Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyłka nie cd tylko wzmak na allegro :-)

Dzięki Krzysiekol za poprawkę :-)

Patryk widzę że chyba sentyment do Creeka skoro tu bywasz często? sam się zastanawiam nad tym wzmacniaczem bo to chyba dobra cena

Jak po czasie oceniasz Destiny, co na plus w brzmieniu a jakie słabsze strony tego wzmaka?

Tak miło generalnie wspominam :-)

Miałem duet Destiny1 plusy to przyjemne granie, łagodne a minusy to przy głośnym graniu na Usher V604 chyba prądu brakowało gdyż wyraźnie słyszalnie grał wtedy jaśniej i bas znikał.

Destiny2 nie słyszałem, podobno jest dynamiczniej ale niema tej średnicy miłej :-(

"Lampa nie umiera nigdy"

• 1 miesiąc później...

Witam w klubie

od niedawna mam u siebie zestaw Creek EVO 1 / wzmacniacz i CD/ , póki co połączone interkonektem Qed Qunex 4S. Odnosze wrażenie, że trochę ten kabel za ostro traktuje wysokie tony , a gram na Audio Physicach Tempo 3 i kablach Zu Audio Libtec.

Kusi mnie zamiana na :

1. Tara Labs Vector

lub

2. Van den Hul The First

Ma to sens ? Każda podpowiedź mile widziana

• 4 tygodnie później...

A ja swojego cd evo2 zlampizowałem nie mogłem już tego muła słuchać z destiny 2 zrobiłbym to samo był dobry gdy miałem kolumny rx8 i marantza łagodził brzmienie później vicka ale po zmianie kolumn, lamp stał się najsłabszym ogniwem. Jest zbudowany z bardzo dobrych podzespołów więc lamizacja przyniosła bardzo dobry rezultat takiego się nie spodziewałem

Pozdrawiam

Fabrycznie w Creeku znajdują się 2x OPA2604 i 1x NE5532. Są to raczej niskojakościowe op-ampy i uznałem, że warto spróbować podmienić je na coś lepszego.

Po kilkunastu próbach i wymianach uznałem, że najlepiej brzmi taki układ (od lewej): OPA2604 - OPA1611/OPA1612 - NE5534.

OPA1611 znacznie poszerzył scenę, jeśli wcześniej była duża, to teraz jest gigantyczna. Poprawił także bas, ale i ułagodził brzmienie, więc może nie pasować osobom słuchającym twardej elektroniki czy metalu. Włożenie NE5534 zamiast NE5532 uporządkowało scenę i poprawiło stereofonię, znacznie upłynniło i umuzykalniło brzmienie, ale jednocześnie trochę zmniejszyło ilość basu.

Moim zdaniem zdecydowanie opłaca się taka wymiana, za koszt <100zł różnica w jakości dźwięku jest niesamowita, niczym jak przy przejściu z CD na winyl.

Czy ktoś z użytkowników Evo próbował jeszcze taką modyfikację, Jakie macie doświadczenia, warto zrobić taka zmianę?

Witam kolegów czy ktoś porównywał Evo i Evo 2 Cd. Czy jest znacząca różnica? Potrzebuję szybkiej odpowiedzi

Skwara z tego co słyszałem lecz nie testowałem to Evo2 wypada słabiej od Evo.

Nie dawno jak jeszcze miałem ten wzmacniacz, to przeszukałem ten wątek i znalazłem jeszcze drugi wariant. Tam pierwszy OPA2604AP zamienia się na OPA2111 a drugi na AD8066

Edytowane przez Melepeta

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

jak masz evo czy evo2 to zlampizuj go

grzega2

można trochę więcej szczegółów na ten temat ? Jakim sposobem to zrobić - poprzez ingerencję wewnętrzną, czy zewnętrzny układ ? Zlecić komuś ? Jaki to jest koszt ? Jakie efekty można uzyskać ? Nie miałem nigdy okazji słuchać CD po takim zabiegu, więc każda uwaga jest cenna.

Nie dawno jak jeszcze miałem ten wzmacniacz, to przeszukałem ten wątek i znalazłem jeszcze drugi wariant. Tam pierwszy OPA2604AP zamienia się na OPA2111 a drugi na AD8066

Do dziś mam nieprzerwanie opisany w wątku układ. Te dwa opampy zamiast OPA2604 wzmagają efekt uzyskany przez fabryczne. Ciut lepsza dynamika, precyzyjniejszy bas, lepiej oddane źródła pozorne, trochę "dobudowana" scena w głąb. Uważam, mimo różnych opinii, że ten ne5532 powinien pozostać na swoim miejscu. Zmiana na signetica dodała dalszej gładkości dźwięku. Ja w swoim systemie to wychwytuję. Jednak niektóre zmiany opampów degradowały możliwości wzmacniacza, np. linia basu czy rytm przyciszały (gubiły) się gdy wchodził wokal. Innym razem dźwięk był za suchy, itp.

jak masz evo czy evo2 to zlampizuj go

Dobra porada. Mam dwa zlampizowane odtwarzacze, akurat nie creeki, ale nie wiem czy chciałbym już bez lamp... Świetnie się zgrywają z moim Evo.

