Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

marek-1969, 21 Kwi 2010, 17:38

>WM 8740 nie dekoduje HDCD ! tak jak nowsze 8741 czy 8742 ( a DSD owszem)

>Czyli wracając do mojej pierwszej wypowiedzi marketowe dvd ( tez niejednokrotnie oparte o gotowce

>Mediateka ) za 149 PLN są opisane HDCD a Rotel za 3,3 kzł juz nie....

>Dziwny jest ten świat audio i video...

Czyli twoim zdaniem dekoduje ale nie jest to oficjalnie podane, nie dekoduje czy co w końcu oznacza twoja wypowiedź i co oznacza komunikat u mnie na wyświetlaczu HDCD. Nie ironizuje, pytam poważnie.

tez pytałem poważnie ! ( myślałem że tylko w branzy komputerowej bywają ukryte funkcje i możliwości )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

O. Widzę, że kolega stecko sprzedaje swojego RCD-991. Może się na niego skuszę............

Juz raz kiedyś odrzuciłem interesującą propozycję od naszego kolegi. Tylko tamten to był model AE. Czy z szanownych rotelowców ktoś je bezpośrednio porównywał?

Będzie wówczas "do oddania" RCD-971.......

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam,

Mam małe zapytanie...

Posiadam końcówkę mocy RB981. Chcę ją stosować w trybie zmostkowanym. Problem w tym, że podczas załączania w głośnikach słychać "puknięcie". Czytałem już na ten temat i wiem, ze Rotele tak mają.

Czy efekt ten nie jest w jakiś sposób niebezpieczny dla kolumny?

Na wszelki wypadek tymczasowo podłączyłem końcówkę w trybie biampingu, gdzie efekt "puknięcia" nie występuje.

jak ktoś chciał, to w tygodniu będę sprzedawać rcd-1070, kupiony od zaufanego forumowicza, po wymianie lasera w stanie bardzo dobrym, w cenie.....do uzgodnienia.Ewentualna wiadomość na PW

sittek, 3 Maj 2010, 17:33

>O. Widzę, że kolega stecko sprzedaje swojego RCD-991. Może się na niego skuszę......

>Juz raz kiedyś odrzuciłem interesującą propozycję od naszego kolegi. Tylko tamten to był model AE.

>Czy z szanownych rotelowców ktoś je bezpośrednio porównywał?

>

>Będzie wówczas "do oddania" RCD-971.......

Różnice nie są powalające. Zmienione są wzmacniacze operacyjne plus jeszcze jakieś drobiazgi z tego co pamiętam. Chyba, że trafisz na potwora z Loch Ness czyli 991 z napędem od filipka (podobno były takowe - ja takich nie wiedziałem)

Witam.

Czuje się zaproszony do klubu Rotelka :)

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Ra-820A. Grają z kolumienkami Tannoy M22 Shadow Beech na kablach IXOS 6002.

Dźwięk jak dla mnie rewelacja. Szybko, dynamicznie i z finezją. Wiem, że to żadna topowa półka ale do wesołego granai w sam raz :)

Poniżej załączam zdjęcia mojego klocka, dość trudno o takie w necie.

Pozdrawiam, Arek :)

post-24952-100005131 1273161590_thumb.jpg

post-24952-100005132 1273161590_thumb.jpg

post-24952-100005133 1273161590_thumb.jpg

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Już kilka miesięcy jak pożegnałem się z Rotelem ra-920ax. Pograłem jakiś czas na CA A300 v2 i było całkiem miło. Dziś po wielkim boju licytacyjnym na ebaju czekam na Rotela ra-870bx. Spodziewam się wspaniałych przeżyć. Może coś o tym napiszę. Pozdrawiam wszystkich rotelmaniaków.

RA-870BX bardzo zacna maszynka. Dźwięk marzenie. Tylko to pykanie w przetworniki przy włączaniu i wyłączaniu. Czasami nachodził strach, że głośnik wydmucha....:)

To puknięcie to jest klasa po prostu :)

Przynajmniej wiem, że mam do czynienia ze wzmacniaczem elektrycznym w pełni tego słowa znaczeniu nie z jakąś mmicro wieżą ;)

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

no nie wiem, ja nie lubię jak coś mnie puka :)

ale dźwięk, przyznaję poezja.

rotel rulez.

gdy niedawno porównywałem je ze sprzetem w podobnej cenie, z CA,Denonem, HK czy Yamahą nawet nie otarły się o zalety Rotela. Były jakieś takie nijakie, plastikowe, niedopracowane. I to w różnych konfiguracjach.

witam nadszedł czas by coś dokupić do końcówek rotela RB-850 posiadam dwie sztuki miałem jeszcze przedwzmacniacz RC-850 ale juz go nie posiadam...

