Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że moja lampucera cały czas jest w fazie budowy mam pytanie odnoście konwersji I/U. W tej chwili służą do tego 4 rezystory, z dwóch z nich pobierany jest sygnał. Jak dużą poprawę(?) brzmienia uzyskam po zastosowaniu traf monacora? Uruchomił ktoś projekt Hawksforda, jest lepiej niż na trafach? Chciałbym już mieć za sobą konwersję i nie wiem na co się zdecydować. Zaznaczam że nie jestem "złotouchy", nie słyszę rodzaju wtyczek RCA ani przewodów zasilających i nie wiem czy warto tracić czas i pieniądze jeśli różnica nie będzie "miażdżąca" a jedynie "na granicy percepcji/autosugestii".

Ostatnio miałem pożyczoną lampucere maxi. Jako transport użyłem Marantz CD63 MkII (stary rok produkcji 1994). Wyjście z lampucery podpiołem pod CD, analogowe z Marantza pod TAPE. Ślepe testy nie wykazały żadnej róznicy dźwięku, osoby które słuchały nie wiedziały kiedy przełączam, nie było tego w ogóle slychać ani jako "pyknięcie" ani w poziomie dzwięku. Czy z tą lampucerą jest coś nie tak, czy ten odtwarzacz jest na tyle dobry by jej dorównać? Wzmacniacz Jolida 202, kolumny podłogowe na głośnikach Audax.

Panowie co sądzicie o tej aukcji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo może to ktoś z was:) Wątku całego nie śledzę ale zastanawiam się nad wymianą mojego MF V-DAC2 na coś innego i czy taka Lampucera to dobry krok?

Ukryta Zawartość

Panowie co sądzicie o tej aukcji?

Ukryta Zawartość

Albo może to ktoś z was:) Wątku całego nie śledzę ale zastanawiam się nad wymianą mojego MF V-DAC2 na coś innego i czy taka Lampucera to dobry krok?

najpierw to najlepiej posłuchać jeśli jest taka możliwość, bo konkluzje mogą być podobne do moich w poście wyżej

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Podłączał ktoś cd denona typu DCD-685 lub podobny do lampucery? Mam problem polegający na tym że w czasie pauzy naprzemiennie włącza i wyłącza mi się przekaźnik MUTE. Przy przełączaniu utworów jest to samo, póki na wyświetlaczu nie pojawi się 00:00 czyli póki odtwarzacz nie znajdzie początku utworu. Nie mam innego CD z wyjściem cyfrowym by to sprawdzić.

Niestety dalej mam problem ze swoja lampucerą, po włączeniu szumi/trzeszczy i po około 1-2 minut zaczyna być ok i co raz lepiej grać. Nie występuję to jeśli docisnę/wygnę delikatnie płytkę. Myślałem że to może układ CS ale po po poprawieniu lutów dalej to samo. Jest ktoś z Warszawy bądź okolic kto byłby mi w stanie pomóc jak bym podjechał :)

Edytowane przez maciek06
  • 1 miesiąc później...

Witam! Posiadam lampucere maxi. Zrobiłem lampizację, usunąłem część analogową, bezpośrednio do wyjść -L i +L podłączyłem kondensator 0,47uF a potem do wyjść RCA + rezystory do masy 470k. Część lampowa jest w osobnej obudowie. Lampizacja opiera się na 5C3S (prostownik), ECL82 (stabilizator), 6SN7 WK-WA. Gdy COAXIAL jest podłączony słychać w cykaczach lekki pisk, jeśli odłączę kabel, pisk ustępuje. Słychać go dopiero po przyłożeniu ucha do głośnika. Czy ktoś miał podobny problem?

Widzę, że nie rozumiesz (lekki pisk po przyłożeniu ucha do głośnika) i to nie jest wina przedwzmacniacza ani wzmacniacza lampowego. O pomiarach to mi nie musisz przypominać :) I proszę konkrety a nie takie pisanie bez sensu, aby tylko bić licznik postów w górę.

Ok, konkrety, pokaż co masz na wyjściu analogu podpiętego do DACa bez sygnału (odbiornik zsynchronizowany z S/PDIF, ale nie gra muzyka) to będziemy mogli porozmawiać o przyczynie powstawania pisku.

Bez muzyki pisk jest. Jutro wezmę oscyloskop i zobaczę gdzie to sieje. Pewnie cyfrówka...

DAC używam do mojej satelitki. Gdy gra radio i włączę funkcję na dekoderze MUTE pisk jest. Natomiast gdy wybiorę kanał, który np. mam zakodowany to wtedy jest cisza w głośnikach.

Edytowane przez MariuszElektronik

Pewnie mamy do czynienia z "dzwonieniem" na wysokich częstotliwościach. Czyli wzbudzanie, może daj większego grid stopera na siatce lampy.

---

"to nie jest wina przedwzmacniacza ani wzmacniacza lampowego". Jeśli byłoby to wzbudzenie, to pisk byłby nie do zniesienia. I pewnie zobaczyłbym to na oscyloskopie. DAC oryginalny nie miał problemów, tylko to się pojawiło po usunięciu części analogowej w DAC.

Podłączyłem CD YAMAHA i problem rozwiązany. Wina jest w samym dekoderze satelitarnym. Pewnie zasilacz impulsowy niemiłosiernie sieje do DAC. Pozostaje poprawić filtrację. Dzięki za odpowiedzi!

• 2 tygodnie później...

Witam.

Potrzebuję porady ludzi którzy są bardziej obeznani w temacie niż ja.

Otóż posiadam DAC Beresforda 7510 wersja S2+.

Zastanawiam się czy go nie wymienić np na taką lampucerę:

Ukryta Zawartość

Problem w tym że ja się kompletnie nie znam na lampucerach i nie wiem ile ona jest warta, czy jest poprawnie zrobiona itp.

Dlatego przyszedłem z tymi pytaniami do Was. Chodzi o w/w lampucerę, ile jest warta, czy ma odpowiednie części i czy jest poprawnie skonstruowana?

Czy może lepiej (bezpieczniej) kupić gotowego SMSL SD 1955, lub tuningować Beresforda 7510?

Dodam że zależy mi tylko na wejściu coaxialnym, nie interesuje mnie USB (posiadam zewnętrzną kartę muzyczną creative wypluwającą 96kHz/24bit przez coaxial).

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam, sporo czasu spędziłem na szukaniu rozwiązania odnośnie poprawnego poprowadzenia masy w mojej lampucerze maxi, niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Proszę o poradę. Załączam link do zdjęcia mojego DAC-a. Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim zrób mocną skrętkę z trafo do zasilania DACa.

Dobrze, rozumiem że mam skręcić przewody od zasilania DAC-a, by tak luzem nie leżały. Odnośnie poprowadzonej masy, uważasz, że jest dobrze ?, bo jakoś nie mam przekonania. Dzięki.

Wszystkie przewody z prądem przemiennym należy skręcić. To pozwoli zminimalizować przenoszenie się przydźwięku sieciowego na inne elementy znajdujące się w pobliżu. Jeżeli ci nic nie brumi to nie widzę problemu, żeby masa została w tym punkcie co jest. Jeśli dalej brumi to spróbuj masę sygnałową (z gniazd RCA) dać do punktu gwiazdowego przez 1k a nie bezpośrednio. I po raz kolejny - skrętka i jeszcze raz skrętka!

---

poprowadzenia masy w mojej lampucerze

W jaki sposób łączysz ziemię z masą sygnałową ?

Na żywca tym zielono-żółtym drutem, tak ?

To jest jedyny punkt styku ziemi z masą ?

Jeśli tak, to spróbuj np. rozdzielić to połączenie i wstaw w środek tego żółto-zielonego rezystor 100ohm/5Watów zbocznikowany kondensatorem 220 nf / 630V.

Pomysł zaczerpnięty ze schematu dla zestawu Welleman K4040 ...

Być może coś to zmieni.

Generalnie śruba przy nodze trafka to nie jest najspokojniejsze / najszczęśliwsze miejsce na robienie centralnego punku ziemi.

Poważnie bym się zastanowił nad spokojniejszym miejscem gdzieś.

by tak luzem nie leżały.

Przypuszczam że to raczej nie kwestia leżenia, lecz o powstrzymanie przed "nadawaniem sygnałów radiowych".

Skręcenie przewodów pozwoli zminimalizować pole powierzchni wnętrza pętli nadawczej. Poza tym skrętność tej pary powoduje częste zmiany fazy emitowanego przez nią sygnału, a przez to ich wzajemne znoszenie się.

Skręcenie tych drutów pozwoli prawie całkowicie zneutralizować złe oddziaływanie takiej pary zasilającej.

Spróbuj np. 1 zwój na centymetr (o ile uda się te linki skręcić tak ciasno ).

.. a jak to nie pomoże - to jeszcze dwa pomysły w rękawie mam ...

