Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, klecha napisał:

Bumpalump miał zrobić przegląd i zregenerować tylko selektor źródeł. Sprawdził resztę i wyszły rzeczy których się nie spodziewałem.

Czyżbyś nie zauważył, że Ci trzeszczą potencjometry?

Jak się używa tylko selektora źródeł i głośności ... to i człowiek nieświadomy ( przygłuchy?)

Trza do specjalisty...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

1 godzinę temu, klecha napisał:

Trza do specjalisty... 

A ja myślałem, że to mi słuch pada, bo coraz trudniej wychwytywać mi różnice w brzmieniu coraz droższych klocków.

Hmmm nie wiem dlaczego ale RC-1000 w połączeniu z RB-1010 gra lepiej niż z RTC-940AX. 

Niestety brak jeszcze RC-1010.

Ale dotarł RX-1000 i RC-1000.

RX-1010 jedzie z DE.

Brak więc już tylko:

RB-1000

RP-1000

RA-1000

RC-1010

RP-1010

Poniżej zdjęcia.

20190315_184601_HDR-1.jpg

20190315_184708_HDR-1.jpg

Edytowane przez Kris75
15 minut temu, Kris75 napisał:

Hmmm nie wiem dlaczego ale RC-1000 w połączeniu z RB-1010 gra lepiej niż z RTC-940AX.  

Mówiłem, a RC-1010 powinien wypaść jeszcze lepiej (brak zamulającego korektora).

Nagrywałeś jakąś kasetę w High-Com przez tego RN-1000? Duża poprawa góry?

Co to za kolumny?

Edytowane przez mol01
W dniu 9.03.2019 o 15:17, mol01 napisał:

No moje już są, bo wylot tunelu jest z tyłu, no i porządnie dmucha napędzany tym głośnikiem, ale efekt przemieszczenia kolumn jest znacznie mniejszy niż w przypadku kolumn BR. Bez ogródek mogę powiedzieć, że Stratosy P30 w mojej klitce mają lepszy jakościowo bas niż Dali Grand (2x 22cm BR) w co najmniej 150-metrowym salonie (w takim je słyszałem)...

Pociągnę jeszcze wątek kolumn.

Jak oceniacie infinity kappa 8.2ii (seria produkcyjna jeszcze ze stanów) Mam okazję posłuchać, ale mam mieszane uczucia...

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

59 minut temu, P4R4D0X napisał:

Jak oceniacie infinity kappa 8.2ii (seria produkcyjna jeszcze ze stanów) Mam okazję posłuchać, ale mam mieszane uczucia...

Ja też mam mieszane uczucia co do Infinity Kappa - kiedyś się o nich naczytałem, ale ogólnie to ponoć dość specyficzne granie - najbardziej kontrowersyjny jest bas: jest to głośnik ze zwykłym blaszanym koszem (niczym stare Tonsile), ale z "węglową" membraną - jedni narzekają, drudzy wychwalają pod niebiosa dół pasma... Myślę jednak, że jest to raczej przedstawiciel dość obfitego, ale ciągnącego się basu. Wzorowniczo boczki Kapp idealnie pasują do boczków Rotela z serii 900 ?

Widzę, że w stopce masz kolumny na "węglowej osiemnastce", więc może Ci się spodobać...

Edytowane przez mol01
3 godziny temu, mol01 napisał:

Mówiłem, a RC-1010 powinien wypaść jeszcze lepiej (brak zamulającego korektora).

Nagrywałeś jakąś kasetę w High-Com przez tego RN-1000? Duża poprawa góry?

Co to za kolumny?

Nie nic nie nagrywałem jeszcze. A kolumny to Wharfandale Dovedale 3. Rok 1971, odrestaurowane przeze mnie. Zwrotnice mają nowe kondensatory i okablowanie a obudowy nowy fornir dębowy też własnoręcznie wykonany. Pozostało mi mocowanie maskownic.

14 minut temu, Kris75 napisał:

Wharfandale Dovedale 3

Mi się podobają Wharfedale Airedale, ale swoje kosztują i ciężko je znaleźć...
heritage.jpg

14 minut temu, Kris75 napisał:

Nie nic nie nagrywałem jeszcze.

Ponoć ten system redukcji szumów pozwala nagrać (a następnie odtworzyć) sygnał o jakości CD na kasecie, ale tak jak dbx został wypchnięty z rynku przez komercyjny system Dolby (studyjny A oraz domowe B, C i HX-Pro).

Edytowane przez mol01
34 minuty temu, mol01 napisał:

Ja też mam mieszane uczucia co do Infinity Kappa - kiedyś się o nich naczytałem, ale ogólnie to ponoć dość specyficzne granie - najbardziej kontrowersyjny jest bas: jest to głośnik ze zwykłym blaszanym koszem (niczym stare Tonsile), ale z "węglową" membraną - jedni narzekają, drudzy wychwalają pod niebiosa dół pasma... Myślę jednak, że jest to raczej przedstawiciel dość obfitego, ale ciągnącego się basu. Wzorowniczo boczki Kapp idealnie pasują do boczków Rotela z serii 900 ?

Widzę, że w stopce masz kolumny na "węglowej osiemnastce", więc może Ci się spodobać...

Jest odwrotnie -  Kappy 8.2 mają szybki, ostry bas - bez zaokraglenia. Dobre zejście i potężny kop na klatę. Tylko wymagają dużego pomieszczenia i ustawienia,  inaczej bas ogromnie dużo traci z tego 'kopa'. Głośnik pompuje powietrze na darmo. Podobnie z Kappa 7.2, w pokoju ok 17m lepszy bas, szczególnie przy cichym słuchaniu dawały Roth Oli 40 na dwóch 16-stkach, ale w większym Infinity to już zupełnie inne kolumny. 

