Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

O tych Mission 753 mówisz?

http://allegro.pl/angielskie-kolumny-mission-753-super-okazja-i6715420726.html

Ta firma po latach nadało nowym modelom te same oznaczenia co kiedyś.

Albo przejrzyj Allegro wpisując INFINITY. Prawdopodobnie nie zawiedziesz się.

Dokładnie.

Te kolumny świetnie się spiszą. To przecież nieduża skrzynka (wysokość poniżej 90 cm). Ma 4 głośniki, ale one mają tylko po 13 cm. są 3 otwory bas-refleks, ale to pewnie dlatego, że można je zastąpić jednym, ale albo duża dziura źle wyglądała albo wymiary jednego nie mieściły się w skrzynce (co do zasady suma średnic kilku daje efekt jak średnica łączna jednego). Do tego wspomaganie otworami dotyczy tylko dwóch głośników, bo pozostałe dwa przetwarzają bas i środek. Czyli jest to kulturalna konstrukcja i tylko... 2-drożna.

Za jej czasów Mission miał odnogę Cyrus, której wzmacniacze miały moc 25 W (Cyrus One) lub ok. 50 W (Cyrus Two - z PSX może trochę więcej). Katalogowa skuteczność 90 dB i 6 Ohm nie wskazują na specjalne wymagania co do wzmacniacza. To łagodne i okrągłe granie (w końcu tu są papierowe membrany i wysokotonówki nigdy Mission/Cyrus nie miał zbyt agresywnej). Do rockowej muzyki i energicznego z natury Rotela - bardzo dobry typ.

Jeśli nie potrzebujesz wyczynowej rozdzielczości góry i niskotonowych podmuchów basowych, to z tego - w końcu topowego modelu - będziesz zadowolony. Tam chyba są podwójne gniazda głośnikowe, to najwyżej dodasz kiedyś srebrną nitkę (kabla) do zacisków kopułki i jeden z mankamentów już będzie skreślony. W małym pokoju pewnie dostawisz Missiony dość blisko do ściany, to i bas będzie zaletą. Jak dla mnie wszystko do siebie pasuje.

Te kolumny świetnie się spiszą. To przecież nieduża skrzynka (wysokość poniżej 90 cm). Ma 4 głośniki, ale one mają tylko po 13 cm. są 3 otwory bas-refleks, ale to pewnie dlatego, że można je zastąpić jednym, ale albo duża dziura źle wyglądała albo wymiary jednego nie mieściły się w skrzynce (co do zasady suma średnic kilku daje efekt jak średnica łączna jednego). Do tego wspomaganie otworami dotyczy tylko dwóch głośników, bo pozostałe dwa przetwarzają bas i środek. Czyli jest to kulturalna konstrukcja i tylko... 2-drożna.

Za jej czasów Mission miał odnogę Cyrus, której wzmacniacze miały moc 25 W (Cyrus One) lub ok. 50 W (Cyrus Two - z PSX może trochę więcej). Katalogowa skuteczność 90 dB i 6 Ohm nie wskazują na specjalne wymagania co do wzmacniacza. To łagodne i okrągłe granie (w końcu tu są papierowe membrany i wysokotonówki nigdy Mission/Cyrus nie miał zbyt agresywnej). Do rockowej muzyki i energicznego z natury Rotela - bardzo dobry typ.

Jeśli nie potrzebujesz wyczynowej rozdzielczości góry i niskotonowych podmuchów basowych, to z tego - w końcu topowego modelu - będziesz zadowolony. Tam chyba są podwójne gniazda głośnikowe, to najwyżej dodasz kiedyś srebrną nitkę (kabla) do zacisków kopułki i jeden z mankamentów już będzie skreślony. W małym pokoju pewnie dostawisz Missiony dość blisko do ściany, to i bas będzie zaletą. Jak dla mnie wszystko do siebie pasuje.

Mam jeszcze pytanie odnośnie interkonektów i perzewodów głośnikowych.Co polecasz?

Znajomy miał na sprzedaż Rotel Ra-970BX. Szybki kontakt i za dwie minuty już taszczyłem do domu.Teraz w miarę możliwości czasowych robię porównanie który lepszy do moich kolumn Rotel Ra 840 BX3 czy Rotel Ra 970BX. Oczywiście liczę że kiedyś uda mi się kupić 980BX lub 985BX. Słucham tych wzmacniaczy z pokrętłem wzmocnienia max tylko do godziny 9. Łomot i furkoczące membrany mnie nie interesuje. Oba wzmacniacze graja bardzo czysto i fajnie choć różnie. Rotel Ra 840bx gra prężniej z szybszym i krótszym basem . Złapałem się na tym ze nogą przytupywałem w rytm muzyki. Tworzy precyzyjnie określoną wymiarami scenę przed słuchaczem.

RA 970 bx można odnieść wrażenie ze gra bardziej miękko ale ciężko mi określić jaki ma bas czy sopran bo tworzy przede mną znacznie większą przestrzeń w której słucham muzyki a nie poszczególnych dźwięków. Musze więcej posłuchać rożnej muzyki.

Minus dla 970 za brak wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego a plus za to że trochę mniej się grzeje niż 840.

Mam jeszcze pytanie odnośnie interkonektów i perzewodów głośnikowych.

Z kablami nie tak prosto, ale skoro pytasz...

Interkonekt firmy TARA LABS lub NORDOST - jeśli upolujesz coś używanego, może być najtańszy model, oby oryginalny i nie własna konfekcja.

Głośnikowy CABLE TALK 3 (3.1) - niczego nie zepsuje i nie ograniczy. Po prostu dobry przewód.

Jeśli poszukiwanie i rozważanie kombinacji jest ponad siły lub ma przynieść ból głowy, to postaw na jedną firmę.

I niech to będzie AUDIOQUEST - mają też niedrogie serie, nie mają wpadek jakościowych jak inni producenci.

To powyższe nie jest przypadkowe. Ryzyko nietrafionego zakupu i znalezienia czegoś tańszego i lepszego - nie istnieje :-)

Powodzenia.

Wielokrotnie pisano na forum, że kable sygnałowe i głośnikowe nie mają większego wpływu na sprzęt Rotela. Szkoda kasy. Lepiej dołożyć do lepszych kolumn, bo te 753 to takie swoiste bumboxy.

Zresztą już po przeczytaniu opisu tych kolumn należałoby uważać, bo jak dla mnie ludzie ci nie słuchali ich, a piszą o nich pierdoły.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@sittek, czy może do mnie pijesz?

Po latach Mission zaczął robić podobne, tylko w wersji oszczędnościowej z membranami biernymi. W 753 masz dwa głośniki dla środka pasma, co daje przewagę dynamiczną (dla tej części jest obudowa zamknięta). Wycenione były na 11 500 zł (jak mnie pamięć nie myli).

Dawne 753 są lepsze i teraz zadanie: policz za ile procent je można teraz kupić. Okazja czy nie?

Kable zawsze mają znaczenie - jak tego nie słyszysz, to powinieneś poważnie pomyśleć nad swoim zestawem.

@sittek, czy może do mnie pijesz?

Kable zawsze mają znaczenie - jak tego nie słyszysz, to powinieneś poważnie pomyśleć nad swoim zestawem.

Nie, to była aluzja do treści ogłoszenia na allegro z tymi kolumnami ( no chyba, że sam go pisałeś).

Co do kabli. Jesteśmy w Klubie Rotela i wielu chłopaków zgodziło się do tego że Rotel nie jest czuły na okablowanie.

Czy w związku z tym powinienem wywalić Rotela w cholerę, bo głównym powodem jest fakt, że kable w nim nie grają?

No nie tak szybko. Ja raczej z tego powodu cieszę się, bo nie muszę wydawać tysięcy złotych na przewody.

Dyskusja ponadto prowadzona jest na temat połączenia ze sobą RA-02 oraz Mission 753.

