Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Panowie rozważam, implementację Mundorfów Mlityc do mojego RA 06.

Czy przy okazji rozgrzebania wzmaka warto przy okazji wymienić coś innego ? I ewentualnie na co.

Nie chodzi mi , żeby zrobić ekonomicznie nieuzasadnionego turbocyborga, ale na Mundorfy wydam koło 200 i mogę podnieść budżet do 300.

Dzięki.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W dniu 27.01.2022 o 16:34, captainprice napisał:

Taką końcówkę kilka lat temu można było spokojnie dostać za połowę ceny z ogłoszenia. 

Zgadza się, były tańsze jak prawie wszystkie inne klocki Rotela i innych marek z rynku wtórnego. Największy wzrost cen pojawił się w przypadku wyższych modeli i rzadko spotykanych egzemplarzy. Też uważam że cena z podesłanego przeze mnie linka jest mocno przesadzona.

W dniu 27.01.2022 o 18:21, Satori napisał:

Zważając na wiek nie dałbym nawet 1/3 tej ceny.

W dniu 27.01.2022 o 18:34, negatyw napisał:

Jestem tego samego zdania.

I dobrze ktoś inny będzie miał szansę nabyć w dobrych pieniądzach fajną końcówkę. 🤪

W dniu 27.01.2022 o 18:44, Satori napisał:

I nikt mi nie powie, że wsadzone tak komponenty przeżyją jeszcze nie jeden nowy sprzęt. A może i tak a może i nie. Taki sprzęt często przewija się przez dziesiątki użytkowników. Nie wiadomo w jakich warunkach pracował z jaką mocą i jak długo był żyłowany. Wszystko ma swoje granice. To  jest po prostu  loteria. Ja kupiłem do Nada Rc 1082, który ma 10 lat zaryzykowałem i okazało się, że wszystko jest OK. Nie mniej nie obyło się bez pewnych perypetii, których tu nie będę opisywał, ale jestem zadowolony ze stanu preampa jak i tego jak gra. Tak jak Mol napisał, że w przypadku Nad'a w roli KM ten pre może zdziałać cuda. I tak jest, gra na wyższym poziomie.

Tego nikt nie wie i taka jest specyfika zakupu używanego sprzętu. Ryzyko można zminimalizować dokładnie oglądając wybrany egzemplarz łącznie z wnętrzem i jak ktoś chociaż minimalnie się zna i wie co gdzie ma być na swoim miejscu to sam stwierdzi czy opłaca się taki egzemplarz zakupić. Nieodzownym elementem zakupu używanego sprzętu audio jest również odsłuch i możliwość naocznego i organoleptycznego sprawdzenia sprzętu. Czasami 10-20 letni sprzęt będzie bardziej zadbany i mniej zajechany niż taki 4-5 letni. Ja na pewno nie kupiłbym NADa bo to granie mi zupełnie nie odpowiada. Sam się kolega przekonał że dopiero amplifikacja z pre Rotela dała wyraźną poprawę brzmienia i pozwolę sobie tutaj zacytować innego kolegę @sittek w wątku sprzed kilku lat:

W dniu 3.09.2017 o 23:38, sittek napisał:

Gdy ludzie przechodzili z NAD-a na Rotela, już do niego nie wracali.

Gdy rezygnowali z Rotela na NAD-a, wcześniej czy później wracali do starej marki.*

* moje wnioski na podstawie wieloletniej lektury AS

Może więc obrać inny kierunek zmian? 🙂

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

11 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Tego nikt nie wie i taka jest specyfika zakupu używanego sprzętu. Ryzyko można zminimalizować dokładnie oglądając wybrany egzemplarz łącznie z wnętrzem i jak ktoś chociaż minimalnie się zna i wie co gdzie ma być na swoim miejscu to sam stwierdzi czy opłaca się taki egzemplarz zakupić

Zapewniam Cię, że wyrośniesz z tego.