24 minuty temu, don111 napisał:

Tylko wymagają dużego pomieszczenia i ustawienia

O tym też czytałem.

24 minuty temu, don111 napisał:

Jest odwrotnie -  Kappy 8.2 mają szybki, ostry bas - bez zaokraglenia.

Ale już Kappy 9 mają bardziej sprzeczne opinie.

Zwrotka do Kapp 9 via PS Audio:
43612da6337fd771313998966cbc09bb8f89e938

Edytowane przez mol01

Nie miałem nigdy tych starszych Kapp (z oznaczeniem bez .1 .2), więc trudno mi się wypowiedzieć, możliwe że bas jest bardziej zaokrąglony i równiejszy z konstrukcji zamkniętych. Na pewno wolałbym górę ze starszych, ten Emit-K miałem w jednych Infinity Reference (nie pamiętam już modelu RS6000 albo 6001) i gra dla mnie idealnie, delikatnie i melodyjnie. Emit-R z nowszych Kapp jest bardzo dobry ale dużo ostrzejszy. Przy zakupie starych Kapp 8/9 trzeba też mieć spawarkę, która wytrzyma obciążenie 2ohm a głośniki średniotonowe się sypią z czasem, więc to nie zachęca do kupna. 

56 minut temu, Kris75 napisał:

Czy miał ktoś styczność?

Ja mogę tylko powiedzieć, że RCD-865BX jest wewnętrznie niemal identyczny jak RCD-965BX (na SAA7323GP), a ten nie jest zły , zaś RCD-855 nie mam pojęcia. No i mi się bardziej podobają 14-bitowe monosy TDA1540D od stereofonicznego TDA1541A, w które są również wypoczwarzone wszystkie wersje RCD-820 - słyszałem kilka odtwarzaczy na TDA1541A i żaden dupy nie urywał.

4 godziny temu, Kris75 napisał:

Czyli szukać, RCD-865. OK Dzięki za info.

Ja tylko mówię, że RCD-855 nie słyszałem, a RCD-865BX może być w miarę bezpiecznym zakupem, bo wiele osób ceni bliźniaczy konstrukcyjnie RCD-965BX (choć dopiero wersja Discrete jest super). Jest jeszcze ciekawy RCD-850 na PCM54HP i reszcie od Yamahy (w zasadzie to bliźniak Yamahy CD-X3) - drugi odtwarzacz CD w historii Rotela produkowany od 1985 roku, ale tylko RCD-870 był produkowany w pierwszej połowie lat 80-tych i najbardziej pasuje stylistyką (w czarnej wersji) do serii 1000/1010.

Edytowane przez mol01

Poszukuje srebrnego RC-1580 lub RC-1570.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Kris75.

Jeżeli nie weźmiesz tego RCD-991 daj znać ja chętnie przytulę.

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

5 godzin temu, klecha napisał:

Kris75.

Jeżeli nie weźmiesz tego RCD-991 daj znać ja chętnie przytulę.

OK, jak tylko mój kolega z DK się odezwie i potwierdzi, że aktualne to dam znać. A ja cały czas szukam..... Najchętniej to bym gdzieś pożyczył i poteścił przed zakupem. Kolega mi jakiegoś Marantza CD72 zachwala, wspomina też o Marantz CD52.

Echhhh może z innej beczki, szukam czegoś głownie do rocka, bluesa, dużo muzyki live i unpluged.

Płyty dobrej jakości mam zakupione w UK a tłoczone też tam i w USA.

Do tego moje zestawy VINTAGE Rotel 1010 i 1000.

1000 będzie grał docelowo z tymi Wharfandale Dovedale 3 a 1010 z Dali 8.

5 godzin temu, mol01 napisał:

Na co Ci drugi

Mam RCD-991AE i na zapas :-)

Mam jeszcze chrapkę na 990

35 minut temu, klecha napisał:

Mam RCD-991AE i na zapas :-)

Mam jeszcze chrapkę na 990

"Goły" 991 od 991AE niewiele się różni, ale na RCD-990 to i ja mam chrapkę...

1 godzinę temu, Kris75 napisał:

Kolega mi jakiegoś Marantza CD72 zachwala, wspomina też o Marantz CD52. 

Marantz CD-80 to tak, ale CD-72 to już zależy od wersji, a było ich chyba z 6 czy 7...

12 godzin temu, mol01 napisał:

ale na RCD-990 to i ja mam chrapkę...

Walcz:

RCD-990.thumb.jpg.75edf59f941bc09da0255c744cd21c76.jpg

https://www.ebay.com/itm/333116296211

0laughing.gif

a ja z innej beczki, mam do testów takie cudo Yamaha WXC-50 

I pierwsze wrażenie WOW. 

Na razie testuje jako siatkówkę podłączoną pod AUX w RC-1000 a następnie idzie do RB-1010 a potem Dali 8.

Na pierwszy rzut poszły FLAAC w jakości CD.

Jutro testy jako przedwzmacniacz bezpośrednio pod RB-1010.

Może uda się dodać nowych technologii dziadkowi ?

20190322_003238_HDR-1.jpg

Edytowane przez Kris75
16 godzin temu, Kris75 napisał:

I pierwsze wrażenie WOW. 

Co tu dużo mówić - już wspominałem tu, że Yamaha wraca na padół stereo z przytupem po latach bojów w kinie domowym i nawet klocki z dołu oferty mogą miło zaskoczyć swym brzmieniem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.