Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Już widzę, Adama..

- puk, puk.., Panowie, proszę o powrót do tematu wątku:)

Oooo, to to !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ale że co ale że jak...przecież ten Preamp The JOB Pre2 to nowość! Cena tylko 1700 USD! Co ważne dostarczają z fabryki do Polski. A do Grecji i Portugalii nie wysyłają.

The new JOB Pre2 is a minimalist Preamplifier fully designed as a complement of the JOB amplifiers for those who use only analogue sources. In order to maintain both an extreme musical transparency and a reasonable price, the JOB Pre2 has been designed with no gimmick, no unnecessary feature but the most advanced analogue line stage we can design. With only 3 line inputs, a potentiometer-less volume control, ultra-simple remote and an elegant look and finish matching the JOB 225 power amplifier, the JOB Pre2 is allowing to maintain the phenomenal sound quality of its sibling amplifier without alteration in your system.

Fajne są te Joby. Projekt z droższych Goldmundów + tania obudowa + zakup factory direct = bardzo atrakcyjna cena.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dla mnie nieakceptowalny jest design MBL ale to dla mnie, Jadis też nie trafia do końca w mój gust ale wiochą bym tego nie nazwał:)) i trudno mi sobie wyobrazić chromowanego Jadisa,On po prostu "musi"być złoty. Pamiętam też pierwsze Denseny,szczotkowana czerń i ogromne złote gały wtedy mi się podobało:)) Co do Jadis to jedno jest pewne jest wykonany perfekt co całkowicie potwierdzają zdjęcia zrobione przez Milimetra. Pamiętam też mój pierwszy kontakt z Jadisem na AS co prawda ,ale grało tak,ze beret zrywało, topowy napęd i jakieś monosy a na końcu kabla uwaga Thiel 1.6 miałem te Thiele i nigdy u mnie tak nie zaśpiewały jak wtedy z Jadisem. Po tym doświadczeniu chciałem nabyć Jadisa ale niestety kupiłem Maka,wystraszyłem się wtedy lamp:)))

Całe nie, ale złote gałeczki na połysk i złote plakietki też na połysk to taka wiocha w dzisiejszym designie. Zresztą te same elementy w MBL to podobna wiocha. Ale na szczęście można zamówić w innej opcji wykończenia. Kwestia gustu, wiadomo.

Jadis i Leben również mają coś wspólnego ze sobą.....złote gały;).....dla mnie Jadis w wersji silver był nie do przyjęcia

czy ociekający niklem i chromem Burmester już nie jest wiochą?

Całe nie, ale złote gałeczki na połysk i złote plakietki też na połysk to taka wiocha w dzisiejszym designie. Zresztą te same elementy w MBL to podobna wiocha.

Nie mierz wszystkich i wszystkiego swoją miarką.

Tak w ogóle, to co to za określenie "wiocha" w odniesieniu do sprzętu audio i czy mieści się w ramach dyskusji ludzi kulturalnych?

Czy meble w stylu Ludwika XVI też określisz "wiochą", przecież nie pasują do nowoczesnego designerskiego wnętrza?

Styl Jadisa powstał w początku lat 80 i obowiązująca wtedy estetyka nadała mu kształt.

Wtedy sprzęt wyposażony w elementy pokryte złoceniem był synonimem luksusu. Dziś się to wszystko zmieniło, ale mnie akurat podoba się, że Jadis trzyma się swojego stylu i dzięki temu jest marką natychmiast rozpoznawalną na rynku audio.

Obecnie coraz bardziej odchodzi od swojego tradycyjnego stylu, patrz napęd Calliope, odtwarzacz Orphee, czy gramofon Thalie.

To, że Jadis powoli zaczyna oferować tabliczki w chromie wynika po pierwsze z wymogów głównie rynku niemieckiego, a po drugie w cudownej Francji coraz trudniej o dobre złocenie, a jeśli jest to w astronomicznych kwotach. W Polsce jeszcze daje się takie rzeczy wykonać, bo do końca nie pozbyliśmy się dobrego rzemiosła, ale we Francji już nie bardzo.

Jadisa w chromie widziałem na żywo i mnie się nie podoba. Jakiś taki biedny jest.

Jadis IMO powinien być złoty, tak jak jest, a jeśli dla kogoś to "wiocha", to może sobie wybrać wiele innych produktów. Prośba tylko by nie zmieniać klasyki na siłę.

Ferrari też można sobie zamówić w kolorze oliwkowo-zielonym, ale chyba nie o to chodzi.

