Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Coyotee i Numik, doszły już Caspiany? Jak wrażenia?

przyjechały Xaviany NEOX2, jak na razie bajka i bez uwag. Na zasilaniu Vincent High-End Power Cable, IC to Qed Reference, głośnikowe Odyssey 2, a cd na razie gołe bez DAC CA d-500 se v2.

Jeśli tak będzie dalej, to tylk IC zmienić na półkę wyżej, DAC niedługo przyjeżdża Regi z UK, potem może Schiit lub Black Dragon i kiedyś Caspiana na wyższy model zmienić i po prostu słuchać.

Ps. Znam Kandy. Kandy a Caspian? nawet mki? Caspian! Kandy przy Caspianie to taki lekkociepły mułek, choć muzykalny. Caspian to inne granie, wg mnie faktycznie półka wyżej - tempo, dynamika przy zachowaniu muzykalności

Nie słuchałem K2 tylko K3 w bezpośrednim porównaniu z dwoma regami brio-r i elex-r oraz atoll in80se i in100se. W tym zestawieniu K3 mi najbardziej odpowiadał. Ostatecznie kupiłem Caspiana M1NG, który gra lepiej od K3 a można go kupić w podobnych pieniądzach.

Nawet h100 nie jest 50% lepszym caspianem.

Oczywiście. To była wypowiedź w kontekście różnicy cenowej między h70 a caspianem mk1.

A h100 to może nawet w 0% nie jest lepszym caspianem. Z tym że w dużym uogólnieniu to jak różnice między szkołą w słuchawkach firm Beyerdynamic i Sennheiser.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Przymierzam się do zmiany kolumn na Audio Physic i o ile jest w klubie kilku użytkowników to nie wiem czy ktoś słuchał modelu Scorpio II na Caspianie M1NG albo M2. To 3,5 drożna konstrukcja z 7 przetwornikami i nie wiem czy Caspian nie okaże się za słaby.

Gość numik

(Konto usunięte)

ja kolumny już mam, pozostaje poprawić IC z Qed Reference na Signature, Albedo Mobolith, Tara Labs Prime, VDH, Furutech, Tellurium Q Black albo Acrolink. To moja lista.

Z przyzwoitego CD gra tak dobrze, że mogę dać sobie spokój z DAC + transport. Kupię jakiegoś używanego DAC z usb do muzy B z kompa + lepszy używany CD, Creek Evo lub Roksan Caspian. Co do Ushera mam pewne obawy. Obecnie mam CA d-500 se v.2

Przymierzam się do zmiany kolumn na Audio Physic i o ile jest w klubie kilku użytkowników to nie wiem czy ktoś słuchał modelu Scorpio II na Caspianie M1NG albo M2. To 3,5 drożna konstrukcja z 7 przetwornikami i nie wiem czy Caspian nie okaże się za słaby.

Jak zdecydujesz się na M2 znajomy sprzedaje swój czarny egzemplarz .

nie jaki :), czytać umiem, jak zagrał ;)

k3 ( bo takiego Roksana słuchałem kolumny xavian PERLA )

lepiej jednak Monolith

więcej szczegółów a zarazem płynność ale nie chłód

mam teraz jeszcze plany na Harmonixa ,może cos z Cardasa .....

Spróbuj posłuchać na Waliców. Z tym że oni ponieważ przestają być dystrybutorem AP, to mogą nie być już takimi entuzjastami. ;)

Zapytaj też może w klubie AP, jak jest z wymaganiami prądowymi u Scorpio. Łatwo może nie być.

A jak nie, to świat na Audio Physic się nie kończy. Mi się podoba, że numik wszedł w Xaviany. Zawsze jakaś inna ścieżka.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Jak zdecydujesz się na M2 znajomy sprzedaje swój czarny egzemplarz .

witam. Ile kolega chce za M2? i gdzie ewentualnie mieszka? pozdrawiam Edytowane przez raker84 PGN

nie jaki :), czytać umiem, jak zagrał ;)

Numik ,Koledzy,w klubie Xaviana opisałem parę szczegółów ogólnych i nie tylko

może coś sie przyda.....

co prawda nie miałem Roksana w testowaniu ale może ....

http://www.audiostereo.pl/klub-xaviana_61804.html/page__st__390#entry3888442

Gość numik

(Konto usunięte)

ludzie, którzy piszą, że Caspian to lepszy Kandy chyba nie słyszeli 1 z nich :)

To 2 całkiem różne wzmaki, Caspian tak mi pięknie doświetlił górę, że nie wierzę, jest szybki i dość rozdzielczy, dynamiczny.

Także jeśli ktoś zapyta Caspian/Kandy - obiektywnie 100% Caspian, nawet mki, subiektywnie - a to wiadomo jak jest

Numik, ale ty chyba Kandy miałeś ze trzy lata temu. A co stoi na przeszkodzie określeniu caspiana jako lepszego kandy? Ogólnie to ta sama szkoła grania, obydwa roksany stawiają mocno na muzykalność, balans tonalny podobny itd.

Z innej beczki.

Chyba jeszcze nikt nie wspominał, że Roksan wypuścił dac K3. Ale chyba coś im nie wyszło, bo mało który brytyjski produkt dostaje w What Hifi tylko trzy gwiazdki. Szkoda, no ale może to tylko chandra recenzenta. ;)

roksan-k3dac.jpg?itok=P4ES1ODd

Link do recki: http://www.whathifi.com/roksan/k3-dac/review

Słuchał może ktoś tego?

Gość numik

(Konto usunięte)

miałem kiedyś K2, słuchałem K3 i K3, wg mnie, szczególnie w jego cenie....to straszna wpadka, straszna, K2 wg mnie dużo lepsze.

No jeśli traktować to, że szkołą jest sama "muzykalność" to można i tak...., ale już balans tonalny, rozdzielczość, bas, dynamika...to inna liga :) tak jak MF Electra i MF m6si, czy Baltlab E2 i E3, jakiś wspólny pierwiastek jest, ale nazywanie ich "podobnymi"...no mi się jakoś kłóci

Spoko, nie będę kruszył kopii, tym bardziej że K2 znam tylko z odsłuchu. Mówisz, balans tonalny inny? Możesz to trochę przybliżyć? Najbardziej w twoim odbiorze zaskakuje opinia o doświetlonej górze, bo większość postrzega ją jako wycofaną, im starsza wersja, tym bardziej.

Z drugiej strony na stronach klubu można znaleźć i tych, którzy słuchali Kandy i Caspiana, i decydowali się na Kandy, uznając, że bardziej im pasuje.

Spoko, nie będę kruszył kopii, tym bardziej że K2 znam tylko z odsłuchu. Mówisz, balans tonalny inny? Możesz to trochę przybliżyć? Najbardziej w twoim odbiorze zaskakuje opinia o doświetlonej górze, bo większość postrzega ją jako wycofaną, im starsza wersja, tym bardziej.

Z drugiej strony na stronach klubu można znaleźć i tych, którzy słuchali Kandy i Caspiana, i decydowali się na Kandy, uznając, że bardziej im pasuje.

Także miałem Caspian M2 i co jak co ale nigdy bym nie stwierdził iż ma doswietloną górę wręcz przeciwnie jak dla mnie ma wycofaną jej najwyższe zakresy

• 2 tygodnie później...
Gość numik

(Konto usunięte)

może nie jestem mistrzem opisów

może mkI tak ma, góry jest bardzo dużo i słyszę szczegóły, których nigdy nie słyszałem. Podobnie miał kolega Biniek, też z MKI.

Kandy przy Caspianie jest wolniejszy, cieplejszy, mniej dynamiczny

Kandy przy Caspianie jest wolniejszy, cieplejszy, mniej dynamiczny

Mam zupelnie odmienne zdanie, z tym, ze ja kandy mialem jako koncowke mocy, integra Caspiana była mułem przy koncowce Kandy, w calym spektrum dzwieku

Gość numik

(Konto usunięte)

dół wg mnie też.

Jak mówię, może źle to opisałem, ale słuchałem już wielu wzmacniaczy i takiej rozdzielczości, tempa, dynamiki, selektywności ale podanej muzykalnie nie znałem.

Pamiętajmy, że stare mkI a obecny m2 mogą się różnić

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.