• 2 tygodnie później...

Witajcie, zapisuje sie do klubu jako posiadacz wzmacniacza evo2, co ciekawe gra to u mnie z kefami iq70 czego chyba nikt nie stosowal jeczcze z szanownych klubowiczow.

Creek zastapil h/k 3490, glowna widoczna zmiana w trakcie sluchania muzyki to usmiech na twarzy;)

Kable rowniez wymienilem z procab na chord carnival silverscreen. Zrodlo harmana hd 980 zostalo, doszedl tuner cambridge 640t mk2.

Zmiana jakas musiala nastapic i wachalem sie pomiedzy wymiana kolumn a wzmacniaczem. Wymiana wzmacniacza wydala mi sie najrozsadniejsza.

Szukam tunerka creek evo w kolorze srebra apropos w rozsadnj cenie z 2 reki-mieliscie lub macie z nim do czynienia, ciekawi mnie zy warto miec go zesparowanego z reszta systememu.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Tuner creek evo gra bardzo bardzo fajnie, jest funkcjonalny (poza funkcją włączania z pilota). Myślę że z 2 ręki to wydatek około 600-700 pln.

Dziekuje za odp,

W ostatnim czasie dosc mocno zaczalem podchodzic do tematu zrodla z tunera, ale krutko mowiac napisze tak:

lubie bardzo sluchac radia i ma to dla mnie pierwszoplanowy wymiar, odkad podlaczylem antene o ktorej dlugo rozmyslalem i w koncu sie ziscilo jestem megazaskoczony, tym jak mozna milo spedzic czas, przy muzyce ktora notabene w kazdej stacji ma inny nie tyle repertuar, co poprostu dzwiek. Dodatkowo moj creek tak roznicuje utwory ze z ta jakoscia juz teraz sygnalu miekne patrzac na calosc. Dodam ze antene podlaczylem wczoraj i jako zrudlo mam cambridge 640t mk2 a o tunerek creeka pytalem przed zabiegiem antenowym-nie mam powodu zmieniac prawdopodobnie zrudla teraz.

Woj muj mawial ze lepsze jest wrogiem dobrego wiec w mysl tej zasady....

Mi żona...kazała szukać tunera.....wcześniej nie miałem z tunerami do czynienia......:) Ale nie żałuję....szukam teraz do niego anteny.....Ale na samym kablu też gra dobrze :) ....akurat creek był blisko...pojechałem posluchalem....i zabrałem....chociaż długo polowalemw na destiny...Jestem zadowolony...

Posluchalbym chetnie z czystej ciekawosci bo korci, ja podpiolem koncentrykiem bo takie mam wejscie antenowe, ze tylko na F-ce jest. Antene mam bata 175cm, miejsca nie zajmuje bo idzie w gore, to tez jej plus.

Radio samo w sobie ze creekowskie to korci posluchac a jak jeszcze pieknie gra to fajnie.

Sluchales kilku czy od razu decyzja zapadla, co ujelo cie i przekonalo definitywnie?

Planuję zakup Creek Evo 50 CD, może ktoś z forumowiczów miał okazję posłuchać ten odtwarzacz? Jak spisuje się jako cd ? W sumie to chyba bardziej DAC niż odtwarzacz.

^^ Tak. To jest bardziej DAC, niż odtwarzacz. Cóż, gra podobno bardzo przyjemnie. Ma kostki Wolfsona na pokładzie. Jest inny, niż Audiolab 8200, bardziej analogowy podobno. Ten drugi za to ma więcej pazura i drapieżności, pewnie objawia się to szczególnie na skrajach pasma.

Cóż, wszystko zależy od aplikacji w systemie. Jednemu podpasuje ten, drugiemu inny.

