Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

>>Waluch

A jeśli chodzi w ogóle o autotransformatory, to oczywiste że trzeba zastosować o odpowiednio dużej mocy do zastosowanego obciążenia (a najlepiej na wyrost), aczkolwiek nigdy ich nie stosowałem i nie mam zamiaru - wolę sprzęt od początku skonstruowany pod "nasze" napięcie.

Oczywiście, że nie, ale w klubie miłośników Rotela, pytam o Rotela - myślałem, że może ktoś bardziej wtajemniczony mnie oświeci, jak to tak na prawdę było z tym modelem. A byłby to dla mnie najtrafniejszy wybór - może on współpracować z np. preampem RC-990BX (którego, mam nadzieję, niedługo nabędę), połączony w sposób pokazany poniżej i tym samym załączać wszystkie sterowne gniazda wraz z załączeniem preampa - dosyć mało spotykana funkcja, a jaka pożyteczna.

post-18838-100009891 1247959574_thumb.jpg

witam rotelowską brać.

właśnie nabyłem tuner Rotela RT-06/DAB.

Porównanie z chwalonym tunerem Denona TU-255 przepaść. Dźwięk z tego tunera jest bardzo łagodny, stonowany, jednocześnie bardzo dynamiczny i muzykalny ( wiem,wiem to też zasługa pozostałych komponentów). Zniknęła szorstkość i bombardowanie wysokimi tonami prezentowanymi przez Denona. Jest to faktycznie skok o klasę, może dwie. Na analogu pracuje bardzo dobrze, doskonale łapie stacje i nie ma szumów. Jednakże odbiór na DAB to już jest poezja. Dla mnie dźwięk bardzo porównywalny z CD. Naprawdę same zachwyty. Do tej pory radio grało gdy musiało. Teraz będzie grało o wiele częściej.

Mam nadzieję, że prace nad DAB w Polsce jednak ruszą i będzie można się cieszyć taką jakością.

Dziękuję za uwagę :)

ps. Asmon. Miałeś rację, to naprawdę dobry sprzęt. pzdro

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

->mol01

Znakomity wpis, dziękuję za obszerne opisanie kwestii mostkowania !

Ale jak dla mnie, rzekome wady zmostkowanych końcówek które opisałeś powyżej są raczej ich zaletami ;) W moim systemie one grają jeszcze ciut mało górą, nie chodzi tyle o wyostrzenie co o wybrzmienia góry. To oczywiście po części wina kiepskiego źródła, teraz z tanim Akaiem jest często sucho, za to jak słuchałem z barwnym DACiem Muse góra była znakomicie nasycona, barwna i rozwibrowana. Co do dołu, mógłby być jeszcze mocniejszy, bardziej zwarty i twardy, tu już jednak winny jest przymały pokój. Gdyby moje Dynki były w obudowie zamkniętej bądź ewentualnie z membraną bierną problemu by nie było.

RB-981, z wielu wpisów wywnioskowałem że ten model jest właśnie brzmieniowo niestety gorszy (czy może inny) od starszego 980. Ja też bym z chęcią posłuchał końcówek 980 a najchętniej 990 i możliwe że zamienił swoje dwie 971 na taką jedną ;)

I love the sound of crashing guitars

Dzięki za informację o tunerze, bo też zastanawiam się nad Rotelem;)

A tak przy okazji, to niestety raczej prac nad DABem w Polsce już raczej nie będzie. W tych krajach gdzie go wprowadzono okazał się porażką i w Polsce mają już od razu wprowadzać jego następcę DAB2.

lothian, 21 Lip 2009, 08:50

w takim razie podejrzewam, że zanim nasi u nas wprowadzą DAB to w całej Europie będzie już co najmniej DABv.5. Wystarczy popatrzeć na autostrady jak żrą się o kasę i wpływy..............

a tunerek jak najbardziej polecam. Nawet w analogu jest bardzo przyjemny.

>>Micke 13

Widziałem, widziałem - będę zaciekle o nią walczył ;)

Znaczy się w granicach rozsądku - w końcu to może i bardzo udany model, ale swoje latka już ma!

W innym wątku Ojciec Założyciel Klubu napisał o wysuszonym i tranzystorowym brzmieniu Rotela.

Czy zgadzacie się z tym? Czy każdy Rotel na taką opinię zasługuje?

w jakim zestawieniu może zagrać miękko i przyjemnie?

->sittek

Eh, kolego na żartach się nie znacie ;P W końcu trzeba zacząć zbierać na końcówę 990, jeśli już teraz zacznę ciułać do skarbonki to może za kilka lat dociułam :] A tak, jak się na opiniotwórczym forum podkopie reputację Rotela to może i wreszcie ceny pospadają... Tylko to wszystko ciii, żeby handlarze się nie kapli ;P

Ale prawdę powiedziawszy miękko i przyjemnie, to raczej nie Rotel, no chyba że te nowe, w reckach czytałem że dynamik im brakuje, czyli grają chyba już jak nie Rotele :/ Prawdziwy Rotel powinien łoić i walić, z kulturą lub nie ale generalnie dynamika i wyrazistość to ich podstawowe cechy przekazu. Jak kolega chce miękkości i przyjemności proszę się wyprowadzić do Klubu Musical Fidelity ;P

Micke 13, 22 Lip 2009, 22:29

przeprowadzać sie zamiaru nie mam :) o to to nie.

zamiast podkopywać markę poszperaj lepiej na wyspiarskim ebaju. Na pewno znajdziesz coś odpowiedniego i w dobrej cenie :) Nie będziesz musiał czekać latami.

a co do miękkości masz rację. Rotele lampkowe i plumkające zdecydowanie nie są. Jednakże przesadzone są opinie o ich ostrości i surowości. To nie stary Technics czy Sony czy nawet nowy Denon. Dynamiki im zdecydowanie nie brakuje a muzykalnością i sceną rozwalą każdą konkurencję. Po drodze nic nie zgubią a i uszy utulą. Ponadprzeciętna dynamika a zarazem łagodne pieprznięcie. To jest Rotel.

Na razie wzmocnienia nie zmieniam, w końcu oświadczyłem się w innym wątku że prawie złapałem króliczka ;P Jeszcze DACa musze kupić ale strasznie wolno mi idzie, ostatnio po wymianie okablowania wszystko równo wydaję na płyty ;P

Czyli przedwzmacniacz i dwie zmostkowane końcówki mocy (monobloki). W takim zestawieniu sygnał jest prowadzony z przedwzmacniacza z gniazd output (dwa lewe i dwa prawe) do jednej pary L i P podłączamy IC do końcówek, a z pozostałej pary można wyprowadzić sygnał do subwoofera lub do następnych dwóch końcówek mocy (choć to jest już niezły hardcore). Końcówki mocy po zmostkowaniu mają aktywne tylko gniazda Left Input - trzeba sobie zaznaczyć np. pisakiem, które z nich będzie służyć za prawy, a który za lewy wzmacniacz. I dlatego do gniazd Left Input w monoblokach podłączamy Lewy i Prawy sygnał z przedwzmacniacza. Identycznie postępujemy z wyjściami głośnikowymi zaznaczając je pisakiem jako "+" i "-" bo aktywne są tylko te czerwone. Dobrze jest zastosować porządny interkonekt.

Dźwięk po zmostkowaniu w porównaniu do tylko jednej końcówki mocy robi się gigantyczny (2x180W przy 8 Ohm i 270W przy 4 Ohm), perfekcyjnie stereofoniczny oraz przestrzenny a do tego bardzo muzykalny. Bardzo duża rezerwa prądowa powoduje, że cały system reaguje na najmniejsze pokręcenie gałką potencjometru a napędza świetnie nawet nieco "mułowate" głośniki.

Tekst powyższy napisałem częściowo po zapytaniu na PM, ale sądzę, że warto go napisać i na forum.

Pozdrawiam, V-t

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

->Violet

Tak to mnie więcej wygląda, bardzo dobry opis.

A możesz rzucić nieco więcej światła na temat podłączenia subwoofera/ów ? Wyjść na końcówki mocy z pre są dwie pary, jedną podpina się końcówki, a w drugą można suba ale rozumiem tylko aktywnego. A czy dałoby się np. jakoś podłączyć pasywnego, jeśli np. moc wytwarzana przez zmostkowane końcówki jest nam aż nadto do napędzenia kolumn ? Tylko wtedy chyba wzrasta obciążenie końcówek, mogą nie wytrzymać, to jak podłączenie dwóch par kolumn do jednego wzmaka.

Nie wiem czy dobrze rozumuję, pytam od tak, z ciekawości ;)

Micke 13, 24 Lip 2009, 11:20

Nigdy nie podłączałem pasywnego subwoofera do mojego zestawu i nie wiem jak to można by zrobić.

Do jednej pary wyjść z pre podłączyć można dwie końcówki, a do drugiej pary następne dwie końcówki lub jeden lub dwa subwoofery aktywne.

I jeszcze nieudolny szkic:

post-17176-100009510 1248434673_thumb.jpg

->Violet

Ok., czyli jest tak ja myślałem. Na Twoim szkicu pre z końcówami i kolumnami mam dokładnie tak samo połączone u siebie. Teraz tylko trzeba skądś skombinować dwa suby aktywne by przetestować jak wszystko razem zagra, myślę o tym poważnie bo mam kolumny podstawkowe ;) Z pasywnymi subami chyba jednak nie ma się co bawić, trzeba by zrobić tak jak mówisz, końcówy przepiąć na stereo i jedną puścić na kolumny a drugą na suby :]

Mam podłączony do jednego wyjścia w pre subwoofer Mordaunt-Short Avant 309i http://www.mordauntshort.com/summary.php?PID=52, a jako, że obecnie używam swój zestaw Rotela w kinie subwoofer włączam tylko czasami, bo nie mam w większości przypadków takiej konieczności. Ale podłączenie dwóch subwooferów to już chyba tylko na jakiejś dużej przestrzeni pokoju odsłuchowego można zaplikować, bo normalnie jeden "hałasuje" aż za bardzo :)

Jeszcze raz, bo coś link nie zadziałał

http://www.mordauntshort.com/summary.php?PID=52&Title=Avant+309i

Asmon, 24 Lip 2009, 12:16

>Sittek, Violet - ładne te Wasze wieże! :)

jakieś 10 lat poszukiwań....zresztą sam wiesz :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.