11 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Ja na pewno nie kupiłbym NADa bo to granie mi zupełnie nie odpowiada. Sam się kolega przekonał że dopiero amplifikacja z pre Rotela dała wyraźną poprawę brzmienia i pozwolę sobie tutaj zacytować innego kolegę @sittek w wątku sprzed kilku lat:

Nad w roli KM z RC 1082 wypada ciekawie, dobre plastyczne powiedziałbym granie no i mam nową mocną KM gdzie nie muszę się przejmować, że niedługo mi coś nawali przynajmniej przez 2 lata. Po dwóch latach zapewne będzie co innego, jak to bywa zwykle w przypadku "gonienia króliczka". Po drugie nie słyszałeś Nada z Rotelem i nie wiesz czy by ci się nie spodobało. Nada kupiłem już z myślą wykorzystania go jako KM i sprawdził się. Co do sittka, to zawsze bronił rotele, a niedawno widziałem, że sprzedawał swojego A14 i bodajże swoje Dynaudio Focus. Co teraz ma? Czy wrócił do Rotela? Nie ma racji co do w/w postu. Ja do starych roteli, które miałem już bym nie wrócił, a zapewniam Cię, ze było ich sporo zarówno integry jak i KM-y. Wielu ludzi z forum rezygnowało z Roteli na rzecz nada właśnie. Nie powiem, że Nady to wspaniałe wzmacniacze, ale złe też nie są. Sam nie chciałem mieć Nada jako głównego wzmacniacza do słuchania muzyki, ale właśnie jak wyżej napisałem miał służyć i służy jako KM. Rotel dodał mu skrzydeł i o to właśnie chodziło.

Pewne jest jeszcze to, że kupię RB 1080 bo pędzi mnie ciekawość jak zagra całość Rotela. Ale najpierw kolumny jak pisałem już wcześniej. 1080 nie jest taki wiekowy, a dwie KM w zapasie to nie jest zły pomysł. No i Nad w razie czego może robić jako integra dla 2 systemu bo nie widzę powodu by go sprzedawać. Po drugie 1080 można kupić w bardzo przystępnej cenie bo 3, 3,5 tyś to nie jakiś wydatek w porównaniu z wariactwem Michi za 8 czy 9tyś co jest istnym szaleństwem.

Edytowane przez Satori
W dniu 30.01.2022 o 09:11, Satori napisał:

Zapewniam Cię, że wyrośniesz z tego.

No nie wiem czy chcę do tego dorastać... Przy obecnych cenach nowych klocków biorąc pod uwagę to co siedzi w środku za te kosmiczne pieniądze to ja podziękuję.

W dniu 30.01.2022 o 09:11, Satori napisał:

Nad w roli KM z RC 1082 wypada ciekawie, dobre plastyczne powiedziałbym granie no i mam nową mocną KM gdzie nie muszę się przejmować, że niedługo mi coś nawali przynajmniej przez 2 lata. Po dwóch latach zapewne będzie co innego, jak to bywa zwykle w przypadku "gonienia króliczka". Po drugie nie słyszałeś Nada z Rotelem i nie wiesz czy by ci się nie spodobało. Nada kupiłem już z myślą wykorzystania go jako KM i sprawdził się. Co do sittka, to zawsze bronił rotele, a niedawno widziałem, że sprzedawał swojego A14 i bodajże swoje Dynaudio Focus. Co teraz ma? Czy wrócił do Rotela? Nie ma racji co do w/w postu. Ja do starych roteli, które miałem już bym nie wrócił, a zapewniam Cię, ze było ich sporo zarówno integry jak i KM-y. Wielu ludzi z forum rezygnowało z Roteli na rzecz nada właśnie. Nie powiem, że Nady to wspaniałe wzmacniacze, ale złe też nie są. Sam nie chciałem mieć Nada jako głównego wzmacniacza do słuchania muzyki, ale właśnie jak wyżej napisałem miał służyć i służy jako KM. Rotel dodał mu skrzydeł i o to właśnie chodziło.

