Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, dulon184 napisał:

Kiedyś już w tym watku podawano jakieś tabele, wykresy itd .

Teraz wskakuja jakieś mierniki .

Kużwa.

Jak ja przez tyle lat słuchałem muzyki bez tych wszystkich bajerów.

\

Przecież nikt ci nie każe z tych mierników korzystać.

I nikt nie każe korzystać z dobrych NABów.

Nikt ni nakazuje mieć np. Studera C37, pokazałem na czym innym można też grać z taśmy.

Słuchasz muzyki bez tych wszystkich bajerów powiadasz? Super. O to chodzi. Szacun. Ale uszanuj gdy są inni którzy chcą słuchać tej muzyki w lepszej jakości.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Dla lepszego zobrazowania na moim magnetofonie:

D7Dm7M.jpg

gKTCJJ.jpg

Jesli sie komuś to czarne pokrętło dociskowe nie podoba to są wersje, te droższe, z aluminiowym środkiem, choc mam wątpliwości co do łatwości dokręcenia NABy do talerzyka. W moim rozwiązaniu chwyt dokręcenia jest pewny (łapie się kciukiem i palcem wskazującym), a w tch tylko opuszkami paluszków:

s-l1600.jpg

Dla lepszego zobrazowania na moim magnetofonie:
D7Dm7M.jpg
gKTCJJ.jpg

Jesli sie komuś to czarne pokrętło dociskowe nie podoba to są wersje, te droższe, z aluminiowym środkiem, choc mam wątpliwości co do łatwości dokręcenia NABy do talerzyka. W moim rozwiązaniu chwyt dokręcenia jest pewny (łapie się kciukiem i palcem wskazującym), a w tch tylko opuszkami paluszków:
s-l1600.jpg

A czy przy dokręcaniu już przy max dociągnięciu jest jakiś klik, przeskok wskazujący, że docisk ma odpowiednią siłę?

Godzinę temu, GB napisał:

A czy przy dokręcaniu już przy max dociągnięciu jest jakiś klik, przeskok wskazujący, że docisk ma odpowiednią siłę?

Nie. Po prostu czujesz, że dokręciłeś i już więcej nie da rady. Ale trzeba to zrobić dość mocno. Z odkręceniem nie ma żadnego problemu poprzez pewny chwyt.

Ciut inaczej jest przy zakładaniu aluszpuli i przekręcaniu kielicha. Tu trzeba dokręcać z wyczuciem bo jak za mocno przekręcisz kielich to potem ciężko odkręcić. Ale ta spręzynka powoduje taki rozkład siły, że nawet przy lekkim dokręceniu aluszpula trzyma się równo i pewnie na NABie. Po dwóch próbach opanowałem więc nie jest to jakies trudne 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Lepsze wrogiem dobrego.
Miałem w łapkach i bawiłem trzy sztuki różniące się konstrukcją tak jak opisałem.

Zapewne można grać też na czymś takim:
magnetofon-szpulowy-unitragrundig-zk120-lampa-mosty-556018744.jpg

Jest oczywiście różnica w jakości, ale da się żyć  

Dokładnie na takim sprzęcie zaczynało się moje zamiłowanie do audio.
Łezka.

To u mnie już na tranzystorach i na czterech ścieżkach ale bez "de luxe". To był rok 1975:

09609e3e48f4bc922a94082a0472

Potem już coś takiego. To był rok 1980:

6d28e4c34e3d96adc38ed9752acc

Dokładnie w takiej czarnej wersji z jednym podwójnym wskaźnikiem poziomu wysterowania.

Potem tak ok. 1983 roku jakiś polski kaseciak od mini wieży z CNRS (to był gniot), którego po kilku miesiącach zastapił ten rodzynek o znakomitym dźwięku:

a845ed3e-aff6-4493-89e3-082e5a453b77.jpg

A w roku 1985 albo 1986 to, Akai HX-3. Wyglądał wtedy jak milion dolarów i laski na niego leciały ale ... to był plastik fantastik i grał słabo:

b65e21f7-6e54-4596-8453-10219c118463?rul

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, pmcomp napisał:

To u mnie już na tranzystorach i na czterech ścieżkach ale bez "de luxe". To był rok 1975:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dostałem w 1974-5tym ? roku nówkę , do tego były dwie szpule , jedna z taśmą + mikrofon .🙂

To był model z innym trochę oczkiem - półokrągły .

Była jeszcze wersja z zielonym - magiczne oczko .

image.thumb.png.eb37efd8dd4434d5d78d93c529dfa08f.png

M 2405 S kupiłem w roku 1982 w wersji srebrnej .

Było też kilka kaseciaków , a jeszcze nie tak dawno  grałam na Teac X-3 .

004.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

A ja dostałem na początku lat 70 nówkę 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu kupiłem takie maleństwo:

Ukryta Zawartość

Jest zabawa.

Ukryta Zawartość

53 minuty temu, lech59 napisał:

Fostex R8. Tak ?

Dokładnie, właśnie robiłem wstępne pomiary i skalibrowany jest prawidłowo. Zostaje kwestia recapu, bo maszyna ze 40 lat ma.

9 minut temu, dulon184 napisał:

Co to jest recap?

Co to jest recap?

Co to jest recap?

Wymiana kondensatorów na nowe.

16 godzin temu, jurek1 napisał:

Zostaje kwestia recapu, bo maszyna ze 40 lat ma.

