Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Szpulki na Revoxie.

Aż w ślipka kłuje .

hahahahah.

A oświetlenie mocno podbija wrażenia i wzrokowe i słuchowe..

Sprawdzone praktycznie na poprzednim zestawie.

Edytowane przez dulon184

Mam jeszcze 13 cm szpulki i takich też słucham na Revoxie bez dyskomfortu psychicznego. Przecież ne będę przewijał tego na 27 cm szpule tylko po to żeby ładnie wyglądało. Poza tym są to oryginalne szpule z epoki i to też się liczy.

Chorowitek siedzi w domu i wymyśla .

3 Taśmy nawinięte na szpulę 13 cali w celu odzyskania szpul.

Taśmy 1calowe weszły całe 3 na szpulę.13 cali.

Z 1 calówek popełniłem szpulki ćwiartki .

Tym sposobem nabyłem 4 nowe szpulki 25 cm..

Poza tym taśma wedle pudełek miała byc video , a jest audio. Dlatego też została przewinięta i czeka na chiachadło.

A robi sie juz nowe z idealnym torem prowadzenia taśmy.

Poza tym zapytam może ktos ma taka wiedzę .

Z tego co wiem to tasmy video są czarne .Nawet na YT sprawdzałem i na wszystkich filmach taśma video jest czarna po obu stronach .Moje 1 calówki tył mają czarny a strone czynną brązową ..Dlatego uznałem że to są taśmy audio .

Czy sie mylę?.

Kureczka . Fotek nie wstawiłem.

Chorowitek siedzi w domu i wymyśla .

3 Taśmy nawinięte na szpulę 13 cali w celu odzyskania szpul.

Taśmy 1calowe weszły całe 3 na szpulę.13 cali.

Z 1 calówek popełniłem szpulki ćwiartki .

Tym sposobem nabyłem 4 nowe szpulki 25 cm..

Poza tym taśma wedle pudełek miała byc video , a jest audio. Dlatego też została przewinięta i czeka na chiachadło.

A robi sie juz nowe z idealnym torem prowadzenia taśmy.

Poza tym zapytam może ktos ma taka wiedzę .

Z tego co wiem to tasmy video są czarne .Nawet na YT sprawdzałem i na wszystkich filmach taśma video jest czarna po obu stronach .Moje 1 calówki tył mają czarny a strone czynną brązową ..Dlatego uznałem że to są taśmy audio .

Czy sie mylę?.

Kureczka . Fotek nie wstawiłem.

fotki.

Czyżby po edycji nie dało się wstawić fotek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-45679700-1486048652_thumb.jpg

post-19835-0-17312800-1486048663_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

czy macie przesłuchy na 4-ro śladach ? mam rozne magnetofony i na kazdym to samo czy to revox czy akai słychac w tle takie łup łup ciche :-). głowice ustawione fabrycznie i nigdy nie ruszane , warto regulować ?, Interesuje mnie jak jest u Was ? Ktos kiedys napisał ze to zle ustawione głowice , ale są ustawione fabrycznie , czy naprawde 4-ro ślad nie powinien miec przesłuchów ?

Edytowane przez tomaszinkaso

czy macie przesłuchy na 4-ro śladach ? mam rozne magnetofony i na kazdym to samo czy to revox czy akai słychac w tle takie łup łup ciche :-). głowice ustawione fabrycznie i nigdy nie ruszane , warto regulować ?, Interesuje mnie jak jest u Was ? Ktos kiedys napisał ze to zle ustawione głowice , ale są ustawione fabrycznie , czy naprawde 4-ro ślad nie powinien miec przesłuchów ?

Niektórzy tak piszą. Ja mam dwa czterościeżkowce oba nie kręcone i łup łup się przebija niestety. Miałem inne i to samo było. To wszystko jest niestety konsekwencja obranej w dawnych czasach zasady ścieżek 1-3-2-4. A chodziło tylko o to żeby czterościeżkowy magnetofon potrafił odtworzyć dwuśladowe nagrania. I to zaważyło na tym, że jest jak jest. Przesłuchy pomiędzy sąsiadującymi kanałami zmniejszą tylko trochę separację kanałów ale przesłuchy między przeciwnymi stronami taśmy to gorsza sprawa. I dlatego dwuślad górą.

Lubię kiedy gra muzyka...

Witam

Wczoraj miałem czas odpalić REVOXA

Chciałem sprawdzić czy nagrywa niestety w momencie załączenia REC gaśnie fotokomurka i wyłącza Capstan

Wejście sygnału jest bo normalnie działa jako przedwzmacniacz na nastawionym pokrętle INPUT

mam rozne magnetofony i na kazdym to samo czy to revox

Mam do czynienia z kilkoma typami (albo raczej firmami) magnetofonów i tylko w kilku egzemplarzach zdarzyły mi się kłopoty z przesłuchami.I co ciekawe im niższa teoretycznie klasa tym rzadziej to zjawisko występuje.

Wygląda na to iż np Philipsów i Grundigów ta przypadłość raczej omija.Podobnie jak ASC i Brauna.Za to kiedy zachciało mi się klona Revoxa A700 czyli Olimp 004 to można dostać kurwicy.Znajomy twierdzi,że Koncert czyli podobny klon ma to samo.Tak więc może nie przesadzajmy z tym panaceum czyli dwuśladach.Na pewno poprawiają dynamikę i nieco odstęp od szumów z racji czystej fizyki,ale coś za coś.Dobrze wyregulowany tor przesuwu

jest podstawą KAŻDEGO sprzętu.Niestety trafienie dzisiaj na taki czteroślad jest niemal cudem.Niewiele rzadszym niż nowe głowice.

Ja miałem też problemy z przesłuchem "wstecznym" w zapisie czterościeżkowym i w Koncercie w Philipsie N7300 (tu mniej) i dlatego przeszedłem na dwuślady (nawet jeden z Koncertów tak przerobiłem). Ciekawostką jest, że u mniejszych braci na kasetach tego zjawiska nie ma nawet na prawym kanale.

na kasetach tego zjawiska nie ma nawet na prawym kanale.

Gdyby powszechnie stosowano wynalazek "widełek" z blachy umieszczonych przy głowicy zapisującej,prawdopodobnie problem ten nigdy by nie istniał.

Gdyby powszechnie stosowano wynalazek "widełek" z blachy umieszczonych przy głowicy zapisującej,prawdopodobnie problem ten nigdy by nie istniał.

??? no opisz troche bo teraz mnie zaciekawiłes

W moim Akai gx630 problem też występuje, dlatego nagrywam na jednej stronie taśmy ;)

Głowice ustawione fabrycznie, sprawdzałem przy pomocy łupy i przezroczystej rozbiegówki. Jak upoluję dwuścieżkowe głowice, to przerobię go na dwuślada.

Ja problem przesłuchów miałem , tylko po wymianie głowic w Philipsie N-7125.Jednak nie odpuściłem i w końcu udało się tak je ustawić, że problemu nie ma.W Tanbergu TD20A, też ten efekt nie występuje .Revoxy mam dwuśladowe, więc nie wiem.

??? no opisz troche bo teraz mnie zaciekawiłes

Nic tu nie ma do opisywania bo każda głowica do kasetowca takie coś posiada.i co najważniejsze jest to skuteczne.Philips stosował coś takiego jedynie przy głowicy kasującej.Np w modelach 4422 czy 4506.

Jak upoluję dwuścieżkowe głowice,

Miłego polowania.

I ważna rzecz... warto głębiej umieścić styki bo u mnie w zasadzie są na wierzchu i 230 V walnąć może jak jeden koniec jest włączony a drugi nie.

Witam dziś w pracy zrezałem sobie kabel typu IEC- C9 do REVOXA

oto co wyszło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-62983-0-53762300-1486145239_thumb.jpg

post-62983-0-38009400-1486145231_thumb.jpgpost-62983-0-68871900-1486145250_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filon705

Ja miałem też problemy z przesłuchem "wstecznym" w zapisie czterościeżkowym i w Koncercie w Philipsie N7300 (tu mniej) i dlatego przeszedłem na dwuślady (nawet jeden z Koncertów tak przerobiłem). Ciekawostką jest, że u mniejszych braci na kasetach tego zjawiska nie ma nawet na prawym kanale.

Bo w kasetach między stronami jest większy odstęp niż między kanałami a w szpulowym stereo wszystkie odstępy są takie same.

Panowie, czy Tandberg 10XD mocno ustępuje Tandbergowi TD-20A ? Mówimy o czterośladach.

Nie wiem co kolega ma na myśli pisząc "czy Tandberg 10XD mocno ustępuje Tandbergowi TD-20A ? Mówimy o czterośladach."

Tandberg 10 X, XD jest konstrukcją starszą od TD 20A , co wcale nie znaczy gorszą.

Posiadał jak na tamte czasy dość dużo nowinek technicznych, niespotykanych w tym przedziale cenowym.

Trzy prędkości przesuwu taśmy , układ Cross Field.

10 XD posiada wbudowany układ Dolby.

Dźwiękowo nie ustępuje młodszemu więc może kolega uściśli w czym miałby ustępować?

audiomagia.blogspot.com

Nie wiem co kolega ma na myśli pisząc "czy Tandberg 10XD mocno ustępuje Tandbergowi TD-20A ? Mówimy o czterośladach."