Cieszy tutaj fakt że połączenie Rotela z klockami innych marek daje bardzo dobre efekty. Świadczy to wg. mnie o uniwersalności marki i możliwościach jakie mamy dzięki temu w budowaniu własnych systemów, gdzie niekoniecznie wszystkie elementy muszą być z jednej "stajni". Ja jestem zdania że Rotel ciągnie w górę inne słabsze klocki a również w odpowiednim towarzystwie potrafi pokazać zaskakująco dużo sam od siebie. Co do NADA to słuchałem 2ch różnych modeli wzmacniaczy i każdy z nich miał inny charakter i grał zupełnie inaczej. Dawno temu u kolegi słyszałem NADA 3020 - grał analogowo i muzykalnie ale brakowało mi w nim rozdzielczości i detalu, bas był obecny ale słabo zaznaczony i nie czuć było tego wygaru tam gdzie powinien się pojawić, średnicę miał bardzo wyraźną - nawet powiedziałbym, że dominującą nad pozostałymi zakresami. Kolejna historia to kiedy przy zakupie kolumn miałem okazję posłuchać NADA C356Bee - ten model grał dla mnie zupełnie inaczej, tzn bardzo słaba góra, mocniejszy środek idący w cieplejszą stronę oraz przebasowiony dół gdzie zakres ten swoją rozciągłością i ciężarem zakrywał pozostałe zakresy nie pozwalając im prezentować i budować sceny w pełnym zakresie. Zakładam że C375 będzie od nich sporo lepszy i ufam Twojej ocenie ze w połączeniu z RC1082 Rotela gra przyjemnie i równo we wszystkich pasmach. Tak jak wspomniałem wyżej uważam że niemałe znaczenie ma tutaj wykorzystany przez Ciebie pre Rotela który odpowiednio poukładał prezentację muzyczną w Twoim systemie zresztą sam też to zauważyłeś więc tutaj się zgadzamy.

W dniu 30.01.2022 o 09:42, Satori napisał:

Pewne jest jeszcze to, że kupię RB 1080 bo pędzi mnie ciekawość jak zagra całość Rotela. Ale najpierw kolumny jak pisałem już wcześniej. 1080 nie jest taki wiekowy, a dwie KM w zapasie to nie jest zły pomysł. No i Nad w razie czego może robić jako integra dla 2 systemu bo nie widzę powodu by go sprzedawać. Po drugie 1080 można kupić w bardzo przystępnej cenie bo 3, 3,5 tyś to nie jakiś wydatek w porównaniu z wariactwem Michi za 8 czy 9tyś co jest istnym szaleństwem.

Sam jestem ciekaw co bardziej się sprawdzi. Jeżeli kupisz to na własne ucho będziesz mógł ocenić które połączenie bardziej Tobie podpasuje NAD+ROTEL czy ROTEL SET. Co do wiekowości wzmaków to chciałbym tylko zauważyć że RB1080 (lata prod. 2001-2008) jest niewiele młodszy od RHB-10 (lata prod. (1993-1997). W najgorszym przypadku 15 lat, najmniej może być tylko 4 lata, a uśredniając jest to około 7-8 lat - to nie jest jakaś przepaść wiekowa między tymi modelami. W budowie (konstrukcja + użyte komponenty) natomiast jest spora różnica na korzyść Miśka przede wszystkim w zasilaniu gdzie w RB masz jedno trafo i pojedyncze linie zasilania dla całej końcówki. W Michi jest pełne dual mono z dwoma trafami po 1,1kW plus osobne mostki dla stopni wyjściowych, same stopnie końcowe zasilane są tylko z głównych mostków. Cała reszta wygląda tak:

RHB-10 - 22000uF/80V w zasilaniu (+-73V) i 4 parki 2SA1494/2SC3858 w stopniu wyjściowym
RB-1080 - 15000uF/80V (+-70V), 5x2SA1492/2SC3856

Różnice widoczne gołym okiem. Pomijam resztę pewnie niemało znaczących komponentów które w RB szły na tzw masówkę, a RHB to był jednak produkt niszowy i wyszedł w mniejszej ilości egzemplarzy. 3000-3500 to za RB1080 również wysoka cena. Realnie ten model dzisiaj jest wart w mojej ocenie między 2500-2800 zł. Jakbym miał drugi raz wybierać końcówkę Rotela to wybór w kwocie do 4500 zł padłby tylko na Michi.

W dniu 30.01.2022 o 09:29, MarcinStereo napisał:

Ja w przyszłości wymienię swoją RB1582mk2 na większą 1590 bo taka miała być na początku ale brakło funduszy 🙂 

Pisałem gdzieś tam wyżej odnośnie RB1590. Fajny piec ale nie za tą kasę bo jak dla mnie nie zaoferował nic szczególnego co spowodowałoby u mnie uśmiech na twarzy przy odsłuchu.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

24 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Mi dźwiękowo 1582 odpowiada jak najbardziej, 1590 nawet jakby dźwiękowo grała tak samo to jednak może oddać 2x tyle prądu co moja.

Wysłałem zapytanie na  PW.

2 godziny temu, Mariusz Marciniak napisał:

Co do wiekowości wzmaków to chciałbym tylko zauważyć że RB1080 (lata prod. 2001-2008)

2004-2008 dlatego trzeba szukać nowszej wersji tej z podwójnymi terminalami, starsze miały pojedyncze terminale czarno-czerwone, nowsze podwójne takie białe przeźroczyste.

W dniu 31.01.2022 o 14:20, Mariusz Marciniak napisał:

Co do wiekowości wzmaków to chciałbym tylko zauważyć że RB1080 (lata prod. 2001-2008) jest niewiele młodszy od RHB-10 (lata prod. (1993-1997).

8-11, lat różnicy to wcale na tak mało dla elektroniki, ale Michi jednak ma lepsze komponenty od RB-1080, co można uznać za wyrównanie szans, zwłaszcza że ten pierwszy ma radiatory na zewnątrz i wnętrze się tak nie nagrzewa. Tak, czy inaczej myślę, że ceny każdego z nich są obecnie mocno zawyżone, a Michi jako rzadki sprzęt kolekcjonerski będzie już tylko drożał, tak jak ma to miejsce z serią 5000.

Edytowane przez mol01
22 godziny temu, mol01 napisał:

z serią 5000

Oj tak tak SET RB-5000 + RC-5000 to już ceny robią się z kosmosu. Pomijając kwestię ceny marzy mi się żeby kiedyś je usłyszeć w akcji - zresztą pewnie nie tylko mnie na tym forum 😉

Ciekawy jestem czy ktoś z naszych forumowych kolegów miał kiedyś ten zestaw. Muszę uruchomić klubową wyszukiwarkę 👍

W dniu 29.01.2022 o 17:47, stench napisał:

Panowie rozważam, implementację Mundorfów Mlityc do mojego RA 06.

Czy przy okazji rozgrzebania wzmaka warto przy okazji wymienić coś innego ? I ewentualnie na co.

Nie chodzi mi , żeby zrobić ekonomicznie nieuzasadnionego turbocyborga, ale na Mundorfy wydam koło 200 i mogę podnieść budżet do 300.

Dzięki.

Proponował bym uderzyć do Pana Adama z roteltuning gość zna się na rzeczy...sam mam końcówkę po modyfikacji i nigdy bym się nie spodziewał że może ona rozjechać francuza z serii in 200 dlatego na dniach jedzie pre na modyfikacje skoro może być jeszcze lepiej 💪

19 godzin temu, fosge napisał:

Proponował bym uderzyć do Pana Adama z roteltuning gość zna się na rzeczy...sam mam końcówkę po modyfikacji i nigdy bym się nie spodziewał że może ona rozjechać francuza z serii in 200 dlatego na dniach jedzie pre na modyfikacje skoro może być jeszcze lepiej 💪