W jaki sposób łączysz ziemię z masą sygnałową ?

Na żywca tym zielono-żółtym drutem, tak ?

To jest jedyny punkt styku ziemi z masą ?

Jeśli tak, to spróbuj np. rozdzielić to połączenie i wstaw w środek tego żółto-zielonego rezystor 100ohm/5Watów zbocznikowany kondensatorem 220 nf / 630V.

Pomysł zaczerpnięty ze schematu dla zestawu Welleman K4040 ...

Być może coś to zmieni.

Generalnie śruba przy nodze trafka to nie jest najspokojniejsze / najszczęśliwsze miejsce na robienie centralnego punku ziemi.

Poważnie bym się zastanowił nad spokojniejszym miejscem gdzieś.

Przypuszczam że to raczej nie kwestia leżenia, lecz o powstrzymanie przed "nadawaniem sygnałów radiowych".

Skręcenie przewodów pozwoli zminimalizować pole powierzchni wnętrza pętli nadawczej. Poza tym skrętność tej pary powoduje częste zmiany fazy emitowanego przez nią sygnału, a przez to ich wzajemne znoszenie się.

Skręcenie tych drutów pozwoli prawie całkowicie zneutralizować złe oddziaływanie takiej pary zasilającej.

Spróbuj np. 1 zwój na centymetr (o ile uda się te linki skręcić tak ciasno ).

.. a jak to nie pomoże - to jeszcze dwa pomysły w rękawie mam ...

Więc tak, centralny punkt masy znajduje się właśnie tam gdzie jest "noga" trafa. Do tego punktu dochodzi masa sygnałowa oraz przewód z uziemieniem gniazda sieciowego (który jest puszczony za filtrem przeciwzakłóceniowym i stamtąd dopiero do tego punktu masy). Rozumiem, że niepotrzebnie punkt centralny masy jest tak blisko trafa oraz to, że sama obudowa trafa nie musi być zmasowana (bo przecież i tak przylega do obudowy). Tak występują pewne zakłócenia oraz słyszalne brumienie przy przystawieniu ucha do głośników. Przy okazji zastanawiam się czy jest sens wymienić filtr przeciwzakłóceniowy (obecny wymontowałem ze starego zasilacza komputerowego) oraz sam transformator na toroidalny zalewany żywicą. Wszystko po to by zmniejszyć zakłócenia. Dzięki za pomoc. Mam nadzieje, że doprowadzę tego DAC-a do ładu
  • 2 tygodnie później...

P

schemat do maxu lampucery na czarnym pcb?

Mam podobną, z zestawem jakiejś dokumentacji. Nie ma (z Chińczykami) 100% pewności, że to jest dokładnie ten schemat, do tej płytki / wersji co posiadam / posiadasz, ale lepszy rydz niż nic. Podeślij mi na pryw e-mail, to Ci Zipa prześlę.

Moja też jest czarna.

• 2 miesiące później...

Witam szanownych forumowiczów.

Chciałbym zakupić lampucerę (od razu zlampizowaną). Poczytałem trochę ten temat (nie cały, bo ogarniając 127 stron bym oślepł) i nabrałem wątpliwości. Widziałem, że pojawiają się problemy typu stałe napięcie na wyjściu itp. w zależności od posiadanej wersji DAC'a.

Chciałbym się zapytać, czy taką lampucerkę z ebay'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będę mógł podłączyć bezpośrednio do amplitunera Harman/Kardon hk 3390 (tranzystor), bez jakiś problemów, typu przestery, napięcia stałe itp itd., czy co tam jeszcze może wystąpić (o ile oczywiście taka odpowiedź przy tej ilości danych jest możliwa).

Chciałbym uniknąć modyfikacji na samym początku, zwłaszcza, że na elektronice się nie znam (chcę wrzucić w obudowę i ma grać - na pewno lepiej od obecnej karty dźwiękowej, PS. DAC już przewidziany pod przyszłą poprawę sprzętu)

Parametry wejścia amplitunera: Czułość wejścia/Impedancja 200mV/47kohms.

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Jakim napięciem robicie żarzenie? Co daje minimalna ilość brumu? Stałe czy przemienne? Ktoś ma jakieś przemyślenia na podstawie wykonanych konstrukcji? Nie mówię tu tylko o lampizacji DACa ale ogólnie o wstępnych stopniach na lampach o dużym wzmocnieniu, gdzie szczególnie ważna jest filtracja tętnień.

---

• Pokaż nowe odpowiedzi