myślałem nad kupnem zpowrotem RC-850 ale w podobnej cenie można znaleść coś już nowszego z roteli myslałem o serii 9.. więc miałbym pytanie jeśli coś z tych 9.. to który z preampów rotela byłby odpowiedni do tych końcówek ?

dziekuje za pomoc i także dołanczam sie do klubu :)

pozdrawiam serdecznie Wojtek

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Witam serdecznie Klubowiczów Rotela ! :-)

Mam takie pytanie do speców - czy w RCD 970BX występuje jakaś typowa usterka z wysuwaniem

i zamykaniem tacki?Zakupiłem takiego uszkodzonego, udało mi się go posłuchać trochę (miodzio:-),

zakupiłem odpowiednią zębatkę z talerzykiem do paska klinowego (tamta była "zryta"), jednakże po otwarciu tacki silnik nadal "chce" ją dalej otwierać (co pewnie spowoduje natychmiastowe ponowne "zrycie" zębatek - a tego chcę uniknąć, gdzie szukać przyczyny?

Stycznik w tacce sprawdziłem - rozłącza, Panowie - pomocy ! :-)

sittek - BARDZO poprosiłbym jak można o dokładniejszy opis co mam zrobić (jest nadzieja? :-),

dodam że z powrotem tacka zamyka się normalnie tj.zamyka się do końca, silnik zatrzymuje się prawidłowo i normalnie wczytuje płytę i mogę słuchać.

Dopiero jak zrobię "open" i tacka wyjedzie silnik ją wysuwający nie zatrzymuje się choć już otwarta jest na max (muszę wtedy szybko wyłączyć zasilanie, jak włączę zasilanie z powrotem tacka się zamyka).

Musiko, a jak wywalisz tą zębatkę (czyli rozłączysz mechanicznie z silnikiem) to silnik też tak pracuje? Bo może być tez sprawa uszkodzenia czegoś na którejś płytce odpowiedzialnej za sterowanie otwieraniem i zamykanie tacki...., obejrzyj dokładnie cały układ, najlepiej weź kabelki prowadzące do silnika i zobacz gdzie dochodzą i w tym obrębie posprawdzaj, wiem, że może być wszystko ok, ale jak mówiłem wcześniej, to może być uszkodzenie elektroniczne, a nie mechaniczne :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dziś przyjechał Ra-870Bx. Wygląda jak nowy, gra pięknie. Ten bas, przestrzeń. I tu pytanie. Jakie cd

polecą doświadczeni rotelowicze do tego wzmaka. Tymczasem gram na Marantz CD-40 z TDA1541/A CDM4/19 na pokładzie. Odtwarzacz o miłym dźwięku, ale to raczej model podstawowy. Więc co polecacie? Pozdrawiam.

ponawiam pytanie.....

Posiadam końcówkę mocy RB981. Chcę ją stosować w trybie zmostkowanym. Problem w tym, że podczas załączania w głośnikach słychać "puknięcie". Czytałem już na ten temat i wiem, ze Rotele tak mają.

Czy efekt ten nie jest w jakiś sposób niebezpieczny dla kolumny?

Na wszelki wypadek tymczasowo podłączyłem końcówkę w trybie biampingu, gdzie efekt "puknięcia" nie występuje.

To zależy jaką gotówką dysponujesz i co w muzyce preferujesz. Wiadomo, z drugiej ręki jest mała ruletka, nigdy nie wiesz co cię spotka. To nie jest sprzęt nowy i nie ma gwarancji.

Rotele mają to do siebie że stosunkowo rzadko ulegają awariom i mają też na pokładzie laser sony, całkiem tani i łatwy do wymiany. I nie są najtańsze. Coś za coś.

Model RCD 965 jest całkiem chwalony za dość miekki jak na rotela dźwięk. Ale nie ma tej przestrzeni co droższe modele, np. RCD971,975, o 991 nie wspominając. Ale to już inna półka , inna bajka. Te ostatnie są na poziomie cenowym nowych z aukcji RCD 02 czy RCD 06. Nawet dość tani RCD 930 nie jest zły. Wiadomo są inne marki, inne modele, pewnie są i lepsze, ale to nie są Rotele :)

Zależy też jakie masz do tego kolumny ( nie pamiętam, może pisałeś) i czego słuchasz.

No nie wiem co mam jeszcze napisać....:)

Witam wszystkich miłośników Rotela . Mam pytanie zastanawiam się nad kupnem końcówki mocy w grę wchodzi RB-993 lub RB-1070 Końcówka miała by napędzać Paradigm Studio 40v3 lub jeżeli RB993 to jeszcze dodatkowo centralny CC470v3. Co polecacie ?

sittek - "musiko- poradziłeś sobie?"

No właśnie czekam na dokładniejszy (jak da radę) Twój opis jak usunąć uszkodzenie...:-)

Cała w Tobie nadzieja jak wiesz o co chodzi z tym problemem :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.