W mojej ocenie jest to tragiczne połączenie, a kolumny te zagrają wówczas gdy dostarczymy im sporej ilości mocy.

To tak samo gdybyśmy chcieli podłączyć pod ten wzmacniacz Dynaudio Focus 260. No nie zagra to.

Rotel miał zdaje się pierwszą dystrybucję w Polsce, tam gdzie sprzedawali też NAD-a. Czyli salon w nieistniejącym już klubie "Akwarium" w Warszawie. I także tam łączyli panowie Rotela (mam na myśli głównie wzmacniacze) z kolumnami firmy Infinity. Te są znane z bardzo dużych wymagań prądowych. I jakimś dziwnym trafem ludzie tam przeżywali ekstazę (np. na specjalnych pokazach). Wspomniane wzmacniacze Cyrus różniły się charakterem, bo to typowe tzw. angielskie granie, ale w kategoriach jakościowych dużo lepsze niż wzmacniacze Rotela. Z kolei Mission/Cyrus pierwszą dystrybucję w Polsce miał na ulicy Elektoralnej i potem na ul. Armii Krajowej - w Warszawie. Tam właśnie pojawiały się też kolumny i tam się ich słuchało. Te miejsca miały też szczęście do ludzi, którzy wiedzieli co z czym połączyć. Dawne czasy, ale jak ktoś je pamięta, to nie ma najmniejszych wątpliwości, że muzycznie model 753 da radę i... Rotel też jest wyjątkową marką.

Może ugodowo napiszę jak recenzenci: warto posłuchać i trzeba zrobić to obowiązkowo przed decyzją o zakupie.

A jak masz ochotę przekonać się co może zdziałać dobry kabel, to masz moje zaproszenie. Jakiś Rotel serii 9 też się znajdzie pod ręką, jeśli swoich klamotów nie będziesz chciał targać. Nawet w tych dawnych czasach i wymienianych miejscach nie łączyli wspomnianych marek byle czym. Rotel chyba nie produkował swoich kabli, ale już taki Mission/Cyrus i owszem. Jeśli dla kogoś temat nieistotny, to przynajmniej nie nowy.

Dziękuję za zaproszenie, może kiedyś przydarzy się taka okazja.

Co do kabli przekopałem tego sporo, właśnie z Rotelami. Miałem w UK taką możliwość.

Od zwykłych sznurków za parę PI, po modele kosztujące nawet kilkaset funtów przerabiałem je w salonie audio.

I w tamtym czasie skutecznie wyleczyłem się z tej choroby. Za tyle pieniędzy nie ma sensu.

Naprawdę dużo skuteczniejszym sposobem jest wymiana kolumn oraz poprawa akustyki pomieszczenia.

Tu można robić prawdziwe cuda z dźwiękiem.

Ja tych kolumn nie słuchałem, ale każdy ma inne preferencje jeśli chodzi o dźwięk. Należy pamiętać, że Mission to przede wszystkim jasne kolumny. Miałem Mission M73 i mam 702e i z Rotelami w szczególności z serii 9xx nie jest to moim zdaniem udane połączenie. Słuchałem serię 0 ale nie z Mission. Seria 0 ma poluzowany bas i wysokie tony też nie należą do łagodnych. Po za tym ja również uważam, że do kolumn o których mowa RA-02 będzie niezbyt wydajnym wzmakiem. O 20w moim zdaniem za mało. Czy zagrają ? Owszem, że zagrają ale czy rozwiną skrzydła. O to jest pytanie. Ja uważam, że nie. Po za tym każdy Rotel od 20 do 40 wat nigdy basem nie sypał i w 20M2 na pewno będzie go nie wystarczająco. Trzeba odsłuchać we własnym pomieszczeniu i tyle. Z mojego doświadczenia wiem, że takich rad jak "te kolumny świetnie się spiszą" należy w ogóle nie brać pod uwagę. Ja miałem tyle rad co do kolumn i co?... żadna nie wypaliła. Kolumn bez odsłuchu się nie kupuje. Co do kwestii napędzenia kolumn to podam przykład. Miałem RA-1070 z Dynaudio 42 kolumienki jak pudełka po butach. 100-watowy wzmacniacz napędzał je swobodnie tylko trzeba było odkręcić gałę żeby była dynamika wtedy dopiero rozwijał skrzydła. Równocześnie miałem wtedy RA-930AX po podłączeniu tego 30-sto watowego wzmacniacza Dynie owszem grały, ale dało się wyczuć, że brakuje im mocy. Tylko odsłuch panowie i wtedy będzie wiadomo czy to udane połączenie. A w ciemno to można sobie zdrapkę kupić.