Tandberg 10 X, XD jest konstrukcją starszą od TD 20A , co wcale nie znaczy gorszą.

Posiadał jak na tamte czasy dość dużo nowinek technicznych, niespotykanych w tym przedziale cenowym.

Trzy prędkości przesuwu taśmy , układ Cross Field.

10 XD posiada wbudowany układ Dolby.

Dźwiękowo nie ustępuje młodszemu więc może kolega uściśli w czym miałby ustępować?

MAG,

dziękuję za odpowiedź, to forum audiofilskie, więc chodziło mi głównie o dźwięk :) Z innymi możliwościami 10XD udało mi się zapoznać, jest sporo informacji w sieci.

Zastanawiam się, czy za egzemplarz 10XD w dobrym stanie warto zapłacić podobnie jak za TD-20A.

to forum audiofilskie

To ja nie wiedziałem... Chyba się wypiszę. Audiofilia. To jakaś choroba czy nie daj Bóg coś gorszego ??

Zobaczcie co się dzieje, nic nie stracone a złote czasy analogu właśnie stają się faktem.

Producenci rzucą się i będą produkować coraz więcej takich maszyn :)

Nic tylko się cieszyć, bo jak ten przemysł ruszy to... wyobraźcie sobie tylko nowe taśmy, nagrania studyjne powielane na szpulach itd.

Nowy magnetofon szpulowy właśnie powstał.

Ukryta Zawartość

post-4738-0-05495500-1486207508_thumb.jpgpost-4738-0-02488300-1486207523_thumb.jpgpost-4738-0-66076800-1486207540_thumb.jpgpost-4738-0-60555100-1486207550_thumb.jpg

A tutaj przykład jak pismaków boli ta zmiana przeczytajcie i napiszcie co sądzicie, bo ja myślę że ten pismak właśnie z trudem przełyka ślinę bo zostanie mu słuchanie z kompa lub podda się niebawem trendom które cieszą nas już wiele lat.

Ja jestem zadowolony z takiego obrotu sprawy brawo producent szkoda tylko że taki magnetofon nie powstał w Polsce.

Poczytajcie te wypociny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

drobiazg, tylko 27 tys euro. ha ha ha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez helloradio

Czy cena jest wysoka? dla nas tak ale znajdą się tacy którzy zapłacą zobaczycie bilans za rok firma się nie wyrobi z zamówieniami co to oznacza dla nas? szanujmy nasze maszyny bo nadchodzi nowa era.

audiomagia.blogspot.com

Nic tylko się cieszyć, bo jak ten przemysł ruszy to...

Nie ruszy :-). To by było działanie wsteczne.

Taśma analogowa to 0,3% zniekształceń na 0 dB VU w pasmie środkowym (w wielu przypadkach dużo więcej) i ponad 1% zniekształceń na skrajach pasma (na górze znacznie więcej). Ta taśma (analogowa) to odstęp od szumów na poziomie ~-55 dB w stosunku do 0 dB VU. Chyba że ktoś wynalazł nowe nośniki do taśm analogowych. Analog wraca tylko dlatego że jego trwałość i możliwości są ograniczone a to woda na młyn biznesu. Częściej będzie trzeba wymieniać np. płyty LP.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Poczytajcie te wypociny

Po przeczytaniu tego omf eseju doszedłem do wniosku,że dobrze iż PiS likwiduje gimnazja.Poziom intelektu autora żenujący i należy tylko dziękować za to,że zamieścił chociaż zdjęcie oszczędzając nam obowiązkowej wstawki o winie Putina.Co do samego sprzętu pozwolę sobie zauważyć iż wcale nie jest brzydki.Ale o gustach się nie dyskutuje.Za to trudno pominąć kwestię ceny.Aż strach pomyśleć jak ona może wpłynąć na ceny złomów wystawianych na rodzimym portalu.W tym kontekście zaczynam żałować tego,że Chińczycy nie dotrzymali obietnic i nie zrobili czegoś podobnego kilka lat temu.Kto wie czy ta dwójka z przodu by nie odpadła.Co do parametrów, jakoś wyraźnego postępu nie ma,a przecież skok technologiczny był przez te 25 lat,kolosalny.To już podobne (lub znacznie lepsze) parametry miał 25 lat temu Teac/Taskam..Na razie nic nie piszą o złotych wtyczkach i srebrnych kablach więc pole do popisu mają zawodowi posiadacze idealnego słuchu.

Zobaczcie co się dzieje, nic nie stracone a złote czasy analogu właśnie stają się faktem.

