Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  201 członków

Creek Klub
IGNORED

KLUB POSIADACZY CREEKA

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Nie sluchalem EVO + DM, lecz 4330mkII + Exite, ale Chario Delphinus mialo wiecej magii. O graniu "zaby" z ProAkami specjalnie nie debatuje, gdyz odsluch zmienil miejsce. Jednak to ostatnie bylo lepsze i to o klase.

Creek z Dynkami zabrzmial jakos ciezko i kluchowato, aczkolwiek nie uzurpuje tej jedynej opinii, ze tak bedzie zawsze. Duza role gra akustyka pomieszczenia, choc ja akurat sluchalem tego zestawienia w mocno wytlumionym pomieszczeniu.

Hmm ... Ciekawe zatem jak się mają w takim razie Excite'y do DM-ów. Może te ostatnie nie są tak napompowane. Napewno to sprawdzę. A Chario Delphinus za drogi jak dla mnie. No i pewnie za duży też.

Póki co testuję taniutkiego Ushera S520 i muszę powiedzieć, że jak dla mnie gra to nawet fajnie. Super barwa, ale może to zasługa Creeka. Nie wiem, ale fortepianu słuchałbym i słuchał. Brakuje mi jednak trochę rozdzielczości. Ale może to też Creek daje w tym zakresie ile daje, bo więcej nie może. Jak myślicie? Może by mi należało wziąć też pod uwagę jakieś tańsze i mniejsze Chario. Tyle tego jest, że może coś by się udało wybrać.

Owe Chario maja swietna rozdzielczosc srednicy. Z gora jest juz gorzej, ale jest to cecha dosyc nietypowego, nisko polozonego podzialu czestotliwosci - tak mnie sie wydaje. Co do innych, mniejszych zestawow tej firmy - tutaj nie mam zdania, gdyz zadnych innych nie sluchalem.

Moja rada, moze oczywista, ale perspektywiczna i prowadzaca do szczescia - nie oszczedzaj na kolumnach, nie warto.

Wiem, wiem. Taniej zawsze wychodzi drożej. Tylko te pieniądze, których brak. Póki co więc tylko wypożyczam kolumny i oddaję. Na przesyłkę mnie stać.

Właśnie jadą do mnie Dynaudio Dm 2/6. Wreszcie Miały być już dawno, ale chciałem zobaczyć, czy tańsze Ushery nie załatwią sprawy. Zobaczymy co one pokażą. Może jednak to jest mój dźwięk. Ja chyba lubię, żeby grało bardziej masywnie. Albo mi się tylko tak wydaje. Po tygodniu już coś na ten temat powinienem wiedzieć.

Jezeli tak lubisz rzeczywiscie, to Dynki moga zostac. Ja tez tak myslalem w pierwszej chwili, po czym... wygraly w cuglach setki ProAc. Wiem jednak, ze porownuje inne klasy cenowe. Musisz zobaczyc, na ile 2/6 beda "inne" od Usherow. Ja czuje troche na slepo, ze zostalbym z koreanskimi jednostkami.

• 2 tygodnie później...

WuMike!

Te "koreańskie" to rozumiem tajwańskie. W każdym razie mogę już dzisiaj powiedzieć, że miałeś rację. Creek Evo2 i te Dynaudio to nienajepsze połączenie. Ushery lepiej mi się podobały. Sprawdzę jeszcze Eposa i Xaviana, ale nie teraz. Trzeba trochę odpocząć od słuchania bez przerwy tych samych płyt wkółko. Pozdrawiam.

Azjatyckie, uogolnie w takim ukladzie. Tak, jak mowilem, Creek i Dynaudio to nie jest to. Posluchaj innych plyt - nie katuj ciagle tych samych. Wroci z powrotem banan na twarzy i ocenisz wszystko z innej perspektywy. Ja aktualnie katuje sprzet kolekcja "empetrojek" i w niektorych przypadkach jestem zaskoczony metamorfoza obecnego zestawu, w stosunku do poprzedniego. No ale Proaki setki to juz kawal monitora - moze bez tego super miesa w srednicy, ale z wieloma innymi zaletami. Z tanim nawet Creekiem graja bosko, boje sie co bedzie, jak sobie kiedys ich poslucham z Destiny 2.

Edytowane przez WuMike
  • 2 tygodnie później...

Od 2 tygodni posiadam Destiny 2 i gram z cd audiolab 8200. Dźwięk jest wyborny.

GRATULACJE a może wkleisz kilka fotek całego zestawu.

ps. pamiętaj o dobrym zasilaniu, będzie jeszcze lepiej. pozdrowienia.

• 3 tygodnie później...

Witam!