Edytowane przez Satori

Wielokrotnie pisano na forum, że kable sygnałowe i głośnikowe nie mają większego wpływu na sprzęt Rotela.

a ja ilokrotnie to napiszesz będę to podważał , moje zdanie jest zupełnie odwrotne :)

Pozdrawiam

Tomasz

Czy ktoś podłączał odtwarzacz cd przez bufor lampowy Musical Fidelity x 10d do wzmacniaczy Rotela. Pytanie w związku z tym ze bufor nie z każdym wzmacniaczem prawidłowo współpracuje. Np z Cyrusem 8vs była klapa ,za to z Coplandem CSA 8 była bajka.A jak jest z Rotelami.

a ja ilokrotnie to napiszesz będę to podważał , moje zdanie jest zupełnie odwrotne :)

Przy sprzęcie Rotela który posiadasz to i włączona w tor gumka od majtek będzie miała swoją mikrodynamikę barwy. :-)

Należy pamiętać, że Mission to przede wszystkim jasne kolumny.

I tu jest jaskrawy przykład, jak można się różnić.

Dla mnie Mission robi atut z dokładnie wręcz odwrotnej cechy. Te starszej daty (lata 80/90), bo późniejsze serie, to już tylko wpadki.

Nie znam wzmacniacza, znam kolumny - będzie dobrze. Tyle ode mnie.

Przy sprzęcie Rotela który posiadasz to i włączona w tor gumka od majtek będzie miała swoją mikrodynamikę barwy. :-)

Sittek mistrz ciętej riposty jak zwykle do Tomasza :))) ale przynajmniej jest wesoło.

Sittek mistrz ciętej riposty jak zwykle do Tomasza :))) ale przynajmniej jest wesoło.

kto się czubie ten się .... , jakoś to tam leciało :)

Pozdrawiam

Tomasz

Co do kabli. Jesteśmy w Klubie Rotela i wielu chłopaków zgodziło się do tego że Rotel nie jest czuły na okablowanie.

A może warto dopisać moim zdaniem !!!!!

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Zawsze co piszę od siebie oznacza nic innego jak "moim zdaniem". Przecież jest to logiczne :-)

Zawsze co piszę od siebie oznacza nic innego jak "moim zdaniem". Przecież jest to logiczne :-)

Dlatego niech każdy sam decyduje czy Rotel jest czuły na kabelki czy nie !!!!

Dlatego niech każdy sam decyduje czy Rotel jest czuły na kabelki czy nie !!!!

Och Arni skąd w tobie tyle złości? Wykrzykniki same znaczą. Aj zapomniałem czyżbyś nie wiedział kim jestem? :)

Jacenty tak na prawdę jeśli już pomyśleć to nic nie jest logiczne:)

