Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Żadna tajemnica, przecież pisałem już, że Cayin CS 55A.

Wiadomo, że nie jest to tranzystor ale dla mnie to nie jest zamulone granie na pewno:

Tylko szkoda, że z tego wszystkiego tylko jakaś minuta muzy jest szybka a reszta to plumkanina. Jak już pisałem zawsze jak mnie coś interesuje to na pitolenie się trafia :)

Cayin nie brzmi mułowało. Z tego co wiem CS 55A bardzo dynamiczny i do tego można się pobawić lampami. Ja mam A55TP (z opinii wynika, że łagodniejszy) i przesiadłem się z szybkiego i dynamicznego Atoll IN100SE i nie odczułem na moich Canto Grand spowolnienia, a zyskała średnica. Także myślę, że dobry kierunek.

Edytowane przez Silver_85
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Z tego co wiem CS 55A bardzo dynamiczny i do tego można się pobawić lampami.

Już dowiadywałem się mniej więcej co do niego, dzwoniłem też do Grzegorza Rogali itp. Tak, że coś tam wiem. A lampki no to dodatkowa atrakcja, nie powiem:)

Jak średnie pasmo do dupy to się robi jazgot....metal to przede wszystkim średnica a nie jak się wielu wydaje...dół...

Najczęściej problemem jest "za głośna" górna średnica...

Rozdzielczość bez niej nie ma metalu .

Więcej czy mniej średnicy czy dołu to już tylko indywidualne preferencje .

Gość

(Konto usunięte)

Rozdzielczość bez niej nie ma metalu .

Więcej czy mniej średnicy czy dołu to już tylko indywidualne preferencje .

Właśnie o tą rozdzielczość średnicy mi chodzi...nie o ilość...

<br />Nie bronię Rotela bo za krótko go znam, ale tak jak powiedziałem, z moimi kolumnami i źródłem gra zadowalająco.<br /> <br /> <br />

Miałem jakiś czas Krella FPB-200, porównywałem go z moim RB-1090, zdecydowanie wolę mojego rotelka ;-)

Wiadomo, że nie jest to tranzystor ale dla mnie to nie jest zamulone granie na pewno:

Tylko szkoda, że z tego wszystkiego tylko jakaś minuta muzy jest szybka a reszta to plumkanina. Jak już pisałem zawsze jak mnie coś interesuje to na pitolenie się trafia :)

<br />Nie no chłopaki bez przesady od tego jest Youtube. Jak chcecie coś wkleić to wklejcie jak gra WASZ ZESTAW a nie tam jakieś nagrania<br />

;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie wiem czy kolega słuchał Krella. To jest dopiero odchudzony twardy dźwięk.

Swego czasu starsze wersje szczególnie bardzo mocne monobloki Krella w klasie A to był niedościgniony dźwięk dla wielu .Inne z tej stajni nawet Integry to są wzmacniacze do kolumn grających pełnymi pasmami dużych konstrukcji 3 drożnych gdzie jest dobre wypełnienie i jest wówczas barwa jak się podłączy je do malutkich europejskich paczuszek nie daj boże na małych głośniczkach to jest to co jest masakra . Niższe modele jak w większości firm mają też bardziej ułomny dźwięk tak to już jest w tym hobby nie ma tanio i dobrze .

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie no chłopaki bez przesady od tego jest Youtube. Jak chcecie coś wkleić to wklejcie jak gra WASZ ZESTAW a nie tam jakieś nagrania

;-)

No ale tu akurat chciałem koledze bokserowi pokazać co mniej więcej chcę kupić, skoro już tak nalegał -:)

Masakra jakaś ,nikt opróćz serwisu audio klan nie chce się podjąć naprawy procesora RSP 1098 :(

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Może są piloty uniwersalne dające się zaprogramować do tego wzmacniacza?

Są. Ja nie miałem oryginalnego ale ze względu na to iż pewnego razu padł mi dysk i utraciłem wszelkie dane i zdjęcia więc nie wiem jaki to był. Ale wiem, że pasuje RR-1050.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ja miałem coś takiego i obsługiwał wszystkie funkcje:

Był mały i poręczny.

Potem od serii 0 w górę wprowadzono takie piloty:

RR1055 nie jest oryginalny do tego wzmacniacza? Ja mam taki jako oryginał.

:)) Kerry pewnie powie, że ma też inny :)

Oryginalny pilot to jak pisze Tomek RR-969 : http://www.manualsbase.com/pl/manual/426484/stereo_amplifier/rotel/ra-1070/

post-54339-0-60929300-1464787108_thumb.jpg

post-54339-0-20315000-1464787275_thumb.jpg

Mam instrukcję Rotela RA1070 i fakt, tam jest opisany RR-969.

Jest obecnie na ebay jakiś: "OEM Rotel RR949 Audiophile Universal Remote Control" za 15,5USD a koszt wysyłki ok 25USD (ok. 170zl).

Masakra jakaś ,nikt opróćz serwisu audio klan nie chce się podjąć naprawy procesora RSP 1098 :(

Dostałem z forum podpowiedz,że może serwis audiowinyl naprawi procesor Rotela,ale niestety :(. Pan z serwisu powiedział,że może daliby radę wymienić układ DSP,ale... nie da rady wgrac nowego softu:(

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

<br />Dostałem z forum podpowiedz,że może serwis audiowinyl naprawi procesor Rotela,ale niestety :(. Pan z serwisu powiedział,że może daliby radę wymienić układ DSP,ale... nie da rady wgrac nowego softu:(<br /> <br /> <br />

Przykre, ile chcesz zainwestować w naprawę ?

Pozdrawiam

Tomasz

Przykre, ile chcesz zainwestować w naprawę ?

Max 700 zł

Witam Kolegów.

Poradźcie :)

Stoję przed problemem wymiany cd.

Mam Ra-980 bx.

Do Rotela w chwili obecnej podpięty jest Onkyo Integra DX-6850 (laser sprawny, dobrze czyta płyty, poświęcam mu kilka minut co jakiś czas, żeby tak było).

Zastanawiam się nad wymianą Playera na RCD-965bx.

Czy to ma sens?

Kolumny to Arcus TM 85 (3 głośniki seas).

Wewnątrz kolumn wymieniłem kable na jantzen solid, w zwrotnicy olejowe na mundurfy, a od kopulki na mkp sagen.

Zmiany przyniosły oczekiwane efekty.

Jako głośnikowy kabel chce kupić qed Silver xt.

Muzyka szeroko pojęta gitarowa ale nie tylko.

Pomieszczenie- jeszcze przez 2 miesiące małe, ale docelowo będzie to salon ok. 45m2.

Czy pomysł z wymianą cd na rcd 965bx jest sensowny? Cena obu Playerów bardzo porównywalna.

Czy qed Silver xt bedzie dobrym kablem do mojego zestawu?

Nie mam też oryginalnych zworek.

Do tej pory siedział tam ic made in japan z końca lat '70.

Co najlepiej tam dać?

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Łukasz.

Teraz ceny RCD-965 trochę spadły, świetny laser CDM 4/19 trwały, ew. zawsze można znaleźć nowy/

Warto rozejrzeć się za SE lub LE.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Cs55 to świetny piec tylko że na filmie gra Cayin A70 a to jest totalnie inne granie.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Cs55 to świetny piec tylko że na filmie gra Cayin A70 a to jest totalnie inne granie.

Luk ja wiem, tylko chciałem pokazać koledze bokserowi, że lampa też może zagrać dynamicznie. Akurat tego modelu co ja chcę nie ma na Youtube :)

@up - spoko :) - wierze , że lampa potrafi zagrać dynamicznie - ale jednak rezygnuje z lampy - zostaje przy moim rb990bx - gra dynamicznie , lekko ostro , ale mniej ostro niż np ra/rb970 - także zostawiam go se na jak najdłużej - i tak najwięcej od kolumn zależy :)

pozdrawiam

Witam Szanownych współforumowiczów,

Jako posiadacz sprzętu Rotel'a postanowiłem przyłączyć się do klubu jego miłośników.

Oczywiście nie jest to jedyny powód tej aktywności. Mam pewne wątpliwości, które z Waszą pomocą mam nadzieje rozwiać.

Mam koncówkę mocy RB-951. Ma ona 2 pary wejść sygnału. Czy ktoś wie po co? Czym one się różnią i którą należy wybrać w jakiej sytuacji. Moja końcówka działa w trybie stereo.

Kolejna rzeczą jest kwestia ustawienia "jumperów". Jako końcówka stereo mogę wybrać czy Variable Resistors mają być w trybie Enabled lub Bypass? Kiedy powinienem użyć danego ustawienia? Na co wpływ mają te VR?

Ostatnia sprawa to ustawienie czułości wejść (sensitivity). Za pomocą ww. zworek mogę przestawić czułość wejścia z HI (0,775V) na LOW (1,5V).

Mój przedwzmacniacz (RC-980) wg. instrukcji ma na wyjściu 1,0V, zatem ule V powinno być na wejściu w końcówce?

Niestety instrukcja do RB-951 jest bardzo oszczędnie napisana i w zasadzie nie porusza tych kwestii.

Z góry dziękuję za zrozumienie i cenne wskazówki.

Jakby ktoś szukał,to mam do sprzedania Rotel RMB 1075 czarny w stanie idealnym.Oraz uszkodzony Rotel RSP 1098 z niewyświetlającym na LCD menu.Uszkodzony również układ DSP.Gra tylko po analogu na Bypass.Stan wizualny idealny.

Jeśli ktoś jest zainteresowany końcówką mocy RB-1552 MKII (wesja z XLR) mam na sprzedaż, jest wystawiony na allegro, kupiona w Polsce w salonie TOP-HIFI w Poznaniu, stan perfekcyjny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.