Witam

koszt lampizacji cd w stosunku do przeskoku jakości jest bardzo niewielki, jest to ingerencja wewnętrzna odwracalna, przybędzie tylko parę śrubek z dołu obudowy i tyle. należy bezwzględnie zlecić komuś kto ma własną koncepcję lampizacji i zoptymalizowane zasilanie lub bawić się samemu z doborem kondensatorów. creek idealnie się nadaje pod taki zabieg bo złożony z dobrych podzespołów. Jak gra lampa niech każdy sobie sprawdzi i przekona ja cd bez lamp sobie już nie wyobrażam w systemie, podobnie pre w moim wzmaku śmiga na lampach z 60 lat

pozdrawiam

konkretne szczegóły tylko na priv

Edytowane przez grzega2

MAM CREEKA DESTINY CD PLAYER , przez 1 m-c miałem classic cd player. Czy jest jakiś posiadacz sprzętu Creek i chce wymienić sie poglądami - czy tez będzie to 1-osobowy klub :)

Czytajac to po raz kolejny az milo jak wielu ceni sobie ta koncepcje dzwieku ;)

Dorwalem w koncu eposy do mojego wzmacniacza evo2 i graja m12i, wlasciwie z czystej ciekawosci, spokoju mi to nie dawalo zeby u siebie w domu poprostu osluchac sie organoleptycznie z nimi. Musze stwierdzic ze sa... powiem tak, ze zyskuja w dluzszym kontakcie przez pewien niesamowity aspekt. Otoz przy pierwstrzym strzale nie graly gorzej niz moje kefy a to juz dalo mi do myslenia... (kwestia przyzwyczajen nie zostala zachwiana) Po kolejnych dniach ciaglego sluchania coraz wieksza delektacja (wszystko co dotej pory na fm mialem okazje posluchac to milej sie robilo-wiekszosc stacji powiela repertuar, wiec jesli ma ktos w danym momencie duzo czasu latwo sie osluchac) przepialem w koncu kabelki w kefy i eposy zostaja! Kefy rowniez ze wzgledy na inne przeznaczenie...

Swoja droga kupilem cholernie malo uzytkowane m12i- posiada ktos wiedze o ich wygrzewaniu?

Dziekuje z gor za odp :)

Edytowane przez jimmi

Jestem bliski podjęcia decyzji o lampizowaniu CD Creek Evo 1, chętnie bym jednak posłuchał, jak gra CD po takiej modyfikacji. Czy wśród szanownych członków klubu ktoś w Toruniu, Bydgoszczy ma CD po lampizacji, niekoniecznie Creek ? Wiele jest zachwytów o kolosalnej wręcz poprawie brzmienia, jestem ciekawy, jak brzmi takie źródło.

Gdyby ktoś chciał mi pomóc w podjęciu decyzji, będę wdzięczny za kontakt.

Witajcie

Podobno można podrasowac wzmacniacz 4330 wymieniając jakieś kondensatory czy coś. Sam mam ten wzmacniacz i tak się zastanawiam czy to ma sens i ewentualnie kto się takimi rzeczami zajmuje. Co myślicie na ten temat?

Witajcie

Podobno można podrasowac wzmacniacz 4330 wymieniając jakieś kondensatory czy coś. Sam mam ten wzmacniacz i tak się zastanawiam czy to ma sens i ewentualnie kto się takimi rzeczami zajmuje. Co myślicie na ten temat?

Odpowiem bo pytanie jest skierowane do wszystkich. Masz wzmacniacz swego czasu Swietny-do dzis tak jest, choc sa lepsze z serii creek z kilku wzgledow (moje doswiadczenie zamyka sie na creek evo 2).

Jesli chodzi o same kondy to ma to sens np w przypadku starych wzmacniaczy, bo z pewnoscia poprawia to dzwiek przy czym mam na mysli vintage. Dlaczego? bo sa stare i wyjalowione.

W Twoim pzypadku szkoda tracic pieniadze wg oczywiscie mojego punktu widzenia.

Odpowiem bo pytanie jest skierowane do wszystkich. Masz wzmacniacz swego czasu Swietny-do dzis tak jest, choc sa lepsze z serii creek z kilku wzgledow

Czyżby lepsze? OK, Destiny pewnie tak. I jeszcze może 5350 Evolution. Ale już niższa półka Creeka jest teraz duuużo droższa od 4330 i nie mówimy tu o różnicy 30 czy 50%. Takie czasy, kiedyś za 2-3 koła można było kupić bardzo przyzwoity, nowy wzmacniacz i do tego "not made in China". Przypominam, że 4330 made in UK, kosztował poniżej 1800 zł. Oczywiście to nie jest ósmy cud świata, ale co teraz kupisz za podobne pieniądze? Creek EVO 2 jest teraz dwa razy droższy od 4330, do tego made in China i z całym szacunkiem nie sądzę, żeby miał taką charyzmę jak 4330.

Spróbuj porozmawiać z kimś z Hi-Fi Reference na Waliców w Warszawie, ktoś od nich chyba zajmował się takimi modami Creeka, bo swego czasu sprzedawali dużo tej marki, w tym właśnie stare "żabki" (z zielonymi napisami, czyli m.in. 4330). Dużo zależy od ceny, ale wzmacniacz ma swoje lata i może warto się o to pokusić.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.