Drogi Sittku ja swój pierwszy wzmacniacz Rotela nabyłem... uf dobrze napisałem nabyłem w roku 1995. Był to RA-840BX4 z głośnikami NO NAME. Wiesz jak to pięknie grało. Potem zgasła jakaś moja działalność co do sprzętu audio. Nie kombinowałem z kabelkami mając już później inne Rotele (po latach) z serii 8 serii 9 czy serii 0. Po prostu nie wtajemniczałem się w kable audio voodoo. I tak szczerze mówiąc nie wiem jaka była by teraz sytuacja. Ale jedno Ci powiem bo wiem, że słuchałeś RA 1070 i wiesz jaka tam jest góra pasma i jak potrafi szorować mózg. Nawet po wymianie kabla zasilającego typu Belden DIY i wymianie z transportu do wzmacniacza, aż sam się zadziwiłem, że tak zostały utemperowane wysokie tony, nie tracąc na dynamice. Może Ty nie przeprowadzałeś eksperymentów na tych seriach tako i ja. Miałeś czy może nadal masz serię 12 gdzie faktycznie kable w tych wzmacniaczach nie odgrywają zupełnie żadnej roli, czy kolumnowe czy RCA itd. Bo ja sprawdzałem i wiem, że ta seria tak ma. Seria 12 gra najlepiej po coaxial i nie ważne czy jest to kabel prolink za 29 zł czy inny za 1500zł. zawsze to będę pisał ale co do kabli nie mają one znaczenia jeśli chodzi o serię 12. Natomiast nie wypowiadaj się na temat kabli co do Rotela z innych serii bowiem ja też byłem tak nastawiony anty i odmieniło mi się. Na prawdę.

Och Arni skąd w tobie tyle złości? Wykrzykniki same znaczą. Aj zapomniałem czyżbyś nie wiedział kim jestem? :)

To nie złośliwość po prostu lubię podkreślać niektóre wypowiedzi wykrzyknikami kolego K.....s .

@Satori faktycznie nie sprawdzałem alternatywnego okablowania (zasilające, sygnałowe, głośnikowe) z wszystkimi Rotelami, z 1070 akurat tego nie robiłem, z wyższymi dzielonymi tez nie, z najnowszymi również, ale sprawdzałem z dwoma egzemplarzami RA-972, jednym RA-971MkII, RA-930AX, RA-935, RA-960BX, RA-840BX4, potem z RA-03, RC/RB-06, RA-06, RA-06SE, RA-1520, RA-12 i nigdy nie miałem nigdy przyjemności usłyszeć jakiejkolwiek różnicy.

Faktycznie kabel cyfrowy a analogowy brzmią inaczej i słychać ewidentnie różnicę.

otel Ra 840 BX3 czy Rotel Ra 970BX.

I jaka decyzja ?

Posiadam 840BX3 - jestem bardzo zadowolony ale to mój 1szy wzmacniacz stereo.

U mnie kręcenie Bassem i Sopranem nic nie daje - jak jest u Ciebie ?

Dziwne, że się grzeje u Ciebie - wczoraj słuchałem 3 godziny i był ledwie letni :)

Dźwiękowo mam odczucie że jednak Ra 970bx gra bardziej pod mój gust.Przestrzennie ,miękko,kulturalnie i czytelnie.

Na razie testy z cd NAD 5000 i łączówka Qed Qunex Silver Spiral.

Co do 840 bx3 to u mnie kręcenie korekcją barwy też jest prawie niesłyszalne.Ale po co kręcić jak gra tak dobrze na 0.

Na 970bx zakres regulacji barwy jest bardziej słyszalny ,ale i tak mam wyłączony.

Mój 840bx3 był w serwisie i podobno poustawiali prądy w/g serwisówki a i tak się grzeje że musi stać na górze i lepiej na nim nic nie stawiać aby była wentylacja.

Gałką głośności nie muszę kręcić wyżej niż do godz 8.30 -9.00 zarówno na 840 jak i 970.

Ładnie słychać w 24 m i nie przeszkadzam sąsiadom.

Co do testów 970bx i kabli to polaryzacja zależnie od wetknięcia wtyczki w gniazdko zasilające rozpoznawalna.

Tak samo dźwięk jest inny z listwy zasilanej kablem Enerra Blue czy Furutecha 314.

Ale 970bx to też pierwszy u mnie wzmacniacz który fajnie gra również zasilany z gniazdka z ściany i całkowicie by mi to wystarczyło.

No ale jak trzeba zasilić 18 różnych sprzęcików to niestety trzeba użyć listw .