Najpierw sprawdź czy trzeba to robić. Robiłem ostatnio wymianę elektrolitów w moim starym przedwzmacniaczu (też ca podobny wiek). Zrobiłem to bez sprawdzania, ze względu na wiek, po sprawdzeniu wylutowanych kondensatorów okazało się że wszystkie są w pełnej formie i nie potrzebowały wymiany. Każda wymiana to stres dla ścieżek na płytkach. Jedyne co się poprawiło to wygląd bo te nowe są wykonane perfekcyjnie pomimo że są chińskie a stare były jeszcze z naszej Elfy i wykonane były mało starannie dla oka. Oczywiście wygląd nie wpływa na jakość grania, ale zawsze przyjemniej jak w środku jest też wysoki poziom estetyki wykonania.   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Najpierw sprawdź czy trzeba to robić. Robiłem ostatnio wymianę elektrolitów w moim starym przedwzmacniaczu (też ca podobny wiek). Zrobiłem to bez sprawdzania, ze względu na wiek, po sprawdzeniu wylutowanych kondensatorów okazało się że wszystkie są w pełnej formie i nie potrzebowały wymiany. Każda wymiana to stres dla ścieżek na płytkach. Jedyne co się poprawiło to wygląd bo te nowe są wykonane perfekcyjnie pomimo że są chińskie a stare były jeszcze z naszej Elfy i wykonane były mało starannie dla oka. Oczywiście wygląd nie wpływa na jakość grania, ale zawsze przyjemniej jak w środku jest też wysoki poziom estetyki wykonania.   

Jasne że najsaprzód pomierzę 😉

57 minut temu, dulon184 napisał:

A będzie na sprzedaz mały Philips N 4419 . Chyba lewy kanał nagrywa ciszej . Wypsikany chemai . czekamy

To taka nasza Aria trochę.

51 minut temu, jurek1 napisał:

Jasne że najsaprzód pomierzę 😉

To taka nasza Aria trochę.

Na moje oko sporo lepsza ..

Mam 3 sztuki małych szpoulaków. 4416 - sprzedany .

4418 - dawca częsci

4419 - chyba pójdzie do kogos dobrego .

Okazało się że kaseciak dawał słabszy sygnał z jednego kanału .

Zmieniarka 400 setka

Stała dobry rok . Chwilowo nie rusza Stała w regale pod ściana . Może wilgoci skadś zlapała .

14 minut temu, dulon184 napisał:

Na moje oko sporo lepsza ..

Pewnie lepsza bo to Philips, ale nie ma 8 śladów, a ja ten magnetofon wziąłem żeby muzykę wielokanałowo nagrywać, i prędkość jest studyjna, a o to mi chodziło.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Pewnie lepsza bo to Philips, ale nie ma 8 śladów, a ja ten magnetofon wziąłem żeby muzykę wielokanałowo nagrywać, i prędkość jest studyjna, a o to mi chodziło.

Jak walniesz jakiegoś hiciora to wstawiaj tutaj . Posłuchamy .

Niedawno koło nosa przeszedł mi Tascam MSR 16.Zagapilem się o jedna minutke . A taśmy półcalóweczki czekaja ..

A zmieniareczka ruszyła . zastała się

Edytowane przez dulon184
1 minutę temu, przemak napisał:

To ma szerokość śladu jak kaseciak, także ten... 😉

Tak, ale prędkość większa. Poza tym i tak bez obróbki cyfrowej w DAW się nie obędzie, potem stereo n a taśmę żeby saturacji dodać, potem na kompa, żeby na Youtube wrzucić. Głównie o zabawę chodzi 😉

3 minuty temu, jurek1 napisał:

Tak, ale prędkość większa. Poza tym i tak bez obróbki cyfrowej w DAW się nie obędzie, potem stereo n a taśmę żeby saturacji dodać, potem na kompa, żeby na Youtube wrzucić. Głównie o zabawę chodzi 😉

Wiadomo. Na M16 zajeździłem dwa komplety głowic, nie tęsknię do tej "jakości" 😉

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Wiadomo. Na M16 zajeździłem dwa komplety głowic, nie tęsknię do tej "jakości" 😉

Czyli miałeś jeszcze węższy ślad. Czekam na mikser bo bez tego ani rusz, ale trochę gitary ponagrywałem i podoba mi się.

5 minut temu, jurek1 napisał:

Czyli miałeś jeszcze węższy ślad. Czekam na mikser bo bez tego ani rusz, ale trochę gitary ponagrywałem i podoba mi się.

Taki sam dokładnie, "kasetowy". Różnica taka, że tascamy miały dbx a fostexy dolby C - nie wiadomo, co gorsze...

nagrywamy.com

27 minut temu, przemak napisał:

Taki sam dokładnie, "kasetowy". Różnica taka, że tascamy miały dbx a fostexy dolby C - nie wiadomo, co gorsze...

I jedno i drugie. Nie używam ovszumiaczy bo to samo zło. Czekam na mikser do wtorku, bo bez niego nie ruszę.

2 godziny temu, dulon184 napisał:

Jak walniesz jakiegoś hiciora to wstawiaj tutaj . Posłuchamy .

Ukryta Zawartość

To mój kanał na YT, jak masz ochotę możesz przejrzeć 😉

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Ukryta Zawartość

To mój kanał na YT, jak masz ochotę możesz przejrzeć 😉

Coś ten link zbyt dokładny 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi