Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowali wyciągnąć kopułkę z wysokotonowca w Pylon Audio Topaz takim sposobem, no i wyciągnęli... cały papier...

:D chciałbym zobaczyć ich miny po tym zabiegu :D

Ja bym je kupił - cena moim zdaniem dobra. Zawsze możesz spytać sprzedawcy, z czym to grało i czym to granie się charakteryzowało...

Nie muszę kolumn kupować natychmiast więc tą "dobrą" ofertę odrzucam. Poczekam a nuż widelec.

Już po tym, jak długo trwa odbieranie wzmacniacza od syna widzimy, że nie jesteś "w gorącej wodzie kompany", jak niektórzy - to bardzo dobra cecha przy kompletowaniu sprzętu audio...

Edytowane przez mol01

Już po tym, jak długo trwa odbieranie wzmacniacza od syna widzimy, że nie jesteś "w gorącej wodzie kompany", jak niektórzy - to bardzo dobra cecha przy kompletowaniu sprzętu audio...

To chyba pozorne wrażenie :)

Wolał bym już go mieć na miejscu i posłuchać fajnego dźwięku. Mam jednocześnie świadomość, że jest jakieś ryzyko przy zakupie używanych kolumn i tylko to powstrzymuje mnie przed podejmowaniem pochopnych decyzji. Syn był właśnie na weekend i poinformował, że w komplecie z Rotelem będzie również jakiś DEC (czy jakoś tam) żeby można było podłączyć coś-jakiś odtwarzacz/nośnik z muzyką. Jutro podzwonię do tych Dali i S6.

Denon PMA-2000r/Denon DCD-1550AR/Denon TU-1500RD/Rotel RX-602/Monitor Audio Silver 8 + kable bi-wiring, DIY by johnys/DIY Citrone Tube Sabre DAC na lampach 6sn7/DIY IC-RCA Citrone Venture/IC-RCA na XLR +USB+Coaxial+zasilający DIY by johnys.

Na dwoje babka wróżyła czy to uczciwy człowiek i czy nie wkładał łap do środka i nie powymieniał małe co nieco.

Ale co miał wymienić ? Ukradł sobie kable czy wate ze środka ? :)

Głośniki widać że wszystkie są oryginalne i moim zdaniem duża szansa że grają jak należy pomimo wgnieceń. Dzięki wgnieceniom masz w ogóle szanse takie kupić, bo w dobrym stanie są dużo droższe. Ja nie widzę powodu aby z góry zakładać że ktoś chce nas oszukać. Zastrzegłbym jednak możliwość zwrotu na jego koszt jeśli coś z nimi byłoby nie tak.

Wgniecione kopułki w żaden sposób mi nie przeszkadzają pod warunkiem, że to nie ma wpływu na całość i gra to tak jak powinno grać.

Czy takie wgniecenie może mieć wpływ na brzmienie głośnika ?

Czy takie wgniecenie powstaje w skutek siły zewnętrznej czy może w skutek np. ostrego eksploatowania ?

Czy tych wgnieceń nie można po prostu wypchnąć od środka ?

Wgniecenia na środku głośników basowych są całkowicie bez znaczenia. A co do wysokotonowców - miałem kilka różnych kolumn z takimi wgnieceniami i żadnej różnicy nie byłem w stanie usłyszeć. Oczywiście każdy przypadek jest inny i zdarzyło mi się, że jeden głośnik akurat bez widocznego uszkodzenia grał ciszej, był uszkodzony wewnętrznie. Dlatego ja tak nie demonizowałbym z góry takich wgnieceń. To jest od nacisku, a nie od użytkowania, ciekawskie dziecko pewnie wsadziło palca i tyle, filozofii dużej nie ma. Można spróbować odessać ale to niczego nie zmieni - jeśli głośnik grał normalnie już z tym wgnieceniem to będzie grał tak samo, tylko będzie ładniej wyglądać.

A i jeszcze jedno te MA S6 w danych mają podaną preferowaną moc wzmacniacza, która wynosi od 40W.

Czy to nie za dużo do mojego rotela - z powodu wieku nie chciał bym go za bardzo nadwyrężać ?

Jak nie będziesz robił dyskoteki w domu to 40W na kanał wystarczy spokojnie do każdych kolumn 88-89db+

te S6 za 1900 z myslenic byly nie tak dawno moje, sa dosc ladne, trzeba sie przyjrzec, glosnikowo wzorowe, nie mniej na Twoim miejscu albo bym czekal na ladne s6 w okolicy 1500-1700 zł, albo kupil te 8i pogadaj moze cos jeszcze urwiesz

w komplecie z Rotelem będzie również jakiś DEC (czy jakoś tam) żeby można było podłączyć coś-jakiś odtwarzacz/nośnik z muzyką.

No ja bym się nie spodziewał jakichś niesamowitych efektów po odsłuchu z kasety magnetofonowej... podłącz sobie chociaż jakieś DVD, komputer lub telewizor (jakiekolwiek źródło, którego nośnikiem jest sygnał w postaci cyfrowej) - nawet komórka będzie lepszym rozwiązaniem niż deck kasetowy.

Jak nie będziesz robił dyskoteki w domu to 40W na kanał wystarczy spokojnie do każdych kolumn 88-89db+

Czyli mój rotel, który na wyjściu ma 35W/8Ohm i 48W/4Ohm ruszy te S6, które mają 8Ohm i 40W (w niektórych danych znalazłem, że 6Ohm) ?

No ja bym się nie spodziewał jakichś niesamowitych efektów po odsłuchu z kasety magnetofonowej... podłącz sobie chociaż jakieś DVD, komputer lub telewizor (jakiekolwiek źródło, którego nośnikiem jest sygnał w postaci cyfrowej) - nawet komórka będzie lepszym rozwiązaniem niż deck kasetowy.

Wkradła się literówka DAC nie deck kasetowy.

Denon PMA-2000r/Denon DCD-1550AR/Denon TU-1500RD/Rotel RX-602/Monitor Audio Silver 8 + kable bi-wiring, DIY by johnys/DIY Citrone Tube Sabre DAC na lampach 6sn7/DIY IC-RCA Citrone Venture/IC-RCA na XLR +USB+Coaxial+zasilający DIY by johnys.

Ruszy, z czasem sobie zmienisz rotelka na inny, a u rotela 35 watt to wiecej jak u konkurencji, zreszta parametry producenta czesto mijaja sie z tymi mierzonymi

Widziałem na YouT.... jak za pomocą odkurzacza naprawić takie wgniecenie w kopułce głośnika i wydaje mi się, że jest to banalnie proste. Jeśli dla mnie - laika taka czynność wydaje się banalnie prosta to dlaczego handlarz, jak by nie było człowiek mający na pewno większe o tym pojęcie niż ja, tego nie zrobił ?????? Przecież po tak prostym zabiegu mógł by te kolumny sprzedawać w większych pieniążkach, bez skaz na membranie. Nie chce mu się, nie ma na to czasu czy po prostu woli żeby klient widział takie uszkodzenia by po zakupie, w razie problemów np z cewką mógł powiedzieć klientowi: "widziały gały co brały".

Znalazłem instrukcję do MA S6: https://www.manualslib.com/manual/830086/Monitor-Audio-Silver-1.html?page=13#manual

Wiem, że za dużo czytam ale w niej jest napisane 60-150W zalecana moc wzmacniacza. Przy moim Rotelu to o jakieś 25W/8Ohm za dużo !? Instrukcja z 2012 roku, czy ta instrukcja jest od tej serii co na aukcji ??????

Nie do jest inny model, patrz na silver s6, mysle ze jak wydasz na kolumny +/- 1500 to za jakis czas kupisz tez dobry wzmak

I całe szczęście, że to inna seria bo już miałem zamiar z nich zrezygnować. Wątpię, że kiedyś kupię lepszy wzmacniacz bo uważam, że do mojego słuchania nie będzie takiej potrzeby. No chyba, że obecny się popsuje i nie będzie co ratować.

a u rotela 35 watt to wiecej jak u konkurencji

Bo Rotel zazwyczaj podaje moc przy całkowitych zniekształceniach harmonicznych (THD) rzędu 0,03%, a normą jest podawanie przy 1% THD. Jednak przy tak niskiej mocy, wzrost będzie nie duży - zwłaszcza, że te 2x 35W w instrukcji podano przy 0,5% THD, a dalej można jeszcze znaleźć 2x 32W przy 0,15% THD. Idąc tym tropem "prawilne" wartości przy 1% THD będą wynosić w maksie: 2x 40W/8Ohm i 2x 55W/4Ohm, a w założeniach Rotela zapewne chciano osiągnąć "Rotelowskie" 2x 30W/8Ohm przy 0,03% THD...

Czyli mój rotel, który na wyjściu ma 35W/8Ohm i 48W/4Ohm ruszy te S6, które mają 8Ohm i 40W (w niektórych danych znalazłem, że 6Ohm) ?

Ja bym się bał, czy ten Rotel ruszy jakiekolwiek nowoczesne kolumny (czytaj: z rozbudowanymi pasożytniczymi zwrotnicami) z więcej niż dwoma głośnikami. Koledzy radzą Ci dobrze w nadziei, że zmienisz wzmacniacz na coś lepszego, bo każde z zaproponowanych kolumn będą dużo na wyrost dla tego staruszka. Ale skoro twierdzisz, że to ma być zestawianie na lata i nie zamierzasz wzmacniacza, to nie wiem czy jest sens kupowania "aż takich" kolumn, skoro docelowo ma Ci tam plumkać radio w tle, a Ty nie zrobisz nawet żadnego przeglądu w tym sprzęcie. Amplitunerek może i ciekawy przez pryzmat VIntage, ale większość tu pewnie postrzega Rotela przez pryzmat serii 8xx, 9xx i 10xx, do których takie kolumny byłyby rzeczywiście adekwatne.

Edytowane przez mol01

a bym się bał, czy ten Rotel ruszy jakiekolwiek nowoczesne kolumny (czytaj: z rozbudowanymi pasożytniczymi zwrotnicami) z więcej niż dwoma głośnikami. Koledzy radzą Ci dobrze w nadziei, że zmienisz wzmacniacz na coś lepszego, bo każde z zaproponowanych kolumn będą dużo na wyrost dla tego staruszka. Ale skoro twierdzisz, że to ma być zestawianie na lata i nie zamierzasz wzmacniacza, to nie wiem czy jest sens kupowania "aż takich" kolumn, skoro docelowo ma Ci tam plumkać radio w tle, a Ty nie zrobisz nawet żadnego przeglądu w tym sprzęcie. Amplitunerek może i ciekawy przez pryzmat VIntage, ale większość tu pewnie postrzega Rotela przez pryzmat serii 8xx, 9xx i 10xx, do których takie kolumny byłyby rzeczywiście adekwatne.

Właśnie ja też się zastanawiam czy inwestowanie 1000zł+ w kolumny, które mają dla mnie plumkać radyjkiem i wszelaką muzyczką, potocznie zwaną rozrywkową a także dance, ma sens ? Będzie to mój pierwszy zestaw grający więc i tak nie mam żadnego punktu odniesienia - co mi się bardziej podoba. Nie wiem czy na pierwszy ogień-by dowiedzieć się o moich preferencjach nie będzie lepiej jak za 500 max 700zł kupię Dali 104 (b. dobre opinie) lub takie Polarisy 200/300. Zawszę jak załapię bakcyla na hifi będę mógł wymienić sprzęt, kolumny na trochę lepszy. W sobotę jadę po Rotela i po raz pierwszy posłucham jak gra.

Jak wkleić tu zdjęcia ? Dostałem ofertę na Mission M74 za 1000zł z przesyłką i mam parę fotek.

Edytowane przez Marcin1806

Właśnie ja też się zastanawiam czy inwestowanie 1000zł+ w kolumny, które mają dla mnie plumkać radyjkiem i wszelaką muzyczką, potocznie zwaną rozrywkową a także dance, ma sens ?

Jest sens. Jak raz się wdepnie w audio to potem ciężko z tego wyjść, kupisz gorsze kolumny i potem ciężko będzie Ci je sprzedać gdy zapragniesz nowego wzmacniacza, a tak będziesz miał coś w miarę porządnego. Zawsze lepiej dołożyć do lepszego sprzętu, tak tylko się mówi do plumkania, ale rzeczywistość w tym wypadku jest na prawdę nieco inna.

Jak wkleić tu zdjęcia ? Dostałem ofertę na Mission M74 za 1000zł z przesyłką i mam parę fotek. Jest tu jakaś instrukcja, bo nie mogę znaleźć ?

Jak wkleić tu zdjęcia ? Dostałem ofertę na Mission M74 za 1000zł z przesyłką i mam parę fotek. Jest tu jakaś instrukcja, bo nie mogę znaleźć ?

Jak otworzysz komunikator to wciśnij po prawej więcej opcji i dodaj plik. Tylko pamiętaj przyjmuje tylko do 2MB tak, że większe pliki musisz skompresować, albo zmniejszyć do rozmiaru nie większego jak 2 MB.

Edytowane przez Satori

Znalazłem.

Tak jak pisałem, otrzymałem ofertę na Mission M74. Mają kosztować mnie 1050,00zł z przesyłką.

Pochodzenie: Anglia,

Stan: sprawdzone, testowane, 100% sprawne, grają tak jak powinny grać, wszystko na oryginale, bardzo dobry stan zewnętrzny - nie poniszczone.

FV wat-marża i 3 m-ce gwarancji.

Możecie coś o nich powiedzieć patrząc na te fotki ?

post-71763-0-79416800-1534266707_thumb.jpg

post-71763-0-86630500-1534266724_thumb.jpg

post-71763-0-81982900-1534266735_thumb.jpg

post-71763-0-43885100-1534266747_thumb.jpg

post-71763-0-13198100-1534266767_thumb.jpg

post-71763-0-45349000-1534266793_thumb.jpg

post-71763-0-26506400-1534266806_thumb.jpg

Cena wyżyłowana maksymalnie za ten model. No spoko stan ale cóż z tego jak to dźwięk sporo gorszy od Tannoy R3 / MA S6 za 200-300zł więcej albo Dali 450. Serio nie rozumiem Twojego toku rozumowania.

Serio nie rozumiem Twojego toku rozumowania.

Już wyjaśniam. Trzymam się swojej listy i kolejności.

Monitor Audio Silver S6, te z uszkodzonymi kopułkami odpadają inne są dużo droższe,

Dali 450 brak wysyłki,

Tannoy Revolution R3 tylko te: https://allegro.pl/tannoy-revolution-r3-gwarancja-i7495000776.html#thumb/10

CO O NICH MYŚLICIE PO OPISIE I FOTOGRAFIACH ?????

Mission M74 tej oferty nie ma jeszcze na internecie więc jestem pierwszy.

Na dzień dzisiejszy mogę kupić tylko R3 i M74 i nie wykluczam jednych jak i drugich.

