..i wzmacniacze operacyjne w środku zaledwie 4558

post-798-0-32011300-1402603714_thumb.jpg

post-798-0-94126300-1402603728_thumb.jpg

Ja uważam, że nowe klocki Denona są nieco moim zdaniem o jakieś 20% przedrożone co mnie wkurza

Moim zdaniem i tak i nie .

Patrząc na DCD 720AE kto daje tak ładną obudowę w tej cenie ?

W środku też markowe elementy .

PMA2020AE nawet w cenie 10 000zł w stosunku do konkurencji wypada i tak bardzo dobrze .

Miałem kilka wzmacniaczy w tej i nieco wyższej cenie i nawet samo ich zewnętrzne wykonanie to w większości przypadków było żartem . Denona jeżeli chodzi o stosunek jakość i brzmienie vs cena przebił Xindak A600P . Ale to znowu końcówka . Pięknie zrobiona ale zapomnieli o choćby softstarcie zasilania . Trafo 1300W + 4 małe , do tego 350 000uF filtracji.

Przy jego załączaniu zabezpieczenie B10 mało mi ze skrzynki nie wyskoczyło ;)

B16 czasem też wywalało ...

Ile przeżyją kondensatory od takich strzałów ?

Wracając do PMA2020AE . Skoro da się go kupić nówkę z gwarancją za 7400zł ( tyle dałem ale musiałem prawie cały kraj przejechać ) to jest to bardzo dobra cena .

szkoda tylko, że właśnie są porażki typu plajstik w pilocie czy niedopracowana gałka głośności

Ale tak już się teraz robi.

Krell S300i miał pięknie zrobionego pilota ale sam wzmacniacz był wykonany i spasowany TRAGICZNIE .

Nie wspomnę że bez sygnału szumiał gorzej niż mój deck bez dolby a trafo tak burczało że w nocy nie szło po cichu słuchać muzyki .

Czasy klocków tak zbudowanych jak na przełomie lat 80/90 dawno się skończyły a Denon czy Marantz , no może i Yamaha jest dzisiejszą namiastką tego .

Zanim kupiłem PMA2020AE przetrzepałem sieć , popytałem i przeanalizowałem jego konstrukcje . Sam zbudowałem kilka wzmacniaczy od podstaw ( nawet trafa się nawijało samemu ) , masę przerobiłem i jeszcze więcej miałem - słuchałem .

Tu są podstawy tego co lubię . Trafa EI a nie tanie i badziewne toroidy , Krótka ścieżka sygnału , odseparowane końcówki . Wielokomorowa obudowa , porządne elementy bierne i nawet wygłuszane matami blachy . Inżynieria na najwyższym poziomie . Brzmienie też świetne . Najlepszy bas jaki słyszałem , szybki , przejrzysty i dynamiczny wzmacniacz .

Wierzę i ufam w japońską solidność , niezawodność i trwałość .

Podoba mi się też to że bez sygnału po czasie sam się wyłącza .

Czego chcieć więcej ?

No może diody w gałce głośności :)

Szkoda też że pomiędzy DCD720AE a 1520AE nic nie ma i albo 1300 albo 5000zł.

Dziwna polityka firmy .

Edytowane przez muda44

Dołączam do klubu z moim Denonem POA 3000. Odkąd go mam zaledwie kilka osób nie zauważyło go głównie ze względu na świetnie podświetlone wskaźniki wysterowania i ogólnie wielkość.

Swoją drogą szukam jakiegoś dobrze grającego odtwarzacza do pre którym będzie najprawdopodobniej PRA 2000.

póki co jako pre używam Nada c317 a CD to Pioneer S703 oraz nad 540.

Paskudy.

Edytowane przez Tomek_Iran

Widzę że kolega muda lubi wygode automat wyłączania bez sygnału , pilocik itp. To fajna sprawa ułatwia życie. W moim S1 zrezygnowali z pilota i wszelkich udogodnień lecz postawili na prostote , gdy przełączam selektor wejś to tak jak bym obsługiwał mechaniczną maszynę takie dźwięki przekaźników dochodzą z wewnątrz pilota nie ma , ale za to jest ogromny potencjometr alpsa w wewnątrz a gałki oczywiście w całości odlew jak i cała reszta konstrukcji (odlewana rama) 0 kompromisów tego się nie znajdzie u innych producentów co zastosowali inżynierowie Denona . Jakość wykonania i pomysł , najlepsze komponenty , prostota wykończenia zarazem ponadczasowość a do tego wyrafinowany dźwięk.

Apetyt rośnie w miare jedzenia i kto wie jak sie dalej wszystko poukłada i jak bozia da to może kiedyś w przyszłości uda się dosiąść dzielony odtwarzacz S1 i i dzielony pre S1 a i może do teko ogromne końcówki S1 . Kto wie co przynieśie przyszłość a może nowe pomysły się pojawią w mojej głowie

Następny mój krok to inwestycja w bezpieczniki do ampa sądze ,że pomoże troche, poprzedni właściciel zainwestował w kabel zasilający jest prze gruby prawie jak rura do kaloryfera a w środku wiele izolowanych żył , nie byle co , daje do myślenia dla przeciętnej osoby.

