Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Kolce- proszę

http://www.hifistation.pl/pl/p/VAP-SPi-35-Kolce-Pod-Kolumny-4-sztuki/448

zostały mi po kolumnach i tak sobie na chwilę zainstalowałem.

Gdybym został z Caspianem to zmienił bym te byle jakie plastiki na jakieś ciężkie toczone z ciężkiego metalu, ładne stopki.

Na razie gram z Caspianem, ale niestety podłączenie Amplifona powoduje, że pierwotne plany zostają zrewidowane i wywrócone, sam nie wiem co się jeszcze stanie.

Dzięki Emil ;-)

Caspian chyba najbardziej trafił w moje preferencje i choć miałem wiele innych wzmacniaczy, to żaden nie zapadł tak bardzo w pamięci , a dokładnie to w jaki sposób odtwarza muzykę. Jakoś tak swobodnie , strawnie w sposób, który wyłącza wszelką analizę i najzwyczajniej słucha się tego co płynie z głośników, czy to z CD, radia czy internetu. Wokale, instrumenty akustyczne są takie realne, namacalne, fajne. Całość jest fajna i nic nie irytuje nawet po długim czasie słuchania, jak niejednokrotnie w przypadku wielu innych poprawniej grających sprzętów.

Muszę też w moim przypadku podkreślić pierwiastek sentymentalny. Pierwszego Caspiana miałem prawie 10 lat temu.

Pozdrawiam.

Kurczę,korci porównanie starego dobrego caspiana z.. Przecież dużo starszym moonem i-5 wespół z monitorami dynaudio c1 które posiadam. Caspian wciąga.. to wiem napewno ale moon to moon. Takie porównanie byłoby fajne.

C1 to nie pod caspiana, do caspiana szukałbym monitorów dwudrożnych o relatywnie wysokiej skuteczności z membraną papierową. 8ohm.

JBL Jarka właśnie takie są:)

W pełni się z tym zgadzam.

Coś jest w starych papierowych konstrukcjach. Ostatnio kupiłem eposy ES22 i pod amplifonem i musicalem A2 lepsze okazały się JBLe. Otwarta średnica, naturalne swobodne i przestrzenne granie a do tego detaliczne i bez nachalności. Caspian też świetnie na nich brzmi, ale klasa Amplifona zdaje się być niewzruszona, coś siedzi w tej triodzie takiego magicznego o czym kiedyś tylko czytałem dopóty dopóki nie usłyszałem.

Ale werdykt o dziwo jeszcze nie zapadł. Jak odstawiłem Amplifona po bezpośrednich zmaganiach i Caspian gra od paru godzin, to nie chce mi się wracać do lampy bo jest tak fajnie. Jedyne czego brak to takiej głębi, ale inne cechy grania to rekompensują, a funkcjonalność i beztroskie granie vs wypalające się lampy jeszcze nobilitują M1.

Co to będzie....

Ale werdykt o dziwo jeszcze nie zapadł. Jak odstawiłem Amplifona po bezpośrednich zmaganiach i Caspian gra od paru godzin, to nie chce mi się wracać do lampy bo jest tak fajnie. Jedyne czego brak to takiej głębi, ale inne cechy grania to rekompensują, a funkcjonalność i beztroskie granie vs wypalające się lampy jeszcze nobilitują M1.

Co to będzie....

chyba już Roksan na alledrogo

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Cześć, poszukuję jakiegoś sensownego interkonektu XLR do zestawu Roksan Caspian M2 (CD + Integra). Będę wdzięczny za sugestię co do marki/modelu, bo na XLR-ach się nie znam zupełnie ;). Z góry dzięki.

• 1 miesiąc później...

Widzę że klubowi potrzebna świeża krew. Więc zaczynam. Witam wszystkich klubowiczów wzajemnej adoracji i oczywiście wszystkich którzy maja i planuja kuić Roksana.

Obecnie posiadam Roksana K2. Zródo ps3, koluny klipsch r26f.

W pierwszej kolejnosci planuje kupić odtwarzacz cd bez żadnych dodatkow typu: usb czy dacow wewnetrznych. Nie intersuja mnie pliki tylko zwykłe płyty CD. SACd i inne wynalazki też nie wchodzą w grę. Bo to moim skromnym zdaniem tylko naciąganie kasy. Wiadomo że lepiej zawsze może grać ale nie będe gonił króliczka. Chce mieć przyjemnosć ze sluchania swoich CD.

Moim zdaniem kilkaset, tysiąc czy milion plików w komputerze tylko spowodowaloby u mnie mdłości i straciłbym przyjemnosć ze sluchania muzyki.

To tak na wstępie :)

Chciałbym teraz poradzić się was czy do Roksana K2 kupić cd K2 (tu przemawia cena - jakość), k3 czy, cd Kaspiana M2?

Wiadomo M2 jest z tej trójki najlepszy ale czy, scena i muzykalność Roksana K2 się nie zburzy w połączeniu z CD Kaspian M2?

Czytałem ze Kaspian to inny charakter grania. W Roksanie Kandy K2 podoba mi się miekkość basów i detaliczność i to, że dzwięk nie wychodzi przed kolumny raczej jest w linii i za kolumnami. Słucham najczęsciej wokali, jazz'u, elektro....

Pozdrawiam.

Edytowane przez MusicManiacX
  • 3 tygodnie później...

Witam w klubie Roksana.

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Roksana Caspiana M1 NG.

Jestem bardzo zadowolony z rodzaju brzmienia jaki wydaje amp, źródłem jest u mnie gramofon Rega rp6 oraz Arcam rblink dac ale myślałem zaopatrzyć się w odtwarzacz cd Roksana Caspiana M1 w czarnym kolorze do kompletu. Jeśli ktoś chciałby się pozbyć ów odtwarzacza, proszę odezwać się na PW kto wie może dobijemy targu.

pozdrawiam

Krzysiek

• 4 tygodnie później...

Witam wszyskich,

Mam pytanie do śledzących temat. Ile powinien kosztować każdy ze wzmacniaczy, moze podajcie proszę w jakiś przedziałach - zakładamy ze sprzęt w niezniszczonej jest stanie. Chodzi mi o mk1, mk2, m1, m1 ng, m2. Dzieki

Witam wszyskich,

Mam pytanie do śledzących temat. Ile powinien kosztować każdy ze wzmacniaczy, moze podajcie proszę w jakiś przedziałach - zakładamy ze sprzęt w niezniszczonej jest stanie. Chodzi mi o mk1, mk2, m1, m1 ng, m2. Dzieki

Powinien kosztować tyle ile chce zapłacić klient pod warunkiem ze sprzedający chce za tyle sprzedać. Rynek obecnie nie jest łatwy. Nieraz jak się chce osiągnąć swoją cenę to trzeba długo czekać, ńieraz się to opłaca a nieraz niebardzo....

Powinien kosztować tyle ile chce zapłacić klient pod warunkiem ze sprzedający chce za tyle sprzedać. Rynek obecnie nie jest łatwy. Nieraz jak się chce osiągnąć swoją cenę to trzeba długo czekać, ńieraz się to opłaca a nieraz niebardzo....

Tos odpowiedział. To pytanie czy za mk2 cena 2700 jest normalna?

Edytowane przez Tomasz_50131

czy Roksan napędzi RX6, RX8, Silver 10?

zastanawiam się nad zmianą kolumn...

pokoj 25m2

Napędzi ale nie kupują kolumn monitor audio bo to efekciarskie kolumny , robią duże wrażenie na odsłuchach , po kilku godzinach są mecacze , jest wiele innych konstrukcji które są duzo lepsze

:)

Napędzi ale nie kupują kolumn monitor audio bo to efekciarskie kolumny , robią duże wrażenie na odsłuchach , po kilku godzinach są mecacze , jest wiele innych konstrukcji które są duzo lepsze

przykład?

coś z uzywek do 4k

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.