Co do wystawy i grania z Thielami 1.6. Faktycznie był to wtedy rewelacyjny dźwięk!

To było Audio Show w 2003 roku i o ile pamiętam te wrażenia udało się wygenerować nie z dużych monosów, ale ze zwykłej Orchestry. Mogę się mylić, ale chyba innych odsłon Jadisa z tym modelem Thiela na AS nie było.

Jak wyglądają oba omawiane tematy, można zobaczyć na załączonych zdjęciach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-529-0-94906800-1410245258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milimetr

Masz rację. Złotych poręczy, grubych rzeźbionych ram obrazów, dywanów w kwiatki i mebli ale Ludwik któryś tam też nie lubię. Kwestia gustu. Dobra treść nie potrzebuje przeładowanej, nadętej formy. Ale wiadomo, gusta są różne. Romowie i nuworysze rosyjscy bardzo kochają taki "Design".

Edytowane przez sly30

Panowie, o gustach się nie dyskutuje :)

Transparent Audio Generation 5:

Transparent is pleased to announce a new range of fifth generation technology audio cables. The new Generation 5 XL, REFERENCE, and ULTRA Speaker Cables and Interconnects are the first products to apply resonance control and network technologies derived directly from the development of MAGNUM OPUS — Transparent’s flagship audio cable first introduced at CES, January 2014. Every aspect of the new Gen 5 line up is different than the previous MM2 Technology line up: new cable, new networks, and new network enclosures. There is a much greater portion of musical reality at each performance level in the new Gen 5 Series than Transparent has previously been able to achieve.

NEW CABLE

Generation 5 Audio Cable is produced with far greater precision than previous generations. GEN 5 Cables are extremely compact with far more attention paid to the pitch and uniformity of every winding at every point in the manufacturing of the cable assemblies. Tightly specified electrically neutral fillers at each subassembly juncture and pressure extruded insulating layers at critical points in the assembly insure the cables maintain their intended specifications. This attention to detail results in as many as 24 manufacturing steps for each cable design with all operations performed very slowly compared to the production speeds of most cables. During the development of MAGNUM OPUS, Transparent discovered that slowing down each manufacturing operation of complex audio cable designs and holding all specifications more tightly results in far more stability and predictability in terms of the cable’s electrical characteristics. This stability and predictability provides a solid platform on which to apply new, far more precise network technology.

NEW NETWORK TECHNOLOGY

The Transparent network design model is based upon thousands of hours of listening under controlled conditions and thousands of measurements of the electrical

characteristics of different cables and different amplifiers and preamplifiers. Transparent plotted these measurements to create their design model. With the model, Transparent can predict the performance of any given Transparent cable and network design with any given component in any given listening environment to an incredibly accurate and precise degree. With the new GEN 5 audio cable designs, Transparent was able to take their network design model to a whole new performance levels. The new Transparent ULTRA, REFERENCE, and XL Audio Cables have a degree of precision that is roughly 10 times more exact than their MM2 Technology predecessors.

NEW NETWORK ENCLOSURE TECHNOLOGY

The greater mass and broader weight distribution of the attractive new GEN 5 modules also reduce resonance and improve performance significantly compared to Transparent’s earlier technology. Smoothly contoured boundaries rather than sharp angles on all exterior surfaces further break up the effects of resonance. Transparent also attaches the bottom of each module to the top with screws at specific torque settings to damp out resonance.

The new GEN 5 network enclosures provide another level of solidity, particularly the speaker cable modules. Each speaker cable module has a 4-point suspension that effectively dissipates any residual resonances away from the center mass that encases the built-in network. The new enclosures insure that a music system can render the music in a way that connects more intimately with the listener.

Josh Clark, lead designer at Transparent, comments on Transparent’s Gen 5 line-up, “The number of steps and the precision required to manufacture cables on the GEN 5 level can only be achieved by manufacturing each cable one at a time, by hand to exacting standards. Transparent must have absolute control over every detail of the manufacturing process for customers to be able to realize the full benefits of our years of research and development.”

ULTRA INTERCONNECTS AND SPEAKER CABLES

Generation 5 Technology resulted in dramatic ULTRA Audio Cable improvements. Rather than using injection molded thermoplastic resin as with previous generations, GEN 5 ULTRA Interconnects have hefty individually machined poly methyl methacrylate modules. The new RCA and Balanced ULTRA Interconnect modules are much heavier and have less resonance. The larger interior cavities allow more precise network adjustments and accommodate a larger mass of epoxy resin surrounding the network to reduce resonance.

GEN 5 ULTRA Speaker Cables look totally different and significantly upgraded compared to previous generations of MusicWave Ultra. ULTRA’s reference level performance is also immediately evident upon listening.

With the extra level of performance afforded by GEN 5 cable, network, and module technology, ULTRA Audio Cables are now able to perform on any system without custom calibration on a level that approaches previous generations of reference level Transparent Cables. ULTRA is the cable to own if a customer frequently changes system components. ULTRA provides the ultimate in flexibility from system to system while offering reference level performance.

REFERENCE INTERCONNECTS AND SPEAKER CABLES

Transparent establishes a new reference standard with GEN 5 REFERENCE Audio Cables with their more tightly controlled cable construction, more network precision, and modules with superior resonance control.

More precise, solid, and dynamic, GEN 5 REFERENCE Audio Cables provide a more involving music experience than offered by previous Transparent Reference Audio Cables. Custom calibrated to the customer’s choice of high impedance (High Z) or low impedance (Low Z) components, GEN 5 REFERENCE Audio Cables perform extremely well with a fairly broad range of system components while revealing the dialed in music envelop only custom calibration provides.

Romowie i nuworysze rosyjscy bardzo kochają taki "Design".

Owszem, ale w tych przypadkach mówimy o czymś, co na nasze gusta jest zdecydowanym przeładowaniem formy. W przypadku Jadisa złocone elementy ładnie się równoważą z obudowami ze stali nierdzewnej. Moim zdaniem, oczywiście.

Piszesz o romach i rosyjskich nuworyszach. Prostaków pewnie drażnią pałacowe wnętrza Zamku Królewskiego czy Pałacu w Wilanowie. Każdy ciągnie w swoją stronę.

Adam - tak tak - jest takie powiedzenie, że o gustach się nie dyskutuje, ale jak popatrzysz to ludzie tak na prawdę nic innego nie robią tylko całe życie dyskutują o gustach. Całe nasze audiostereo to dyskusja o gustach ;-)

Dobrego dnia i EOT z mojej strony.

Edytowane przez Milimetr

Jeśli ktoś rozumny zwiedza zamek to wie, że takie były wtedy czasy i takie a nie inne elementy wystroju. Co innego gdy podobny zamek ktoś próbuje zrobić ze swojego lokum... :-) Poza tym mam wrażenie, że to własnie chamstwo i prostactwo wyjątkowo lubuje się w takich "zamkowych", wyraźnych i ostentacyjnych formach i atrybutach bogactwa, pozorach przynależności do "lepszego świata".....elyta... :-)

Edytowane przez sly30
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Co do wystawy i grania z Thielami 1.6. Faktycznie był to wtedy rewelacyjny dźwięk!

To było Audio Show w 2003 roku i o ile pamiętam te wrażenia udało się wygenerować nie z dużych monosów, ale ze zwykłej Orchestry. Mogę się mylić, ale chyba innych odsłon Jadisa z tym modelem Thiela na AS nie było.

Jak wyglądają oba omawiane tematy, można zobaczyć na załączonych zdjęciach.

Masz rację Przemku to była Orchestra, w ogóle pamiętam,że ten pokój był podzielony na dwie części z różnymi systemami a mimo to w pamięci utkwił mi właśnie dzwięk małego Jadisa. Ja kupuję design Jadisa tak jak kupuję estetykę Lebena one tak jak pisałem muszą tak wyglądać,dzwięk Jadisa też kupuję, nowej integry nie znam ale poprzednia estetyka grania tej Manufaktury bardzo mi pasowała

Nowosc!niby zlote dodatki, ale nie raza!

Ukryta Zawartość

To jest przegiecie (srebro)!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest przegiecie (srebro)!!!

Ukryta Zawartość

Tym razem się z Tobą zgadzam .masz rację to jest WIOCHA - upadek ,odpustowy "rock" )))

Ukryta Zawartość

A to?

Jeszcze dzieło sztuki, czy już nie?

Stoliki Copulare Audio Mozart i Chopin.

W stoliku Mozart elementy z brązu są osobiście odlewane przez Gerharda w gipsowych formach, zaś w zdobyciu odlewu dłoni Chopina z Muzeum w Żelazowej Woli pomagał nasz tajny wysłannik z Polski :-)

Ukryta Zawartość

post-529-0-65416300-1410260144_thumb.jpg

post-529-0-53111500-1410260149_thumb.jpg

post-529-0-30735100-1410260155_thumb.jpg

post-529-0-27379800-1410260160_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Milimetr

Moim zdaniem wiocha.

Brak wam luzu, chłopaki ;-)

Wiocha, to owszem jest - w głębokiej Bawarii - jakbyście tam posiedzieli i wystrugali już kilkoro dzieci (w końcu nazwa Copulare do czegoś zobowiązuje), to też by wam przyszła ochota wykucia młotkiem w garażu czegoś niepowtarzalnego.

Ha ! Ktoś ożywił kolejnego trupa:

s093-670x502.jpg

Jeżeli mój japoński mnie nie zawodzi, to premierę przewidziano na rok 2015 (pewnie CES 2015).

Jest już najnowszy DAC Berkeley:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

ПОДРОБНОСТИ СКОРО ...

dla odważnych :http://berkeley-audio.ru/kak-priobresti.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paavloff

Jeśli ktoś rozumny zwiedza zamek to wie, że takie były wtedy czasy i takie a nie inne elementy wystroju. Co innego gdy podobny zamek ktoś próbuje zrobić ze swojego lokum... :-) Poza tym mam wrażenie, że to własnie chamstwo i prostactwo wyjątkowo lubuje się w takich "zamkowych", wyraźnych i ostentacyjnych formach i atrybutach bogactwa, pozorach przynależności do "lepszego świata".....elyta... :-)

Oj Sylwek Sylwek, teraz to oplułeś mnie na całej linii.

Może nie w takim stopniu jak Oligarchowie - nieco smaku mam, ale pewne rzeczy wyssane z mlekiem matki (ojciec całe życie jako przewodnik po Polsce wpajał mi pewne wzorce estetyki dawnych lat i dążył w ich realizacji, budując nieco inny niż reszta populacji dom, wyposażając go w miarę możliwości w stosowne atrybuty) staram się właśnie na przekór ogólnie panującej modzie na nicość kontynuować. Może wychowałeś się w czterech gładkich ścianach pomalowanych pędzlem na biało i taki masz punkt odniesienia, ale nie musisz tak z buta traktować innego niż Twoje ludzkiego postrzegania piękna.

Różniliśmy się w podejściu do analogu, teraz dochodzi postrzeganie estetyki.

Cóż, świat jest piękny.

Pozdrawiam, sorry za off-top i EOT.

Ależ nie miałem takiego zamiaru i jak odebrałeś to osobiście to przepraszam, gdyż nie takie były moje intencje. Kolega milimetr napisał, że prostak i cham zapewne nieswojo poczuje się w zamkowym wystroju. Ale patrząc na zamiłowania wielu nie tylko nowobogaczy zza wschodniej granicy ale i z naszego podwórka to mam wrażenie, że jest odwrotnie. Czym więcej złota, błyskotek, ornamentów i innych tego typu ozdobników tym są szczęśliwsi.

Polsce wpajał mi pewne wzorce estetyki dawnych lat i dążył w ich realizacji

Ale zauważ, że dawnymi laty było inaczej, a szczególnie w biednej Polsce okupowanej przez sowietów. A dziś wiele się zmieniło i ludzka świadomość też jest zupełnie inna niż 40 lat temu. Masz jednak rację, że postrzeganie piękna jest różne. Niemniej jednak trudno mi przychylić się do poglądu, że dom ociekający złotem i błyskotkami jest w dobrym guście. Widziałem kilka wnętrz gdzie były obrazy, retro meble i ogólnie styl trochę Art Deco, a jednak wszystko ze smakiem.I choć to nie moja bajka to trudno nie docenić takiego wnętrza. Czułem się tam bardzo dobrze. Ma takie wnętrze pewien forumowy kolega. Nie powiem kto ale on już wie. I ma fajnie mimo, że zupełnie inna konwencja.

Również pozdrawiam.

Edytowane przez sly30

Panowie, błagam - już skończmy dyskusję o gustach ...

Nowe Maki - końcówka stereo 152 i monoblok 301. Odpowiednio 150W i 300W. Autoformery na pokładzie :)

CGRNSO.jpg

rlrzDl.jpgUI69CY.jpg

SSmasM.jpg

Sorry za off top. Na AS 2011 lub 2012 Jadis dzielony pięknie grał z Rosso Fiorentino, chyba Siena. Ktoś pamięta jaki to był zestaw?

Edytowane przez Azorsky
  • Pokaż nowe odpowiedzi