No a teraz delikatna muzyczka do spania...

Negatywnie oceniam w tym odtwarzaczu wyświetlacz . Pali się jak w 30 letnim trupie . Pisałem do Denona i tak ma być :/

Szkoda , bo całościowo jest ładny .

Aha - przez pendrajwa gra okropnie !

a to mnie kolega zaskakuje: wyświetlacz jak najbardziej wyraźny bez okularów widzę z 2 metrów co się dzieje :-) na początku był dość niewyraźny ale przycisk dimmer (3 poziomy jasności) na pilocie i brzytwa ;-)

co do usb też się nie zgadzam, wydałem parę złotych więcej na san disc ( pamięc flash, fakt szlak mnie trafia że katalogi sortuje nie według nazwy??) i porównywałem mp3 320 z cd, niewielka różnica.. być może moja yamaha nie uwypukla różnic ale parę osób słuchało i ok..

Szkoda też że pomiędzy DCD720AE a 1520AE nic nie ma i albo 1300 albo 5000zł.

Dziwna polityka firmy .

mnie irytuje ta sytuacja w przypadku wzmacniaczy PMA 720 a PMA1520, yamaha w przedziale 1000 - 5000 tyś. ma 5 modeli a denon 3 i funduje "przepaść" w przedziale cenonwym 1200 a 5000 tyś

Miałem kiedyś PMA-700V isądzę , że jest to w miarę dobre granie a kilka stówek (dobra opcja za tą kasę) , lecz po nim miałem Sansui chyba model au-x501 czy coś takiego niewiele droższy i moim zdaniem sansuj o wiele lepiej wypadł niestety. Co do szybkości polecam z tego z czym miałem do czynienia to końcówki POA -4400 są strasznie szybkie co negatywnie wpływa na miękkość i głębokość basu.

No nie było mnie kilka dni a tu Koledzy nastukali w klawisze Ostro.

Fakt popieram DZIWNA POLITYKA że pomiędzy PMA720AE a 1520AE a 2020AE nic nie ma pośredniego..jakiś fajny odpowiednik PMA1055 by się przydał...mam sam dużo maili "co kupić w cenie"... i niekiedy trudno pomóc!

Co do Wykonania PMA2000AE/2010/2020....zgadzam się w dzisiejszych czasach tak wykonana konkurencja to po 30kzł

A słuchał już ktoś DCD-2020AE???? jak to cudo gra?

A słuchał już ktoś DCD-2020AE???? jak to cudo gra?

W każdym teście jaki czytałem ostro go zjechali . 10 koła to jest dzisiaj na źródło dużo kasy .

Szkoda , gdyby był tak wyjątkowy jak wzmak to bym zaraz poszedł butelki sprzedać ... ;)

mam sam dużo maili "co kupić w cenie"... i niekiedy trudno pomóc!

Myślę że warto pobawić się z modem DCD 720AE . 1300zł + parę stów do przeżycia i myślę że by namieszał w konkurencji ;)

a to mnie kolega zaskakuje: wyświetlacz jak najbardziej wyraźny bez okularów widzę z 2 metrów co się dzieje :-) na początku był dość niewyraźny ale przycisk dimmer (3 poziomy jasności) na pilocie i brzytwa ;-)

Do wyświetlacza choćby takiego PD 9700 Pioneera to startu nie ma .

co do usb też się nie zgadzam

Dla mnie gra dużo gorzej

Erno chłopie ja Cię Proszę!-tylko w S1 to kondensatorkami się nie baw!- łapki swędzą:)??.....jak masz ochotę na eksperymenty to zaopatrz się w niższy model dcd-3000 i tam jak najbardziej będzie szerokie pole do popisu dużo wolnych pustych miejsc:-)

W S1 jak coś jeszcze jest "biedne" to mostek prostowniczy koło Elny Silmic 3300/50V w sekcji zasilania serwo/digital...wymiana tego mostka na 4 diody BYV27/200 daje pozytywny rezultat, lekko ociepla dźwięk..ale poprawia się nasycenie..inna sprawa, że mostek który jest tam fabrycznie jest żyłowany do granic możliwości co łatwo stwierdzić gdy dotyka się go w czasie odtwarzania muzyki...nagrzewa się bardzo mocno.

Zgadłeś Piotrek , po zainstalowaniu zegara narobiłem sobie trochę ochoty na lekką modyfikację lecz wszystko z głową i same przemyślane pomysły , oparte na doświadczaniach. Dziękuję za pomysł, w przyszłym tygodniu opiszę wrażenia .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.