Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę z inej beczki. Dzisiaj nawiedziłem studio naszego kolegi z forum Wojtka (wniebelski) i jak to bywa kilka godzin upłynęło jak kilka minut. Temat , wiadomo - analog. Słuchaliśmy z cyfry i z taśmy, rozmawialiśmy o plusach dodatnich i plusach ujemnych. Na koniec, wychodząc zrobiłem zdjęcie, które zamieszczam. Jest to Wojtka i jego kolegi Marka pomysł na perkusję (22 mikrofony + pod stopą głośnik Tonsilu też jako mikrofon). Efekt naprawdę fantastyczny.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zawsze mnie ciekawiło jak "skutecznie zebrać" mikrofonami to co wydaje z siebie perkusja - czyli to co tworzy na niej perkusista, ta ma niezłe obłożenie:-) i jak piszesz pewnie bardzo dobry efekt :-), jest możliwość krótkiego odsłuchu nagranej próbki z tego zestawu ?

Edytowane przez musiko

Czy takie urządzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zarówno do szpulek jaki i do kasetek będzie się nadawać?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Zawsze mnie ciekawiło jak "skutecznie zebrać" mikrofonami to co wydaje z siebie perkusja - czyli to co tworzy na niej perkusista, ta ma niezłe obłożenie:-) i jak piszesz pewnie bardzo dobry efekt :-), jest możliwość krótkiego odsłuchu nagranej próbki z tego zestawu ?

To jest wersja turbo - hiper - ultra - max. W praktyce wystarcza 1 mikrofon do stopy (dynamiczny, duża membrana), dwa dynamiczne do werbla (góra i dół, dół żeby lepiej wydobyć sprezyny, ale tutaj tez purysci bedą dyskutowali, bo dobrze ustawiony jeden dynamik wystarcza zazwyczaj), pojemnosciowy do hi-hatu, po jednym dynamicznym do kazdego z tomów i 2 pojemnosciowe jako tzw. overheady - zbierajace całość z góry. Czasami w studiach dodaje sie ambiensy, zbierajace całośc z większej odległości. Wersja audiofilska, totalnie minimalistyczna to 2 pojemnosciowe dla całego zestawu - efekt najbardziej zbliżony do naturalnego brzmienia bębnów. Wiadomo - im wiecej mikrofonów, tym większa precyzja rejestracji śladów i pole do popisu dla kreatywnego miksu, ale i większe problemy z fazami poszczególnych sygnałów. Cos za cos. I przepraszam za zbyt dlugi off topic, wiem ze to temat na inne forum.

Mr_Gerbillo - dziękuję za przybliżenie tematu :-)

pmcomp - powinien być skuteczny dla obu wymienionych przez Ciebie rodzajów magnetofonów, z tego co pamiętam parę osób już taki nabyło i byli zadowoleni.

Mr_Gerbillo - dziękuję za przybliżenie tematu :-)

pmcomp - powinien być skuteczny dla obu wymienionych przez Ciebie rodzajów magnetofonów, z tego co pamiętam parę osób już taki nabyło i byli zadowoleni.

Dzięki.

Pozdro

a jakich płynów używacie do czyszczenia głowic ?

Ja mówiąc szczerze nadal używam - może wstyd się przyznać - rektyfikowanego czystego spirytusu 95%, polskiego. Kiedyś przywiozłem ze Słowacji (nie do czyszczenia :-) ) ich spirytus, ale miał 80%, więc go nie używałem do czyszczenia głowic i prowadnic. Czy ktoś przy okazji zechciałby wyjaśnić, dlaczego izopropanol jest lepszy? Nie znam się na tym aż tak bardzo.

...Czy ktoś przy okazji zechciałby wyjaśnić, dlaczego izopropanol jest lepszy?...

Ja też nie jestem chemikiem. Mam jednak dość duże doświadczenie w używaniu onego (izopropylu/izopropanolu). Przede wszystkim czystość i nie pozostawianie smug na czyszczonych elementach są jego głównymi zaletami. Między innymi jest powszechnie stosowany do czyszczenia optyki w aparatach fotograficznych. Jest na tyle delikatnym rozpuszczalnikiem, że nie uszkadza delikatnych powłok anty odblaskowych na soczewkach obiektywów. Zresztą matryce cyfraków też się nim czyści. Są dwa rodzaje izopropylu. Czysty i... jeszcze bardziej czysty :) Lepiej oczywiście używać tego drugiego. Wszystkie znane mi środki tzw specjalistyczne do czyszczenia, zarówno w fotografii jak i audio/wideo robione są na bazie izopropylu. Cena też odgrywa ważną rolę. Połóweczka rektyfikowanego kosztuje dużo więcej :)

A gdzie taki podwójnie czysty izopropanol mozna zanabyć droga kupna?

Bo ja do tej pory tylko raczej spirt 95V uzywałem.

Pozdro

A gdzie taki podwójnie czysty izopropanol mozna zanabyć droga kupna?

Bo ja do tej pory tylko raczej spirt 95V uzywałem.

Pozdro

Można go kupić większości sklepów z częściami elektronicznymi lub w sklepach POCH (Polskie odczynniki chemiczne).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Kupuję właśnie taki CZDA :)

Jeśli jesteś z Warszawy to wystarczy wycieczka na Wawrzyszew/Wolumen lub do AVT na Żerań. [Gdzie indziej pewnie też można ale piszę o tych miejscach bo często tam bywam.]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Jeżeli jest ktoś chętny z Łodzi i okolic na zakup izopropylu, mogę pomóc. Szczegóły na PW lub behemot62[at]gmail.com.