Ja bym rozważył wymianę tego 06 na coś lepszego. To w miarę nowy sprzęt, więc fabryczne kondy pewnie są ok, a wymiana na takie z wyższej półki może być kompletnie niesłyszalna, mam doświadczenia z wymianą padających kondów na tej klasy o której piszesz, w hiendowym sprzęcie i różnica jest niezauważalna. Moim zdaniem roteltuning to ściema jakich wiele.  Wymiana sprawnych kondów w tym budżetowym sprzęcie to jak montowanie spojlera do Passata, niby można, ale po co? Oczywiście to moje subiektywne zdanie.

hmm u mnie w RB 03 kondy były właśnie do wymiany bo wyschły i zrobiły się tzw orzeszki ( mam na pamiątkę ) a z tym zderzakiem do passata to bym mocno polemizował po tym co słychać na własne uszy...zresztą w moim przypadku nie tylko kondensatory były wymieniane

Passat też może wyglądać 

21 minut temu, fosge napisał:

hmm u mnie w RB 03 kondy były właśnie do wymiany bo wyschły i zrobiły się tzw orzeszki ( mam na pamiątkę ) a z tym zderzakiem do passata to bym mocno polemizował po tym co słychać na własne uszy...zresztą w moim przypadku nie tylko kondensatory były wymieniane

Passat też może wyglądać 

No właśnie wyglądać... a sprzęt ma grać.

Gość

(Konto usunięte)

Niestety passat to zawsze będzie passat i nic tego nie zmieni, jeśli marzy się np.subaru to trzeba zbierać na subaru zamiast tuningować vw.

Godzinę temu, fosge napisał:

hmm u mnie w RB 03 kondy były właśnie do wymiany bo wyschły i zrobiły się tzw orzeszki

Ja miałem mało używaną i były w dobrym stanie.

Godzinę temu, fosge napisał:

Passat też może wyglądać 

Powiem tak - może i na wielbicielu Passatów to robi wrażenie, na mnie absolutnie żadnego i można to ekstrapolować na tuning sprzętu audio: na kimś zapatrzonym w swojego Rotela serii "0" tuning na Mundorfach zrobi wrażenie, a ktoś kto słyszał sprzęt w oryginale budowany na Mundorfach (lub komponentach podobnej klasy) spojrzy na to z politowaniem.

Czytać do końca 😉 

4 godziny temu, mol01 napisał:

Powiem tak - może i na wielbicielu Passatów to robi wrażenie, na mnie absolutnie żadnego i można to ekstrapolować na tuning sprzętu audio: na kimś zapatrzonym w swojego Rotela serii "0" tuning na Mundorfach zrobi wrażenie, a ktoś kto słyszał sprzęt w oryginale budowany na Mundorfach (lub komponentach podobnej klasy) spojrzy na to z politowaniem.

Nie jestem wielbicielem passatów lubię 125p i też patrzę z politowaniem na co poniektóre komentarze ale nie ubolewam nad tym...

Edytowane przez fosge
8 godzin temu, negatyw napisał:

Z ciekawości, jakie są koszty takich modyfikacji i czy Pan Adam udostępnia zakres wykonanych czynności?

Wszystko jest na stronie nie mniej warto porozmawiać indywidualnie...

10 godzin temu, quatross napisał:

Moj nowy I ostatni ROTEL z dakiem do jude:

https://m.olx.pl/d/oferta/rotel-a14-mkii-czarny-CID99-IDNF6Tq.html

Czy stwierdziłeś że zarówno dac jak i wzmak są kompromisem i szukasz konstrukcji dzielonej?

• 3 tygodnie później...

Cześć,

Mam odtwarzacz RCD-12, no już prawie 9 lat. Wszystko do tej pory było ok. Niedawno zaczął się problem. Po wrzuceniu płyty, mieli, szuka i wypluwa na zewnątrz. Próbowałem różnych płyt ale wciąż to samo. Dałem go do przeczyszczenia, po tym dalej to samo. Myślicie że laser padł? Podobno laser i napęd jest od sony. Nie wiem ile to będzie kosztować, jeśli drożej niż nowy compact to bez sensu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.