Wg. mnie, to nie ma nic wspólnego ze złotymi czasami. To są czasy komercyjnych, wyrachowanych zachowań wielkich korporacji, które wietrzą możliwość zarobku na fali trendu vintage - ogólnie a na magnetofonach szczególnie. Dawniej analog był, bo nie było nic innego, teraz może być tylko na siłę dla bogatych snobów. Nie oszukujmy się, analog jest nikomu nie potrzebnym (poza nami) utrudnieniem tego co proste, skuteczne i wcale nie gorsze.

To tak jakbyśmy założyli kółko wielbicieli telewizorów CRT. Bo miały lesze kolory, bo był klimat, tudzież mikroklimat - w końcu ogrzewały domy. Sorry ale to są w większości sentymenty starych dzia.....

Ale Was podkurwiłem nie ?

Edytowane przez sk-victor

To byłby argument wyłącznie dla purystów.Prawdopodobnie w przypadku sprzętów dla milionerów,czyli najdroższych,ale kiedyś produkowano magnetofony średniej klasy i nikt się nie przejmował wwym parametrami.Czy dzisiaj 90% słuchaczy mp3 zwraca uwagę na zniekształcenia do 3%?Dlatego też przyszłość może należeć do sprzętu o niższych predkościach przesuwu,ale pełnym paśmie akustycznym.Co zresztą nie stanowi żadnych problemów

technicznych.Przecież nie słuchamy parametrów i np w kwestii szumów liczą się nie szumy tylko odstęp sygnału od nich.Kiedyś czytałem dyskusję dlaczego kupujemy obecnie duże magnetofony i wyszło na to iż właśnie za ich wielkość.Są ludzie dla których wielkość jest synonimem jakości gdyż sparzyli się na miniaturyzacji.Na dodatek sporym handicapem może być duża pojemność nośników.Więc teraz tylko należy zainwestować w PR.Skoro potrafiono wylansować dżinsy z krokiem poniżej kolan,może się udać.

Wg. mnie, to nie ma nic wspólnego ze złotymi czasami. To są czasy komercyjnych, wyrachowanych zachowań wielkich korporacji, które wietrzą możliwość zarobku na fali trendu vintage - ogólnie a na magnetofonach szczególnie. Dawniej analog był, bo nie było nic innego, teraz może być tylko na siłę dla bogatych snobów. Nie oszukujmy się, analog jest nikomu nie potrzebnym (poza nami) utrudnieniem tego co proste, skuteczne i wcale nie gorsze.

To tak jakbyśmy założyli kółko wielbicieli telewizorów CRT. Bo miały lesze kolory, bo był klimat, tudzież mikroklimat - w końcu ogrzewały domy. Sorry ale to są w większości sentymenty starych dzia.....

Ale Was podkurwiłem nie ?

Ależ to dobrze że powstają takie nowe konstrukcje, ja się nie boję że mam stare ;) wręcz przeciwnie z utęsknieniem czekam na testy nowe vs stare.

A tak na marginesie po co komu stary samochód, znaczki pocztowe, karty telefoniczne , obrazy, monety, itd itp to że my lubimy nasze magnetofony to nasza sprawa i ten kto nie lubi magnetofonów może je w końcu polubi.

A niech sobie rachują niech złoto idzie do złota według tego kto to powiedział a i po mojej myśli.

Nikomu nie żałujcie sobie kupić, każdy ma prawo wyboru a cena znów ta cena niektórzy wydają tyle za kilka dni w hotelu.

A jeśli jedna firma zrobiła ten krok to niebawem będą kolejne, ja obstawiam rozwój w tej materii.

Wyświetl postUżytkownik MAG dnia 04.02.2017 - 12:41 napisał

Nic tylko się cieszyć, bo jak ten przemysł ruszy to...

Taśma analogowa to 0,3% zniekształceń na 0 dB VU w pasmie środkowym (w wielu przypadkach dużo więcej) i ponad 1% zniekształceń na skrajach pasma (na górze znacznie więcej). Ta taśma (analogowa) to odstęp od szumów na poziomie ~-55 dB w stosunku do 0 dB VU. Chyba że ktoś wynalazł nowe nośniki do taśm analogowych. Analog wraca tylko dlatego że jego trwałość i możliwości są ograniczone a to woda na młyn biznesu. Częściej będzie trzeba wymieniać np. płyty LP.

Mnie te parametry nie przeszkadzają i naprawdę widziałem zachwycone miny wielu zwolenników czarnej płyty której to utwory zostały nagrane na magnetofonach firmy Ampex w latach sześćdziesiątych, więc nie ma co przesadzać skoro złoto-usi dawno stwierdzili że to jednak jest to i to gra, ja też tak myślę i lubię nawet gdy coś tam z nieczystości słychać tak już mam kocham analog.

Bardzo jasno to tłumaczy nasz forumowy kolega Henryk Konstanty w temacie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi