Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

rb-890 ma mniejszy zasilacz i jest 5kg lżejsza niż rb-880 ....

Tylko 890 ma 160 W na kanał. Ale tu nie o to chodzi kolego czy też koleżanko (nie wiem masz zaznaczone w profilu kobieta) chodzi mi tylko o to żeby usłyszeć jak to gra, bowiem seria 8xxx bez BX była zdecydowanie łagodniejsza. A ja już dosyć nasłuchałem się ostrych Rotelków. I kupię te końcówki żeby wiedzieć jak one grają. Aczkolwiek moja 870BX nie należy do najostrzejszych lecz chcę sprawdzić jeszcze te dwie końcówki z najlepszej serii 8xxx. Rotel coś tam próbował zrobić z serią 12, ale mu się nie udało. Zbyt mocno obciął górne pasmo, zniwelował też ostrość tych wzmacniaczy co sprawiło, że gitary elektryczne w rocku brzmią bez dynamitu tak jak i perkusja i jej blachy. Jedyne co podobało mi się w tej serii to to, że nie jest ona taka jasna. W serii 0 poluzował bas, który nie jest tam zwarty i twardy i wyszła klucha. A teraz sypnął swoim nowym modelem RA 1570, który ze względu na swój jasny przekaz i znowu zbyt wyostrzoną górę jest dla mnie nie do przyjęcia. Dlatego dla mnie pozostaje seria 8xxx. Chodź z chęcią posłuchałbym końcóweczki RB 990+RC 995. Może doczekamy się jeszcze czegoś neutralnego od tej firmy, choć pełen jestem wątpliwości. W tej chwili nie jestem Miłośnikiem Klubu Rotela tylko miłośnikiem serii 8 Rotela :)

Witam wszystkich klubowiczów. Czy jest w województwie warm-mazurskim jakiś sympatyk marki Rotel , który również posiada sprzęt tej marki. Pozdrawiam wszystkich !!!

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

Dlatego dla mnie pozostaje seria 8xxx. Chodź z chęcią posłuchałbym końcóweczki RB 990+RC 995.

Koniecznie posłuchaj .

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Witam

Chciał bym zakupić sprzęt Rotela ale gubię się w oznaczeniach sprzętu.

Nie owijając który sprzęt lepiej zagra:

Rotel RC 995 + 2 x RB-980BX za 3500zł

Rotel RC 1070 i RB 1072 za 3500zł

Rotel RC-1550 + RB-1552 za 3000zł

Mam zamiar coś kupić w tym tygodniu.

Pozdrawiam wielbicieli Rotela

ps. Sony też pozdawiam :)

Rotel RC 995 + 2 x RB-980BX za 3500zł

"Chciałbym" to znaczy masz taką możliwość czy chciałbyś?

Witam Wszystkich

W pierwszej kolejności chciałem się przywitać i prosić o podzielenie się swoją wiedzą.

Będzie to moje pierwsze stereo.

Za dwa dni dojdzie do mnie Wzmacniacz Rotel Ra 971 i to do niego chciałem dobrać resztę. ( Wzmacniacz odbieram dopiero w czwartek jeżeli są inne propozycje w cenie do 700 zł to chętnie rozważę ).

Na początku będzie grał z DVD Pioneer DV 410v.

-do wydania na sprzęt ok 4000 zł bez wzmacniacza

-sprzęt raczej używany

-powierzchnia pokoju ok 18 m kwadrat ,pokój w prostokącie kolumny będą stały na długiej ścianie.

-muzyki jakiej słucham to 90% Heavy Metal + Rock,Pop - żona radio i polska muzyka ( nie disco polo)

Najważniejsza rzecz to kolumny i na tym chciałbym się skupić w pierwszej kolejności jakie najbardziej polecacie

druga rzecz to odtwarzacz sieciowy najlepiej taki który posiada radio FM ewentualnie jaki tuner FM możecie polecić

Proszę o porady.

Pozdrawiam

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Za dwa dni dojdzie do mnie Wzmacniacz Rotel Ra 971 i to do niego chciałem dobrać resztę. ( Wzmacniacz odbieram dopiero w czwartek jeżeli są inne propozycje w cenie do 700 zł to chętnie rozważę ).

Rotel RA-971 do metalu ( z resztą nie tylko metalu ) nie polecam, ze względu na jego zbytnią natarczywość. Nie chodzi o to, że wzmacniacz ma ostre wysokie czy też sypie sybilantami. Gra po prostu natarczywie, tak jakby rzęził. Po dłuższym czasie ta dolegliwość może bardzo drażnić. Mnie osobiście działała na nerwy. Raczej zapolował bym na RA 970 te same parametry ale granie bardziej kulturalne bez tej natarczywości. Spoko zmieścisz się w kwocie 700 zeta.

Najważniejsza rzecz to kolumny i na tym chciałbym się skupić w pierwszej kolejności jakie najbardziej polecacie

Jeśli chodzi o kolumny radziłbym nie opierać się na propozycjach innych typu " kup te będą idealne". Wzmacniacz pod pachę i do salonu. Oczywiście każdą propozycję możesz wziąć pod uwagę, ale kupno w ciemno to jak loteria. W przypadku Roteli, które są bardzo wymagające jeśli chodzi o resztę toru to trzeba niestety samemu odsłuchać, a wierz mi na słowo wiem co piszę. Radzę także wystrzegać się jasno grających kolumn i tych z ostrzejszą górą typu Paradigme, Sonus Faber, Dali. Do twojego pokoju 18m2 podłogówki jak najbardziej. Spróbuj Usher Heco a nawet jakieś Magnaty. Kolumny podstawkowe także możesz wziąć pod uwagę, jeśli budżet ci nie pozwoli, ale oczywiście takie o większych gabarytach. W 18m2 to raczej z niskośredniotonowcem 17 cm.

Pzdr.

Jeśli zaczynasz dopiero przygodę z Rotelami to jak na pierwszy model moim zdaniem źle wybrałeś. Ale może Ci się spodoba bowiem, różne są gusta.

Oprócz RB 990 i RC 995 z serii 9xxx chciałby jeszcze odsłuchać bardzo rzadki model RA-945. Nigdy nie widziałem go w sprzedaży, nie ma też zbyt wiele na jego temat, nawet roku produkcji. Chociaż patrząc po zdjęciach i to, że posiada pilota datował bym go na lata 93-94. Nie ma też wyraźnych zdjęć środka tego modelu. Czyżby była to jakaś nielimitowana wersja ? :)

Prezentuję się świetnie. Zastosowano już inne pokrętła takie jak w RA-985 czy RC-972.

No i RA-972

Pewnikiem wersje z pilotem wychodziły właśnie z takimi pokrętłami. Nie może być inaczej.

post-54339-0-91895800-1457009020_thumb.jpg

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

RA-945 takie może być ? :-)

Tomi porównując 945 do 970 to ten pierwszy jeśli chodzi o środek to bardziej bogaty chyba jest co? Oby dwa nie mają wyjścia Phono a 945-ka o kilogram prawię cięższa, aczkolwiek o 20W lżejsza :)

Ale nawet takie 40w u Rotelka to każdy użytkownik, który owego posiadał wie w czym rzecz :-) 2,5 drożne kolumny napędzi ze stoickim spokojem bez żadnej zadyszki.

Ale nowe Rotele typu RA-11 gdzie przypada także 40w na kanał przy 8 Ohma nie mają już takiej mocy jak stare serie. Plus jest taki, że nie trzeba gałą kręcić a głośność podnosi się stopniowo i delikatnie. Stare serie z pilotem jak dla mnie były bezużyteczne. Za duży skok głośności, zupełnie jak u Nada. Aż trudno uwierzyć, że Nad jeszcze produkuje takie badziewie. Wystarczy zerknąć na zwykłą budżetówkę Denona czy Marantza jak tam ładnie i z gracją podnosi się wskaźnik głośności. No i nasz Rotel także wszedł na tę drogę z serią 12 i nowym RA 1570 :)

No i nasz Rotel także wszedł na tę drogę z serią 12 i nowym RA 1570 :)

Starsze modele też to potrafią, ale tylko te z wyższej półki ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Starsze modele też to potrafią, ale tylko te z wyższej półki ;-)

Ale to wyższa półka :(

A ja miałem na myśli 972 985 i 1070

Kurka życia by mi nie starczyło gdybym miał je wszystkie przetestować. No i kasy :)))

Witam maniaków dźwieku !!!

Mam takie pytanko - obecnie denon pma 710 ae + cd 710 ae

Jest szansa nabyc ponizej 3K - rotel ra-1062 + rorel rcd-1072.

Kolumny ktore posiadam to wharedale 10.6.

Ogolnie brzmienie denona mi siedzi do metalu i rocka ale oczywiscie nie jest zbyt dokladne, czy ktos z forumowiczow sluchal tych roteli ?

Probowalem YAMAHA as 501 - ladnie czysto ale nie ma tego "miesa" co denon.

Czy rotel ma cieple brzmienie czy bardzo suche lub ostre?

Nie mam mozliwosci odsluchu.

Prosze o opinie

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Witam maniaków dźwieku !!!

Mam takie pytanko - obecnie denon pma 710 ae + cd 710 ae

Jest szansa nabyc ponizej 3K - rotel ra-1062 + rorel rcd-1072.

Kolumny ktore posiadam to wharedale 10.6.

Ogolnie brzmienie denona mi siedzi do metalu i rocka ale oczywiscie nie jest zbyt dokladne, czy ktos z forumowiczow sluchal tych roteli ?

Probowalem YAMAHA as 501 - ladnie czysto ale nie ma tego "miesa" co denon.

Czy rotel ma cieple brzmienie czy bardzo suche lub ostre?

Nie mam mozliwosci odsluchu.

Prosze o opinie

Odpuść sobie te Rotele z waflami. Każde Rotele. Czy Rotel ma ciepłe brzmienie? Odpowiedź brzmi żaden. Czy są suche? Odpowiedź większość. Czy kupić 1062 ? Odpowiedź nie. Dlaczego ? Cytuję kolegę z forum, który go odsłuchiwał : " Bo to sucha i piskliwa Integra" a kolega zapewniam zna się rzeczy. Ja miałem RA-1070 i nie wyobrażam sobie takiego połączenia z Wharfedale. Przy tym wzmacniaczu i ogólnie serii 10xxx ciepełka niestety nie znajdziesz tym bardziej z tymi kolumnami. Nie będzie żadnego mięsa tylko płaska posucha. Zainwestuj w dobrego Xindaka. Będziesz miał i kontrolę basu i ciepełko. A co do Denona ten model, który posiadasz to budżetowe modele i nie dziwne że przy większych składach muzycznych się gubią. Miałem kiedyś zestaw Denona. Budżetówki Rotela się nie gubią, ale to Rotel. Ale niestety żadnego ciepła.

Kriss:

"2,5 drożne kolumny napędzi ze stoickim spokojem bez żadnej zadyszki."

Chyba trochę za bardzo uogólniłes, nie kazdym da radę.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Chyba trochę za bardzo uogólniłes, nie kazdym da radę.