I jeszcze jedna oferta na R3

https://sprzedajemy.pl/tannoy-r3-stan-bdb-komplet-gwarancja-kielce-2-0010c9-nr56469679

https://allegro.pl/gale-30-series-3040-kolumny-glosnikowe-i7297466438.html

jak chcesz bardzo tanio to moze to, tylko pasuje cos jeszcze urwac

te missiony wydaja mi sie ciekawsze

https://allegro.pl/kolumny-stereo-mission-765i-komis-audio-myslenice-i7296874884.html

Nie, dziękuję. Mam już swoje typy, także te najtańsze i nie będę już nic zmieniał.

No to jak masz do wyboru tylko Tannoy R3 i Mission M74 to zdecydowanie Tannoy. M74 to solidny rywal (słabszy o włos moim zdaniem) modelu Tannoy M4.

Może dobrze grają ale ja odradzam wszelkie kolumny Missiona z tymi membramami przezroczystymi. One się same z siebie rozpadają z czasem.

A tak jeszcze z ciekawości dopytam.

W zestawieniu Tannoy R3 i Dali 450, które z nich będą jaśniejsze, dynamiczniejsze z lepszym basem ?

Przyjmując, że zarażony "bakcylem" w przyszłości będę chciał wymienić wzmacniacz na lepszy zostawiając kolumny to które będą bardziej przyszłościowe ? I w drugiej opcji jak pozostawię swój wzmacniacz a do wymiany pójdą tylko kolumny to których szybciej się pozbędę - odsprzedam ?

Co prawda na polu boju pozostały tylko R3 i M75 to z 450 może uda mi się wynegocjować wysyłkę.

Tu są R3, obecnie dostępne:

https://sprzedajemy.pl/tannoy-r3-stan-bdb-komplet-gwarancja-kielce-2-0010c9-nr56469679

https://allegro.pl/tannoy-revolution-r3-gwarancja-i7495000776.html#thumb/10

W takiej kolejności rozpatruję zakup.

Spójrzcie z łaski swojej na te aukcje i napiszcie czy słusznie ?

tannoye pewnie bardziej zbywalne, ogolnie najlepszy stosunek cena jakosc maja kolumny mniej znanych firm, renomowane marki tak jak tannoy dali czy MA trzymaja cene, latwo to sprzedac, ale tez latwo kupic cos mniej znanego lepiej grajacego w tej cenie

W zestawieniu Tannoy R3 i Dali 450, które z nich będą jaśniejsze, dynamiczniejsze z lepszym basem ?

Tu są R3, obecnie dostępne:

https://allegro.pl/tannoy-revolution-r3-gwarancja-i7495000776.html#thumb/10

W takiej kolejności rozpatruję zakup.

Spójrzcie z łaski swojej na te aukcje i napiszcie czy słusznie ?

Dynamika i bas to Tannoy R3, Dali to spokój i przestrzeń. "Jasność" umiarkowana. Dynamika, bas + wykop i większa jasność to by pasowało do Monitor Audio S6.

Dynamika i bas to Tannoy R3, Dali to spokój i przestrzeń. "Jasność" umiarkowana. Dynamika, bas + wykop i większa jasność to by pasowało do Monitor Audio S6.

A jak jest z przestrzenią w R3 ? I co to jest ta przestrzeń ? Rozchodzenie się dźwięku po pomieszczeniu w którym grają czy możliwość słyszenia większej ilości instrumentów grających w utworze - ale to ostatnie to chyba szczegółowość ?

O Mission M74 wcale tak źle nie piszą: http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-rotela_44719.html/page__st__11430

Lubię słyszeć wysokie tony, w nich trochę grają na ostro ale z dwojga złego chyba wolał bym to niż gdybym w Tannoy nie słyszał ich wcale albo słabiutko. Kurczę cały czas się waham, i nie chodzi tu o 200 czy 300 zł różnicy w cenie.

Ideałem były by dla mnie kolumny dynamiczne z dobrym-szybkim basem, wyraźną górą, szczegółowością a jak by jeszcze kosztowały 1000zł to bym już był w siódmym niebie :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.