Oj tak, to ja będę chętny zrobić zakupy :) Chociaż nie od razu, bo póki co przeżywam małą "zapaść" finansową w związku z zakupem wspomnianego Teac X-300.

I znowu mam pytanie. Nie zauważyłem tego na taką skalę w AKAI GX220-D, ale niestety, mój teac bardzo się grzeje w czasie odtwarzania/nagrywania (górna, metalowa część obudowy z otworami wentylacyjnymi, reszta magnetofonu - mniej). Podejrzewam, że powodem tego grzania jest praca silników - bo kiedy używam magnetofonu słuchając tylko dźwięku z podłączonego źródła, przestaje się grzać. Znowu się nie znam - ale może to jest tak, że górna, metalowa płyta w tym modelu ma się szczególnie nagrzewać i odprowadzać ciepło? Wszystkie te otworki mają zapewnioną około 20 cm przestrzeni do oddychania. Ale teraz, to obawiam się słuchać sprzętu dłużej jak 3-4 godziny pod rząd... żeby się nie spalił. Nasłuchałem się o delikatności silników w TEAC/Tascamach.

Ale może to są bezpodstawne obawy.

tzw. full wypas

Nie "full", nie ma wskaźników wysterowania ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wskaźniki to podstawa full wypasu :)

Magnetofon jest opisany jako "editing",czyli jest przeznaczony do montażu nagrań.W takiej sytuacji wskazniki są niepotrzebne.Można cały panel z nimi oczywiście podłączyć.

>>Kasjel

Czy w Twoim TC-765 podczas przewijania zwolnione są hamulce?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

U mnie swego czasu kręcił :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>Kasjel

Czy w Twoim TC-765 podczas przewijania zwolnione są hamulce?

Oczywiście że hamulce podczas przewijania są zwolnione. Z tego co pamiętam, to naciąg taśmy podczas przewijania realizowany jest w taki sam sposób, jak w czasie odtwarzania. I nawet są osobne Pr-ki do regulacji naciągu taśmy podczas przewijania.

Ukryta Zawartość

Wielka strata dla światowej fonografii. Niech spoczywa w pokoju.

Szkoda tylko, że jego wynalazki (rozwiązania techniczne) i chęć pomocy nigdy nie była doceniona przez polskie władze. No cóż, komuna była i trwa nadal.

Ukryta Zawartość

Requiescat in pace Stefanie Kudelski, odszedł wielki człowiek.

KrzysiekG1981 - Bardzo ładną prezentację przygotowałeś, miło się to ogląda i słucha. Dziwi mnie tylko trochę, że porównujesz taśmy nie kalibrując pod nie magnetofonu. Orwo, Stilon czy Maxell różnią się między sobą czułością i wymaganym prądem podkładu, nie są to różnice ogromne ale widoczne i łatwe do skorygowania przy odpowiednim skalibrowaniu magnetofonu.

Przy taśmach VHS wyraźnie widać niedopasowanie korekcji, prądu podkładu i poziomu zapisu.

Ukryta Zawartość

[*]

>>Kasjel

Tak też myślałem. Od początku miałem z tymi hamulcami coś nie tak, ale dopiero teraz sobie zdałem z tego sprawę. Już mi brakuje pomysłów. Podczas odtwarzania wszystko jest ok, prócz podnoszenia rolek, a podczas przewijania solenoidy próbują ruszyć hamulce, ale wygląda na to, że dostają zbyt małe napięcie. Mam nadzieje, że niedługo coś się posunie dalej z tą naprawą...

Ukryta Zawartość

KrzysiekG1981 - Bardzo ładną prezentację przygotowałeś, miło się to ogląda i słucha. Dziwi mnie tylko trochę, że porównujesz taśmy nie kalibrując pod nie magnetofonu. Orwo, Stilon czy Maxell różnią się między sobą czułością i wymaganym prądem podkładu, nie są to różnice ogromne ale widoczne i łatwe do skorygowania przy odpowiednim skalibrowaniu magnetofonu.

Przy taśmach VHS wyraźnie widać niedopasowanie korekcji, prądu podkładu i poziomu zapisu.

Przy taśmach VHS wyraźnie widać niedopasowanie korekcji, prądu podkładu i poziomu zapisu..

Bez obrazy .

Idąc twoim tokiem rozumowania na -przykladowo imprezie tanecznej - trzeba by kalibrować maszynę przy każdej zmianie taśmy??.

Czy kalibracja dotyczy tylko trybu nagrywania?

Czyżby coś się działo z Forum?

Wyjątkowo wolno otwiera strony i mój ostatni wpis jest w ramce wraz z innymi wpisami??.

Czyżby nastąpiła jakaś zmiana na forum?

Wpis ...Bez obrazy --itd Jest moim wpisem .

Tylko reklamy latają jak szalone

Czyżby coś się działo z Forum?

Wyjątkowo wolno otwiera strony i mój ostatni wpis jest w ramce wraz z innymi wpisami??.

Czyżby nastąpiła jakaś zmiana na forum?

Wpis ...Bez obrazy --itd Jest moim wpisem .

Tylko reklamy latają jak szalone

Zainstaluj program "Adblock" do przeglądarki której używasz. Bardzo skutecznie blokuje reklamy "Pop up".

A swój post mogłeś przecież edytować i usunąć niepożądane wpisy.

• Pokaż nowe odpowiedzi