No może faktycznie za bardzo;) wiem, że są kolumny które są na prawdę prądożerne np. Paradigm mam tego świadomość. Ale swego czasu mając RA-840BX 50W napędzał spokojnie 2,5 drożne głośniki. No więc zgadzam się z Tobą :)

Oczywiście chodzi o RA-840BX4 :)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Chłopaki chciałem sobie kupić takie głośniczki: http://audiotrendt.com.pl/kolumny-podlogowe/4550-german-physiks-gaudi-mk-ii.html

Jaki Rotel mi je napędzi ? :)

No wygrałem w totka i.... jak szaleć to szaleć.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Gratuluje, lubisz mnie troszeczku :-) ?

bądź kolega ;-)

Jasne, że Cię lubię i jesteś kolegą i dlatego mam też specjalną ofertę dla Ciebie. Co powiesz na to: http://allegro.pl/magnetofon-szpulowy-grundig-zk-140-lampowy-i6032942084.html

Podaj namiary i leci do Ciebie :)))

Kriss, jak wygrales w lotto, to myślę, że to wystarczy:

post-48501-0-71935200-1457217224_thumb.jpeg

No i w klubie ciągle będziesz!

Ach, pomażyć...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Rotel RA-971 do metalu ( z resztą nie tylko metalu ) nie polecam, ze względu na jego zbytnią natarczywość. Nie chodzi o to, że wzmacniacz ma ostre wysokie czy też sypie sybilantami. Gra po prostu natarczywie, tak jakby rzęził.

Niestety już nie mam na to wpływu ponieważ wzmacniacz już jest u mnie

Zawsze można zmienić na coś innego.

Jeśli chodzi o kolumny radziłbym nie opierać się na propozycjach innych typu " kup te będą idealne". Wzmacniacz pod pachę i do salonu.

Dla mnie to oczywiste.

Ale prośba o nakierowanie czym się zainteresować

Obecnie Rotel gra JBL e80

Po przesiadce z amplitunera różnica jest znaczna.

Natomiast ilość basu jest ogromna aż przeszywa na wylot

Przy spokojniejszej muzyce Sarah Brightman czy Agnetha Fältskog jeszcze to tak bardzo nie przeszkadza, to przy Heavy Metalu jest po prostu miazga.

Czy kolumny podstawkowe

Dynaudio audience 52

Dynaudio Excite X16

Dynaudio Focus 160

FOCAL CHORUS 807V

lub podłogowe

Dynaudio audience 82

Focal Chorus 714v

Focal Chorus v816

To dobre wybory czy polecacie coś innego.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Kriss, jak wygrales w lotto, to myślę, że to wystarczy:

Tak wygrałem, ale szansę na następny raz :-)

Zastanawia mnie czy ktoś tutaj z klubu w ogóle słyszał ten zestaw. Końcówka lat 70-tych początek 80-tych Vintage. Ale dostać coś takiego w tak pięknym stanie (przynajmniej zewnętrznym) jak na zdjęciu to chyba graniczy z cudem.

Tyle bajerów na preampie, ale Tomi podejrzewam i tak słuchałby tego na OFF :)

Małe sprostowanie do postu wyżej 8470. Pisałem o kolumnach Sonus Faber. Nigdy nie słuchałem tych kolumn i nie wiem jak grają. Pomyliło mi się z Focal. Focale jaśnieją w górnych rejestrach. Te głośniki zawsze mi się myliły nie wiedząc czemu.

Tyle bajerów na preampie, ale Tomi podejrzewam i tak słuchałby tego na OFF :)

Fajny klocek ;-) zaś jeśli chodzi o moje słynne OFF to ten RC-5000 po krótkiej analizie hiba nie dysponuje taka funkcją jak " TONE ON-OFF"

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Fajny klocek ;-) zaś jeśli chodzi o moje słynne OFF to ten RC-5000 po krótkiej analizie hiba nie dysponuje taka funkcją jak " TONE ON-OFF"

Nie, nie chodzi mi o funkcję ton ON-OFF. Ogólnie o korektor i te inne bajery na potencjometrach.

Aaaa tymi, jak tymi, to pewnie bym sobie nie odmówił tej przyjemności, kto z nas nie lubi sobie troszku pogmyrać :-) ?

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.