Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Accuprofesorów 1

Moje B&W 802 D zasilam integrą E-350 . W małym pomieszczeniu grało wyśmienicie, ale w moich 50-70m2 (trudno to ocenić bo pomieszczenie jest na poddaszu i układa się w literę C)

brakuje basu. Po pierwsze chciałbym pójść w stronę polepszenia brzmienia , bo wiem że te kolumny łykną wszystko co daje dużo "pradu" ale nie wiem od czego zacząć (kwestie finansowe).

Może od przedwzmacniacza ? i wykorzystać na razie końcówki z E-350 ? a później dopiero dokupić porządne końcówki Accu ?

Jeżeli tak ,to jakiego szukać ?

Pozdrawiam

roma

Jaki wzmacniacz Accuphase mogę kupić do 5000zł (+/- 1000zł) używany i cd do tej samej sumy tej samej marki ?

Zależy mi żeby były wejścia pozłacane bo starsze modele ich nie mają .Odtwarzacz cd ma grać najlepiej cd nie sacd.

Wzmak 5000zł (+/- 1000zł)

cdk 5000zł (+/- 1000zł)

Jaki wzmacniacz Accuphase mogę kupić do 5000zł (+/- 1000zł) używany i cd do tej samej sumy tej samej marki ?

Zależy mi żeby były wejścia pozłacane bo starsze modele ich nie mają .Odtwarzacz cd ma grać najlepiej cd nie sacd.

Wzmak 5000zł (+/- 1000zł)

cdk 5000zł (+/- 1000zł)

• 2 tygodnie później...

co kolega rozumie przez polepszenie brzmienia? pisałeś, ze w malym gralo znakomicie,a teraz jest zly bas.

To moze trzeba sprobowac z 801 albo z dzielonka - np A-45 + pre 2410?

Pozycz od dystrybutora, zobacz co przynosi okreslony efekt i juz. Generalnie od 2410, lepsze jest C-2400, bo nie spowalnia tak ataku dzwiekow, tylko delikatnie zaokragla.

Witam Accuprofesorów 1

Moje B&W 802 D zasilam integrą E-350 . W małym pomieszczeniu grało wyśmienicie, ale w moich 50-70m2 (trudno to ocenić bo pomieszczenie jest na poddaszu i układa się w literę C)

brakuje basu. Po pierwsze chciałbym pójść w stronę polepszenia brzmienia , bo wiem że te kolumny łykną wszystko co daje dużo "pradu" ale nie wiem od czego zacząć (kwestie finansowe).

Może od przedwzmacniacza ? i wykorzystać na razie końcówki z E-350 ? a później dopiero dokupić porządne końcówki Accu ?

Jeżeli tak ,to jakiego szukać ?

Pozdrawiam

roma

tez bym chetnie nabyl.

esoteric ma a-50v, ale cena mocno zbojecka.

A ja bym chętnie nabył A-50V. Jeżeli ktoś coś będzie słyszał, to proszę o info. Pozdro.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Zależy mi żeby były wejścia pozłacane bo starsze modele ich nie mają

Tym się nie sugeruj, złoto akurat nie jest najlepszym przewodnikiem. Dobry chwyt marketingowy na nabranie klienta.

Jak by ktoś był zainteresowany sprzedażą topowej końcówki - A-50V/60/65 lub P-1000/P-7100 w rozsądnej cenie - proszę o info na priv.

--

• 2 miesiące później...

Witajcie Panowie

Bardzo chciałbym należeć do tego klubu :)

Czy możecie mi w skrócie wytłumaczyć jaka jest różnica w graniu końcówek mocy klasy A i AB ? Co byłoby lepsze do małych głośników w malutkim pokoju (jeszcze takich nie mam). Czy ktoś ma końcówkę mocy P-4100 ?

Czy używacie pre + końcówka mocy czy raczej integry ? Jakie są minusy integry Accu (np. E-550 czy E-560).

Czy dziurka słuchawkowa w integrze gra równie dobrze jak dziurka słuchawkowa w przedwzmacniaczu ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Włodek

mar.s

Tak oczywiście pod LRT + Stax, ale również pod głośniczki. Coraz częściej słucham na kolumnach.

Jakoś spodziewałem się większego odzewu w wątku. Przejrzałem cały wątek, mój kolega również, mamy kilka wniosków. W styczniu zrobimy kilka odsłuchów. Podzielimy się wrażeniami na forum. Ceny tego sprzętu są bardzo dziwne, niezmiernie trudno coś znaleźć sensownego w Polsce, poza krajem i owszem.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że integra nie ma super wzmacniacza słuchawkowego (w przeciwieństwie do przedwzmacniaczy o czym donosili inni koledzy-słuchawkowcy). Dzięki i czekam na więcej opinii :)

Kolega brodacz niał okazje posłuchac E-250 na grado PS-1000 i AKG K-1000. Możesz zaczerpnąć opini u Niego , jest bardziej doświadczonym słuchawkowcem.Warto też by sprawdzić czy wyższe integry maja ten sam wzmak słuchawkowy.Ja teraz posiadam A-30 , z uwagi na potomka w drodze rozglądam sie za jakimiś słuchawkami do zestawu ( które można podłączyć do głośnikowych).

Życzę pomyślnych odsłuchów i czekam na wnioski.

Dzięki Stefek, miałem nadzieję, że się wypowiesz, już chciałem prosić przez PW.

P-1000 jest ogromnym urządzeniem, szczególnie jak dla słuchawkowca. Ale OK. Pomyślę.

1. Czy znacie różnice pomiędzy P-5000 a P-1000 ?

2. I oczywiście drugie pytanie. Które z końcówek z czterema wyjściami są bardzo dobre (dwie pary kolumn lub dwie pary słuchawek lub słuchawki i kolumny).

U kolegi Ductusa słuchaliśmy P-500 i było genialnie. Ale jest słabo dostępna. Bardzo mi się to podobało, że były wyjścia na dwie pary głośników.

Pozdrawiam

końcówki A-klasowe grają chłodniej

Mam niewielkie doświadczenie z Accuphase . Przerobiłem tylko 250tke oraz obecną A-30 I ostatnie co bym o niej powiedział to chłodna.Gra bardzo ciepłym i gęstym dzwiękiem. Niestety końcówki o których wspomniałeś to nie mój zasięg (jeszcze :)) i nie miałem okazji ich słuchać.Zastanawiam się czy A-30 jest jedyną ciepłą czy to tylko moje wyobrażenie ciepła jest inne. Czy mógłbys skrobnąć kilka słówek jeżeli miałeś okazje porównać A-30 z wyższymi modelami w klasie A.

Dziękuje. Pozdrawiam

Mam niewielkie doświadczenie z Accuphase . Przerobiłem tylko 250tke oraz obecną A-30 I ostatnie co bym o niej powiedział to chłodna.Gra bardzo ciepłym i gęstym dzwiękiem. Niestety końcówki o których wspomniałeś to nie mój zasięg (jeszcze :)) i nie miałem okazji ich słuchać.Zastanawiam się czy A-30 jest jedyną ciepłą czy to tylko moje wyobrażenie ciepła jest inne. Czy mógłbys skrobnąć kilka słówek jeżeli miałeś okazje porównać A-30 z wyższymi modelami w klasie A.

Dziękuje. Pozdrawiam

Nie porównywałem A-30 bezpośrednio z droższymi końcówkami,choć oczywiście słuchałem jej w innych systemach.

Jest tak jak mówisz,te tańsze A-20 czy właśnie A-30 grają cieplej niż wyższe modele.

Dlaczego tak jest,tego nie wiem,być może (mogę się mylić),w A-30 siedzi dokładnie to samo co w integrze,tyle,że pozbawione preampu,więc charakter brzmienia jest dokładnie taki sam.

Te "ciepełko" A-klasowe niestety rozrzedza się im wyżej w katalogu idziemy :).

Gdy mając już dłuższy czas A-65,dostałem do posłuchania 7100.byłem mocno zaskoczony,jak dużo lepszym wzmacniaczem jest ten drugi,i nie wiedząc,który aktualnie gra,bez wahania wskazałbym na 7100 jako ten grający w klasie A.

Różnice opisałem kiedyś w tym wątku,choć teraz wydają mi się nawet większe niż wtedy.

Już z perspektywy czasu i kolejnych doświadczeń,oraz obcowania z Reimyo,mogę tylko jeszcze raz powiedzieć,że Accu 7100 jest kapitalnym wzmacniaczem do SŁUCHANIA muzyki :).

Moim zdaniem przyjemniejszym niż monobloki,tak starszy model,jak i ten najnowszy :).

P.S.

Jeśli ktoś szuka koniecznie A-klasy powinien także zainteresować się firmą Vitus Audio,przepięknie grająca elektronika.

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Dzieki za male wyjasnienie.Pytam z ciekawosci bo podoba mi sie brzmienie A-30 i przy upgradzie systemu bede bral pod uwage wyzsze modele Accu.

Dlaczego tak jest,tego nie wiem,być może (mogę się mylić),w A-30 siedzi dokładnie to samo co w integrze,tyle,że pozbawione preampu,więc charakter brzmienia jest dokładnie taki sam.

z tego co kojaze zadna integra Accu nie jest w pelni zbalansowana, A-30 jest wiec nie moze byc to samo.

Pozdrawiam.

Dzieki za male wyjasnienie.Pytam z ciekawosci bo podoba mi sie brzmienie A-30 i przy upgradzie systemu bede bral pod uwage wyzsze modele Accu.

z tego co kojaze zadna integra Accu nie jest w pelni zbalansowana, A-30 jest wiec nie moze byc to samo.

Pozdrawiam.

Nie wiem jak tam z wyjściami zbalansowanymi,tylko gdzieś mi się kiedyś przeczytało,że wzmocnienie jest to samo,ale głowy nie dam :)

Jak będziesz chciał iść wyżej w Accu,a nie chcesz tracić tego co masz w A-30,to się powtórzę :)

posłuchałbym P-1000,7100 lub starszą A-50.

Przesłuchałem wiele urządzeń Accuphase,ale moim zdaniem starsze mają to coś,czego coraz mniej w nowych klockach,zdaje się trochę za szybko starają się odświeżać katalog,próbując poprawiać czasem bardzo dobre urządzenia.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Dzwięk starych modeli wzmacniaczy pracujących w klasie AB był "dosładzany" poprzez stosowanie w stopniach napięciowych mosfetów i jfetów.

Na pewnym etapie konstruktorzy Accuphase zrezygnowali z tego.

Edytowane przez jurek
  • 3 tygodnie później...

Panowie,

czy ktoś z Was orientuje się w jaki sposób można wejść w tryb serwisony w Accuphase DP-78? Chodzi mi o możliwość

kalibracji lasera dla plyt CD i Hybrid SACD. Wiem ze w urządzeniach Sony jest taka możliwość,a w odtwarzaczu Accu DP-78

siedzi cały pickup Sony, więc pewnie też jest to możliwe.

pozdr

SLVN

Jak jest w stanie idealnym to cena moze byc ,aczkolwiek mozna trafic lepiej .Ja swojego E-250 z karta dac 20 w stanie idealnym kilka miesiecy temu sprzedalem za 9 tysi.

na gieldzie hifi W.Luczynski ma monobloki Cary na sprzedanie i za 8500 to prawdziwa okazja tym bardziej ze pewnie cos mozna urwac z tego jeszcze.Gdybym niedawno nie zakupil A-30 to juz by u mnie staly:)

Możesz podać namiary na te monobloki bo nie widzę.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 1 miesiąc później...

nie wiem jak A50, ale o ile A30 jest powolne,geste i slodkie jak budyn to np A20V jest przejrzysta i szybka (bliska obecnej sygnaturze wysokich Aklasowców Accu), A50V to jesli chodzi o gestosc dzwieku jest pomiedzy A20V a A30, ale blizej jednak A20V. Oczywiscie A50V jest szybsza niz A30. Z tego co kojarze, ktos walczy dlugo ze sprzedaza A50, wiec mozesz sprobowoac negocjowac. Z tym, ze potestuj najpierw, bo wyglada jak by spadla z balkonu;)

P5000 odebralem jako slodsze niz A20V i A50V, ale nie geste jak A30. Jest za to szybkie i ma lepsza scene wglab.Niestety rozdzielczosc nie powala i w porownaniu do A-klasowcow detale wydaja sie troche rozmyte.

Wydaje mi sie, ze ciezko Ci bedzie trafic w analogiczne do A30 brzmienie w innych koncowkach, gdyz po prostu sa one lepsze i nie staraja sie ukryc pewnych brakow przez sztuczne zageszczenie i podbarwienie dzwieku.

Proponuje kupic lepsza przejrzysta koncowke i dolozyc gestosc ze zrodla np DP-78 lub najwyzsze Musical Fidelity lub ARCCD7/8 lub z preampu (C2410).

Nie wiem jak tam z wyjściami zbalansowanymi,tylko gdzieś mi się kiedyś przeczytało,że wzmocnienie jest to samo,ale głowy nie dam :)

Jak będziesz chciał iść wyżej w Accu,a nie chcesz tracić tego co masz w A-30,to się powtórzę :)

posłuchałbym P-1000,7100 lub starszą A-50.

Przesłuchałem wiele urządzeń Accuphase,ale moim zdaniem starsze mają to coś,czego coraz mniej w nowych klockach,zdaje się trochę za szybko starają się odświeżać katalog,próbując poprawiać czasem bardzo dobre urządzenia.

--

• 2 tygodnie później...

Mam pytanko: czy Accuphase DP-400 jest równie ułomny pod względem PRAT, jak DP-500, który wręcz słynie z "anemii"? Wiem, że ogólnie DP-500 jest urządzeniem z wyższej pólki, ale pytam wyłącznie o aspekt szybkości, rytmiki dźwięku. Jak jest z tym u DP-400?

Z góry dzieki za wszelkie opinie.

nie wiem jak A50, ale o ile A30 jest powolne,geste i slodkie jak budyn to np A20V jest przejrzysta i szybka (bliska obecnej sygnaturze wysokich Aklasowców Accu), A50V to jesli chodzi o gestosc dzwieku jest pomiedzy A20V a A30, ale blizej jednak A20V. Oczywiscie A50V jest szybsza niz A30. Z tego co kojarze, ktos walczy dlugo ze sprzedaza A50, wiec mozesz sprobowoac negocjowac. Z tym, ze potestuj najpierw, bo wyglada jak by spadla z balkonu;)

P5000 odebralem jako slodsze niz A20V i A50V, ale nie geste jak A30. Jest za to szybkie i ma lepsza scene wglab.Niestety rozdzielczosc nie powala i w porownaniu do A-klasowcow detale wydaja sie troche rozmyte.

Wydaje mi sie, ze ciezko Ci bedzie trafic w analogiczne do A30 brzmienie w innych koncowkach, gdyz po prostu sa one lepsze i nie staraja sie ukryc pewnych brakow przez sztuczne zageszczenie i podbarwienie dzwieku.

Proponuje kupic lepsza przejrzysta koncowke i dolozyc gestosc ze zrodla np DP-78 lub najwyzsze Musical Fidelity lub ARCCD7/8 lub z preampu (C2410).

zrodla przez dluzszy czas zmienial na pewno nie bede co do koncowki to narazie tylko sobie plan w glowie rysuje na przyszlosc. Dzieki za wyczerpujaca wypowiedz.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.