Mam pytanie w związku z zakupem zestawu Creek CD EVO 2 + Creek Destiny 2 integra + Xaviany xn 125 es .. może Ktoś miał doświadczenie z taką konfiguracja .Proszę o jakieś sugestie co do tego zestawienia (muzyka słuchana przeze mnie to całe spektrum .. tzn.słucham wszystkiego jednak z naciskiem na mocnego rocka)

Dzięki za sugestie

Witam!

chciałem wpisać się do klubu z moim cd +integra Destiny ,zestaw grał z różnymi kolumnami(xavian,dynaudio,epos,elac,sonus faber,ma gs20,proAc}które moim zdaniem się nie wpasowały,przez przypadek trafiłem na firme ATC ,po krótkim odsłuchu zakupiłem ATC scm19 ,pięky dziwięk ,szybki ,krótki bas ,szczegółowa góra i ta średnica z super wokalami ,jeżeli ktoś chce kupić kolumny do Creeka polecam ATC.

Pozdrawiam.

Witam,

może ktoś chciałby niedrogiego słuchawkowca do kopletu?

Mam niepotrzebnego mi już Creek OBH-11 z zasilaczem OBH-2 (tym mocniejszym).

Szczegóły na PW

Pozdrawiam

Hejka :)

Od paru dni Creek otrzymał nowe kolumny do grania Usher V-604 by mógł się lepiej wykazać :)

Kolumny w fazie wygrzewania około 160 godzin według producenta.

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Witam

Czy ktoś z szanownych forumowiczów słuchał Creek-a z kolumnami Xaviana, konkretnie Gran Colonny w obudowie zamkniętej. Jestem bliski podjęcia decyzji zakupu Creek Evo (nie 2) oraz CD Evo 2. Obecnie słucham moich pięknych głośników z duszą z NAD C326 oraz CD NAD C515...tylko przy nich trochę tej duszy xavianów mniej! Z tego co się dowiedziałem źle mi troszkę doradzono elektronikę...ale cóż, musztarda po obiedzie. Trza tę sprzedać i kupić inną i tak właśnie myślę czy nie Creek.

I jeszcze jedno pytanie. Jaka jest zasadnicza różnica między wzmacniaczem Evo, a Evo 2, prócz tego, że ten drugi jest nowszym produktem?

Pozdrawiam serdecznie, może już niedługo również miłośnik marki Creek.

Z recenzji Evo2 w AV wynika, że te zestawy - Evo i Evo2 - niewiele się od siebie różnią. Wzmacniacz Evo2 ma bezpośrednie wejście na końcówkę mocy, a w środku jest o 2 kondensatory mniej w zasilaczu ni w poprzedniej wersji. W odtwarzaczu jest więcej zmian. A ponoć gra to bardzo podobnie.

Swoją drogą mam właśnie taki zestaw, o którym piszesz, ale z Xavianami go jeszcze nie próbowałem. Mam je też na celowniku, ale podstawkową Primissimę V2. Też obudowa zamknięta, której jestem bardzo ciekaw. Ale odsłuch planuję dopiero w listopadzie. Może Tobie uda się to zestawienie usłyszeć wcześniej. Jeżeli tak, to coś o tym napisz. Chętnie poczytam

Ps. To 1972 w logingu to chyba ważna data. Tak się składa, że dla mnie też.

• 3 tygodnie później...

Koledzy :)

Uzupełniłem zestaw o Destiny CD :) Teraz komplecik już.

Więc obecnie ciesze się dźwiękiem i wchłaniam kolejne płytki na nowo :)

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Cześć

Wiem, ze jeden z kolegów słuchał zestawu creek evo 2 + Dynaudio DM 2/6,

A czy słuchał ktoś tego creeka z większymi DM 2/7 ?

Mam zestaw stereo Cambridge Audio 540a v.2 + 540c v.2 + DM 2/7.

Do niedawna były 2/6, ale brakowało mi basu. Po zmianie przybyło mi nie tylko basu, naprawdę duża różnica na plus pod każdym względem.

Teraz powoli przymierzam się do zmiany cd+wzmak.

W grę wchodzi NAD c356+c565, music hall 35.2, rotel 06, no i creek evo2.

I bardzo ciekaw jestem opinii ludzi, ktorzy słyszeli jedno z powyższych zestawień.

P.S. Muza to jazz, klasyka, spokojny rock, czasem jakiś pop.

z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Tomek

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Whiter!

Wszystko co słyszałem właściwie opisałem w opiniach.. Ja w tych 2/7 więcej basu nie zaobserwowałem. Za to bardziej czysty obraz. No i jaśniejszy. Dlaczego? Nie mam pojęcia.

Na forum Dynaudio też pisałeś o szeleszczących wysokich. Jak je wygrzejesz, to wtedy napisz, czy jest lepiej i czy wysokie trochę się wycofały. A jeżeli 2/7 miałyby po wygrzaniu zagrać tak jak 2/6, to ja bym nie polecał do Evo2.

Tym, którzy to zestawienie uważają za udane nie wierz na słowo.

A z NADE-EM uważaj. moi dwaj kumple mają i swoje z nimi przeszli. Awaryjna chińszczyzna.

A swoją drogą, jeśli Ci gra z Cambridge fajnie, to po co zmieniać. Pobaw się może w kable i będzie Ok.

• 4 tygodnie później...

Witam posiadaczy CREEKA, z przyjemnością przyłączam się do klubu. Dziś przyszła paczka ze wzmakiem EVO2, czekam jeszcze na Cd EVO2 :). Jestem na początku drogi, to mój pierwszy sprzęt tej klasy. Nie mam jeszcze kolumn i z tym tematem zwracam się do was.

Muzyka, której słucham: jazz, chillout, soul (np. Adele, ayo) czasami blues, lekki pop (np. Sade), muzyka klasyczna oraz czasami filmowa, polski rock lat 80’ (Kult, Tlove, Perfect….), czasami The Doors i Dire Straits. Na pewno odpada ciężkie granie, mocny pop, techno.

Pokój 5,5 x 4,5 = ok. 25m2.

Bardzo proszę o sugestie co do wyboru kolumn podłogowych, chcę kupić używane w cenie do 2000 PLN.

Co sądzicie np o: Paradigm monitor 7v4 lub 9v5, Epos M15.2, Monitor audio RS5 lub 6, Acoustic Energy Evo Three. Liczę na Wasze uwagi i doświadczenia.

pozdrawiam.

marciolis, jestem od niedawna posiadaczem identycznego zestawu Creek. Trzy tygodnie temu zakupiłem do tego nowe kolumny. Słuchałem EVO2 min. z Monitor Audio RS (zupełnie nie moja bajka), Audio Physic Yara Classic (cena ok. 6000) znakomita przestrzeń, dynamika na początku spektakularnie ale po dłuższym słuchaniu dźwięk wydawał się nieco "suchy" i Creek tracił swój "czar" i muzykalność - kwestia gustu. Interesujące połączenie Xavian Gran Colonna v2 (ok. 4400 zł)bardzo muzykalnie, przestrzennie, dobre wokale ale dobrze tylko w spokojnym repertuarze w innych utworach brakuje dynamiki. W końcu mój wybór padł na Audio Academy Phoebe III (nowe 2800 zł)nieduże konstrukcje podłogowe. W połączeniu z Creek bardzo muzykalnie, nisko schodzący kontrolowany bas, znakomite wysokie tony, dobra przestrzeń zwłaszcza w głąb sceny, dobra separacja instrumentów. Dźwięk odrywa się od kolumn i praktycznie "giną" one w pokoju (u mnie gra na 17 m, to u Ciebie powinno być jeszcze lepiej)i co najważniejsze przyjemność ze słuchania muzyki. Można słuchać godzinami i nie chce się wyłączać. Generalnie wielka klasa. Nie wiem tylko czy uda się "upolować" używane, ja jeszcze nie spotkałem. Moja rada to samemu posłuchać zestawień sprzętu i dopiero potem słuchać sugestii innych. Ja raz kupiłem sprzęt w ciemno i dostałem lekcję na całe życie. Tak samo czasami warto jest poczekać i dołożyć nieco kasy niż potem zbyt szybko wymieniać sprzęt i dwa razy tracić. Pozdrawiam i sorry że tak długo

Fajna mina pociechy, ciekawy dywan i przede wszystkim dla mnie elegancki oraz solidny stolik. Moglbys doprecyzowac, co to dokladnie jest i podac cene, moze byc na priva? Niestety, nie za bardzo jestem w stanie odczytac tabliczke z nazwa producenta. Dzięki!

Postawilbym z checia moja zabke 4330mkII na czyms podobnym :-]

Fajna mina pociechy, ciekawy dywan i przede wszystkim dla mnie elegancki oraz solidny stolik. Moglbys doprecyzowac, co to dokladnie jest i podac cene, moze byc na priva? Niestety, nie za bardzo jestem w stanie odczytac tabliczke z nazwa producenta. Dzięki!

Postawilbym z checia moja zabke 4330mkII na czyms podobnym :-]

dziękuję, to prawda mina wyszła śmieszna :-)

stolik to http://www.audiophilar.com/?l=pl&s=2&p=1 forumowicz górek je robi, polecam, fajny kontakt i miła obsługa,

pisząc, że jesteś z forum możesz liczyć na jakieś rabaty :-)

pozdrawiam,

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.