• Moderatorzy

@Satori faktycznie nie sprawdzałem alternatywnego okablowania (zasilające, sygnałowe, głośnikowe) z wszystkimi Rotelami, z 1070 akurat tego nie robiłem, z wyższymi dzielonymi tez nie, z najnowszymi również, ale sprawdzałem z dwoma egzemplarzami RA-972, jednym RA-971MkII, RA-930AX, RA-935, RA-960BX, RA-840BX4, potem z RA-03, RC/RB-06, RA-06, RA-06SE, RA-1520, RA-12 i nigdy nie miałem nigdy przyjemności usłyszeć jakiejkolwiek różnicy.

Faktycznie kabel cyfrowy a analogowy brzmią inaczej i słychać ewidentnie różnicę.

Sittek czy pomiędzy RA 06 a 06se są jakieś różnice soniczne ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

@Satori faktycznie nie sprawdzałem alternatywnego okablowania (zasilające, sygnałowe, głośnikowe) z wszystkimi Rotelami, z 1070 akurat tego nie robiłem, z wyższymi dzielonymi tez nie, z najnowszymi również, ale sprawdzałem z dwoma egzemplarzami RA-972, jednym RA-971MkII, RA-930AX, RA-935, RA-960BX, RA-840BX4, potem z RA-03, RC/RB-06, RA-06, RA-06SE, RA-1520

No i tutaj Jacek żałuję, że tego nie sprawdziłem. Ale co tam mnie już te egzemplarze w ogóle nie interesują. To takie małe grajotka dla mnie w tej chwili. Teraz jestem zainteresowany Rotelem z serii 10. Mam na uwadze RB-1080+RC1082. Staram się to upolować. Ale muszę wam coś powiedzieć. U mnie Rotel z serii 8 a chodzi głównie o dzielony zestaw RB-870BX+RC-850 dynamiką przerastał RA-1070. Choć Maniek postarał się przerobić preamp żeby grało to nie tak sucho jak grało w pierwotnej wersji stanął na prawdę na wysokości zadania. I żałuję że sprzedałem ten zestaw. Co do modelu RA-971/971MKII to tego na prawdę nie da się utemperować żadnymi kablami. Nie ja po prostu nie mogłem znieść tego jazgotu.

Dźwiękowo mam odczucie że jednak Ra 970bx gra bardziej pod mój gust.Przestrzennie ,miękko,kulturalnie i czytelnie.

Nie możesz porównywać serii 8 do serii 9. RA-970 i RA-830/840 Bx4 czy BX3 to zupełnie inne granie. Seria 8 ma to do siebie, że brzmi bardziej kulturalnie, a najlepiej sprawdzać to na tych samych głośnikach i sprawdzać dynamikę. Chodzi mi głownie o to czy np. perkusja na miękkich kolumnach brzmi twardo. RA-840BX4 będzie twardsza od jakiegokolwiek wzmacniacza z serii 9. Co do grzania to owszem 830/840 grzeją się niesamowicie, ale taka ich natura. Zdziwiony jestem faktem, że u Ciebie w 24M2 tak dobrze grają te wzmaki. Nie brakuje Ci basu? A może tak lubisz nie wiem:)

Posiadam 840BX3 - jestem bardzo zadowolony ale to mój 1szy wzmacniacz stereo.

U mnie kręcenie Bassem i Sopranem nic nie daje - jak jest u Ciebie ?

Dziwne, że się grzeje u Ciebie - wczoraj słuchałem 3 godziny i był ledwie letni :)

Ten model powinien reagować na balans typu ton, sopran, bas i powinien się grzać. Wtopiłeś się kolego.

To nie złośliwość po prostu lubię podkreślać niektóre wypowiedzi wykrzyknikami kolego K.....s .

Między złością a złośliwością jest bardzo duża różnica. Więc nie postrzegam cię Arni o żadną złośliwość. Ot tak wyrwało mi się :)

Sittek czy pomiędzy RA 06 a 06se są jakieś różnice soniczne ?

Nie ma.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.